Зеолит

Съвременният човек диша замърсен въздух, яде вредна храна и използва химически препарати, които влошават здравето му чрез отлагане в тялото на множество токсини и вредни вещества.

За щастие, разполагаме с невероятно природно средство, което може да ни предпази от голяма част от вредните влияния на заобикалящия ни свят – минерала зеолит.

Какво е зеолит?

Зеолитът е микропорест естествен минерал с вулканичен произход, който се е образувал там, където скалите и пепелта от лавата са се срещнали с алкални подземни води. 

Терминът идва от гръцките думи „zein“ (кипя) и „lithos“ (камък). Нарича се още кипящ камък, защото по време на калцирането си отделя вода, без да се разпадне структурата му.

Има над 100 вида структури на зеолити, но зеолит клиноптилолит, шабазит, аналцим и модернит имат най-много ползи за човешкото здраве.

Как действа зеолитът на тялото?

Този природен материал действа като естествен антиоксидант и детоксикант за организма. Той има свойството да привлича и задържа нежелани вещества като токсини и тежки метали, да ги улавя и изхвърля безопасно от организма по естествен път през червата.

Освен това, неговата пореста структура му позволява да блокира абсорбцията на радиоактивен цезий, да нормализира нивата на pH в тялото и да намалява времето за кървене. 

Зеолитът играе важна роля и при чревни увреждания, за облекчаване киселинния рефлукс, допринася за по-бързото заздравяване на рани, подпомага отслабването и не последно място – той е  добър съюзник на кожата и порите.

Как зеолитът подпомага загубата на тегло?

Микронизираният и активиран зеолит подпомага обмяната на веществата, като стимулира метаболизма и допринася за изгарянето на мазнини. 

Благодарение на подобната си на гъба структура, минералът се свърза и улавя токсините и тежките метали от стомашно-чревния тракт и ги транспортира по естествен път извън тялото.

В допълнение, той отстранява свободните радикали и освобождава черния дроб от неговия собствен метаболитен токсин – амоняк. В резултат на това черният дроб функционира по-добре и хранителните мазнини се разграждат по-ефективно до полезна енергия за тялото.

Начини на прием на зеолит в рамките на програмата

Зеолитът може да се приема под различни форми, включително на прах, поставен във водата или към храната. 

За участниците в програма ЛъкиФит сме добавили прием на висококачествен микронизиран и активиран зеолит.

Начинте на приложение е следният:

  • 1 ч. л. зеолит  на прах се поставя в 150-200 мл топла вода, при желание може да се добави до 10 мл. прясно изцеден лимонов сок, и се разбърква добре.
  • Пие се сутрин на гладно до 30 минути преди закуска.

Ползи от зеолита за тялото, теглото и общото здраве

Този минерал носи много ползи за тялото, но няколко са наистина отговорни за подобряване на общото здраве.

Намалява токсините, причиняващи увреждания

Благодарение на своите абсорбиращи, адсорбентни и йонообменни свойства, зеолитът има способността да пречиства организма от натрупаните в него вредни вещества.

Това е минерал, който има естествен отрицателен заряд и работи като магнит. Освен това има пореста като гъба структура.

Тези две характеристики му позволяват първо да привлече и свърже към себе си вредните вещества, които са се натрупали в тялото, след това да ги абсорбира и изхвърли извън организма напълно естествено.

Зеолит

Укрепва имунната система

Лимфната течност, както и белите кръвни клетки са неделима част от комуникационния процес на имунната система. Те играят важна роля при откриването и елиминирането на вируси и патогени, които могат да отслабят имунната система. 

Зеолитите подпомагат тяхната работа като елиминират вредните вещества, намират, свързват се и изхвърлят патогените от кръвоносната система.

Подпомага сърдечно-съдовата система

Свободните радикали в тялото са сред основните виновници за появата на заболявания на сърдечно-съдовата система, мозъчно-съдовите и скелетните мускули. 

Поресто-гъбестата структура на зеолитите помага за улавянето на свободните радикали, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. 

Освен това този минерал защитава клетъчните стени и възпрепятства повишаването на общия холестерол и кръвното налягане.

Предпазва от развитие на редица туморни образувания

Зеолитите се считат за 100% безопасни за употреба минерали, които могат не само да предпазват организма от развитие на ракови и туморни образувания, но и да активират определени физиологични реакции, които да подобрят здравословното състояние на болните.

Подобрява здравето на червата

Пропускливи черва е общоприето наименование на състояние, при което токсини, микроби и други вредни вещества навлизат директно в кръвния поток, причинявайки възпаление на червата. 

Това състояние може да доведе до депресия, хронична умора, автоимунни заболявания и други. 

Употребата на зеолит може да помогне за стягане на червата, като по този начин да предотврати изтичането на токсините. 

Този природен материал предпазва чревните епителни клетки, помага за подобряване на перисталтиката и подпомага естествените очистителни функции на организма.

Повлиява целулита и има положителен ефект в борбата с наднорменото тегло

Натрупването на тежки метали, токсини и задържането на вода най-често води до наддаване на тегло. Зеолитът премахва натрупаните токсини, която от своя страна намалява мазнините

Това води подобряване на метаболитните процеси, което пък играе важна роля за загубата на тегло.

Намалява нивата на радиоактивните елементи в организма

Това минерално съединение детоксикира афлатоксините, които замърсяват хранителните продукти и попаднали в организма могат да застрашат работата на черния дроб.

Освен отличната защита на черния дроб и жлъчката, зеолитът ефективно елиминира и различни радиоактивни елементи в тялото.

Комбинация с хранителен режим и физическа активност

Приемът на зеолит е част от цялостния подход по пътя към отслабването.

Казано иначе, само с прием на зеолит няма да намалите драстично теглото си, но в комбинация с добър хранителен режим и подходяща физическа активност резултатите няма да закъснеят.

Често задавани въпроси

Има ли противопоказания при употребата на зеолит?

Приемът на този минерал няма странични ефекти, но е възможно да причини запек. Затова е препоръчително да се пие повече вода (поне 1,5 на ден), за да се предотврати евентуално забавяне на чревната перисталтика.

Употребата на минерала не е препоръчителна и по време на бременност и кърмене.

По време на целия престой в програмата ли трябва да се пие зеолит?

Минералът на прах се приема на гладно, всяка сутрин от началото до края на престоя в програмата. 

Включили сме го, тъй като зеолитът е едно от най-добрите и ефективни природни средства  както за повишаване на минералния  обмен в организма, така и за пречистване от токсини и тежки метали и помага както за подобряване на общото здраве, така и при процеса на отслабване.

Мога ли да приемам зеолит с друга течност вместо с вода?

Ако вкусът на  зеолита, разтворен само във вода не ви допада, можете към водата да добавите малко прясно изстискан лимонов сок.