Златните правила на здравословното отслабване

Когато зимният сезон приближава към своя край, изпитваме едно приятно нетърпение да усетим първите слънчеви лъчи. За някои от нас обаче този момент е желан, но същевременно и плашещ. 

Затоплянето на времето навън ни лишава от удобното “прикритие”, което представляват зимните връхни одежди. А и след празниците през изминалия сезон, малко или много всеки се оказва с отеснял летен гардероб.

Златните правила на здравословното отслабване

Днес ще поговорим за умните начини да регулираме теглото си, без да издевателстваме над себе си. Строгите диети са подходящи за “ударно” отслабване в моментите, когато нямаме друг избор. Те може би имат бърз ефект, но той далеч не винаги е толкова траен, колкото ни се ще. 

Начинът да поддържаме балансирано тегло в дългосрочен план е винаги да се придържаме към някои златни правила за здравословно отслабване. За наше щастие, те са доста по-прости от пътя на драконовските ограничения.

Редовно хранене

Златните правила на здравословното отслабване

Съвременните диетолози вече са единодушни, че за да стимулираме метаболизма ни да работи, не бива да го лишаваме от неговото гориво, каквото е храната. Напротив – ние трябва да го захранваме редовно. В никакъв случай не трябва да пропускаме хранения.

Ако сте решили да направите ден-два лечебно гладуване или така наречения детокс, след това е необходимо внимателно и постепенно отново да захраните организма си. По този начин той ще може да се адаптира отново към нормалния режим.

Нискокалорични, но засищащи ястия

Вместо да се подлагате на жестоки диети, старайте се да идентифицирате храните, които могат да ви помогнат да отслабнете трайно. Това са онези продукти, които засищат апетита, без да носят излишни калории. 

Такива са изварата, руколата, спанак, киноата, чията, рибата, яйцата и много други. Яжте тези от тях, които го позволяват, сурови, или използвайте по-здравословни техники на термична обработка като варене, подготовка на пара и печене вместо пържене.

Златните правила на здравословното отслабване

Правилно разпределение на храната през деня

Старайте се да закусвате обилно, за да можете да посрещнете деня си, изпълнени с енергия за нови приключения. Не се старайте да се ограничавате в часовете до следобед, защото рискувате да си “наваксате” през късните часове.

Именно храненето след 18 ч. при нормален всекидневен режим определено не е препоръчително. От друга страна, за някои от нас е изключително трудно да издържат пет-шест часа преди лягане, без да си хапнат. 

Ако вашият случай е такъв, оставете си малко калории, които можете да наваксате вечерта. Внимавайте да приемате само леки и лесно смилаеми храни, за да не натоварвате организма през нощта.

Златните правила на здравословното отслабване

Диетата трябва да бъде разнообразна

Не разчитайте на хранителните добавки, когато искате да отслабнете. Най-добрият начин да си набавяме необходимите полезни вещества е чрез това, което ядем.

Изберете подходящ период за въздържание

Диетата ще бъде успешна, ако я планирате добре. Не оставяйте битката с килограмите за последния момент, защото така рискувате да я изгубите. Усилията ви трябва да бъдат предварително планирани, за да дадат желаните резултати.

Добър подход е да съобразим хранителния си режим с лунните фази. Винаги започвайте диетите по време на пълнолуние – така природата ще ви помогне да постигнете още по-голям напредък.

Спрете трансмазнините и приемайте „добри“ мазнини

Съветваме ви да избягвате замразените полуфабрикати и храните за приготвяне в микровълнова печка, които изобилстват на трансмазнини. Същото важи и за пържените храни.

Изберете на тяхно място мазните, но полезни храни – ще се учудите колко много варианти съществуват. Слагайте зехтин или олио от гроздови семки в салатата си, прибавяйте малко истинско краве масло към сутрешната си закуска. 

Мажете пълнозърнестата си филийка с авокадо и гарнирайте с котидж сирене. Полезни мазнини и фибри се съдържат и в черния (истински) шоколад.

Правете кардио тренировки

Кардиото и отслабването са неделими едно от друго – или поне такова беше фитнес кредото на ХХ век. Сега обаче мненията на професионалистите са доста по-балансирани. Факт е, че ако искате да поддържате добрата си фигура, кардио упражненията са доста подходящи. Те обаче могат да имат само придружаващо, но не и ключово значение за процеса по отслабването.

Забележка за здравето: Ако имате сърдечни заболявания, на всяка цена избягвайте кардио натоварване.

Забележка за ефективността: В никакъв случай не прекалявайте. С кардио не може да се отслабне бързо, или поне не и в рамките на здравословното. 

Освен това прекомерното практикуване на подобни тренировки изпраща на мозъка грешни сигнали, които го карат да забави метаболизма. Ако изведнъж се окажете в момент на плато, спирайки да сваляте килограми, намалете или прекъснете кардиото за известно време, докато ритъмът ви се нормализира.

Можете да започнете с него отново тогава, когато вече сте постигнали желаните резултати и желаете да ги задържите.

Не пренебрегвайте силовите тренировки

В миналото по-тежките упражнения не се препоръчваха за непрофесионалисти. Днес много от физиотерапевтите са на мнение, че именно движението и натоварването са начинът да тонизираме тъканите в нашето тяло и дори да ги накараме да регенерират.

Колкото до отслабването, интензивните силови упражнения имат дори по-голям ефект от кардио тренировките.

Разбира се, особено ако травми и заболявания ни създават проблеми в определена област, трябва да подходим много внимателно и да се консултираме със своя лекуващ лекарски екип, преди да започнем нов вид тренировки.

Снимки: Pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar