Отслабване и детокс - храни

Нерядко, мисия “здравословно отслабване и детоксикация” звучи по-лесно на теория, отколкото на практика. Причината се крие както в десетките възможни пдоходи към процеса, така и в пропускането на една много важна негова стъпка, а именно – подготовката.

Търсенето на бързи резултати идва съвсем естествено, когато говорим за здраве и външен вид. То, обаче, може да се окаже и най-големия и изцяло неволен самосаботаж в стремежа ни да изглеждаме и да се чувстваме добре. Ето защо, днес припомняме някои от най-важните стъпки, през които всеки трябва да премине преди да стартира своята програма за отслабване и детокс.

Избор на подход спрямо целите и здравословното състояние

Съвременният маркетинг създава усещане за неотложност и обещава чудеса – бързо, лесно, без усилия и без подготовка. Макар и да звучат изкушаващо, тези обещания почти винаги са празни и дори заблуждаващи. Истината е, че няма как да отслабнете с магическо хапче, с екзотична суперхрана или с косъм от еднорог. Токсините и излишното тегло могат да си отидат само ако ги изпратите подобаващо – отдадено, целенасочено и дългосрочно.

Ето защо, във ваша полза би било да отделите нужното време и да се запознаете с различни методи за детоксикация и отслабване. Ще попаднете на десетки школи и препоръки. Дайте си време, направете собственото си проучване, четете, питайте и учете. Така ще разберете не само ефектите, но и принципите на тяхното постигане – което всъщност е задължително, за да изберете правилния подход за собственото си тяло.

Ето и как може да протече процеса:

 • Започнете с поставяне на цел и нареждане на приоритетите си. Макар и да за взаимно свързани, детоксикацията и отслабването не са едно и също нещо.
 • Отделете нужното време да научите повече за диетите и режимите, които покриват възможно най-пълно вашите лични цели.
 • Разберете принципа на действие на всеки режим и го съотнесете към очакванията си. Така ще знаете през какво ще премине тялото ви и ще можете да разпознаете фазите, за да ги контролирате.
 • Ако имате сериозно наднормено тегло или съпътстващи заболявания, задължително потърсете мнение от медицинско лице, за да изберете режим, подходящ за нуждите на тялото ви.
 • След като се спрете на режим, потърсете контакт с групи от хора, които вече са преминали през него. Така ще имате нужната подкрепа, съвети и напътствия от първо лице – факт, който действа успокояващо и стимулиращо.

Не на последно място, не се впускайте в нито един режим за детокс и отслабване бързо и припряно. Това е класическа рецепта за неудовлетворяващи резултати и дори може да бъде опасно за здравето ви.

Отслабване и детокс - план

Психическа и емоционална настройка

Ако сте спазвали какъвто и да било хранителен режим, то вие вече сте запознати с предизвикателство да контролирате желанията си. Най-често срещаната грешка в диетите за отслабване и детокс е именно липсата на правилна психо-емоционална настройка.

Няколко полезни съвета за подготовката на този етап са:

 • След като вече сте избрали режима и знаете как протича той, дайте си време да се адаптирате към мисълта за него. В тази фаза ще са ви изключително полезни историите и положителните резултати на хора, които вече са преминали по този път.
 • Фокусирайте вниманието си не само върху крайната цел, но и върху процеса. Нито един режим не може да бъде успешен, ако по време на него страдате и се молите да свърши. Направете план за това как да се чувствате добре по време на режима, за да може трансформацията ви да бъде пълноценна.
 • Прочетете и научете повече за принципа на отложеното удоволствие. Да – вероятно ще получите силно удовлетворение, ако изядете един хамбургер точно сега. Но ще получите много по-силно, здравословно и трайно удовлетворение тогава, когато погледнете в огледалото и видите себе си здрави и добре изглеждащи в любимите си дрехи.
 • Потърсете разбирането и подкрепата на най-близките си хора. Споделете им какво планирате и какви са целите ви и се опирайте на тях тогава, когато ви се струва, че не можете да продължите. Ако не откривате нужната заинтересованост в тях – потърсете я в други социални кръгове, защото тя е важна.

И ако всичко това ви звучи като подготовка за животопроменящо събитие, то не сте много далеч от истината. Здравословното отслабване и ефективната детоксикация не се случват “за малко” и “между другото”. Те са промяна в начина на живот, а всяко обратно твърдение е просто маркетинг.

Отслабване и детокс - храни

Физическа подготовка за процеса по отслабване и детокс

Физическата подготовка за избрания режим е точно толкова важна, колкото и емоционалната. Безкрайно грешно е да се впуснете в резки и радикални промени в начина си на хранене “от днес за утре”, защото – макар и положителна – тази промяна ще е стресова и трудна.

Независимо дали сте решили да правите фастинг, кето диета, детокс със сокове или палео режим, направете прехода плавно. Дайте на тялото си една или две седмици, в които планирайте малки стъпки:

 • Ако примате бързи, консервирани и преработени храни в ежедневието си, започнете да ги премахвате бавно – хранене след хранене и ден след ден.
 • Намерете здравословни алтернативи на гузните удовослсвия в чинията, така че да запазите калорийния прием, но да промените качеството на приетата храна.
 • Започнете бавно да изключвате забранените в режима продукти, като намалявате приеманите количества преди да ги премахнете напълно.
 • Следете, разбирайте и уважавайте реакциите на тялото си – всяка промяна е трудна, но винаги помнете, че е за добро.

След плавния преход, вие ще пристигнете в началната точка на режима си с най-важните предпоставки за успех – осъзнатост и спокойствие.

Ниво на информираност и професионална подкрепа

Всичко описано по-горе звучи логично и повече от прекрасно. Ако, обаче, нямате времевия ресурс и търпението да преминете през тези процеси самостоятелно, далеч няма да бъдете едиствените.

Истината е, че подборът, филтрирането и използването на информация не е никак лесна задача, особено когато източниците са стотици и повечето от тях си противоречат. Ако нямате време и опит, можете да допуснете неволни грешки и дори да постигнете обратен ефект в опитите си за отслабване и детокс.

Добрата новина е, че съвременната нутриционистика е на много високо ниво и има различни професионалисти, които могат да навигират вашето пътуване към мечтаната цел. Достатъчно е да откриете този, който ще подходи към вас с нужното лично внимание и ще създаде най-добрия план спрямо нуждите ви.

Програмите на LuckyFit за здравословно отслабване и детокс винаги започват с професионална консултация с лекар-диетолог. Той ще определи не само калорийния ви прием за деня, но ще адаптира изживяването към вашите цели и очаквания. В комбинация с пълния мониторинг на прогреса и методите за мотивация, вие ще можете да се разделите с излишното тегло така, както подобава – сигурни в себе си и уверени в успеха.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar