lЯбълков оцет за отслабване?

Ябълковият оцет съдържа ябълков сок, а с добавянето на мая, захарта в сока се превръща в алкохол. Този процес се нарича ферментация – по време на него, бактериите превръщат алкохола в оцетна киселина.

Ябълковият оцет се счита за тоник за здравето от древни времена, като до днес се използва за лечение на болки в гърлото, разширени вени и много други болестни състояния. 

Различни изследвания показват, че той има много ползи за здравето – понижаване нивата на кръвната захар например. А дори простото му добавяне към диетата ви може да ви помогне да отслабнете.

lЯбълков оцет за отслабване?

 

Изследвания за ролята на ябълков оцет в отслабването са правени най-вече при мишки и плъхове. Те са показали, че оцетната киселина потиска натрупването на телесни мазнини и метаболитни нарушения при затлъстели плъхове. 

Разбира се, мишките и плъховете не са хора, но резултатите все пак предполагат, че загубата на тегло е възможна при консумация на ябълков оцет.

Как ябълковият оцет потиска апетита и ви кара да консумирате по-малко калории през деня?

Най-цитираното проучване за доказване на връзката между загубата на тегло и ябълковия оцет е направено през 2009 г. със 175 японци, страдащи от затлъстяване, на възраст от 25 до 60 години.

За период от 12 седмици, една група е консумирала напитка, която е съдържала една или две супени лъжици оцет, а другата – плацебо. В края на трите месеца тези, които са консумирали оцет, са имали по-ниско тегло, по-малък индекс на телесната маса, по-малко висцерална мазнина, по-тънка талия и по-ниски нива на триглицериди в сравнение с плацебо групата.

lЯбълков оцет за отслабване?

Така, добавянето на 1 или 2 супени лъжици ябълков оцет към диетата ви, вероятно ще помогне за стимулиране процеса на отслабване. Той ще намали процента на общотелесните ви мазнини и по-специално ще ви накара да загубите мазнините, натрупани по корема, и ще намали кръвните триглицериди.

Хранителни стойности и факти за ябълковия оцет

Ябълковият оцет има само 3 калории на една супена лъжица (15 грама) и почти никакви въглехидрати. Според Националната база данни за хранителни вещества на САЩ, ябълковият оцет съдържа високи количества калий, магнезий, фосфор и калций. Той също съдържа пектин, В-витамини (В1, В2 и В6), биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина и витамин С.

Оцетната киселина е основното активно вещество, отговорно за мощните ползи за здравето ви, като отслабването е само една от тях. Аминокиселините в този оцет са ефективни антисептици и антибиотици, които също помагат за лечение на различни гъбични и бактериални инфекции на организма. 

Ползи от пиенето на ябълков оцет за здравето на човека

Приемът на една до две супени лъжици ябълков оцет на ден е напълно достатъчен, за да отключите потенциалните ползи на този продукт за здравето. 

А те са:

 • Понижава кръвната захар и инсулина. Когато ябълковият оцет се консумира с храна с високо съдържание на въглехидрати, той значително понижава нивата на кръвната захар и инсулина след хранене.
 • Подобрява чувствителността към инсулин. Едно проучване при хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2 установява, че добавянето на оцет в храна с високо съдържание на въглехидрати подобрява чувствителността към инсулин с 34%. Логично, това води до по-добър баланс в нивата на кръвната захар.
 • Добър е за кожата ви. Балансираните нива на pH в тялото са важни за поддържане на здрава и сияйна кожа. Ябълковият оцет може да направи чудеса за кожата ви, поради умерените си алкални нива.

Изплакването на лицето с малко ябълков оцет може да помогне за възстановяване на блясъка и ограничаване уголемяването на порите на кожата ви. Той предпазва кожата ви от прекалено омазняване или изсушаване и балансира производството на себум.

lЯбълков оцет за отслабване?

 • Добър е за косата ви. Ябълковият оцет е полезен при контрол на пърхота, чрез балансиране нивото на pH на скалпа. За целта, приложете две до три лъжици оцет директно върху скалпа си и го изплакнете след около пет минути. Това е полезно и ефективно домашно средство срещу пърхот.
 • Намалява нивата на холестерола. Проучвания при диабетици установили, че ябълковият оцет повишава „добрия“ HDL холестерол, като намалява „лошия“ LDL и триглицеридите.

Подобрява здравето на сърцето. Консумацията на ябълков оцет е чудесен начин за подобряване на общото здравословно състояние на сърцето и предотвратяване на сърдечни проблеми.lЯбълков оцет за отслабване?

В изследване на лечебните свойства на ябълковия оцет е установено, че той съдържа мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на различни сърдечно-съдови заболявания. Например, той предотвратява образуването на кръвни съсиреци и по този начин намалява риска от инсулти и инфаркти.

 • Убива вредните бактерии и вируси. Ябълковият оцет е отлично натурално средство за борба с бактериите, които причиняват хранително отравяне, включително Escherichia Coli. В едно проучване става ясно, че оцетът намалява броя на определени бактерии с 90%, а някои вируси – с 95%.
 • Има противораково действие. Приемът на оцет от ябълки може да помогне за неутрализиране на свободните радикали, които образуват ракови израстъци. Съдържанието на бета-каротин в него действа като антиоксидант и ефективно неутрализира свободните радикали, образувани при окисляване.

Как да добавите ябълков оцет към диетата си, за да намалите теглото си?

Първо да изясним, че количеството ябълков оцет, използвано при отслабване, е само 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден, приети с вода. Най-добре е да го разпределите на 2-3 дози през целия ден и да го пиете преди хранене. 

Приемането на повече от това не се препоръчва, за да не разрушите зъбния си емайл. Също така е добре да започнете с 1 чаена лъжичка (5 мл), за да видите как го понасяте.

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Ябълковият оцет върви много добре с някои супи, особено тези на месна основа, но помнете, че трябва да го сложите, след като са поизстинали малко, за да предотвратите загубата на полезни хранителни вещества и бактерии.

Може да използвате ябълковия оцет и в салатен сос със зехтин.

Рецепти с ябълков оцет за отслабване

По-долу ви предлагаме няколко рецепти за прием на ябълков оцет като средство за отслабване и подобряване на общото благосъстояние на организма. 

При тях е важно да запомните няколко неща:

 • Препоръчително е да използвате сламка за пиене, за да защитите зъбите, устата и гърлото си от киселината. 
 • За предпочитане е да използвайте метална или стъклена сламка, за да не приемате отлагащите се вредни химикали от пластмасовата сламка. 
 • Приемайте течностите след хубаво разбъркване, по 1 супена лъжица преди хранене при по-концентрираните или цялата чаша, ако в нея има максимум 1 супена лъжица ябълков оцет. 
 • Разделете приема на няколко пъти през деня, като не надвишавате общи дози от 1-2 супени лъжици оцет от ябълки на ден. 
 • След прием на оцетните течности, изплаквайте устата си или измивайте зъбите си.

Топла вода с мед и ябълков оцет

Ще се нуждаете от следните продукти :

 • 1 чаена лъжичка ябълков оцет
 • 2 чаени лъжички мед
 • 1 чаша топла вода

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Ябълков оцет със зехтин и черен пипер

Ще се нуждаете от следните продукти : 

 • 1/3 чаша зехтин екстра върджин
 • 1/4 чаша ябълков оцет
 • 2 чаени лъжички горчица
 • 2 чаени лъжички мед
 • 1/2 чаена лъжичка сол
 • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Свеж плодов коктейл с ябълков оцет 

Ще се нуждаете от следните продукти : 

 • Прясно изцеден сок от нар
 • Прясно изцеден портокалов сок
 • Едро нарязани парчета ягоди
 • Намачкани листа от прясна мента
 • Настърган пресен джинджифил
 • Газирана вода
 • 1 чаена лъжичка ябълков оцет

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Ябълков оцет с ябълков сок и кокосово мляко

Ще се нуждаете от следните продукти : 

 • Една малка чаша прясно изцеден сок от ябълки
 • Една щипка прясно настърган джинджифил
 • Половин малка чаша натурално кокосово мляко
 • Половин чаена лъжица ябълков оцет
  Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Защо тези напитки са ефективни?

Приемането на ябълков оцет в съчетание с топла вода и мед има високи нива на антиоксиданти и действа като детоксикатор. За здравословен старт на деня, пийте тази здравословна смес всяка сутрин в продължение на няколко дена.

Важно е да смесвате оцета с вода или да го приемате под формата на таблетки/хранителна добавка, защото неразреден той може да изгори или поне подразни вътрешността на устата и хранопровода ви.

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Въпреки че приемането на ябълков оцет под формата на таблетки може да изглежда полезно, но то също идва с потенциални рискове. В един случай жена е получила изгаряния в гърлото, след като таблетка с ябълков оцет е заседнала в хранопровода ѝ. 

Затова бъдете внимателни и пийте много вода, независимо дали го приемате под формата на таблетка, напитка или с храна.

Как се приготвя домашен ябълков оцет за отслабване?

За да приготвите своя домашен ябълков оцет, ще са ви нужни сладки и добре узрели ябълки, захар, вода и достатъчно голям стъклен съд. 

Процедурата е следната:

 • Нарежете ябълките на големи парчета, като премахнете единствено дръжките.
 • Сложете ги в стъклен съд и залейте с вода, в която предварително сте разтворили захарта. 
 • Разбъркайте, покрийте гърлото на съда с чиста марля и оставете на светло и проветриво място.
 • Разбърквайте по два пъти на ден, за около 10 дни.
 • След 10 дни премахнете ябълките, прецедете течността и я върнете в същия съд, отново покрит с марля. 
 • Оставете да престои още 30 дни – в този период ферментацията ще завърши.
 • Разпределете в съдове за съхранение, затворете добре и се насладете!

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Кога може да се наблюдава ефект от приема на ябълков оцет?

За съжаление, консумацията на ябълковия оцет няма да ви помогне да отслабнете като с магическа пръчка. 

Реално погледнато, консумацията му води до загуба на тегло от един до два килограма, след 12 месеца, което е по-полезно, отколкото бързата загуба, от която кожата ви видимо ще пострада.

Възможни странични ефекти от консумацията на ябълков оцет

Когато решите да приемате ябълков оцет, трябва да сте запознати с евентуалните реакции на тялото, които можете да изпитате. Ако усетите която и да е от тях, преустановете приема или намалете дозите така, че тялото да привикне плавно и постепенно. 

Възможни взаимодействия с лекарства

Трябва да внимавате с ябълковия оцет, ако вземате лекарства, особено ако планирате да го приемате всеки ден. Понеже ябълковият оцет помага на тялото ви да отделя токсични вещества, това ще ви накара да посещавате банята по-често.

Ако вече приемате лекарства от типа на лазикс, хлоротиазид и/или други подобни медикаменти, ще е добре да ги спрете, за времето, в което възнамерявате да използвате оцета продължително. Ако не може да спрете медикаментите си, консултирайте  се с лекаря си.

Акне и зачервяване на кожата

Ябълковият оцет помага на тялото ви да елиминира токсини през кожата – най-големият орган за детоксикиране, но през нея също проникват токсини. И в двата случая тя може да се раздразни.

Намалена костна плътност

Ако приемате лекарства за остеопороза, информирайте се предварително с лечител дали ябълковият оцет може да взаимодейства негативно с тях, защото е възможно да понижи общата плътност на костите ви.

Главоболие и мигрена

Друг страничен ефект, произтичащ от детоксикацията на тялото ви, е главоболие или мигрени. Когато се пречиствате, мозъкът също отделя токсини. Това е здравословно, но може да бъде много болезнено.

Ябълков оцет за отслабване - действие, ползи и рецепти

Понижени нива на минерали

При детоксикация на организма, в зависимост от болестното състояние, е възможно да се разделите не само лоши, но и с добри вещества. Ако консумирате ябълков оцет, не забравяйте да поддържате нивата си на минерали високи, като вземате мултивитаминни, минерални добавки или приемайте всекидневно много разнообразна храна.

Сърбеж или обриви

Ако получите силен сърбеж след консумация на ябълков оцет, спрете да го използвате, докато не сте сигурни, че той е причината за това Ако не сте сигурни, направете си тест, защото може да сте алергични към него. Най-добре би било да се тествате за алергия преди за започнете да го консумирате.

Стомашно разстройство с болка

Ако развиете болка в стомаха след консумация на ябълков оцет, това може да е признак на натрупани газове. Смесете ябълков оцет с вода и сода за хляб. Това ще ви помогне да премахнете стомашното си разстройство. Използвайте около 200 гр. вода на всеки 2 чаени лъжички ябълков оцет заедно с 1 чаена лъжичка сода за хляб.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar