Плодове за детокс | LuckyFit

Токсини в тялото | LuckyFit

Защо не се справяме с токсините

Природата така е създала човека, че организмът му да може сам да се изчиства от токсините. Те са естествен продукт от метаболизма. Не всички вещества, които поемаме чрез храната, са полезни – има свободни радикали, пестициди, тежки метали и т.н., които при преработката трябва да се изведат от тялото. Тези процеси са заложени в организма, за да може той да се самоконтролира и развива. 

С развитието на промишлените производства обаче – в тежката индустрия, земеделието, хранителните продукти, токсичната среда се увеличава стремглаво. Замърсяват се въздухът, който дишаме, водите, почвата; самите храни се обработват за трайност и овкусяване, а хората претоварват храносмилането си с неритмично хранене, тежки храни, които се смилат трудно, често се съчетават несъвместими храни и т.н. 

Замърсяването от бита е по-малко от индустрията, но делът му все пак е значителен – от автомобилите, отоплението на твърдо гориво, нерегламентираните сметища и др. Тук се добавят неразградени в тялото лекарствени остатъци, козметики, почистващи препарати. 

Всичко това надхвърля естествените възможности на организма да се пречиства сам от токсините и трябва да му се помогне. Черният дроб не успява с преработката за неутрализиране и извеждане чрез бъбреците и дебелото черво. Така токсини навлизат в кръвта и лимфата и стигат до тъканите, където действат върху самите клетки и се стигне до самоотравяне. Оловото например уврежда кръвните телца; алкохолът уврежда чернодробните клетки; димът от цигари вреди на клетките в белите дробове, по биохимичен път води до мутации и т.н. 

Всъщност натрупването на токсини в организма само по себе си още не е заболяване, но води до много заболявания: сърдечни, кожни, диабет, затлъстяване, рак и др. Освен това се отразяван и върху цялостното здраве и тонус: човек чувства слабост, сънливост, безсъние, главоболие, стомашни проблеми, лош вкус в устата, потъмняла кожа, алергични реакции, изсъхване на лигавиците и различни други. Разбира се, всеки от тези симптоми може да е свързан и с вече развил се конкретно заболяване, така че е необходима консултация с лекар.

Пасирани плодове и зеленчуци за детокс

Плодове за детокс | LuckyFit

Плодовете и зеленчуците, пасирани до гъста напитка /смути/, са неизменно в диетите за детокс. Те са нискокалорични, а в същото време засищат и набавят на организма ценни вещества като витамини и минерали. Смутитата запазват изцяло свойствата на плодовете и зеленчуците, тъй като са прясно приготвени, не са извършени фабрични термични обработки, които разрушават веществата, нямат консерванти, овкусители и т.н. 

Освен всичко това, направата им е лесна – просто се смилат в блендер, ако напитката е прекалено гъста, се добавя вода. Може да се прибавят и джинджифил, магданоз, пипер, кисело мляко и много други. Затова тези напитки се използват не само за детокс и отслабване, а са и редовно в менюто на всички, които се хранят здравословно. Смутита могат да се приемат сутрин, обед и вечер, при много хора те заместват закуската.

Има различни видове смути за детокс – само зеленчукови, само плодови или комбинирани, като вариантите за съчетаване са многобройни. Изборът зависи от личните вкусови предпочитания и целите на детокса: дали цялостно да се пречисти тялото, или токсините да се премахнат от определен орган – бъбреци, щитовидна жлеза, дебело черво, черен дроб и т.н. 

Всички видове смути за детокс подобряват метаболизма. Често използвани са смутитата на база на авокадото – заради свойствата му тези напитки са пълноценна храна. Хранителността идва от това, че авокадото съдържа много мононенаситени мазнини и дори може да се конкурира с продукти от животински произход. За смилане с авокадото се прибавят ябълка и краставица за свежест, а малко джинджифил, освен че е полезен за храносмилането, би предал невероятен вкус. 

Така направеното смути насища за часове, а същевременно съдейства за вдигане на имунитета. Авокадото и ябълката може да се комбинират с киви и зелена салата. Салатата способства за метаболизма и прочистването. Кивито е с редица антимикробни свойства, укрепва имунитета, активира усвояването на желязото. 

Друг вариант на смути за детокс е комбинация на спанак, киви и банан. Действа ободряващо за дълго време и същевременно активира метаболизма. Друга от многобройните възможности за съчетания е броколи и ябълка. Броколите съдържат много протеини и с това може да е заместител на месото, без да е тежка храна. Пречистващият му ефект е за солите на тежки метали. Ябълката пък е с антиоксидантни, които помагат да се неутрализират свободните радикали. Може също така да се комбинират банан, праскова и зеленолистни зеленчуци, круша и мента, и много други.

Ползи от детоксикацията

Ползи от детоксификацията | LuckyFit

Освобождаването на тялото от токсините позволява пълноценно подхранване на клетките, органите започват да работят оптимално, което помага на организма да подобри здравословното си състояние като цяло. Подобреният метаболизъм допринася за здравословно отслабване, от подхранените клетки кожата става здрава, еластична и мека, отварят се порите. 

Същевременно се изострят сетивата – слух, обоняние, вкус. Нивата на захарта и кръвното налягане се нормализират, намалява появата на отоци, главоболие, алергии, дори на туморите, ако човек има такова заболяване. 

Подобрява се паметта, също така храносмилането и подвижността на червата, укрепва полезната чревна флора, засилва се дейността на черния дроб и злъчката, бъбреците, панкреаса, лимфната циркулация, изчиства се слузта от белите дробове. Като цяло се наблюдава повишена енергия и тонус.

Всичко това не може да стане бързо, защото е свързано с промени на сложни процеси в тялото на преобразуване на веществата и усвояването на полезните, неутрализиране и изхвърляне на вредните. Затова детоксът има подготвителна фаза, същинска извършвана под лекарски контрол, захранване и последващ период от месец-два. 

При по-тежки случаи общата продължителност на пречистването може да продължи шест месеца, или даже една година. Разбира се, всичко трябва да става след лекарски консулт, защото има заболявания, които са противопоказни за определени диети – болести на стомаха или червата, сърдечни болести и др. 

По време на детокса могат да се получат симптоми като при болест, които да са като болка, особено в началото:

  • гадене
  • подут корем
  • запек
  • диария
  • мускулни или ставни болки
  • главоболие
  • обриви по кожата и др. 

Това не е непознато, тези обостряния са добре известни на медицината като реакции на организма при настъпилите промени и дори могат да се предвидят. Главоболието например се явява обикновено на третия ден при пушачи или при употребяващи повече алкохол, към обриви са предразположени хора, които и преди това са имали кожни проблеми, и т.н.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar