Преяждането - враг номер едно на доброто здраве и фигура

Храната е неизменна част от нашия живот. Тя е не просто енергия за нашето тяло, а и еликсир за душата. В забързания свят на високите технологии и при темпото, с което се движи всичко в днешно време, много често пренебрегваме основните нужди, които изпитваме като хора.

Преяждането - враг номер едно на доброто здраве и фигура

Разбира се, когато човек няма достатъчно свободно време и му се налага да хапне „нещо“ набързо, нерядко си позволяваме да ядем не чак толкова здравословна храна. Естествено, в такива случаи качеството не винаги е най-високото, но пък откъм количество не можем да се оплачем. Тук ключов е именно контролът върху количеството храна, която приемаме.

През последните години се заговори все по-активно за проблема с преяждането. Той е в топ 10 за съвременното общество, редом със затлъстяването, с което много често вървят ръка за ръка. Затова и всички развити държави имат разработена собствена стратегия за борба с проблема. 

Дори когато ядем на крак парче пица, бургер, мазна баничка или друг тип бърза и традиционно вредна храна, но все пак без да прекаляваме с количествата, нещата не изглеждат чак толкова зле. 

Особено ако не позволяваме това да се превърне в обичайната ни всекидневна ни храна, много вероятно е да се чувстваме и да останем много по-здрави от други хора, които сякаш вечно са на диета

Често чуваме подобни препоръки от всички медии, диетолози, лекари, реклами и др. Добре е все пак да не забравяме, че всеки човек е индивидуален и че всичко е относително, както е казал самият Айнщайн.

Преяждането - враг номер едно на доброто здраве и фигура

Коя е причината, която ни подбужда към преяждане?

Много от нас обичаме да си похапваме. При кого повече, при кого по-малко, храната винаги оказва влияние върху нашето тяло и физическо здраве, а и не само. 

Добрата храна също е важна и за емоционалното и психическото ни състояние. Причината за това явление не е една.

Когато поглъщане хапка от любимата си храна, в нашето тяло протичат някои особено важни процеси. Щом те са ни любими, ние, естествено, изпитваме удоволствие, когато я ядем. 

Някои храни дори директно активират хормона на удоволствието допамин. Тук ярък пример, който можем да дадем, е шоколадът. Именно затова на него малко от нас успяват да му устоят.

Но кои всъщност са причините да преяждаме? Много често, например, наличието на много изкусителни готвени ястия на масата ни подтиква да опитаме от всичко това и така се оказваме с претоварен храносмилателен тракт. Чудесен пример за подобно преяждане са празниците и почивните дни – Коледа, Великден, Нова година, лятната отпуска. 

В тези моменти ние като че ли сме по-склонни да се отдаваме на апетита си и да си похапваме множество вкусотии в обилни количества. И тук, както и в много други подобни случаи, изкушението много често ни изиграва лоша шега. 

Доста хора се успокояват с мисълта, че ще си наваксат с въздържание в бъдеще, но когато това се превърне в ежедневие, нещата се променят и това започва да бъде проблем.

  Преяждането - враг номер едно на доброто здраве и фигура

Какво всъщност се случва?

Основният товар от преяждането се поема от храносмилателния тракт оттам то става първопричина за голяма част от проблемите, които лекарите констатират в подобни случаи. В началото обикновено проявите са стомашни болки, подуване, газове, киселини, в някои по-тежки случаи – прилошаване и гадене. 

В дългосрочен план следват симптоми като :

  • повишаване на кръвна захар 
  • висок холестерол и кръвно налягане

Това обаче са само част от многото процеси, които протичат в организма ни в този момент. Дългосрочното прекаляване с храна неизменно предизвиква и физиологични промени, някои от които необратими, като например разширяване на стомаха, произвеждане на излишък от стомашна киселина и т.н.

Преяждането - враг номер едно на доброто здраве и фигура

Както знаем, тялото винаги се стреми да се приспособи към условията, в които е поставено. Но метаболизмът ни обикновено има изчерпаем потенциал, който не му позволява да се повишава и забързва до безкрайност. 

Когато стане това, организмът започва да складира излишните калории на предвидените за това места. Разбира се, някои хора са изключение, но обикновено това е до време и с годините неизбежно прекомерното преяждане води до повишаването на телесната маса.

Прекаляване с яденето на емоционална основа

Мнозинството хора са склонни да преяждат, когато нещо ги тревожи или им е нервно. С времето това се утвърждава като навик и носи много негативни последици.

Как да се справим, ако чувстваме, че имаме подобен проблем?

Има много начини за противодействието на преяждането и неприятните странични ефекти от него. Тук психолозите се намесват с различни неинвазивни терапии, които могат да дадат прекрасен ефект, но за целта се иска голямо съдействие и упорство по темата от страна на самия пациент.

В основата на нещата е това да си изградим необходимите положителни навици по отношение на това какво и по колко да ядем. Самоконтролът, както вече споменахме, е от ключово значение. 

Важно е само да осъзнаем, че ние имаме контрол върху волята си, какъвто често е проблемът на хората, преяждащи системно. И както старите хора често казват – „в умерени граници всичко е полезно, стига да не се прекалява“.

Методи за туширане на ефектите от преяждането

Всички сме чували за магически хапчета и други методи, които уж помагат срещу преяждане. Тези средства не са много добър избор, особено без контрола на лекари, защото могат да доведат до здравословни проблеми. 

Особено хапчетата и детокс чайовете могат да бъдат изключително опасни,  а същевременно да не дадат мечтания за нас ефект. Все пак искаме да изглеждаме слаби, но същевременно и здрави, нали?

Всъщност това, което наистина има влиянието да забърза метаболизма, са ензимите. Те са тези, които помагат на стомаха ни да преработва храната. Също така те подобряват усвояването на полезните вещества от нея.

Ако в продължение на твърде дълго време сме били в плен на системно прекаляване с храна, може да ни се наложи дори оперативна намеса.

Някои бързи средства, когато сме похапнали повече

Ако сме прекалили с храненето, разтворим дижестиф е един добър вариант за подпомагане на храносмилането. На пазара се предлага под различни форми – разтворими капсули, капки и др.

Друг вариант е да си пийнем една чаша хубав, ароматен чай.

Някои средства да се справим с преяждането окончателно

За да избегнем трайните увреждания, които може да ни причини злоупотребата с храна, е нужно навреме да вземем необходимите адекватни мерки по въпроса. Разбира се, няма панацея за това, нито вълшебно решение, което да ни помогне, без да полагаме много-много усилия. 

Ето някои реални и съвсем достъпни подходи, които можем да предприемем:

  • Внимавайте колко калории приемате. По принцип размерът на ястието няма директно влияние върху теглото. Нещата не са толкова прости. Но ако не можете да се организирате достатъчно, че да си следите калориите, контролирайте по размера на порциите, които си хапвате.

Според индийската мъдрост обядът ни трябва да бъде не повече от размера на две събрани за дажба длани. Все пак тибетските монаси ядат дори по-малко количество храна и живеят много по-дълго, отколкото хората по нашите географски ширини, нали така?

  • Бавното хранене е много полезно както в борбата срещу преяждането, така и за неутрализиране на негативния ефект на напълняването. Тази максима е научно обоснована. Важно е обаче да не дъвчем бавно, а да дъвчем много. По този начин след известно време умът ни изпраща на стомаха сигнал, че се е нахранил. 
  • Никога не си сипвайте допълнително. След като веднъж сте преценили колко да си сипете, не посягайте за втора порция.
  • Полезно е да се храним сами, или поне да не разговаряме, докато се храним. Това се отнася включително за смартфона, компютъра, а също и за телевизора. Особено вредно е да се слуша музика, докато си хапваме, защото благодарение на нея се отнасяме и изяждаме много повече, отколкото всъщност ни е необходимо.
  • Запланувайте си точно определен брой хранения за деня и не се хранете безразборно. Ако в промеждутъка ви се прище да си похапнете, най-напред се замислете много добре какво ще спечелите от това. Наистина ли изпитвате глад, или просто се чудите какво да правите?
  • Не изключвайте напълно захарта от менюто си. Когато търсим да се справим с лошите и вредните навици, не е добре за нас да изпадаме в крайности. За да се почувства сит, организмът ни търси да усети пълната гама от вкусове. 

Затова се стремете да се храните разнообразно. Друг малък трик, който можете да изпробвате, е да “избързате” с десерта. Когато усетите, че започвате да се засищате, изяжте си сладкото и вижте дали не сте готови да приключите с храненето една идея по-рано.

  • Медитирайте. Ако ядете много по навик или на нервна почва, това може да бъде изкоренено само с медитативни практики. Било то с помощта на психолог, или на източен мислител, вие имате нужда най-вече да направите регресивна терапия, връщайки се към първопричините за своето поведение. 

Веднъж осъзнали чувствата си и това, което ви провокира отвътре да злоупотребявате с храната, вие ще започнете да вниквате в себе си и да се контролирате много по-добре.

Важното е да не пропускаме да си зададем откровено въпросите – “Какво се случва с тялото ни, когато системно преяждаме? Кога се случва това и какви са подлежащите причини за него? 

Как можем да избегнем този феномен и неприятните му ефекти?”. Опитайте да си създадете свои собствени правила по отношение на диетата и движението в живота ви. Най-важното е те да са простички и да работят за вас самите.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar