[:bg]stqgane-na-koja[:]

Защо кожата провисва

Как да стегнем кожата на корема след отслабване – този въпрос възниква пред всички, които в борбата с излишните килограми са успели да ги стопят, но са го направили неправилно, без консулт със специалисти. Обикновено това е рязко отслабване, при което кожата няма нужното биологично време, за да се адаптира към новите форми.

stqgane-na-koja

В такъв случай увисналата кожа е само един от проблемите, тъй като на риск се поставя целият организъм. Не е случайно, че провиснала кожа се получава и при отслабване от болестно състояние. При жените може да се получи при раждане, което само по себе си е стрес за организма. Кожата допълнително губи от своята еластичност и с напредването на възрастта, също така при лошо хранене, което не й доставя нужните вещества, продължителен престой на слънце и др.

Има различни начини еластичността да се възвърне, но и те, като при отслабването, трябва да се консултират със специалист, защото зависят от редица медицински показатели. Необходимо е да се съобрази какво е общото здравословно състояние, какви са евентуалните конкретни болести и в каква степен, възраст, пол.

Важно е също колко килограма от общото тегло за колко време са свалени, и да се преценят в организма промени. В противен случай дадени козметични средства могат да не действат на конкретния човек, определени храни и упражнения могат да се окажат противопоказни и т.н. Така че отговорът на въпроса Как да стегнем кожата на корема след отслабване, е комплексен.

Какво да бъде храненето

За да стегнем кожата на корема след отслабване, първо трябва да обърнем внимание на храненето.  Освен цялостното благотворно влияние върху организма, витамините и минералите са от възлово значение за подобряване еластичността на кожата. Затова в менюто трябва да широко да се застъпи суровата храна – плодове и зеленчуци, а мазните храни трябва да се избягват.

stqgane-na-koja

Важно е и разпределеното пиене на вода – поне по 8 чаши дневно, като част от хидратирането на организма е и стягането, и изглаждането на кожата. Плодове и зеленчуци пък трябва да се консумират всеки ден по 4-5 пъти заради полезните им хранителни вещества. Витамин С например играе важна роля за производството на белтъците еластин и колаген. Витамин С се съдържа в зелето, картофите, броколи, ягоди, пъпеши и др.

Витамин Е пък обезврежда свободните радикали и така предпазват кожните клетки от увреждане. Витамин Е съдържат фъстъците, слънчогледовите семки, лешниците, бадемите, пшеничните зародиши.

Друг важен витамин е D – за растежа на нови клетки на кожата, за влажност и гъвкавост.

За кожата са полезни и витамините от В-групата. B-6 и B-12 например понижават  аминокиселината хомоцистеин, която при високи стойности блокира ензими, необходими за колагена и еластина. Високо съдържание на витамин В-6 има в чушките, дивия лук, чесъна, магданоза, говеждото, сьомгата и др. B-12 се съдържа в телешкото, пилешкото, яйцата, пъстървата и т.н.

 

Физическите упражнения

Част от отговора на въпроса Как да стегнем кожата на корема след отслабване, е в стягането на мускулите и натрупването на още мускулна маса, като мазнините в тялото останат с ниско съдържание. Развиването на мускулите ще запълни под кожата празните места от изгорените мазнини и тя ще се опъне. Разбира се, този ефект за възстановяване на еластичността е в комплекс с правилното прилагане на начини за стягане на кожата на корема – хранене, масажи, козметични средства.

stqgane-na-koja

Не е нужно хората да стават културисти, достатъчни е три пъти седмично да се правият комплексни и сравнително лесни тренировки, които могат да се провеждат и вкъщи. Още по-добре е, ако за тях се намира време всеки ден. Преди специализираните упражнения е необходима обща гимнастика за загрявка на мускулите – клякания, подскачания, извивки.

Много полезно е упражнението Ножици. Тялото е в легнало положение, ръцете са успоредно, дланите са към пода. Краката се вдигат на приблизително 45 градуса спрямо мода и с тях започват махове, сякаш режат въздуха. Оптималното е упражнението да се направи 3 пъти с по 10 маха на крак. Много полезно е упражнението като при коремните преси, но при свиването да се докосват /доближават/ съответният лакът и противоположното коляно.

Друг вариант е тялото да легне на лявата си страна, краката са изпънати, лявата ръка е под главата. Десният крак се издига до неголяма височина и се задържа по възможност 5 секунди. За всяка страна се повтаря десетина пъти.

Следващото упражнение е на четири крака, като на издишване левия крак и дясната ръка се изправят за 3 секунди на една линия. При издишването се връщат в изходно положение. Повтаря са по 10 пъти с всеки от двата крака.

Друго полезно упражнение е в легнало положение на лявата страна с подпряна от лявата ръка глава. Десният крак се свива в коляното и се поставя пред левия, който е на пода, а левият се повдига на 20-30 сантиметра. Повтаря се по десетина пъти и за двете страни.  И още едно просто, но ефикасно упражнение – да се върти обръч на краста.

Достатъчни са 5 минути дневно по часовниковата стрелка и обратно.

Козметичните средства

Когато правим план как да стегнем кожата след отслабване, трябва да предвидим и подходящите козметични средства – лосиони, гелове, кремове и др.

stqgane-na-koja

Полезни са кремовете със съдържание на алое вера, както и с витамините А и Е. Тези съставки са предназначени да увеличават колагена, а също и  еластина в кожата. Също с производството на колаген е свързан и витамин С, който намалява увисналата кожа и бръчките. Затова са полезни и кремовете, и лосионите с витамин С.

Има и специален колагенов крем. Препоръчително е два пъти дневно да се използва лек овлажнител, съдържащ едновременно колаген и витамин Е. Така се способства за развитието на нови клетки и подобряване на кожната еластичност. Естествен лек овлажнител е кокосовото масло, което е и с антибактериален ефект.

Полезно е и използването на ексфолианти със съдържание на  морска сол или пилинг, което помага мъртвите кожни клетки да се отстранят и усилва кръвообръщението в кожата. Това допринася за затягането й след отслабване, за нейната здравина и еластичност. Благоприятна е и горещата баня с морски минерали. Могат също така да се използват различни масажни техники за корема, СПА-процедури, терапия с водорасли, парни бани, сауни и др.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar