[:bg]Преход в планина Пирин[:en]Hiking in Pirin mountain[:]

Когато става въпрос за хранене и отслабване, фокусът обикновено е върху „какво“ и „колко“, но замисляме ли се „как“ се храним и по какъв начин това влияе на здравето и фигурата ни?

Преход в планина Пирин | LuckyFit

През последните десетилетия темата за осъзнатостта и практиките, свързани с това, набират огромна популярност на Запад. Успешни фирми като Гугъл въвеждат програми за повишена емоционална интелигентност за своите служители. Практиките навлизат в училищата и в терапевтичния контекст като средство за справяне със симптомите, произтичащи от хроничното стресово състояние, в което съвременният човек често се намира. Поради антистресовите ефекти, които има практикуването на осъзнатост, тя намира приложение и във връзка с регулирането на теглото.

Според скорошни изследвания на тази практика, позната още от древността, обучението в осъзнатост се свързва с намаляването на теглото с 2.8 кг повече, отколкото при стандартните програми за отслабване, които не включват такъв компонент. Начините, по които можем да бъдем по-осъзнати по отношение на храненето и които имат доказани ефекти върху отслабването, са насочването на вниманието върху сетивните възприятия за храната (форма, цвят, усещане при допир, мирис, вкус, звук, който издава, когато се храним и пр.) и така нареченото децентриране, при което възприемаме мислите и преживяванията като преходни психични явления и съответно в по-малка степен субективно реални.

На практика е по-просто, отколкото звучи! Когато се храним, е необходимо да се фокусираме върху усещанията от сетивата ни и това всъщност ще ни донесе много повече удоволствие от самото хранене! Ще избегнем още чувството за вина, което идва след изяждането на голямо количество „нежелана“ храна, тъй като когато се храним, така че да ни е приятно, и се наслаждаваме истински на храната, тялото ни дава точни сигнали какво и колко да хапнем.

Езда в планината | LuckyFit

Децентрирането пък се отнася до импулсите, мислите и преживяванията преди и след хранене. Често имаме натрапчиви мисли от сорта на „Колко много изядох! Ще надебелея! Ужасен човек съм, нямам никакъв контрол!“, които са всъщност ирационални обобщения и преувеличения. От едно хранене няма да напълнеем, поддаването на изкушението да хапнем тортичката, за която цял следобяд сме мислили, не означава, че нямаме самоконтрол и воля. Именно повтаряемостта на тези мисли и преживявания и придобиването на вяра в тях, ни държи в хватката на поведението, което ни измъчва.

Добре, но какво да направим? Опитваме се да погледнем разумно на случващото се – „Наистина ли ще надебелея от едно хранене?“, „В колко други ситуации имам самоконтрол и воля?“, „Наистина ли не мога без този шоколад и какво всъщност ме кара да имам толкова силно желание да го изям?“ Когато подложим под съмнение собствените си мисли и преживявания, можем да видим, че понякога не са толкова свързани с реалността, колкото вярваме в това.

Практикуването на йога, релаксация и медитация ни помага да поддържаме все по-устойчиво осъзнатост по отношение не само на храненето, но и на останалите ни дейности и свързаните с тях преживявания. Практиките допринасят за постигането на дълбоко отпускане и активирането на т.нар. отговор на релаксация, който противодейства на ефектите на т.нар. отговор „борба или бягство“, които преживяваме като стрес.

Аеробни упражнения | LuckyFit

Отговорът на релаксация може да се постигне с всяка дейност, в която има повтаряемост на движенията (например продължително ходене, танци) и която прекъсва обичайния поток от мисли. Поради тази причина Програмата за здравословно отслабване ЛъкиФит Банско съдържа различни физически активности. А сега имате възможност да се включите в новата специална програма ЛъкиФит Йога със сесии от сутрешна пранаяма, сутрешни и следобедни йога упражнения и вечерни релаксиращи практики и медитации. Починете си активно с грижа за здравето и фигурата с наша помощ!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar