Site icon LuckyFit

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Какво е затлъстяването?

Затлъстяването е състояние на натрупване на излишни телесни мазнини, идващо заедно с наддаване на тегло и – нерядко – влошаване на общото здравословно състояние. 

Технически погледнато, наднорменото тегло и затлъстяването се определят като излишно телесно тегло спрямо височината. Мъжете имат здравословен процент на телесни мазнини 15-20%, а жените имат приблизително 25-30%. Но индексът на телесната маса (ИТМ) се използва много по-често от процента телесни мазнини за определяне на затлъстяването. 

Той от своя страна гласи следното :

От какво се причинява затлъстяването?

Преяждането, нездравословното хранене, липсата на физическа активност или наличието на специфични метаболитни проблеми могат да бъдат предпоставка за натрупване на мазнини в тялото и затлъстяване. 

Често, обаче, в корена на проблема можем да открием и редица проблеми с щитовидната жлеза, предизвикващи хормонален дисбаланс от различен вид и с различна тежест. 

Механизми на хормоналния дисбаланс при жените и при мъжете

Хормоните лептин и инсулин, мъжките и женските полови хормони и хормоните на растежа влияят върху апетита, метаболизма и разпределението на телесните мазнини. 

Затлъстелите жени и мъже обикновено имат дисбалансирани нива на тези хормони. Този дисбаланс променя метаболизма, като и причинява натрупването на излишни телесни мазнини.

Ето някои актуални факти :

Как да възстановим хормоналния баланс?

Нивата на инсулин, образуването на тестостерон и всички останали елементи от хормоналния баланс могат да бъдат разглеждани по два начина. Първият е чисто медицински – при наличие на специфично състояние, внасящо дисбаланса. Вторият е сложна комбинация от гени, околна среда и начин на живот, които, за щастие, подлежат на много по-лесен и успешен контрол.  

Начини за балансиране на хормоните при медицински състояния

При наличието на доказано медицинско състояние, затлъстяването е директно следствие от дисбаланса на хормоните – фактор, който превръща проблемите на ендокринната система в проблеми с теглото. Тогава, диетата и промяната в храненето рядко са достатъчни, за да се предотврати затлъстяване и трупане на мазнини.

Или иначе казано – когато се борите с диагностицирани хормонални проблеми, вие се борите с нарушения в метаболизма, мускулната маса и усещането за глад.

В случая най-правилната тактика е да откриете добър ендокринолог, на чиято експертиза да се доверите в дългосрочен план. Това включва съвети за начина на живот, персонализиран хранителен и двигателен режим, както и придружаваща хормонална терапия тоагва, когато тя е препоръчителна.

Начини за балансиране на хормоните при немедицинско затлъстяване

Ако щитовидната жлеза, метаболизма и обмяната на веществата ви работят правилно, но все пак страдате от дисбалансирани хормони и затлъстяване, вие трябва да се изправите пред една добра и една лоша новина.

Добрата е, че първоизточникът на проблема сте самите вие, а ситуцията ви е по-скоро лесна за контролиране в дългосрочен план. Лошата е, че трябва да коригирате навиците си, за да не си нанесете необратими щети на тялото и неговите системи. 

След подробни изследвания на хормоните, вие можете да се обърнете към специалист – нутриционист, ендокринолог или диетолог – за да получите съвети относно индивидуалния си случай. Съществуват различни видове хормонален дисбаланс и трудно може да се говори за унифицирано решение – такова по-скоро би навредило, отколкото да ви помогне да излезете от ситуацията. 

В повечет случаи, позитивната промяна е възможна чрез промяна в храненето, в двигателната активност и навиците за активност и почивка. Възвръщането на баланса е цялостен процес, и изолирането на всяка една част от него би понижило качеството на крайния резултат.

Какви са признаците и симптомите на затлъстяването?

Най-очевидните симптоми са, ако някой има наднормено тегло и индексът на телесната му маса (ИТМ) e по-голям от 30. Други неспецифични симптоми могат да включват умора и отпадналост. 

Депресията може да бъде следствие или причина за прекомерен хранителен прием и намалена активност. Почти 30% от пациентите със затлъстяване имат хранителни разстройства като преяждане или непрекъснат порив за търсене на храна.

ИТМ и обиколката на талията и ханша са полезни начини за оценка на теглото. Кожни промени също могат да се появят – те включват излишно окосмяване и по-тъмна и по-дебела кожа около подмишниците и врата. Остеоартритът на коляното и гръбначния стълб също са по-чести при затлъстяване. 

Колко често се среща затлъстяването?

Затлъстяването става все по-често, като през последните 25 години във Великобритания, например, то се е утроило. В Англия, процентът на мъжете с наднормено тегло се е увеличил от 14% през 1994 г. на 25% през 2006 г., а при жените от 19% през 1994 г. на 29% през 2006 г. 

Тези увеличения на затлъстяването се наблюдават и при децата. Между 1995 и 2006 г. процентът на затлъстяване сред английските момчета се е увеличил от 11% на 17% и от 12% на 15% сред английските момичета. 

Наследствено ли е затлъстяването?

Като се има предвид, че много деца на затлъстели родители самите затлъстяват, изглежда, че има генетична причина за затлъстяването. Същият извод може да се направи и от наблюдението на еднояйчни близнаци – и при двамата се констатира затлъстялост, вместо само при единия. 

Както беше споменато по-горе, обаче, въпреки че генетичните фактори могат да определят тенденцията на индивида да напълнява в определена среда, самата среда има по-голямо влияние.  

Как се диагностицира затлъстяването?

Критериите на Световната здравна организация за затлъстяване се основават на ИТМ. Индексът на телесната маса се изчислява чрез вашето тегло в килограми, разделено на височина в метри на квадрат (kg/m2). 

За възрастни наднорменото тегло е ИТМ от 25,0-29,9. Затлъстяването е ИТМ от 30,039,9 kg/m 2. Тежкото или болезнено затлъстяване се определя като ИТМ, по-голям или равен на 40 kg/m2.

Рентгенова снимка на горния гастродуоденален тракт на 26-годишна пациентка, показваща резекция (отстраняване) на две трети от стомаха след бариатрична операция за лечение на затлъстяване. Стрелката показва новото кръстовище между хранопровода и намаления стомах.

Как се лекува затлъстяването?

Предлагат се много и различни стратегии за лечение на затлъстяването и хората могат да се затруднят много как да отслабнат. Отслабването е дългосрочен ангажимент и всеки трябва да намери начина, който да работи за тях и който да може да поддържа с течение на времето. 

Преди да направите някакви съществени промени в начина на живот, препоръчително е да посетите личния си лекар. 

Диети за отслабване

В добрите диетични програми, постигането на намаляване на приема на калории все още е най-важният начин за постигане на дълготрайна загуба на тегло. При тази стратегия, резултатите се постигат бавно и методично, но се запазват за по-дълго време, в зависимост от цялостната промяна в хранителните навици. 

Много нискокалорични диети 

Този вид хранителни режими включват намаляване на приема на калории до 800 калории на ден или по-малко. Те са подходящи за лечение при хора със силно затлъстяване и трябва да се провеждат само под лекарско наблюдение.

Когато се използват в правилните условия, те могат да постигнат загуба на тегло от 1,5-2,5 кг на седмица, с обща загуба до 20 кг за 12 седмици. Въпреки че тези диети могат да доведат до значителна краткосрочна загуба на тегло, изключително трудно е да се поддържа диетата след няколко седмици. 

Необходим е строг надзор, за да се избегне нарушаване на диетата. Повечето хора често бързо възстановяват цялото си тегло и често наддават повече. 

Програми за упражнения 

Аеробните упражнения (като бързо ходене или плуване) са от най-голяма стойност за хората със затлъстяване. Крайната минимална цел трябва да бъде постигане на 30-60 минути непрекъснати аеробни упражнения поне пет пъти седмично. 

Упражненията са жизненоважни за всяка програма за управление на теглото, защото помагат за изграждането на мускулна маса, увеличават метаболитната активност и подобряват общото здравословно състояние. 

Социална политика 

Въпреки че управлението на затлъстяването при индивида е важно, затлъстяването също е проблем на общественото здраве. Образованието на обществеността относно здравословното хранене, както и насърчаването на редовното участие в упражнения и дейности на открито, е особено важно. 

Промени в поведението 

Това изисква обучен професионалист да проведе задълбочена дискусия с човека относно необходимите промени, като ядене и закуска. Успехът зависи както от силно мотивиран човек, така и от отдаден съветник, който е готов да поддържа дългосрочни последващи действия. 

Лекарства 

Не се предлагат много лекарства за лечение на затлъстяване, а тези, които са на разположение, имат минимална дългосрочна ефективност. Най-разпространените са тези, които блокират действието на панкреатичните ензими, намалявайки абсорбцията на  мазнини от червата.

Проучванията показват загуба на тегло от 9-10% за две години, въпреки че това често се възстановява при спиране на лекарството (освен ако не са настъпили промени в начина на живот – като повишено упражнение и намален прием на храна). 

Хирургични намеса 

Доказано е, че хирургичната терапия за затлъстяване (бариатрична хирургия) е свързана само с продължителна загуба на тегло при хора с нездравословно тежко затлъстяване или затлъстяване, свързано с други състояния.

Данните показват, че добре извършената бариатрична хирургия при внимателно подбрани пациенти с добра мултидисциплинарна подкрепа (подкрепа от екип от специалисти) значително подобрява проблемите, свързани с едно тежко затлъстяване. 

Следователно, въпреки че бариатричната хирургия е единственият терапевтичен метод, свързан с доказана продължителна загуба на тегло, тя не е подходяща за всички пациенти с наднормено тегло.

Има ли странични ефекти от лечението на затлъстяването?

Много от методите за лечение на затлъстяването включват здравословен, балансиран и активен начин на живот, като всички те влияят положително върху здравето. Бариатричната хирургия има риск, свързан с нея, между 0,2% и 1,0% смъртност, в зависимост от вида на предприетата процедура. 

Какви са дългосрочните последици от затлъстяването?

Затлъстяването е свързано с много дългосрочни последици, които имат отрицателно въздействие върху качеството и продължителността на живота. 

Те включват:

Ако изпитвате необяснимо наддаване на тегло, попитайте Вашия лекар за специфичните Ви нужди и цели за отслабване. 

Следните промени в начина на живот са добро начало:

Не на последно място – за да не се разочаровате, не очаквайте резултатите за една нощ! Стремете се към 5-10% намаляване на теглото, за да започнете. Загубата на тегло отнема време и промените в диетата и активността ще трябва да продължат до края на живота ви.

Exit mobile version