Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета
Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Кетогенната или кето диета е диета, която се фокусира върху елиминирането на въглехидратите от дневния калориен прием. Следователно това е диета с:

  • високо съдържание на мазнини,
  • средно съдържание на протеини,
  • ниско съдържание на въглехидрати. 

Диетата работи около принципа, че тялото ще получава повече калории от протеините и мазнините, които влизат в тялото, и по-малко от въглехидратите.

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Когато човек намали приема на въглехидрати, тялото в крайна сметка изчерпва горивото или кръвната захар, които може да използва бързо; това обикновено се случва след три до четири дни от минимизиране на приема на въглехидрати. Когато тялото осъзнае, че няма достатъчно бързо гориво, то започва да разгражда протеини и мазнини за енергия.

 

Какво представлява кетогенната диета?

Думата кето идва от думата кетони, която е алтернативен източник на гориво за организма, когато има недостиг на глюкоза в организма. Сега обикновено, когато консумираме въглехидрати, те се разпадат на захари, които тялото усвоява и използва като гориво. 

Въпреки това, на кето диетата, тялото превключва доставките си на гориво и работи върху мазнини. С други думи, кето диетата помага за загуба на тегло, като кара тялото да влезе в кетогенно състояние, при което черният дроб започва да разгражда мазнините в кетони, като всъщност разгражда мазнините в киселина, за да доставя енергия.

Следователно, когато човек намали приема на въглехидрати, тялото в крайна сметка изчерпва горивото или кръвната захар, които може да използва бързо; това обикновено се случва след три до четири дни от минимизиране на приема на въглехидрати. Когато тялото осъзнае, че няма достатъчно бързо гориво, то започва да разгражда протеините. 

Кетогенната диета предлага няколко ползи, но не бива да се забравя, че започването й е истински ангажимент. Това е строга диета, която има за цел да ограничи приема на въглехидрати на човек до около 50 грама на ден и затова е полезно да се консултирате с диетолог, за да разберете и персонализирате диетата според нуждите си.

Кетогенната диета става известна с това, че е полезна в толкова много области на здравето и медицината, че е важно да се разбере ясно за какво и как се използва най-добре. И така, много е важно да сме запознати с ползите за здравето от кетогенната диета.

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Кетогенните диети са с много ниско съдържание на въглехидрати и обикновено много високо съдържание на мазнини. Глюкозата (кръвната захар) обикновено е основният източник на енергия в тялото. 

Когато приемът на въглехидрати и ограничените запаси от въглехидрати в организма са недостатъчни за поддържане на минимални нива на глюкоза в кръвта, тялото започва да изгаря мазнини за енергия и преобразува определени аминокиселини от протеини (първо от наскоро консумирана храна, след това ако е необходимо от мускулите) в глюкоза. Мазнините се превръщат в основен енергиен източник и също така подхранват преобразуването на аминокиселина в глюкоза. 

Освен за загуба на тегло и намален апетит, кетодиетата допринася за преодоляване на възпаленията и подобряване на сърдечно-съдово здраве. Затова определено може да се каже, че тя е много повече от бърза диета за отслабване.

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Кетонната диета – в борбата с епилепсията

В продължение на повече от 100 години кето диетата се е използвала при болни от епилепсия. По-нови проучвания оценяват кето диетата като алтернативно диетично лечение при затлъстяване и диабет. Всъщност това е по-скоро промяна в начина на живот, като предимствата са далеч по-големи от това просто да изглеждате добре в бански костюм. 

Ето защо кето диетата има и други ползи за здравето, освен загуба на тегло. Ако се прави правилно, тя помага на хората да отслабнат, като заедно с това се чувстват по-здрави както психически, така и физически. Това е диета, която се фокусира върху елиминирането на групата въглехидратни храни и заместването на енергията, получена от там, със здравословни мазнини!

При някои състояния, като епилепсия, ползата от кетогенната диета е широко проучена. Тя е едно от медицинските средства за лечение на хронични припадъци и други епилептични разстройства, включително синдром на Lennox-Gastaut и синдром на Dravet. 

Изследванията показват, че тя помага да се намали честотата на пристъпите при деца. Около половината деца, чиито припадъци не реагират на никакви лекарства, почти веднага спират припадъчната активност, след като са в кетоза. Причината за ефективността на кетогенните диети при лечението на деца не е напълно ясна. Изследователите проучват този подход при възрастните.

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Кето диета и диабет

Изследвания показват, че кетогенните диети помагат на хората не само да отслабнат по-бързо от другите диети, но и помагат при диабет (тип 1 или по-често срещания тип 2) да се контролира по-добре кръвната захар. Тази диета е доказано ефективна за подобряване на контрола на кръвната захар и помага за загуба на тегло при хора с диабет

Тъй като елиминирате захарта и повечето въглехидрати, не е трудно да разберете защо кето диетата е чудесно средство за контрол на кръвната захар. Колкото по-малко захар и въглехидрати ядете, толкова по-малко захар има в кръвта. 

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Ето защо след започване на кето диета повечето хора ще забележат намаляване на кръвната захар почти веднага. В действителност ефектът е толкова незабавен, че се препоръчва диабетиците, които започват кетогенна диета, непрекъснато да се съветват със своя лекар, за да могат да коригират лекарствата си при необходимост, докато нивата на глюкозата стават по-ниски и по-стабилизирани.

Кето диетата помага за впечатляващо намаляване на нивата на кръвната захар при хора, страдащи от диабет, независимо дали е тип 1 или 2. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати помага за намаляване на нежеланите захари. 

Кето диетата намалява приема на въглехидрати до такава степен, че нивата на глюкоза в кръвта падат, като по този начин тялото произвежда и използва по-малко инсулин, изгаряйки мазнините и потенциално подобрявайки чувствителността към инсулин.

 

Контрол на кръвното налягане с кето диета

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Всеки с високо кръвно налягане ще оцени положителния контрол на кръвното налягане, който е резултат от кето диета. Кръвното налягане често се покачва с увеличаване на теглото. Наднорменото тегло също може да причини нарушено дишане, докато спите (т.н. сънна апнея), което допълнително повишава кръвното налягане.

Загубата на тегло е една от най-ефективните промени в начина на живот за контрол на кръвното налягане. Загубата дори на малко тегло, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

В проучвания след пациенти със затлъстяване, тези на кетогенна диета са имали по-драстично намаляване на кръвното си налягане от тези на диети с ниско съдържание на мазнини. Същевременно същите тези пациенти след кето диета са имали сравними резултати от загуба на тегло и триглицериди като изследвани лица, които са спазвали диета с ниско съдържание на мазнини и са приемали лекарство за отслабване.

 

Кетонната диета – в борбата с някои видове рак

Кето диетата е доказано ефективна в борбата с някои видове рак. Изследванията показват, че добавянето на кетон намалява жизнеспособността на туморните клетки и удължава преживяемостта на мишки с метастатичен рак. Раковите клетки изразяват анормален метаболизъм, характеризиращ се с повишена консумация на глюкоза поради генетични мутации и митохондриална дисфункция. 

Проучвания показват, че за разлика от здравите тъкани, раковите клетки не са в състояние ефективно да използват кетонните тела за енергия. Освен това кетоните инхибират пролиферацията и жизнеспособността на култивираните туморни клетки

Това е много по-малко ефективно от аеробната гликолиза и означава, че раковите клетки имат много по-голямо изискване за глюкоза за енергия. Тъй като ракът поема глюкозата далеч по-бързо от нормалните клетки, тест проследява активността и местоположението на рака в тялото, като забелязва какво се случва с инжектирана глюкоза. 

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Но тук е най-интересната част: някои видове рак нямат способността да метаболизират кетонни тела. Това означава, че ако такъв рак няма достъп до захар за енергия, той не може да процъфтява. 

В тези случаи кетогенната диета по същество кара раковите клетки да „гладуват“. За съжаление, не всички ракови заболявания реагират по един и същи начин и този ефект (ефектът на Warburg) не се наблюдава универсално при всички видове рак. 

Все пак има обещаващи изследвания за ролята на кетогенната диета като ефективна допълнителна интервенция за лечение на рак. В едно проучване върху невробластом, рак, който най-често засяга деца, кетогенната диета значително намалява растежа на тумора и удължава оцеляването на изследваните субекти (в този случай мишки).

Чрез създаване на състояние на кетоза, кетогенната диета може да има роля за подпомагане на лечението на агресивни метастатични ракови заболявания и мозъчни тумори, които не се лекуват ефективно само със стандартни грижи. 

Захарта е източник на гориво, който може да храни рака, а инсулинът по същество е хормон на растежа. Кетогенната диета може драстично да намали въглехидратите, което спомага за намаляване на кръвната захар и количеството инсулин в организма.

Здравни състояния, които могат да бъдат подобрени с кетогенната диета

Виждаме все по-голям брой предклинични проучвания, оценяващи кетогенната диета като помощна терапия при лечение на рак, самостоятелно и/или в комбинация с класическа терапия. В допълнение към невробластома, най-силните доказателства за туморопотискащия ефект на кетогенна диета са съобщени за глиобластом (мозъчен тумор), рак на простатата, дебелото черво, панкреаса и белия дроб.

Кетогенната диета има значителни ползи за здравето в различни области, от метоболичното здраве до здравето на сърцето и мозъка и др. Тъй като проучванията продължават и се разбира повече за реакцията на организма към кетогенната диета и как тя може да се използва за различни уелнес инициативи, със сигурност ще има още открития в тази насока. Накратко – ползите от приемане на храни с високо съдържание на мазнини, умерено – на протеини, и ниско съдържание на въглехидрати, са вече доказани. Това е залегнало в кетонния начин на живот.

Вашият коментар