Годжи бери за отслабване?

Годжи бери, още нарeчeн вълчица, е ярко оранжево-червеникаво плодче, което расте на храст и е родом от Китай. В азиатските държави хората ядат плодовете им от много поколения, с идеята за удължаване на живота си. Годжи плодовете се използват от китайците повече от 6000 години насам, за разлика от западният свят, който ги е открил едва наскоро.

 

Хората са използвали годжи бери за лекуване на много често срещани здравословни проблеми като диабет, треска, високо кръвно налягане, проблеми със зрението и с възрастта. Помагат също и за отслабване.

 

Годжи бери могат да се ядат както сурови, така и варени или  сушени, но могат да се приготвят на  вино, да се пият на чай, сок или като медикаменти. В Китай се отглеждат около 42% от плодовете, които са на разположение на световния пазар, а осталият процент се бере в Непал и Индия.

 

Растението наподобява доматено пълзящо растение или лоза. Според една легенда, по време на династията Тан в Китай (800 г.) растението е растяло до кладенец в непосредствена близост до будистки храм.

 

Узрявайки, плодовете падали в кладенеца, от който монасите вадели вода за пиене и готвене. По-късно става ясно, че монасите са живели дълго и били много здрави. Оттам идва и заключението за ползите, които този малък плод носи.

Годжи бери за отслабване?

 

Вкусът му е специфично сладко-кисел и има дъвчаща текстура, а формата му наподобява стафиди. Когато плодът е зрял, е сочен. Той се бере и се суши на слънце, преди да бъде опакован или преработен на сокове или хранителни добавки. Тази боровинка е много деликатна и много лесно може да се смачка, за това брането й трябва да става с леко разклащане на храста, след което плодовете се събират внимателно от пода.

 

Ползатa от Годжи бери

 

Годжи бери стават известни на запад в началото на 21-вия век заради богатото си съдържание на антиоксиданти, както и със своите хранителни качества. От този плод се правят разнообразни продукти.

 

Антиоксидантите, съдържащи се в годжи бери, означават, че този плод е в състояние да се бори със свободните радикали за следните цели:

 • предотвратяване на рак
 • сърдечни заболявания
 • понижаване на холестерола
 • засилване на имунната система, като по този начин може да предпази тялото от други заболявания

 

Съдържанието на витамин А в това растение е средство против стареенето и може да предпази зрението от увреждане, макар това да не е научно доказано. Годжи плодовете подобряватт паметта и да ви дадат усещане за здраве и благополучие. Укрепвайки здравето на мозъка, те могат да ни предпазят от заболявания, като болестта на Алцхаймер.

 

Годжи бери също подобрява възпроизводителните функция на организма и кръвообращението, укрепват краката и предпазват черния дроб. Проучвания показват, че използването на този плод в комбинация с конвенционални медикаменти може да накара пациентите да се почувстват по-добре.

Годжи бери за отслабване?

 

Други предимства от използването на този малък плод включват:

 • увеличаване на енергията
 • понижаване на кръвното налягане
 • облекчаване на нивата на стрес
 • защита на организма от вредни токсини

 

Как годжи бери помага за отслабване?

Тези горски плодове съдържат нисък гликемичен индекс (GI) – около 29. Казват, че храните с нисък GI задоволяват глада  много бързо и намаляват желанието за храна. 21% от годжи бери са фибри. Храните с високо съдържание на фибри имат свойството да контролират нивото на кръвната захар и апетита на индивида.

 

Те помагат да се чувстваме сити, за по-дълго време и с това намаляват приемането на излишна храна. Годжи плодовете също съдържат хром, поддържат добра мускулна маса, особено когато отслабваме. Консумирането на годжи бери усилва и метаболизма.

Годжи бери за отслабване?

Всички знаем, че обикновено, когато се храним, храната ни се преобразува в енергия. В противен случай ще бъде превърната в мазнини и ще доведе до наддаването на тегло.

 

Годжи плодовете са богати на хранителни вещества, които се превръщат в енергия, като калций, който понижава мазнините и подобрява силата на костите, а тиамин и витамин В1 ефективно преобразуват въглехидратите в енергия. Тиаминът също помага на щитовидната жлеза във функциите й.

 

Нека имаме предвид, че проблемите със щитовидната жлеза са една от най-често срещаните причини за увеличаване на теглото, както и токсичните вещества в телата ни, приемани с храната, напитките, миещите препарати, използвани в бита, козметиката ни, фармацевтичните продукти, въздуха и много други.

 

Калият и аминокиселините, които се намират в годжи бери, помагат на тялото да произвежда повече от хормона на растежа, което е особено полезно за възрастните хора, чиито запаси са намалени. Наличието им в организма също му помага  да преобразува храната  в енергия.

 

Как да включим годжи бери в ежедневието си?

 

Най-голямата полза от годжи бери идва, когато плодовете се ядат в прясно състояние, но това не може да стане при нас. Затова следващата алтернатива е да ги ядем сушени, на сок или на чай.

 

Целите плодове ни предлагат възможно най-много хранителни вещества. Вярно е, че соковете и чайовете няма да ни дадат фибри и протеини, но пък затова ще ни дават изобилие от витамини, фитохимикали и минерали.

Годжи бери за отслабване?

Има добавки и екстракти от годжи бери, но те се продават на неприятно високи цени и повечето специалисти по здравословно хранене ни съветват да бъдем внимателни с тях, особено когато не знаем произхода им.

 

Най-добре е да поискаме от търговеца/производителя лабораторния анализ  (СОА) на продукта, който възнамеряваме да купим, продуктите често не предоставят ползите, които се твърди, че ще имат.

 

Съчетание с други храни?

 

Комбинирането на годжи бери с други богати на хранителни вещества плодове ще ни помогне да подобрим здравето си. Този плод може да се добавя към пюрето от различни плодове, смесени с овесена каша или с други сушени плодове и ядки за най-добър ефект. Но не бива да забряваме, че разнообразната храна е ключът към благополучието ни.

 

Кога се наблюдава ефект от ползването на годжи бери за загуба на ненужно тегло?

Ако имаме големи количества мазнини за отстраняване, ще отнеме повече време, докато загубите достатъчно, за да започне да са забелязва. Пет килограма по-малко телесна маса при хора, които имат да свалят десетки килограма наднормено тегло, няма да бъде толкова осезаемо, отколкото при хора, които тежат около 60 килограма.

 

Има много различни фактори, които влияят за това, колко бързо ще видите резултата от усилията си да отслабнете. Наред с диетата трябва да се правят физически упражнения, да се движите повече.

 

За съжаление, няма ясен отговор на това, колко скоро ще се забележи отслабването ви. Обикновено е необходим поне един месец консумация на годжи бери, преди да усетите видима разлика в теглото си.

 

Затова не бива да разчитате напълно на тях, като единствен помощник за отстраняване на ненужните  килограми. Трябва да се правят и други неща, които да подобрят здравето ви, което ще ви позволи да загубите от неполезното си тегло. Диетата ви не бива да е с високо съдържание на мазнини, натрий и въглехидрати.

 

Подчертаваме включването на физически упражнения, защото тяхната задача е да стегнат кожата и телесната ви маса при загубата на тегло. Увеличаването на движението в едежненвието  ще подобри и кръвообращението ви, което ще донесе кислород към всички органи.

 

Въпреки, че годжи бери са изключително здравословни, те сами по себе си няма да са достатъчни, за да постигнете желания видим резултат.

 

Странични ефекти

 

Независимо, че плодовете от годжи са богати на антиоксиданти и са много полезни за здравето, има някои странични ефекти, за които трябва да знаете:

 

 • Възможно е да се получат неприятни взаимодействия между някои медикаменти за разреждане на кръвта, като варфарин и годжи бери. Затова всеки, който взема това лекарство, трябва да избягва годжи бери, независимо от ползите на този плод за организма

Годжи бери за отслабване?

 • Лекарствата за кръвно налягане и диабет също могат да взаимодействат неблагоприятно с годжи бери. Естествените качества на годжи бери могат да повлияят на функционирането на панкреаса и производството на инсулин. Ето защо пациентите с диабет трябва да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да ядат годжи бери
 • Тези, които страдат от поленови алергии, също може да се наложи да избягват този плод. Типичните симптоми на алергия включват запушване на носа, сърбеж на кожата и очите, кихане, хрипове, копривна треска. Всеки, който получи такива симптоми, трябва незабавно да спре използването на годжи плодовете и да се консултира с лекаря си
 • Годжи бери може да причини спонтанен аборт, заради съдържанието на бетаин. Въпреки че все още няма конкретни изследвания, някои анекдотични доказателства предполагат, че бетаинът може да причини спонтанен аборт. Затова е добре, за всеки случай бременните и кърмещите жени да стоят далеч от годжи бери, докато лекарят им не ги одобри
 • Когато започнем нова храна, билка или добавка, първата реакция на организма ни може да бъде проблем с храносмилането. Затова някои потребители на годжи бери могат да получат леки храносмилателни разстройства, като гадене, диария или повръщане. Зарази тази алергична реакция винаги ги яжте заедно с други храни, с което да ограничите възможностите за храносмилателни проблеми
 • Годжи бери също могат да причинят безсъние, ако се приемат вечер преди лягане. Затова се препоръчва плодовете да се ядат през деня

Годжи бери за отслабване?

Когато разгледаме страничните ефекти на годжи бери обаче, трябва да знаем, че това, което засяга един човек, може да не влияе на друг. Като цяло годжи бери не предизвикват драстични странични ефекти. Ползите им далеч надвишават разстройствата. Консумирането на шепа или две от тези боровинки (10-30 грама) на ден, ще е много полезно за здравето ни.

 

 

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar