Йога за отслабване - възможно ли е

Когато става въпрос за тренировки, полезни и за ума, и тялото, йога е най-добрият вариант за това. Практикуването й подпомага на физическото, умственото и духовното ни развитие, което ще ни позволи да създадем най-добрата “версия” на себе си.

Йога също може да бъде ефективно средство за отслабнете, особено когато практикувате по-активните й форми. Много експерти са съгласни, че йога работи по много различни начини за успешното постигане на здравословно тегло. Важно е да се спомене, че редовната практика на йога може да повлияе на отделяне на ненужни телесни мазнини, но не в „традиционния“ смисъл на това.

Обикновено отслабването се случва, когато енергийният прием на човек (т.е. консумираните от него храни и напитки) е по-малък от неговия енергиен разход (т.е. когато повече енергия се изразходва по време на тренировка). Повечето хора трябва да променят както своя енергиен прием, така и енергийния си разход, за да отслабнат до едно здравословно ниво.

Йога за отслабване - възможно ли е
Как точно действа йогата и наистина ли е възможно да се отслабне с нея?

През 2005 г. медицинският изследовател и практикуващ йоги Алън Кристъл, DPH, MPH, се заел да прави медицинско проучване на ефекта от йога върху отслабването.

С финансиране от Националния раков институт, Кристъл и колегите му от Центъра за изследване на рака провели изпитване, включващо 15 500 здрави мъже и жени на средна възраст. Всички участници на възраст между 45 и 55 години завършили проучването с различна физическа активност, включително практикуване на йога. След това изследователите анализирали данните, извличайки други фактори, които биха могли да повлияят на промяната на теглото, като диета или други форми на упражнения.

 

Крайният резултат от проучването

В него се открило, че йога наистина помага за сваляне на килограми или поне да ни предпази от напълняване. Хора с наднормено тегло, които практикували йога по време на проучването, загубили около 2 кг. През същия период от време тези, които не практикували йога, напълнели с 6 кг.

 

Защо е полезна йогата за отслабване?

Ето многобройни начини, по които йога може да ви помогне да свалите ненужни килограми:

  • Намалява стреса – йога е известна със способността да се справя много добре със стреса. Намаляването на стреса има огромно значение за здравословното състояние на вашето тяло и ум

Йога за отслабване - възможно ли е
Йога може да понижи нивата на стрес, като намали стресовият хормон кортизол. Кортизолът е виновникът за наддаването на теглото. Той изпраща сигнали до мозъка за глюкоза с цел да се бори с ниските нива на кръвната захар, причинени от стреса. Това от своя страна може да доведе до преяждане и наддаване на тегло.

Стресът също може да ви накара да задържате повече мазнини в корема. Понижаването на нивата на кортизол чрез йога може да ви помогне да спрете наддаването на тяло и да запазите едно здравословно телесно тегло.

  • Укрепва мускулите – всеки, който някога се е занимавал с йога, знае, че задържането на тялото ви в тези пози не е лесно, защото те наистина зависят от мускулната ви маса. Йога подобрява общата сила и гъвкавост. Колкото по-гъвкави сте, толкова по-добре ще се справите с другите упражнения, които е добре да изпробвате с целта отслабване
  • Стимулира черния дроб – черният дроб е един от най-важните органи в тялото. Той изпълнява повече от 2000 функции, а една от най-важните е детоксикацията и пречистването на организма ви. Той пречиства кръвта и отделя вредни химикали и токсини от него. Здрав и силен черен дроб също може да елиминира лошите мазнини от организма.

Йога също помага за повишаване на жизнената сила на черния дроб, за по-доброто му функциониране. Черният дроб може да бъде изчистен ефективно, когато следвате детоксичен план с плодове и зеленчуци.

Йога за отслабване - възможно ли е

Ползите от йога за намаляване на стреса могат да доведат до значително подобряване на съня и по-добри хранителни навици, което може да допринесе за повече загуба на тегло. Независимо от упражненията, които правите, доброто хранене е от много съществено значение.

Ако не обръщате внимание на диетата си, няма да видите резултатите, които искате. Правете упражненията, които трябва – йога асани – за вашите нужди, яжте здравословно и ще постигнете здравословно тегло.

 

За кого е предназначена йогата?

Хората, изпитващи високи нива на стрес в живота си, наднормено тегло и / или други свързани проблеми, определено трябва да включат йога в живота си. Но ако имате физически увреждания, проблеми с гръбначния стълб, коленете или други подобни болестни състояния, консултирайте се с лекар, преди да започнете практиката.

Йога определено е полезна за споменатите по-горе проблеми, но може да има някои конкретни пози, които не бива да правите. Предварително се информирайте и се уверете, че това, което възнамерявате да правите,като упражнения, са наистина подходящи за вас.

 

Колко време трябва да мине, докато се появи ефект?

Дебатът около това дали йога е ефективно средство за отслабване и колко време трябва да мине, преди да се видят резултатите, се дискутира от години. Мнозина смятат, че йога не е достатъчно бърза, за да изгори броя калории, необходими за истинската загуба на тегло.

Въпреки това, отслабването зависи от индивида, тъй като тялото и целите на всеки са различни една от друга. Ако започнете да спортувате три пъти седмично и да се храните с здравословна диета, може да откриете, че отслабвате бързо. Но не се стремете към рязко отслабване, за да не страда външният вид на кожата ви.

Йога за отслабване - възможно ли е

Една йога сесия може да изгори между 180 и 460 калории в зависимост от няколко фактора:

  • Вида на йога упражнението
  • Дължината и интензивността на сесията
  • И дали сте мъж или жена

Ако индивидът е със значително наднормено тегло, той може да отслабне по-бързо.

Просто зависи.

 

Йога асани за отслабване

Поза Veerabhadrasana

Тази асана е една от най-добрите йога пози за отслабване. Тя укрепва и тонизира мускулите на ръцете, раменете, бедрата и гърба – всичко това едновременно.

Позата е ефективна и за хора с проблеми с гърба

За да направите асана Veerabhadrasana, трябва да се изправите с краката раздалечени един от друг, дясното коляно трябва леко да е сгънато. След това вдигнете ръцете над главата си и ги изпънете. Докоснете двете си ръце в Namaste. Затворете очи и бройте от 30 секунди до 1 минута. След това сгънете лявото коляно, опънете десния крак зад вас и повторете същото от 2 до 3 пъти от двете страни.

 

Поза Utkatasana

Следващата асана укрепва и тонизира мускулите на бедрата, задните части, гърба и гърдите. В тази асана тялото изглежда малко като стол и изисква много издръжливост. Може да почувствате болка в краката през първите няколко дни, когато я практикувате. Въпреки това правете позата редовно. Тя ще ви помогне да придобиете гъвкавост и след няколко упражнения болката ще изчезне.

Йога за отслабване - възможно ли е

 Стойте изправени, без да се разкрачвате. Вдишайте, докато вдигате ръцете си над главата. Изпънете ги и сгънете коленете си леко, вдишайте, докато сгъвате колене.

Сега останете в тази поза поне 60 секунди, докато дишате нормално. В началото може да ви е трудно да стоите така, но се опитайте да я задържите колкото се можете по-дълго. Изправете се, ако почувствате прекалено голяма болка.

 

Baddha Konasana

Тази асана е много лесна за изпълнение. Тя може да се извърши перфектно и от начинаещи в йога. Позата тонизира долната част на тялото, като стимулира коремните мускули. Също така, помага при лечение на безплодие, астма, депресия и тревожност.

За да изпълните Baddha Konasana, трябва да седите с изправен гръбнак. Коленете ви трябва да са сгънати, а ходилата на краката ви да са обърнати един към друг. Притиснете ходилата заедно и задръжте тази поза поне минута.

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar