Дихателните упражнения повишават енергията, подпомагат общото здравословно състояние и спомагат за контролиране нивата на стрес и стресовото хранене.

Поради тази причина те са част от комплексния подход за отслабване и са включени в програма ЛъкиФит.

Breathing and yoga

Упражненията по правилно дишане, включени в програмата са внимателно подбрани и включват различни техники за дишане.

Целта е чрез усвояване на техники като коремно дишане, вдишване и издишване през носа и през устата и други, съчетани с подходящата балансираната диета и редовна физическа активност, да се постигне трайно и ефективно намаляване на теглото.

Какви занимания включват упражненията по дишане и как се провеждат?

Дихателните упражнения, включени в програма Лъки Фит се провеждат сутрин (по време на разходите в природата среда) и следобед.

Те могат да се провеждат на открито или на закрито, в зависимост от метеорологичните условия.

Сутрешни дихателни упражнения Ци Гун

Сутрешните тренировки са повлияни от китайската система Ци Гун и са съчетани с модела на ходене.

Ци Гун (Qigong) е древна китайска система, която буквално се превежда като “работа с жизнена енергия”. Тази древна практика съчетава нежни физически движения, дихателни техники и медитация за култивиране и балансиране на Чи.

Дихателните упражнения Ци Гун, съчетани с модела на ходене подобряват дишането и осигуряват по-добра оксигенация на кръвта. Упражненията са насочени към работата на белите дробове и дихателната система чрез отваряне на гръдния кош и практикуване на дълбокото дишане.

Следобедни дихателни упражнения

Следобедните тренировки по правилно дишане са специализирани за подобряване на диафрагмалното и гръдното дишане, в съчетание с конкретни упражнения.

Основната им цел е насищането на кръвта с кислород, което подобрява метаболитните процеси и функцията на сърдечно-съдовата система.

Кислородът е възлов за подобряване на процесите на окисление на храната. Подобреното ниво на кислород в кръвта подпомага подобряването на метаболитните процеси в организма и води до намаляване на наднорменото тегло и затлъстяването.

Роля на дихателните упражнения в процеса по отслабване

Загубата на тегло зависи от няколко основни фактора, включително хранителен режим, двигателна активност и дихателни упражнения.

Ролята на упражненията по дишане е да помогнат в процеса на отслабване. И те го правят по няколко конкретни начина.

Насищат тялото с кислород

Мазнините се състоят от кислород, водород и въглерод. Когато вдишвате дълбоко, кислородът, който навлиза в дихателната система и достига до всички тъкани и клетки на тялото, достига и до молекулите на мазнините.

Той ги разгражда ги и ги трансформира във вода и въглероден диоксид, които се елиминират по-бързо и лесно от тялото.

Действат като превенция на стреса

Стресът и безпокойството играят ключова роля в натрупването на мастни депа и напълняването.

Целенасочените дихателни упражнения, изпълнявани редовно в продължение на определен период от време намаляват нивата на стрес, подпомагат управлението на емоциите и спомагат за контролиране на лошите хранителни навици.

Всичко това води до намаляване на стресовото хранене и съответно до отслабване.

Нормализират кръвното налягане и пулса

Вдишването и издишването през диафрагмата помага за нормализиране на сърдечната честота и кръвното налягане, намалявайки вредните ефекти от стреса върху тялото ви.

Практикуването на дълбокото дишане подобрява хормоналния баланс, подпомага имунната система и помага при безсъние.

Дават усещане за жизненост и енергия на организма

Плавните движения, съчетани с упражнения по дишане помагат за балансиране на емоциите. Те насърчават релаксацията, намаляват стреса и могат да помогнат за възстановяване на здравия и спокоен сън.

Това дава усещане за жизненост, подобрява настроението и доставя допълнителна енергия на организма.

Breathing exercises

Ползи от дихателните упражнения за общото здраве

Към всички изброени по-горе ползи от дихателни упражнения можем да добавим още:

  • Подобряват кръво и лимфообръщението в тялото;
  • Подобряват работата на опорно-двигателния апарат и дихателната система;
  • Имат положителен ефект върху функциите на всички вътрешни органи;
  • Дават тонус и усмивка за едно добро начало на деня.

Ниво на трудност и необходима подготовка

Упражненията за дишане, включени в програма ЛъкиФит не са натоварващи, поради което не се изисква предварителен опит и подготовка.

Те са сред малкото упражнения, които нямат никакви противопоказания, което ги прави подходящи за практикуване за хора от всички възрастови групи.

Често задавани въпроси

Мога ли само с дихателни упражнения да отслабна?

Въпреки, че съществуват диети, разработени на база диафрагмено дишане, за постигане на ефективна загуба на тегло упражненията по дишане трябва да се комбинират с физически упражнения и здравословен начин на хранене.

От кого се водят упражненията по правилно дишане?

Дихателните упражнения се водят от специалист с дългогодишен опит. Той ще ви запознае с техниките на дишането, които в началото ще са много лесни за изпълнение, а с напредването на сесиите ще добиете както повече опит, така и знанията, с които да управлявате дишането си така, че да извлечете максимални ползи.

Имат ли противопоказания дихателните упражнения?

Техниките на дишане не само нямат противопоказания и са подходящи за хора от всички възрасти, но и редовното им практикуване ще ви помогне да се чувствате по-здрави, спокойни и изпълнени с енергия.