ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ПРЕЧИСТВАНЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
[:bg][:en]Liver Detox[:]

Излишно е просто да споменаваме, че черният дроб и дебелото черво са едни от най-важните органи в нашето тяло, отговорни за изхвърлянето на всички токсични вещества и отрови, от които организмът ни не се нуждае. Тези органи са нещо като пречиствателни станции за нашето тяло.

Детоксът стана доста популярен през последните години, като например този, включващ прясноизцедени зелени сокове, но какво всъщност представлява и доколко е здравословен за здравето.

Детокс на черния дроб | LuckyFit

Детокс на черен дроб

Кога можем да сме сигурни, че имаме нужда от детокс на черния дроб?

Обикновено симптомите за претоварване на черния дроб са често подуване на корема, постоянна болка в областта на черния дроб, усещане за тежест в епигастриума, чувство за тежест след консумация на мазни и пържени храни, пожълтяла кожа, камъни в бъбреците, умора, гадене, диария.

Ефективни ли са детокс таблетките?

Черният дроб е отговорен за повече от 500 функции в нашето тяло, като една от тях е неутрализиране на токсините и детоксификация. На него можем да благодарим и за възстановяването на увредените тъкани в нашето тяло, тъй като черният дроб произвежда нови клетки, нужни за регенерацията на тъканите.

След като всички токсини преминават през черния дроб е логично да решим, че правенето на детокс от време на време ще подобри неговата функция и ще възстанови тялото ни след празнични угощения и малко повечко алкохол например. В такива моменти прибягваме до детокс добавките и таблетките, предлагани на пазара, които никак не са малко.

Трябва обаче да сме наясно, че не всички подобни фармацефтични продукти са преминали клинични изследвания и не може да се каже на 100% дали работят.  Някои специалисти препоръчват редовен детокс, тъй като твърдят, че непречистените токсини в тялото след време водят до поява на сериозни заболявания, от които рак. Само че по този въпрос не съществуват все още ясни доказателства. Други пък са на мнение, че здравият черен дроб не се нуждае от детокс и подобна практика е дори вредна.

Рекламираните детокс хранителни добавки може да са просто загуба на пари, а дори могат да представляват заплаха за нашето здраве. Така че преди да си купим подобен продукт е добре да подходим с внимание. Мит е, че таблетките за детокс на черния дроб работят като превенция срещу чернодробни болести.

Съществуват повече от сто заболявания на черния дроб. Едни от най-известните са: хепатит А, В и С, цироза, Едни от най-главните фактори, увеличаващи риска от чернодробно заболяване е честата и прекомерна употреба на алкохол, както и наличие на роднини в рода с чернодробно заболяване. Също така, не съществуват солидни доказателства, че тези хапчета помагат за лекуването на вече появило се чернодробно заболяване.

Друг мит, свързан с действието на детокс хапчетата и детокс режима като цяло е, че те могат да имат положителен ефект в отслабването. Всъщност това е грешно. Някои хора твърдят,че след спазването на детокс режим са отслабнали. Това се дължи по-скоро на загуба на течности.

Спазването на детокс режим и приема на хапчета за детокс всъщност може да забави естествения метаболизъм на тялото и по този начин да възпрепятства успешното отслабване. След края на детокса, ако човек се върне веднага към предишния си нездравословен начин на хранене, твърде вероятно е да си възвърне загубените килограми.

Но истината е, че всъщност токсините са навсякъде около нас. Тялото ни има вроден механизъм за самопречистване от вредните вещества. Един здрав черен дроб има способността да премахва вредните вещества от тялото без нуждата от прием на таблетки. Не е доказано и, че болен черен дроб ще оздравее с прием на подобни добавки. Човек, страдащ от чернодробно заболяване се нуждае първоначално от качествено медицинско лечение, измяна в диетата и начина на живот.

Черен дроб детоксикация | LuckyFit

Основни неща, които спомагат за успешен детокс на черния дроб:

 • Избягване на определени вредни храни
 • Стриктно спазване на диета, включваща храни полезни за черния дроб
 • Спазване на соков режим за определен период
 • Прием на изпитани добавки за детокс на черния дроб

Неща, които предотвратяват развитието на чернодробно заболяване:

 • Умерена консумация на алкохол (една стандартна чаша на ден се счита за допустима доза)
 • Ваксина против хепатит А и В
 • Избягване на лекарства, увреждащи черния дроб. Напълно забранена е комбинацията хапчета и алкохол.
 • Ползване на винаги чисти игли, тъй като вирусът хепатит С се предава по кръвен път. Уверете се, че винаги ви правят инжекции с чисти игли и ръце, също така внимавайте дали студиото, където сте решили да си правите татуировка спазва всички правила за хигиена.
 • При боравене с опасни химикали като например инсектициди, фунгоциди и бои и други опасни препарати, винаги носете предпазни маска, ръкавици, маска, панталони и блузи с дълги ръкави, тъй като химикалите и токсините могат да влязат в организма ни през кожата.
 • Поддържане на здравословно тегло
 • Чернодробното заболяване, което не е предизвикано от алкохолна зависимост може да се появи, ако човек има метаболитична болест, страда от наднормено тегло и диабет тип 2. Воденето на здравословен начин на живот и най-вече консумиране на здравословни продукти е ключ към съхраняване на здравето на черния ни дроб.

Детокс на дебело черво

Дебелото черво съдържа милиарди бактерии. В него живеят голяма част от полезните бактерии са отговорни за доброто  абсорбиране на хранителните вещества, поддържане на ph баланса, предпазване от опасни бактерии и регулиране на апетита.

Несмляната храна ферментира в червата и води до образуването на слуз и бактерии, който предизвикват отделянето на токсини в кръвния поток. Пречистването  на дебелото черво подобрява функцията на храносмилателната система. Един от най-ефективните методи за лечение на нередовните черва и запека е лечебната клизма.

Този тип детокс не е задължителен за всеки човек, а само за тези, в чийто организъм наистина се е натрупало голямо количество токсини и отрови и стандартните детокс методи вече не работят.  Въпреки че чревната система има собствени начини за пречистване, доста хора страдат от нередовни черва. 15 до 20% от възрастните страдат от синдром на раздразненото черво.

Този проблем може да се предизвика от алергии, влошено чревно здраве, консумация на храни с пестициди, възпаления на храносмилателната система. Ако усещаме болка и спазми в стомашната област, запек, хронична умора, липса на енергия, главоболие, раздразнимост, алергични реакции, промяна в апетита, това значи, че ни е необходим детокс на дебелото черво.

Пречистването на дебелото черво е доказано ефективен метод за лечение на проблемите с червата и той помага само ако се извърши по правилния и безопасен начин.

Детокс с куркума | LuckyFit

Кои съставки са ни необходими за ефективен детокс?

За черен дроб

Магарешки бодил

Едни от съставките, за които има доказателство, че подпомага черния дроб е магарешкият бодил. Той има мощно пречистващо действие върху черния дроб и се среща в детокс добавките. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които спомагат за предотвратяването на възпалението  на черния дроб.

Куркума

Изследвания показват, че тази ароматна подправка намалява вид молекули, които са ключова причина за възпаленията в организма.  Тези молекули спомагат за появата на дадена болест, нейното развитие и влошаване. Куркума намалява риска от развитие на здравословни проблеми с черния дроб.

За дебело черво

Ферментирали продукти, съдържащи пробиотици (йогурт, кисело зеле, кефир, комбуча).

Храни богати на фибри-семена, зеленолистни зеленчуци, свежи плодове богати на пектин.

Костен бульон, зеленчукови супи, салати и сокове.

Полезни мазнини като кокосово и авокадово масло, зехтин.