До какво води стресът и как да се справим с него

Стресът е неизбежна част от живота на всеки човек. В някои ситуации той може да действа мотивиращо, като ни стимулира да постигаме целите си и да се справяме с предизвикателства. Това се нарича еустрес и често води до повишена продуктивност и подобрено представяне.

Въпреки това, когато стресът е постоянен и не се овладява ефективно, той може да има сериозни негативни последици. Дългосрочният може да повлияе неблагоприятно на различни аспекти от живота на човек.

До какво води стресът и как да се справим с него

Що е то стрес и кога говорим за проблем?

Стресът е състояние на силно нервно и физическо напрежение, което е предизвикано от различни негативни фактори, както и отрицателно емоционално или физическо усещане и въздействие.

Стресът е дефиниран като неспецифичен отговор на тялото към всяко изискване за адаптация или промяна. Този отговор включва стандартни биохимични реакции, но също така и уникални процеси, които добавят нови фактори и процеси в биохимията.

За съжаление около 75% от физическите заболявания са свързани и се дължат на стреса.

Излагането на стрес за по-продължително време може значително да повлияе негативно на здравословното състояние, затова е важно с време да му се обърне внимание.

В дългосрочен план продължителните и високи нива на стрес могат да доведат до депресия и други различни тревожни разстройства и физически състояния, а това ще повлияе на целия живот на човек.

Има няколко симптома по които можете да разберете, че стресът се е превърнал в проблем и се изразяват в различни части на тялото, като:

 • На стомашно-чревния тракт – синдром на раздразненото дебело черво, спазми, язва и други;
 • На мозъка – болки, пристъпи на плач, умора, неспокойствие, нарушен сън, депресия и други;
 • На сърдечно-съдовата система – ускорен пулс, високо кръвно, инфаркт и други;
 • На кожата – кожни сърбежи, дерматит, себорея, обриви и други;
 • На ендокринната система – нарушена функция на щитовидната жлеза;
 • На имунната система – податливост на инфекции, често боледуване и други.

Когато стресът се е задълбочил, организмът реагира с различна симптоматика, показвайки, че нещата излизат извън контрол и ритъмът на организма е нарушен.

До какво води стресът и как да се справим с него

Физиологични ефекти на стреса

Когато човек изпадне в стрес се увеличава отделянето на хормоните кортизол и адреналин. Преминавайки през артериите, тези хормони предизвикват тяхното свиване и така мускулите се съкращават и сърцето започва да бие по-бързо. 

Този процес повишава кръвното налягане и сърдечното напрежение. Така с времето стресът предизвиква проблеми и увреждане на сърдечно-съдовата система, а също така ускорява процеса на стареене на кръвоносните съдове.

Стресът образува тромби в кръвоносните съдове, които водят до инсулт, инфаркт, рак, инфекции, нарушено храносмилане, покачване на килограми и много други заболявания.

Симптоми на стреса могат да бъдат следните:

 • Умора;
 • Отчаяние;
 • Главоболие;
 • Нервно напрежение; 
 • Болки в мускулите;
 • Високо кръвно налягане;
 • Промени в настроението;
 • Сърцебиене;
 • Проблеми с либидото;
 • Гадене и повръщане;
 • Диария и др.

Тежестта на симптомите зависят от характера и причините за стрес.

Ролята на хормоните при стресови състояния

Учени са доказали, че при стрес тялото на човек отделя редица стресови хормони. Те имат пряко влияние върху здравето и поведението му. Стресовите хормони са изключително важни за справянето със различни предизвикателства в живота. 

Кортизол

Този хормон често бива наричан “хормон на стреса” и играе важна роля в реакцията на тялото на безпокойство. Той е важен за множество процеси в тялото , в това число регулирането на метаболизма и контрола над кръвното налягане. Кортизолът помага на организма да се справи с стреса и тревожността, но продължителните му високи нива могат да повлияят негативно върху здравето.

Норадреналин

Сам по себе си, този хормон също се активизира при напрежение и е ключов. Той работи заедно с адреналина, като ролята му е да помага в реакциите и вниманието на тялото. 

Норадреналинът е важен за поддържането на бдителност и фокус при стресови ситуации. Той също така влияе на дишането и кръвното налягане, за да може организма да остане активен и да може да действа. За жалост дългосрочните ефекти на този хормон имат значително въздействие върху човешкото здраве.

Адреналин / Епинефрин

Адреналинът заема важно място при остри реакции на напрежение. Той се отделя изключително бързо при внезапен страх, тревога и др. Неговата функция е да подготви тялото за бърза реакция, като разшири дихателните пътища и ускори сърдечния ритъм. 

Този феномен често се нарича “бягай или се бори”. Мобилизирайки тялото за кратко, епинефринът има дългосрочни последици.

Въздействието на стреса върху нервната система

Нервната система е сложна и широка мрежа от нервни клетки, които поддържат комуникацията между мозъка и различните части на тялото.

Тази сложна система често е подложена на стрес и напрежение, което може да наруши баланса и функциите ѝ. Претоварването на нервната система може да има негативен ефект върху общото здраве.

При продължителен стрес, наречен още хроничен стрес, изтощението на тялото е дългосрочно. Вегетативната нервна система продължава да предизвиква физически реакции и това износва тялото. Основния проблем идва от там, че непрекъснатото активиране на нервната система от хроничния стрес,  причинява  проблем на другите системи.

До какво води стресът и как да се справим с него

Как се променя когнитивната функция при стрес?

Когнитивната функция се променя значително при продължителен стрес. Под въздействието му, концентрацията и вниманието намаляват, което затруднява фокусирането върху задачи. 

Паметта също страда, като краткосрочната памет се влошава, а хроничният стрес може да увреди дългосрочната памет. Обработката на информация става по-бавна и вземането на решения може да стане по-импулсивно.

Стресът може да доведе до намалена креативност и способност за решаване на проблеми. В комбинация с негативни емоции, като тревожност и депресия, може сериозно да увреди когнитивните функции.

Психологическите стратегии за управление на стреса

Стресът не е медицинска диагноза и няма специфично лечение за него. За да станете много по-устойчиви на психически стрес и да се чувствате добре, но ви е трудно, можете да опитате различни начини за преодоляване.

Обикновено справянето със негативни събития включва тяхното приспособяване и толериране, запазвайки емоционалното равновесие. Това изисква много повече усилия и енергия, които са необходими в ежедневието на живота.

Ето как да намалим стреса чрез няколко различни подхода:

 • Медитация – чрез медитация ще подобрите концентрацията и фокуса си върху настоящия момент и ще облекчите значително симптомите на емоционален стрес.
 • Релаксация – чрез прогресивна релаксация и дихателни упражнения ще успеете да намалите напрежението по-бързо.
 • Социална среда – поддържането на добри взаимоотношения с близки и приятели предоставя емоционална подкрепа и намаляване на стреса.
 • Професионална помощ – при тежки случаи на стрес е добре да се потърси професионална помощ от психотерапевт или психолог. Те могат да предложат индивидуални стратегии и подкрепа за справянето със стреса.
 • Дистанция – спазването на дистанция от източника на стрес е важно действие за да може да се справите с него по-лесно.
 • Грижа за себе си – обичта и грижата за самите себе си е ключова. Когато това се случи, ще може да живеете в пълна хармония. Това ще подпомогне и за разбирането от къде идват всички проблеми. Любовта към себе си е най-голямата сила, която действително помага да вярваме в своите възможности и ценно съществуване в личния живот и на работното място.
 • Излизане от зоната на комфорт – създаването на нови приятелства, приключване на токсични отношения, ново хоби са шанс за разширяване на рамката от наложените ограничения от нас самите. Напускането от зоната на комфорт може да бъде положителен рестарт в живота. 
 • Здравословно хранене – здравословното хранене може значително да намали вредните ефекти от стреса. Здравословната храна влияе благоприятно върху нервната система и функциите й, умората, концентрацията, умствената работоспособност и др.

Хроничният стрес може да намали удоволствието от живота и да намали цялостното удовлетворение. Ефективните стратегии за справяне насърчават чувството за контрол, удовлетворение и щастие, което води до по-добро качество на живот.

До какво води стресът и как да се справим с него

Физическите методи за справяне със стреса

Всяка една форма на физическа активност е един от най-добрите начини за справяне със стреса. Тя подобрява способността на човешкото тяло да използва кислород и да подобрява кръвообращението.

Когато сте физически активни, в мозъка ви се освобождават хормоните на щастието – серотонин и ендорфин. Така умът се пренасочва и разсейва от натрупалия се стрес.

Физическите техники за справяне със стреса са следните:

 • Разхождайте се – разходките из природата благоприятстват за премахването на напрежението и натрупания стрес.
 • Танцувайте – Танците са отличен начин не само за изразяване на себе си и забавление, но и за справяне със стреса, намаляване на кортизола и подобряване на физическото и емоционалното благополучие.
 • Практикувайте йога – йогата е изключително ефективен начин за намаляване на хроничния стрес върху цялото тяло. Тя предлага цялостен подход към физическото, психологическото и емоционално ниво.
 • Ходете на фитнес – Умерените физически упражнения намалят нивата на стрес и това е доказано от стотици учени. Ходене на пътека и  умерените силови тренировки във фитнеса са едни от най-ефикасните активности за отделянето на ендорфини.
 • Спете пълноценно – при липса на сън човек е подложен на тежко изпитание и това има своите последици. За да бъде качествен и в полза на здравето, сънят трябва да бъде минимум 8 часа. Това ще увеличи мозъчната активност, регулира емоциите, влияе на настроението и емоционалната стабилност.

Дайте време на себе, научете се да разпознавате сигналите на тялото си и така ще може да намерите много начини, които могат да ви помогнат за преодоляване на стреса. Това са само част от физическите методи, които доказано ще помогнат. 

Кога имате нужда от професионална помощ при управление на стреса?

Животът е като безкрайно пътешествие изпълнено с предизвикателства. С някои от тях успявате да се справите, но други не виждате възможност да преодолеете сами. В тези моменти е добре да сте наясно как да процедирате и към кого да се обърнете за да преодолеете тези трудности.

Причините да потърсите професионална помощ са:

 • Ако не успявате да откриете източника на стрес;
 • Не успявате да контролирате тревожността;
 • Чувството на безнадеждност ви обгръща и се чувствате безсилни и в дупка;
 • Семейните отношения не се подобряват, а се влошават;
 • Физическите симптоми се усилват вместо да намаляват;
 • Имате проява на психични разстройства и др.

В тези случаи, консултацията с психолог или психотерапевт може да помогне да се справите със тези тежки състояния на стрес. Те ще ви напътстват как да поддържате своя ум и емоция чисти и да бъдете спокойни. Освен това, благодарение на тях вие ще откриете корена на проблема и ще работите върху него.

До какво води стресът и как да се справим с него

Често задавани въпроси

Засяга ли всички еднакво стресът?

Не. При всеки стресът се проявява и изпитва по съвсем различен начин.

Жените по-податливи ли са на стрес от мъжете?

При жените се наблюдава по-голяма склонност на физически признаци на стрес. Това съвсем не означава, че мъжете не изпитват стрес.

Може ли стресът да причини псориазис?

Псориазисът не е психосоматично заболяване и не може да бъде причинен от стрес, но стресът може значително да влоши състоянието или да бъде причина за обостряне на симптомите му.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar