[:bg][:en]Liver Detox[:]

Излишно е просто да споменаваме, че черният дроб и дебелото черво са едни от най-важните органи в нашето тяло, отговорни за изхвърлянето на всички токсични вещества и отрови, от които организмът ни не се нуждае. Тези органи са нещо като пречиствателни станции за нашето тяло.

Детоксът стана доста популярен през последните години, като например този, включващ прясно изцедени зелени сокове, но какво всъщност представлява и доколко е здравословен за здравето.

Детокс на черния дроб | LuckyFit

Какви са функциите на черния дроб?

Още от учебниците по биология и анатомия разбираме, че основните функции на черния дроб в човешкото тяло са:

 • Производство на жлъчка, която помага за отвеждането на отпадъците и разграждането на мазнините в тънките черва по време на храносмилането.
 • Производство на холестерол и определени протеини, пренасящи мазнини през тялото.
 • Преобразуване на излишната глюкоза в гликоген за съхранение в тялото и обратно превръщане в глюкоза, ако и когато това е необходимо. 

Детоксикация на черния дроб и пречистване на дебелото черво

 • Обработка на хемоглобина за използване на съдържаното в него желязо за целите на организма.
 • Превръщане на отровния амоняк в урея, която по-късно се отделя чрез урината.
 • Детоксикация и пречистване на кръвта от съдържание на алкохол, токсини, лекарства и други отровни вещества.
 • Съпротива срещу инфекции в организма чрез създаване на имунни фактори и премахване на бактериите от кръвния поток. 
 • Регулиране на съсирването на кръвта, синтез на плазмени протеини, екскреция на билирубин и др.

Дори и да не разбирате в детайл всички тези биологични и метаболитни процеси, важно е да разберете едно – черният дроб е основен орган, отговарящ за общото благосъстояние на организма и неговото ефективно пречистване от токсични натрупвания. 

Ако функциите на черния дроб са нарушени, балансът в тялото е загубен, а поддържането на добро здраве – изключително предизвикателно. Ето защо, процесът по детоксикация на черния дроб е отличен начин да се погрижим за дългосрочното си здраве – при това лесно и ефективно. 

Детокс на черен дроб

Когато черният дроб страда, цялото тяло е изложено на риск от заболявания и дори отравяне на кръвта. По-долу разказваме как да познаете симптомите на подобро страдание, как да ги адресирате и минимизирате. 

Кога имаме нужда от детокс на черния дроб?

Обикновено симптомите за претоварване на черния дроб са толкова разнообразни, че е трудно да ги изолирате и свържете с конкретен проблем. 

Те включват:

 • Често подуване на корема
 • Постоянна болка в областта на черния дроб
 • Усещане за тежест в епигастриума
 • Чувство за тежест след консумация на мазни и пържени храни
 • Пожълтяла кожа
 • Камъни в бъбреците
 • Отпадналост и умора
 • Гадене, диария и др.

Когато усещате повече от един от тези симптоми за дълго време, със сигурност е нужно да изключите възможността за чернодробно заболяване, след което да преминете към процес по детоксикация на тялото и план за пречистване на черен дроб. 

Ефективни ли са детокс таблетките?

Черният дроб е отговорен за повече от 500 функции в нашето тяло, като една от тях е неутрализиране на токсините и детоксификация. На него можем да благодарим и за възстановяването на увредените тъкани в нашето тяло, тъй като черният дроб произвежда нови клетки, нужни за регенерацията на тъканите.

След като всички токсини преминават през черния дроб е логично да решим, че правенето на детокс от време на време ще подобри неговата функция и ще възстанови тялото ни след празнични угощения и малко повечко алкохол например. В такива моменти обикновено прибягваме до детокс добавките и таблетките, предлагани на пазара, които никак не са малко.

Трябва обаче да сме наясно, че не всички подобни фармацевтични продукти са преминали клинични изследвания и не може да се каже на 100% дали работят. Някои специалисти препоръчват редовен детокс на черния дроб, тъй като твърдят, че непречистените токсини в тялото след време водят до поява на сериозни заболявания, включително и рак. 

Само че по този въпрос не съществуват все още ясни доказателства. Други пък са на мнение, че здравият черен дроб не се нуждае от детокс и подобна практика е дори вредна.

Детоксикация на черния дроб и пречистване на дебелото черво

Рекламираните детокс хранителни добавки може да са просто загуба на пари, а дори могат да представляват заплаха за нашето здраве. Така че, преди да си купим подобен продукт, е добре да подходим с внимание. Мит е, че таблетките за детокс на черния дроб работят като превенция срещу чернодробни болести.

Съществуват повече от сто заболявания на черния дроб. Едни от най-известните са хепатит А, В и С и цироза, а едни от най-главните фактори, увеличаващи риска от чернодробно заболяване е честата и прекомерна употреба на алкохол, както и наличие на роднини в рода с чернодробно заболяване. 

Не съществуват солидни доказателства, че фармецавтично призведените хапчета помагат за лекуването на вече появило се чернодробно заболяване, нито че ви предпазват от това да имате проблеми с черния си дроб.

Друг мит, свързан с действието на детокс хапчетата и детокс режима като цяло е, че те могат да имат положителен ефект в отслабването. Всъщност, това е грешно. Някои хора твърдят, че след спазването на детокс режим са отслабнали. Това се дължи по-скоро на загуба на течности и преустановяване на приема на вредни и токсични храни. 

Спазването на детокс режим и приемът на хапчета за детокс всъщност могат да забавят естествения метаболизъм на тялото и по този начин да възпрепятстват успешното отслабване. Ако човек се върне веднага към предишния си нездравословен начин на хранене веднага след детокс на черен дроб, твърде вероятно е да си възвърне загубените килограми.

Но истината е, че всъщност токсините са навсякъде около нас. Тялото ни има вроден механизъм за самопречистване от вредните вещества. Един здрав черен дроб има способността да премахва вредните вещества от тялото без нуждата от прием на таблетки. 

Не е доказано и че болен черен дроб ще оздравее с прием на подобни добавки. Човек, страдащ от чернодробно заболяване се нуждае първоначално от качествено медицинско лечение, измяна в диетата и начина на живот.

Детоксикация на черния дроб и пречистване на дебелото черво

Основни неща, които спомагат за успешен детокс на черния дроб

Пречистването на натрупванията в черния дроб е комплексен процес, през който трябва да преминете осъзнато и отдадено на крайната цел. 

За изхвърлянето на токсините може да помогне комбинация от фактори, включващи:

 • Избягване на определени вредни храни
 • Стриктно спазване на диета, включваща храни, полезни за черния дроб
 • Спазване на соков режим за определен период от време
 • Прием на изпитани добавки за детокс на черния дроб

Неща, които предотвратяват развитието на чернодробно заболяване в дългосрочен план, са:

 • Поддържане на здравословно тегло.
 • Умерена консумация на алкохол (една стандартна чаша на ден се счита за допустима доза).
 • Ваксина против хепатит А и В.
 • Избягване на лекарства, увреждащи черния дроб. Напълно забранена е комбинацията между хапчета и алкохол.
 • Ползване на винаги чисти игли, тъй като вирусът хепатит С се предава по кръвен път. Уверете се, че винаги ви правят инжекции с чисти игли и ръце, също така внимавайте дали студиото, където сте решили да си правите татуировка спазва всички правила за хигиена.
 • При боравене с опасни химикали като например инсектициди, фунгоциди и бои и други опасни препарати, винаги носете предпазни маска, ръкавици, панталони и блузи с дълги ръкави, тъй като химикалите и токсините могат да влязат в организма ни през кожата.

Чернодробното заболяване, което не е предизвикано от алкохолна зависимост, може да се появи, ако човек има метаболитна болест, страда от наднормено тегло и диабет тип 2. 

Воденето на здравословен начин на живот и най-вече консумиране на здравословни продукти, е ключ към съхраняване на здравето на черния ни дроб.

Детокс на дебело черво

Дебелото черво съдържа милиарди бактерии. В него живеят голяма част от полезните бактерии, отговорни за доброто абсорбиране на хранителните вещества, поддържане на ph баланса, предпазване от опасни бактерии и регулиране на апетита.

Несмляната храна ферментира в червата и води до образуването на слуз и бактерии, които предизвикват отделянето на токсини в кръвния поток. Пречистването на дебелото черво подобрява функцията на храносмилателната система. Един от най-ефективните методи за детокс и лечение на нередовните черва и запека е лечебната клизма.

Черен дроб детоксикация | LuckyFit

Този тип детокс не е задължителен за всеки човек, а само за тези, в чийто организъм наистина се е натрупало голямо количество токсини и отрови и стандартните детокс методи вече не работят.

Въпреки, че чревната система има собствени начини за пречистване, доста хора страдат от нередовни черва. 15 до 20% от възрастните страдат от синдром на раздразненото черво.

Този проблем може да се предизвика от алергии, влошено чревно здраве, консумация на храни с пестициди, възпаления на храносмилателната система. Ако усещаме болка и спазми в стомашната област, запек, хронична умора, липса на енергия, главоболие, раздразнимост, алергични реакции, промяна в апетита, това значи, че ни е необходим детокс на дебелото черво.

Пречистването на дебелото черво е доказано ефективен метод за лечение на проблемите с червата и той помага само ако се извърши по правилния и безопасен начин.

Кои съставки са ни необходими за ефективен детокс?

За черен дроб

Две изпитани от времето и потвърдени от науката растения, оказващи позитивно влияние върху черния дроб.

Магарешки бодил

Детокс с куркума | LuckyFit

Едни от съставките, за които има доказателство, че подпомага черния дроб, е белият трън, наричан още магарешки бодил. Той има мощно пречистващо действие върху черния дроб и се среща в детокс добавките. Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които спомагат за предотвратяването на възпалението на черния дроб.

Куркума

Детоксикация на черния дроб и пречистване на дебелото черво

Изследвания показват, че тази ароматна подправка намалява вид молекули, които са ключова причина за възпаленията в организма. Тези молекули спомагат за появата на дадена болест, нейното развитие и влошаване. 

Куркумаta намалява риска от развитие на здравословни проблеми с черния дроб, а високото ѝ съдържание на витамин C укрепва имунната система на организма.

За дебело черво

Те са следните няколко :

 • Ферментирали продукти, съдържащи пробиотици (йогурт, кисело зеле, кефир, комбуча).
 • Храни, богати на калий и фибри – семена, зеленолистни зеленчуци, свежи плодове богати на пектин.

Детоксикация на черния дроб и пречистване на дебелото черво

 • Костен бульон, зеленчукови супи, салати и сокове.
 • Полезни мазнини като кокосово и авокадово масло, зехтин.

Ако се придържате към редовен детокс с натурални средства и консумиране на чисти храни и напитки, черният ви дроб ще ви бъде благодарен, а заедно с него – и цялото тяло.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar