Гимнастика в домашни условия | LuckyFit
Гимнастика за отслабване

Физическа активност и предотвратяване на покачването на тегло

Когато сме изправени пред предизвикателството да се отървем от няколко излишни килограма и да постигнем мечтаното оптимално тегло, спортът и двигателната активност са от изключително значение! Всъщност, всяка промяна в теглото ни се развива на фона на дисбаланс между количеството консумирана енергия под формата на калории, приемани чрез храна и количеството изразходвана такава – като енергията необходима за функционирането на нашите органи и системи, както и енергията, която изразходваме чрез движение, спорт и гимнастика за отслабване.

Правилото е изключително просто. Ако искаме да свалим няколко излишни килограма, трайно и здравословно – следва да се уверим, че изразходваме с движение повече енергия или калории, отколкото консумираме с храната си на ежедневна база.

Проведени са редица изследвания, посветени на необходимата физическа активност, за да се предотврати натрупването на тегло. Макар да има разминавания в крайните оценки, всички до едно са единодушни! Ако искате да отслабнете –движете се!

Някои учени са по-умерени, според тях са достатъчни 150-250 минути на седмица с лека до енергична физическа активност с енергиен еквивалент от 1200 до 2000 kcal на седмица. Други препоръчват нива на физическа активност от 225 до 300 минути на седмица, за да се предотврати покачването на тегло. Ето защо, независимо в каква физическа форма сме, за да съхраним здравето и теглото си и да се предпазим от затлъстяване, всички ние трябва да спортуваме активно.

Но какъв спорт да изберем?

Ако не сме спортували активно, ако нямаме установени спорни навици и любими физически активности, може би гимнастиката за отслабване е най-добрият избор за нас.

За да започнем да практикуваме гимнастика не се нуждаем от никаква физическа подготовка, оборудване, също така не е задължително и да сме в добра физическа форма. Темпото, интензитета, продължителността и честотата на заниманията си определяме сами спрямо индивидуалните възможности на нашето тяло, както и времето, с което разполагаме.

Гимнастика за отслабване?

Гимнастиката е изключително полезна. Редовните тренировки могат да ни помогнат да живеем по-дълъг и по-пълноценен живот, тъй като физическите упражнения намаляват риска от множество здравословни проблеми, включително диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Китайски дихателни технинки | Lucky FitОсвен това, ако тренираме редовно, можем да запазим костите, ставите и мускулите си здрави и да се насладим на по-добър сън през нощта. Също така, е по-малко вероятно да страдаме от когнитивни нарушения и депресия.

Освен по-здрави, благодарение на редовните занимания с гимнастика за отслабване изглеждаме и по-добре. Независимо дали искаме да отслабнем, да подобрим мускулния си тонус, да увеличим мускулната си маса, или просто да запазим настоящата си физическа форма, гимнастиката, съчетана със здравословен, добре балансиран хранителен режим, може наистина да ни помогне да постигнем целите си.

Съвсем не е необходимо да прекаляваме и да изтощаваме тялото си с прекомерни физически натоварвания, специалистите препоръчват да се правят поне 150 минути умерено кардио на седмица и към тях да се включат две силови тренировки от около 30 минути в два дни от седмицата. Включването само на 15 минути умерено упражнение, като ходене пеша, всеки ден, ще изгори до 100 допълнителни калории (ако приемем, че не консумирате повече калории след това). Изгарянето на 700 калории на седмица може да се равнява на 10 кг. загуба на тегло в рамките на една година.

Какви упражнения да съчетаем?

Без значение какви упражнения изпълняваме, те трябва да включват някаква форма на аеробни или сърдечно-съдови упражнения. Аеробните упражнения поддържат добър сърдечен ритъм. Те могат да включват най-различни подскоци, интензивни движения на цялото тяло, които ускоряват пулса ни.

Друг вид физическо натоварване е гимнастиката за отслабване с тежести като нейното предимство е, че към стопяването на мазнини, ще оформите и мускулите си.

Упражнения за стегнат корем вкъщи | LuckyFitМускулната маса, от своя страна, е метаболитно по-активна тъкан и изгаря повече калории, дори в покой. Препоръчваме ви да включите в гимнастиката си упражнения за всички основни мускулни групи три пъти седмично:

  • коремни мускули
  • гръб
  • бицепс
  • прасци
  • гръден кош
  • ръце
  • бедра
  • рамене
  • трапец
  • трицепс

И не на последно място, вид гимнастика, но във вид древно учение за здраве, дошло от Индия е йога. Макар не толкова интензивна, колкото други видове тренировки, тя също може да ни помогне да отслабнем, но най-вече да подобрим психическото и физичесто си здраве.

Комбинирането на гимнастиката със здравословно хранене е по-ефективен начин за отслабване, отколкото ако разчитаме само на диета. Редовните занимания с гимнастика могат да предотвратят или дори да обърнат ефекта от някои заболявания. Те понижават кръвното налягане и холестерола, което може да предотврати сърдечен удар. Освен това, ако тренираме, намаляваме риска от развитие на някои видове ракови заболявания, като рак на дебелото черво и гърдата.

Ефективност на гимнастиката за отслабване

Гимнастиката е ефективна за отслабване и поддържане на нормални килограми. Тя може да ускори метаболизма ни, а от там и количеството калории, които изгаряме на ден.

Упражнения за отслабване у дома | LuckyFitВидът на тренировката, която избирате за загуба на тегло, не е от толкова съществено значение колкото дали наистина тренирате. Ето защо, препоръчваме да изберете упражнения, които  ви харесат, така че да се придържате към редовни тренировки.

Забързаното ежедневие и семейните ангажименти може да ни оставят без време да посещаваме фитнес залата и организирани групови занимания. Въпреки това, липсата на време не бива да ни демотивира, защото можем да поддържаме физическото си състояние и да постигнем добро здраве, като редовно правим гимнастика за отслабване у дома. Тренировките вкъщи  могат да бъдат много полезни, освен това те си имат и своите безспорни предимства.

Можете да планирате вашите занимания по гимнастика в зависимост от вашия график и лични ангажименти. Освен това, можете също така да планирате тренировъчна програма, която отговаря на вашите цели. Това ви дава възможност да се концентрирате върху техниките и оборудването, които ще ви помогнат да постигнете  тези цели.

Гимнастиката за отслабване у дома ни позволят да регулираме тренировъчните си сесии съобразно свободното си време, предполагат уединение, спокойствие, възможност за по-висока концентрация, както и да практикуваме със собствено темпо и според възможностите на своето тяло.

Ако никога не сте се занимавали с гимнастика, не познавате комплексите от упражнения, с които бихте могли да тонизирате мускулатурата на своето тяло,  или да се избавите от натрупаните излишни килограми, или пък напротив, вече практикувате гимнастика у дома, харесва ви и се чувствате добре,  но желанието да подобрите своите знания, опит и умения, ние, екипът на ЛъкиФит Банско, най-учтиво Ви каним да се присъедините към някоя от здравословните програми.

Специално обучени специалисти ще ви представят най-ефективните упражнения и гимнастика за отслабване, която лесно може да практикувате след това у дома, за поддържате тялото и здравето си в отлична форма!

Заповядайте! Заслужава си да опитате, защото спортът е здраве!