Планинският и горски туризъм е не само отличен начин за релакс и докосване до природата, но носи и много ползи за общото физическо здраве. Той играе ключова роля по пътя към ефективното и трайно отслабване.

Това е една от основните причини, поради които горските и планински преходи са основната двигателна активност, която е заложена в нашата програма за отслабване ЛъкиФит.

Mountain treks

Организирани планински и горски преходи

Горските и планински преходи по програма ЛъкиФит са подбрани изключително прецизно, така че да са подходящи за нивото на физическа подготовка и възможностите на всеки един участник в групата.

Преходите са с лека до средна натовареност, а маршрутите преминават през едни от най-красивите места в Югозападна България.

Кога, къде и как се провеждат преходите?

Пешеходните турове, заложени в програмата за отслабване, се провеждат в сутрешните часове и обикновено стартират след 9.00 часа. Те се организират за група и се водят от водач, което дава спокойствие и сигурност на участниците.

В зависимост от нивото на физическа подготовка на участниците в групата, преходите могат да бъдат както кръгови (със стартиране от началната точка и връщане отново на начална), така и да стартират от начална точка и да приключат на друго място.

Маршрутите са подбрани внимателно и преминават през едни от най-красивите природни местности в района на Югозападна България, включващ планините Пирин и Рила.

Продължителността на преходите обикновено е между 2 и 3 часа, като групата се движи със средна скорост на крачката 4-5 км/ч.

Веднъж седмично се организират и по-дълги преходи с продължителност 4-6 часа при изпълнено условие за записани минимум 5 участника за прехода.

Mountain treks

Роля на планинските преходи в процеса по отслабване

Планинските и горски преходи по програма ЛъкиФит са изключително полезни в процеса на отслабване поради няколко основни причини:

  • Подобряват модела на ходене;
  • Повишават издръжливостта на тялото за натоварване;
  • Оказват благоприятно влияние върху функциите на респираторната, сърдечно-съдовата, нервната, ендокринната и отделителната система;
  • Подобряват цялостно метаболитните процеси, което е предпоставка за положително намаляване на повишеното телесно тегло;
  • Създават приятни емоции от преживяванията сред природата.

Последно, но не и по значение, близостта до природата и физическата активност успокояват, намаляват стреса и подобряват настроението.

Ползи на горския и планинския туризъм за общото здраве

Ползите за здравето от пешеходните преходи не са никак малко, но ако трябва да посочим най-основните, то те са няколко.

Подобряват функциите на мускулите и метаболизма

Пешеходният туризъм включва ходене по различни терени – горски или планински. Това са дейности, които ангажират долната част на тялото, включително квадрицепсите, прасците, глутеусите и други мускулни групи.

Редовните разходки из планината укрепват и тонизират тези мускули, което води и до подобряването на метаболизма в покой.

Раздвижване на ставите

За разлика от други физически дейности като бягане, планинският и горски туризъм е сравнително щадящ за ставите.

Това е изключително полезно за хора, които търсят начин да се насладят на предимствата от физическата активност, без висок риск за увреждане на ставните повърхности.

Повишават когнитивната функция

Да бъдеш заобиколен от красива природа и да любуваш на прекрасни гледки докато извършваш физическа активност стимулира мозъка, насърчава умствената яснота и зарежда с приятни емоции.

Има редица изследвания, според които пешеходните турове в планината могат да намалят значително тревожността и симптомите на депресия, да засилят креативността и да подобрят способността за вземане на решения.

Намаляват стреса и действат благотворно върху психическото здраве

Комбинацията между физическа активност, чист въздух и красотата на родните планини има успокояващ ефект, тъй като позволява да откъсване от ежедневието и фокусиране върху заобикаляща среда.

Всичко това намалява нивата на стрес, повишава тонуса, подобрява съня и действа благотворно върху психичното състояние.

Mountain treks

Ниво на трудност и необходима физическа подготовка

Пешеходните турове, включени в програма ЛъкиФит са с ниво на трудност, съобразено с нивото на подготовка и възможностите на участниците в групата.

В зависимост от това, преходите могат да бъдат с две разновидности на трудност: лека и умерена. Лекото ниво на трудност включва разходка или преход през терен без или с лека денивелация, а средното е с лека, средна или висока денивелация.

Що се отнася до предварителната физическа подготовка, добре е участниците да имат предварителна подготовка, но това не е задължително условие.

През първите дни преходите са по-леки и постепенно се увеличава нивото на трудност. Важно е да се изпълнят изискванията по списъка със задължителна екипировка за преходите, който изпращаме предварително.

Често задавани въпроси

Преходите винаги ли са под ръководството на водач?

Без значение от нивото на трудност и от продължителността на разходката, групата се води задължително от водач.

Ако участниците са повече от 12 в група, към пешеходния тур се присъединява още един водач.

Как се избира ниво на трудност и продължителност на преходите?

Пешеходните турове в програма ЛъкиФит са съобразени с нивото на подготовка и възможностите на всички в групата.

Къде се провеждат пешеходните преходи?

За участниците в програмата сме подбрали едни от най-живописните маршрути, включващи три от най-красивите планини в България – Пирин и Рила.