[:bg]Участници в програмата[:en]Participants in the program[:]

Участници в програмата | LuckyFit

Уикенд е. Събрали сме се със семейството на обяд, който от приказка на приказка плавно се превръща във вечеря. Замисляме се как цял ден сме били около масата. Решаваме, че утре ще направим разтоварващ ден. На следващия ден похапваме това-онова, но все пак основно се придържаме към плодовите сокове и чая. На по-следващия ден сме затрупани от работа и така и не намираме време да обядваме. Когато се приберем, компенсираме с голямо количество храна за вечеря. Но по това време организмът естествено влиза в период на почивка и изчистване и съответно превръща поетите хранителни вещества в запас от мазнини…

 

Да се храним редовно и балансирано всеки ден е нелека, но постижима задача. Полезно е да помислим колко важно за здравето и фигурата ни е правилното хранене. Според експертите редовността и относително фиксирания час на храненията са решаващ фактор за сваляне на килограми и поддържане на добра фигура.

 

Когато пропускаме закуската, например, организмът изпада в режим на гладуване и при следващия прием на храна той вече има „едно наум“ – че е възможно скоро отново да бъде подложен на глад. Така, приетите хранителни вещества се складират под формата на мазнини. Освен да не пропускаме леката закуска (която може да бъде и един фреш), се препоръчва да се храним на всеки 3-4 часа, за да избегнем светването на тази червена лампичка, сигнализираща лишаване от хранителни вещества.

 

Счита се, че оптималният вариант е да имаме 3 основни и 2 междинни хранения. За тази цел можем да поставим кошница с плодове в офиса; да си носим обяд или да обядваме извън офиса, възползвайки се по този начин от възможността да „си съберем ума“ и да презаредим силите си. Добре е да вечеряме нещо леко, 3-4 часа преди да си легнем. Ако по-късно сме много гладни, може да похапнем един плод, но отново известно време (1 час) преди сън. Разбира се, всеки от нас има индивидуални особености и потребности, поради което е необходимо да се консултираме със специалист преди започването на определен хранителен режим.

 

Активности сред природата
Активности сред природата

 

Същото се отнася и до честотата и интензивността на упражненията, които изпълняваме. От резултатите, които искам да постигнем, зависи кой вид движение ще изберем. С цел горене на мазнини е необходимо да включим т.нар. кардио тренировки в своята седмична или ежедневна активност. Една тренировка може да се нарече кардио или аеробна, ако увеличава сърдечния ритъм, ангажира всички големи мускулни групи и е с продължителност минимум 20 минути. Примери за такъв вид движение са ходенето, плуването, динамичните упражнения, танците. Неслучайно всички тези активности са включени в програмата за здравословно отслабване ЛъкиФит в Банско!

 

60 минути танци, например, изгарят от 300 до 600 ккал в зависимост от теглото. Този вид тренировки работят по посока на здравословното отслабване, тъй като за тяхното изпълнение мускулите използват като гориво мазнините и въглехидратите. Ключова роля в този процес има способността на мускулите да консумират кислорода в кръвта. Редовността на тренировките увеличава този капацитет, като мускулите стават по-издръжливи и съответно способни да горят повече калории.

 

Стигнахме до заключението, че е необходимо изграждането на правилни навици, както по отношение на храненето, така и на движението. Според експертите, за намаляването на теглото промяната в хранителния режим допринася с около 70%. Останалото зависи от движението, чрез което горим приетите калории. С балансирано хранене и редовни тренировки отслабването може да бъде не само здравословно, но и естествено и приятно – без гладуване и изтощаване на тялото!

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar