Хранителни режими за здравословно отслабване

Ако сега влезете в интернет и изпишете в търсачката „хранителни режими”, ще откриете безброй популярни (и не толкова популярни) режими за отслабване. И всеки един от тези режими (с най-популярните от които ще ви запознаем) има свои привърженици и противници, така че единствено от вас зависи дали и на кой да се спрете.

 

Вкусното меню на LuckyFit

 

Какво означава здравословно отслабване?

 

Самият израз идва да покаже, че отслабването трябва да не вреди по какъвто и да е начин на здравето. Здравословното отслабване е отслабване, което не само ще намали теглото ви, но и ще подобри физическото и душевното ви здраве.

 

Кои са важните стъпки към здравословното намаляване на теглото?

 

  • Избягвайте храни с висок гликемичен индекс (GI)

 

Храни с висок ГИ и ниска хранителна стойност са простите въглехидрати и са сред основните виновници за повишаване на теглото. Колкото по-висок ГИ имат храните, които консумирате, толкова по-бързо се разпадат захарите в организма ви, което кара панкреаса да отделя по-бързо и по-високи нива на инсулин. В резултат на това, нивата на кръвна захар рязко спадат и само след 1-2 два часа вие сте отново гладни и ви се хапва нещо сладко и отново посягате към храната.

 

  • Намалете сладкишите и безалкохолните

 

Захарите, които получава тялото ви при консумацията на бонбони, торти, газирани напитки са т. нар. празни калории, от които нямате никаква нужда. Празните калории само пречат на организма ви да изгаря мазнините.

 

За отслабване се пие много вода | Lucky Fit

 

  • Пийте вода

 

Във всяка една клиника за отслабване ще ви кажат, че водата е важна за здравословното отслабване. Пийте поне по 2-3 литра вода на ден, като разбира се това не означава, че трябва да изпиете цялото това количество на един-два пъти. Пийте вода през целия ден, регулярно и без да чакате да усетите жажда (усетите ли жажда, това означава, че организмът ви вече е обезводнен).

 

  • Увеличете протеиновите храни

 

Протеинът помага да се контролира глада. Консумирайки храни богати на протеин като яйца, пилешко и пуешко филе, риба, нивата на кръвна захар се поддържат в нормални граници, а оттам намалява и чувството за глад. Поради своята структура, по време на обработката на протеина, тялото изразходва повече калории, отколкото при обработката на простите въглехидрати.

 

  • Намалете приеманите калории

 

За здравословното отслабване е важно калориите, които приемате да са по-малко от енергията, която изразходвате или иначе казано – вашето тяло трябва да е в отрицателен енергиен баланс. Намаляването на калориите не трябва да става рязко и в никакъв случай не означава да намалите храненията!

 

Започнете с намаляването на калориите като намалите консумацията на мазнини и прости въглехидрати, но без да прекалявате и без да гладувате. Контролирайте приема на калории, действайте плавно, а ако ви е трудно сами да се справите, едно посещение в клиника за отслабване за седмица ще ви е от полза не само за ефективно намаляване на теглото, но и ще ви приучи как в последствие сами да следите за приетите калории.

 

  • Хранете се често, но малко

 

Споменахме, че здравословното отслабване е здравословно само тогава, когато не вреди на здравето, така че ако някой ви каже, че с гладуване ще отслабнете, то това означава, че този режим не е здравословен.

 

Затова, намалете калориите – не храненията! Хапвайте поне по 5-6 пъти дневно, но малки и питателни порции. Честото хранене ще ви държи сити през целия ден и ще помогне да забързате метаболизма си.

 

  • Не пропускайте сутрешното хранене

 

Чували сте и преди, че закуската е най-важното хранене, но не знаете защо? Докато си спите сладко през нощта, нивата на кръвната ви захар спадат, защото през нощта не се храните. Ако след като се събудите не подсилите тялото си с храната, от която се нуждае, то ще започне да изразходва енергията от мускулите ви, което не е никак добра оферта. Продължавайки да не закусвате, тялото ви започва да складира мазнини, за да има запаси. Така ден след ден, пренебрегвайки закуската, тялото ви трупа мазнини, за да се запаси с „гориво”, а вие увеличавате теглото си, без дори да забележите.

 

  • Увеличете консумацията на полезни храни

 

Всеки диетолог ще ви каже, че здравословното отслабване започва от промяната в начина на хранене. Зеленчуците, пресните плодове, нетлъстото месо, пресните салати съдържат голямо разнообразие от минерали, витамини, фибри и други полезни вещества, които ще ви помогнат не само да намалите теглото си, но и да се погрижите за здравето си. Затова наблегнете на пресните и здравословни храни и се опитайте се да избягвате консервираните и полуготовите продукти, които съдържат не само консерванти, но и по време на обработката им изчезват почти всички ценни хранителни вещества.

 

  • Намалете алкохола

 

Повечето алкохолни напитки са с висока калорийна стойност и имат високо съдържание на захар. Позволявайте си по чаша вино с някое от храненията, но не прекалявайте.

 

  • Разпределете правилно калориите, които приемате през деня

 

Обикновено ежедневието ви минава в тичане напред-назад и не обръщате много внимание колко, кога и с какво се храните, нали? Често улисани да свършите нещо спешно, забравяте да се храните и когато се приберете вечерта у дома сте толкова гладни, че сте в състояние да изядете всичко, което се намира в хладилника.

 

Ако искате да намалите теглото си трайно, трябва да се научите да се храните правилно. Не бива да забравяте, че през първата половина на деня тялото ви се нуждае от повече енергия и трябва да му осигурите достатъчно храна. Не се притеснявайте, стига да се храните балансирано, тялото ви ще изгори всички калории, които му доставите и няма да ги складира като мазнини.

 

Вечер обаче тялото ви се подготвя за сън и не се нуждае от много енергия и ако седнете на масата и се нахраните обилно, то ви няма да може да изразходи калориите и те ще се натрупат под формата на мазнини.

 

Проблеми със затлъстяването | LuckyFit

 

Популярни хранителни режими: плюсове и минуси

 

Протеинов хранителен режим

Основните продукти, които включва този много популярен хранителен режим за отслабване са храни, с висок индекс на протеини. Такива храни са пилешкото, пуешкото филе, рибата, свинското нетлъсто месо, яйцата. Приемът на зеленчуци, както и на някой плодове като ябълки е разрешен, а въглехидрати и мазнини не се консумират.

 

Плюсове

 

С този режим се постига намаляване на теглото без гладуване и без следване на строги схеми. Изключвайки въглехидратите и мазнините от менюто си, тялото ви започва да използва собствените си резерви и започвате да губите килограми.

 

За да има наистина пълен ефект, този хранителен режим е добре да се следва поне няколко месеца.

 

Минуси

 

Менюто не е много разнообразно и определено не може да се нарече балансирано и здравословно. Освен това протеиновите храни не са с високо съдържание на вода, което налага да се пие много вода, за да не се натоварят бъбреците.

 

Нисковъглехидратен хранителен режим

 

Нисковъглехидратната диета е сходна с протеиновата, с тази разлика, че ако при първата въглехидратите са недопустими, НВД допуска консумацията до 30-40 гр. въглехидрати на ден.

 

Храните, които се хапват по време НВД са всички видове нетлъсти меса, млечни продукти (нискомаслени), всички зеленчуци (с изключение на картофите), плодове (без банани, диня и грозде), краве масло и зехтин (вместо маргарин и слънчогледово олио). Захарта, сладкишите, газираните напитки, тестените изделия са изключени от менюто.

 

Плюсове

 

Този хранителен режим е подходящ за всеки, който иска да отслабне, без да губи мускулна маса. НВД стимулира изгарянето на мазнините като поддържа нивата на инсулин в кръвта в нормални граници, което намалява усещането за глад.

 

Минуси

 

Също като протеиновата диета, и при НВД изключването на определени храни води до липса на важни витамини и минерали. Могат да се появят и проблеми с бъбреците, ако по време на режима не се приема достатъчно количество вода.

 

Средиземноморска диета

 

Популярността на този режим се дължи на факта, че наистина е балансиран и здравословен. В този режим за здравословно отслабване се използва т. нар. „хранителна пирамида”. В основата на пирамидата са поставени бавните въглехидрати (пълнозърнест хляб, зърнени храни, макаронени изделия от пшенично брашно). Над тях са поставени плодовете, зеленчуците, ядките, зехтина, млечните продукти. Всички тези продукти се консумират всекидневно и според това, което ви се хапва. Изключение правят рибата, пилешкото, яйцата, червеното месо, които е добре да се консумират веднъж седмично. Средиземноморската диета препоръчва 5-6 хранения на ден, като три от тях са основни, а останалите две-три са междинни хранения.

 

Плюсове

 

Проучвания са показали, че с този режим не само се отслабва здравословно, но и средиземноморския модел на хранене е отличава с добра превенция на мозъчните и сърдечните заболявания.

 

Минуси

 

Разнообразното меню, към което трябва да се придържате излиза доста скъпо като цена.

 

Всеки един от хранителните режими има своите положителни и отрицателни страни и е добре, преди да се спрете на някой от тях да посетите специалист, който да ви направи нужните изследвания и да ви посъветва при избора.

 

Планинска разходка | LuckyFit

 

Има ли друг начин за здравословно отслабване?

 

Клиниките за отслабване предлагат на всички свои клиенти не само здравословно, но и бързо отслабване. Режимът, към който се придържат е балансирано, здравословно меню без гладуване, много активности сред природата и физически натоварвания според нуждите и възможностите на клиента. Предстоят е между седмица и две, като през това време клиентите се наблюдават от специалисти, които не само следят как прочита отслабването, но и дават съвети и препоръки за следване на здравословен режим на хранене извън клиниката за отслабване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image