Гимнастика в домашни условия | LuckyFit
Гимнастика за отслабване

Физическа активност и предотвратяване на покачването на тегло

Когато сме изправени пред предизвикателството да се отървем от няколко излишни килограма и да постигнем мечтаното оптимално тегло, спортът и двигателната активност са от изключително значение! Всъщност всяка промяна в теглото ни се извършва на фона на дисбаланс между количеството на консумираната енергия (под формата на калории, приемани чрез храната) и количеството на изразходвана такава – енергията, необходима за функционирането на нашите органи и системи, както и изразходваната чрез движение, спорт и гимнастика за отслабване.

Правилото е изключително просто: Ако искаме да свалим няколко излишни килограма, трайно и здравословноследва да се уверим, че изразходваме с движение повече енергия или калории, отколкото консумираме с храната си на ежедневна база.

Проведени са редица изследвания, свързани с определяне на оптималната физическа активност, необходима за предотвратяване на натрупването на тегло. Въпреки наличието на разминавания в крайните оценки всички изследвания са единодушни в едно: Ако искате да отслабнете, движете се!

Специалистите не са единни в конкретните параметри за физическа активност, която може да предотврати покачването на тегло. По-умерените считат, че на седмица са достатъчни между 150 и 250 минути лека до интензивна физическа активност с енергиен еквивалент от 1200 до 2000 ккал/седмица, а по-крайните се застъпват за нива от 225 до 300 минути на седмица.

Независимо от различията обаче се налага изводът, че ако искаме да съхраним здравето и теглото си и да се предпазим от затлъстяване, трябва да спортуваме активно.

Какъв спорт да изберем?

Ако не сме спортували активно, ако нямаме установени спорни навици и любими физически активности, може би гимнастиката за отслабване е най-добрият избор за нас

За да започнем да практикуваме гимнастика, не се нуждаем от физическа подготовка или оборудване, също така не е задължително и да бъдем в добра физическа форма. Сами определяме темпото, интензитета, продължителността и честотата на заниманията спрямо индивидуалните възможности на нашето тяло, както и според времето, с което разполагаме.

Гимнастика за отслабване?

Гимнастиката е изключително полезна. Редовните тренировки могат да ни помогнат да живеем по-дълъг и по-пълноценен живот, тъй като физическите упражнения намаляват риска от множество здравословни проблеми, включително диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Китайски дихателни технинки | Lucky Fit

Освен това, ако тренираме редовно, можем да запазим костите, ставите и мускулите си здрави и да се насладим на по-добър сън през нощта. Също така е по-малко вероятно да страдаме от когнитивни нарушения и депресия.

Освен по-здрави, благодарение на редовните занимания с гимнастиказа отслабване ще изглеждаме и по-добре. Независимо дали искаме да отслабнем, да подобрим мускулния си тонус, да увеличим мускулната си маса, или просто да запазим настоящата си физическа форма, гимнастиката, съчетана със здравословен, добре балансиран хранителен режим, може наистина да ни помогне да постигнем целите си.

Съвсем не е необходимо да прекаляваме и да изтощаваме тялото си с прекомерни физически натоварвания. Специалистите препоръчват умерени кардио упражнения най-малко 150 минути седмично, като към тях се включат и две силови тренировки с 30-минутна продължителност в два дни от седмицата. Всекидневно 15-минутно умерено упражнение, като ходене пеша, ще изгори до 100 допълнителни калории (ако приемем, че след това не приемате повече калории). Изгарянето на 700 калории на седмица може да се равнява на 10 кг загуба на тегло в рамките на една година.

Какви упражнения да съчетаем?

Без значение какви упражнения изпълняваме, те трябва да включват някаква форма на аеробни или сърдечносъдови упражнения. Аеробните упражнения поддържат добър сърдечен ритъм и могат да включват различни подскоци и интензивни движения на цялото тяло, които ускоряват пулса.

Друг вид физическо натоварване е гимнастиката за отслабване с тежести, която има предимството, че едновременно със стопяването на мазнините оформя и мускулите.

Упражнения за стегнат корем вкъщи | LuckyFit

Мускулната масаот своя страна е метаболитно по-активна тъкан и изгаря повече калории, дори в покой. Препоръчваме Ви да включите в гимнастиката си три пъти седмично упражнения за всички основни мускулни групи:

  • коремни мускули
  • гръб
  • бицепс
  • прасци
  • гръден кош
  • ръце
  • бедра
  • рамене
  • трапец
  • трицепс.

И не на последно място, препоръчваме Ви йога– древното учение за здраве, дошло от далечна Индия. Макар не толкова интензивни, колкото други видове тренировки, йога упражненията също могат да ни помогнат да отслабнем, но най-вече – да подобрим психичното и физическото си здраве.

Комбинирането на гимнастиката със здравословно хранене е по-ефективен начин за отслабване, отколкото ако разчитаме само на диета.

Редовните занимания с гимнастика могат да предотвратят някои заболявания или да обърнат посоката на тяхното протичане. Те водят до понижаване на кръвното налягане и холестерола – едни от основните рискови фактори за сърдечен удар. Освен това, ако тренираме, намаляваме риска от развитие на някои видове ракови заболявания, като рак на дебелото черво и гърдата.

Ефективност на гимнастиката за отслабване

Гимнастиката е ефективна за отслабване и поддържане на нормално тегло. Тя може да ускори метаболизма ни, а оттам и количеството калории, които изгаряме на ден.

Упражнения за отслабване у дома | LuckyFit

За намаляване на теглото е от съществено значение не толкова какво, а дали изобщо тренираме. Ето защо Ви препоръчваме да изберете упражнения, които Ви допадат, за да можете да тренирате редовно и с желание.

Забързаното ежедневие и семейните ангажименти може да ни лишат от време да посещаваме фитнес залата или да се включим в организирани групови занимания. Това обаче не бива да ни демотивира, защото можем да поддържаме физическата си форма и да постигнем добро здраве, като редовно правим гимнастика за отслабване у дома.

Тренировките вкъщи имат множество безспорни предимства. Можете да планирате своите занимания в зависимост от личния си график и ангажименти, както и да разработите тренировъчна програма, която отговаря на конкретните Ви цели. Това ще Ви даде възможност да се концентрирате върху техниките, екипировката и оборудването, които са Ви необходими, за да постигнете тези цели.

Гимнастиката за отслабване у дома ни позволява да регулираме тренировъчните си сесии според свободното време, с което разполагаме, предполагат уединение, спокойствие, възможност за по-висока концентрация, както и собствено темпо, съобразено с индивидуалните ни физически възможности.

Ако никога не сте се занимавали с гимнастика, не познавате комплексите от упражнения, с които бихте могли да тонизирате мускулатурата на своето тяло или да се избавите от натрупаните излишни килограми, или пък обратния случай – вече практикувате гимнастика у дома, харесва Ви и се чувствате добре, но желаете да подобрите своите знания, опит и умения, ние, екипът на ЛъкиФит, най-учтиво Ви каним да се присъедините към някоя от здравословните програми, които предлагаме.

Специално обучени специалисти ще Ви представят най-ефективните упражнения и гимнастика за отслабване, които лесно може да практикувате след това и у дома, за да поддържате своето тяло и здраве в отлична форма!

Заповядайте! Заслужава си да опитате, защото спортът е здраве!