[:bg]Обяд в ресторант „Ле Бситро“[:en]Lunch at restaurant “Le Bistro”[:] | Lucky Fit

Какво представляват хранителните режими за здравословно отслабване? 

За разлика от нискокалоричната диета, която ограничава приема на калории, хранителните режими за здравословно отслабване регулират, освен калориите, и консумацията на хранителните съставки: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

Умерените хранителни режими имат много дългосрочни ползи, само при условие, че са добре балансирани. След достигане на желаното телесно тегло калориите, консумирани дневно, могат да се повишат постепенно. Не бива обаче да надвишават 2 000, при умерена двигателна активност.

В комбинация с повишена физическа активност, хранителните режими се смятат за най-ефективни методи за редукция на тегло в дългосрочен план. За справка екстремните диети, могат да постигнат само краткосрочни резултати. Най-добри хранителни режими за здравословно отслабване, са тези, който се състоят от балансирана диета и умерена физическа активност.

Функции в тялото | LuckyFitОбикновените диети и рисковете, които носят

Терминът калорийно ограничение се отнася до режими на хранене, които намаляват приема на калории без да предизвикват недохранване. Ако диетата за отслабване не включва основни хранителни вещества, недохранването може да доведе до сериозни негативни ефекти. От друга страна, пониженият енергиен прием може да доведе и до положителни метаболитни адаптации. Към тях се причисляват – намаляване на телесната мастна тъкан, понижаване на кръвното налягане, подобрен липиден профил, ниска серумна концентрация на Т3 и понижена сърдечна честота.

Потенциалните рискове от дълготрайно недохранване на тялото обаче могат да бъдат изключително сериозни. Към тях се причисляват анемия, оток на долните крайници, загуба на мускулна маса, слабост, неврологични дефекти, замайване, раздразнителност, летаргия и депресия.

Ако искате да отслабнете здравословно, то направете го постепенно и плавно. Ако подложим тялото си на драстична диета и свалим килограми прекалено бързо, ще загубим мускули, костите ни ще станат по-чупливи и ще изгубим вода вместо мазнини. Здравословното темпо, към което трябва да целим е да губим по 1-2 килограма на седмица и да избягваме диети или продукти, които отправят обещания, които звучат твърде добре, за да са истински.

Най-добре е да предприемем мерки за загубата на тегло, към които можем да се придържаме в дългосрочен план, а не само за краткосрочен период от една две седмици и след това да се нахвърлим неконтролируемо върху високо калорична и нездравословна храна, за да компенсираме глада и лишенията от последните няколко дни.

Метаболизмът и отслабването

Нашият метаболизъм, или способността на тялото ни трансформира калориите в енергия, също е от съществено значение. Ако намалим твърде много дневния прием на калории, това съвсем няма да се отрази благотворно за нашето здраве. Освен че системно няма да дохранваме тялото си, ще забавим и метаболизма си и можем да развием недостиг на някои жизненоважни хранителни вещества.

Драстичното намаляване приема на калории със сигурност ще доведе до редукция на телесна маса. Но това може да причини и  редица здравословни проблеми в дългосрочен план. Освен това, когато започнем да гладуваме, тялото ни преминава в консервационен режим, като изгаря приетите калории много по-бавно.

Имайте предвид също така, че първоначалната загуба на тегло при драстичните диети е главно течно или „тегло вода“, а не мазнина. И когато се върнем към нормално хранене всяко загубено тегло се връща безусловно. Не само, че повечето хора възвръщат загубеното тегло доста бързо, но са склонни и да добавят няколко излишни килограми. Това е така, защото по-бавният метаболизъм, активиран от диетата, улеснява натрупването на килограми. По-лошо е, че теглото, което се връща, ще е пълно с мазнини. Това е така тъй като изгубената мускулна маса може да се възвърне само с тренировки.

Отслабване с вода | LuckyFitПомага ли гладуването?

Страничните ефекти на гладуването включват замаяност, главоболие, ниска кръвна захар, мускулни болки, слабост и умора. Продължителното гладуване може да доведе до анемия, отслабена имунна система, проблеми с черния дроб и бъбреците и неправилен сърдечен ритъм. То, също така, може да стане причина за недостиг на витамини и минерали, разграждане на мускулите и храносмилателни проблеми.

Честа практика по време на диета, за да засилим процеса на загуба на тегло, е приемът на лаксативи. Когато пием разхлабителни по време на гладуване, обаче, има повишен риск от дисбаланс на течности и дехидратация. Рисковете стават по-сложни и тежки, колкото по-дълго оставаме на фастинг или ако многократно се подлагаме на такъв тип гладуване.

Специалисти по храненето настояват, че гладуването е потенциално опасен и не особено ефективен начин да отслабнем.

Ето защо нашата препоръка е – забравете за диетите и се насочете към балансирани хранителни режими за здравословно отслабване с редуциран умерен калориен прием. Независимо от конкретния режим за отслабване, към който ще се насочите, той следва да е питателен и богат на всички жизненоважни микро и макро нутриенти.

Вместо гладуване – балансиран хранителен режим

Вместо гладуване се стремете към здравословно хранене, балансиран хранителен режим, като си  осигурявате минимум 1100 калории на ден и включвате разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, чисти протеини и здравословни мазнини, задължително комбинирани с редовна физическа активност.

Ние вярваме, че персонализираният подход може да промени начина, по който хората губят килограми. Това се дължи на факта, че диетите не са ефективни при някои хора, не само поради липсата на воля, но по-скоро поради индивидуалността на всеки човек – гени, хормони и психология. Най-новата теория за загуба на тегло е, че вместо да се следва една универсална диета, хората трябва да следват хранителен режим, който е съобразен с техните индивидуални нужди.

Някои хора имат удивително ниски нива на тези хормони в червата и не получават нужните сигнали. При тези хора има нарушение на начина, по който се изпращат сигналите до мозъка и те страдат от неконтролируем апетит. Именно в тази ситуация балансираният хранителен режим е единствената здравословна алтернатива на хранене и единствен възможен начин да постигнем трайна редукция на телесно тегло.

Защо предлагаме балансирани хранителни режими?

Това са причините и ние, екипът на Лъки Фит Банско, да не препоръчваме спазването на диети, а да работим само и единствено с балансирани хранителни режими!

След като години наред бяхме свидетели на безрезултатни обсесивни мании за загуба на тегло, като първоначално се избягваха храните с високо съдържание на мазнини, а след това и тези с високо съдържание на въглехидрати, изглежда, че в последните години тези диети отстъпват място на здравословното хранене и свързаните с него хранителни навици.

Изобилстват терориите, посветени на драстични диети за отслабване, нискокалоричните храни, храните без съдържание на мазнини и захар, но те не промениха нищо в статистиката със затлъстяването. Много хора са примамвани чрез обещания за бърза загуба на тегло от най-новите и модерни диети, само за да си възвърнат загубеното тегло веднага след като спрат диетата. Истината е, че ако диетичният ви план за загуба на тегло не е устойчив в дългосрочно бъдеще, не си струва да го следвате.

Хранителни режими за здравословно отслабване | LuckyFitПрограмите на Лъки Фит Банско – Гаранция за здравословно отслабване

Ето защо, разработихме специализирани програми за трайна и здравословна редукция на телесно тегло. Посещавайки Лъки Фит Банско, ние ви обещаваме, че няма да гладувате. Напротив! Нашите специалисти ще се погрижат да ви изготвят индивидуален балансиран хранителен режим, с ограничен прием на калории, но включващ абсолютно всички жизненоважни хранителни вещества. Ще ви запознавам с правилните хранителни навици, които лесно може да заимствате в ежедневието си и да превърнете отслабването в лек и приятен процес на цялостна трансформация на живота ви.

Ще ви научим да се концентрирате не толкова върху храните, които ни е забранено да консумираме, а по-скоро да се наслаждавате на храните, които е препоръчително да включим в здравословното си меню. Много по-лесно и по-мотивиращо е да се съсредоточим върху храни, които ще ни направят по-здрави и по-слаби, отколкото върху забрани и ограничения. Разбира се, няма как да не препоръчаме да се стремите  да консумирате повече растителни и необработени храни, които са богати на хранителни вещества и са с естествено са по-ниски нива на мазнини, сол и захар.

Индивидуален подход за всеки

Нашият подход е базиран на концепцията, че консумирането на чисти или нискомаслени протеини при всяко хранене ще ни засити и ще намали вероятността от преяждане. Също така, пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на фибри и вода и имат ниско съдържание на калории и също носят усещане за ситост. Когато консумираме храни, богати на хранителни вещества като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и чисти протеини има по-малка вероятност да се изкушим с бедни на хранителни вещества, калорични храни.

Ние от Лъки Фит Банско вярваме, че диетите като цяло са ограничаващи, оставяйки хората с беден избор на храни, докато здравословният хранителен режим разширява избора ни, като по този начин увеличава вероятността за се преборим с излишните килограми. Именно на този подход се дължи и доказания ни успех в борбата с наднорменото тегло, множеството удовлетворени клиенти, които си тръгват вдъхновени и щастливи от нашите програми и се връщат отново и отново, защото здравословният хранителен режим се превръща в част от техния начин на живот. По-осъзнат, по-пълноценен и най-вече по-здравословен начин на живот!

Какво означава здравословно отслабване?

Самият израз идва да покаже, че отслабването трябва да не вреди по какъвто и да е начин на здравето. Здравословното отслабване е отслабване, което не само ще намали теглото ви, но и ще подобри физическото и душевното ви здраве.

Кои са важните стъпки към здравословното намаляване на теглото?

Избягвайте храни с висок гликемичен индекс (GI)

Храни с висок ГИ и ниска хранителна стойност са простите въглехидрати и са сред основните виновници за повишаване на теглото. Колкото по-висок ГИ имат храните, които консумирате, толкова по-бързо се разпадат захарите в организма ви, което кара панкреаса да отделя по-бързо и по-високи нива на инсулин. В резултат на това, нивата на кръвна захар рязко спадат и само след 1-2 два часа вие сте отново гладни и ви се хапва нещо сладко и отново посягате към храната.

Намалете сладкишите и безалкохолните

Захарите, които получава тялото ви при консумацията на бонбони, торти, газирани напитки са т. нар. празни калории, от които нямате никаква нужда. Празните калории само пречат на организма ви да изгаря мазнините.

За отслабване се пие много вода | Lucky Fit

Пийте вода

Във всяка една клиника за отслабване ще ви кажат, че водата е важна за здравословното отслабване. Пийте поне по 2-3 литра вода на ден, като разбира се това не означава, че трябва да изпиете цялото това количество на един-два пъти. Пийте вода през целия ден, регулярно и без да чакате да усетите жажда (усетите ли жажда, това означава, че организмът ви вече е обезводнен).

Увеличете протеиновите храни

Протеинът помага да се контролира глада. Консумирайки храни богати на протеин като яйца, пилешко и пуешко филе, риба, нивата на кръвна захар се поддържат в нормални граници. Именно така се намалява и чувството за глад. Поради своята структура, по време на обработката на протеина, тялото изразходва повече калории, отколкото при обработката на простите въглехидрати.

Намалете приеманите калории

При всеки вид хранителни режими за здравословно отслабване е важно калориите, които приемате да са по-малко от енергията, която изразходвате. Иначе казано – вашето тяло трябва да е в отрицателен енергиен баланс. Намаляването на калориите не трябва да става рязко и в никакъв случай не означава да намалите храненията!

Започнете с намаляването на калориите като намалите консумацията на мазнини и прости въглехидрати, но без да прекалявате и без да гладувате. Контролирайте приема на калории, действайте плавно, а ако ви е трудно сами да се справите, едно посещение в клиника за отслабване за седмица ще ви е от полза не само за ефективно намаляване на теглото, но и ще ви приучи как в последствие сами да следите за приетите калории.

Хранете се често, но малко

Споменахме, че здравословното отслабване е здравословно само тогава, когато не вреди на здравето. Ето защо ако някой ви каже, че с гладуване ще отслабнете, то това означава, че този режим не е здравословен.

Затова, намалете калориите – не храненията! Хапвайте поне по 5-6 пъти дневно, но малки и питателни порции. Честото хранене ще ви държи сити през целия ден и ще помогне да забързате метаболизма си.

Не пропускайте сутрешното хранене

Чували сте и преди, че закуската е най-важното хранене, но не знаете защо? Докато си спите сладко през нощта, нивата на кръвната ви захар спадат, защото през нощта не се храните. Ако след като се събудите не подсилите тялото си с храната, от която се нуждае, то ще започне да изразходва енергията от мускулите ви. Продължавайки да не закусвате, тялото ви започва да складира мазнини, за да има запаси. Така ден след ден, пренебрегвайки закуската, тялото ви трупа мазнини, за да се запаси с „гориво”. В резултат вие увеличавате теглото си, без дори да забележите.

Увеличете консумацията на полезни храни

Всеки диетолог ще ви каже, че здравословното отслабване започва от промяната в начина на хранене. Зеленчуците, пресните плодове, нетлъстото месо, пресните салати съдържат голямо разнообразие от минерали, витамини, фибри и други полезни вещества. Te ще ви помогнат не само да намалите теглото си, но и да се погрижите за здравето си. Затова наблегнете на пресните и здравословни храни и се опитайте се да избягвате консервираните и полуготовите продукти. Причината за това е , че освен съдържанието на консерванти, по време на обработката им изчезват почти всички ценни хранителни вещества.

Намалете алкохола

Повечето алкохолни напитки са с висока калорийна стойност и имат високо съдържание на захар. Позволявайте си по чаша вино с някое от храненията, но не прекалявайте.

Разпределете правилно калориите, които приемате през деня

Обикновено ежедневието ви минава в тичане напред-назад и не обръщате много внимание колко, кога и с какво се храните, нали? Често улисани да свършите нещо спешно, забравяте да се храните. Така когато се приберете вечерта у дома сте толкова гладни, че сте в състояние да изядете всичко в хладилника.

Ако искате да намалите теглото си трайно, трябва да се научите да се храните правилно.  Имайте предвид че през първата половина на деня тялото ви се нуждае от повече енергия и трябва да му осигурите достатъчно храна. При балансираното хранене, обаче, тялото ви ще изгори всички калории, които му доставите и няма да ги складира като мазнини.

Вечер обаче тялото ви се подготвя за сън и не се нуждае от много енергия. Така ако седнете на масата и се нахраните обилно, то вие няма да може да изразходи калориите и те ще се натрупат под формата на мазнини.

Проблеми със затлъстяването | LuckyFit

Популярни хранителни режими: плюсове и минуси

Протеинов хранителен режим

Основните продукти, които включва този много популярен хранителен режим за отслабване са храни, с висок индекс на протеини. Такива храни са пилешкото, пуешкото филе, рибата, свинското нетлъсто месо, яйцата. Приемът на зеленчуци, както и на някой плодове като ябълки е разрешен, а въглехидрати и мазнини не се консумират.

Плюсове

С този режим се постига намаляване на теглото без гладуване и без следване на строги схеми. Изключвайки въглехидратите и мазнините от менюто си, тялото ви започва да използва собствените си резерви и започвате да губите килограми.

За да има наистина пълен ефект, този хранителен режим е добре да се следва поне няколко месеца.

Минуси

Менюто не е много разнообразно и определено не може да се нарече балансирано и здравословно. Освен това протеиновите храни не са с високо съдържание на вода. Това налага да се пие много вода, за да не се натоварят бъбреците.

Нисковъглехидратен хранителен режим

Нисковъглехидратната диета е сходна с протеиновата. С тази разлика, че ако при първата въглехидратите са недопустими, НВД допуска консумацията до 30-40 гр. въглехидрати на ден.

Храните, които се хапват по време НВД са всички видове нетлъсти меса, млечни продукти (нискомаслени), всички зеленчуци (с изключение на картофите), плодове (без банани, диня и грозде), краве масло и зехтин (вместо маргарин и слънчогледово олио). Захарта, сладкишите, газираните напитки, тестените изделия са изключени от менюто.

Плюсове

Този вид хранителни режими за здравословно отслабване е подходящ за всеки, който иска да отслабне, без да губи мускулна маса. НВД стимулира изгарянето на мазнините като поддържа нивата на инсулин в кръвта в нормални граници, което намалява усещането за глад.

Минуси

Също като протеиновата диета, и при НВД изключването на определени храни води до липса на важни витамини и минерали. Могат да се появят и проблеми с бъбреците, ако по време на режима не се приема достатъчно количество вода.

Средиземноморска диета

Популярността на този режим се дължи на факта, че наистина е балансиран и здравословен. В този вид хранителни режими за здравословно отслабване се използва т. нар. „хранителна пирамида”. В основата на пирамидата са поставени бавните въглехидрати (пълнозърнест хляб, зърнени храни, макаронени изделия от пшенично брашно). Над тях са поставени плодовете, зеленчуците, ядките, зехтина, млечните продукти. Всички тези продукти се консумират всекидневно и според това, което ви се хапва. Изключение правят рибата, пилешкото, яйцата, червеното месо, които е добре да се консумират веднъж седмично. Средиземноморската диета препоръчва 5-6 хранения на ден, като три от тях са основни, а останалите две-три са междинни хранения.

Плюсове

Проучвания са показали, че с този режим не само се отслабва здравословно. Средиземноморския модел на хранене се отличава с добра превенция на мозъчните и сърдечните заболявания.

Минуси

Разнообразното меню, към което трябва да се придържате излиза доста скъпо като цена.

Всеки един от хранителните режими има своите положителни и отрицателни страни. Поради това е добре, преди да се спрете на някой от тях, да посетите специалист, който да ви направи нужните изследвания и да ви посъветва при избора.

Планинска разходка | LuckyFit

Има ли друг начин за здравословно отслабване?

Клиниките за отслабване предлагат на всички свои клиенти не само здравословно, но и бързо отслабване. Режимът, към който се придържат е балансирано, здравословно меню без гладуване. Към тях се включват и много активности сред природата и физически натоварвания според нуждите и възможностите на клиента. Престоят е между седмица и две, като през това време клиентите се наблюдават от специалисти. Те не само следят как протича отслабването, но и дават съвети и препоръки за следване на хранителни режими за здравословно отслабване след това.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar