[:bg][:en]Symptoms of detoxification[:]

Всекидневно в телата ни попадат различни отпадъчни вещества и токсини, с които организмът ни не може да се пребори сам. Ден след ден тези вредни отпадъци се натрупват, запушват артериите, затрудняват работата на органите ни и започваме да се чувстваме все по-зле, по-уморени, разконцентрирани. Появяват се запек, диария, сенки под очите, наддаваме на тегло, имаме лош дъх и лошо храносмилане, чувстваме се подути, болни и неспособни да се радваме на живота.

Симптоми на детоксикацията

Детоксикацията на организма е единственият начин да предотвратим този сценарий. Това е начинът да помогнем на черния дроб, бъбреците, лимфната система, кожата и пречистването на кръвта да заработят на пълни обороти и да се справят с токсините.

Редовната детоксикация пречиства цялото тяло премахвайки токсичните вещества от дебелото черво, депонираните отпадъци, паразитите и тежките метали както от дебелото черво, така и от черния дроб, бъбреците и кръвта.

Или казано по друг начин, детоксикацията помага на тялото по естествен път да се освободи от натрупаните токсични вещества, които оказват негативно влияние върху здравето и качеството на живот.

Какво е лечебна криза по време на детоксикация?

Пречистването на организма е полезно, но за да се пречисти напълно му трябва време, за да го направи. През това време тялото преминава през т. нар. лечебна криза, която се проявя чрез различни немного приятни симптоми.

Защо организма преминава през лечебната криза при детокс?

Най-често това се случва, защото:

  • Нашите клетки вече имат способността да отделят повече натрупани токсини, патогени, примеси, метаболитни отпадъци и други вредни за организма вещества и да ги експулсират извън тялото;
  • „Пътищата”, по които преминават токсините, за да излязат навън са задръстени, а това причинява стрес на организма;
  • В някой случаи може в тялото да има и патогенни микроорганизми, бактерии или дрожди, които са се хранили с токсините и сега умират, защото ги лишаваме от любимата им храна. Умирайки, тези патогени изпускат токсични вещества в кръвта, причинявайки дискомфорт на целия организъм.

Кои са най-честите симптоми на пречистването на организма и как да ги познаем?

Сред най-честите симптоми на детоксикацията са главоболие, гадене, болки в мускулите, запушване на носа, синузит, болки в гърлото, симптоми на грип, запек, диария, обриви други. Тези неприятни реакции изчезват в рамките на няколко седмици от първата им поява.

Всеки организъм е различен и симптомите, които могат да се появят са различни, както е различно и времето на тяхното отшумяване, но има някой общи реакции, които всички, които преминават през детокс програма изпитват и които могат да бъдат разпознати на симптоми на детоксикация.

Общи симптоми

Нашето тяло има способността да се справя с вредните токсини, които попадат в него. Черният дроб, бъбреците, кожата, лимфната система, кръвта, белите дробове работят заедно за отстраняването на вредните вещества. Тези системи са взаимосвързани и ако всичко е наред, няма проблем, но ако една от системите се забави или затрудни, това оказва влияние на всички останали системи и органи, което води до появата неприятните симптоми.

По време на пречистването на организма могат да възникнат проблеми с храносмилателната система. Можете да получите подуване или киселини в стомаха, които се дължат на факта, че патогенните микроби в червата започват да се разрушават. Възможно е да появят атаки на диария или запек, които се дължат на пречистването на стомашно-чревния тракт. Това са напълно нормални реакции на организма и показват, че пречистването работи, токсичният товар е намален и системата започва да функционира правилно.

Когато имунната система е свръх стимулирана или свръхчувствителна, по време на детокс могат да се развият някакви алергии. За радост, това не са истински алергични заболявания, а просто още един от симптомите на детоксикация, които ще изчезнат веднага щом червата са пречистени и защитени и щом кръвта не е бомбардирана от чужди тела.

Лечебните реакции или кризи често си приличат с проблемите, от които се опитвате да се избавите. Затова и когато се опитвате да пречистите имунната си система, най-често срещаните симптоми са кашлица, болки в гърлото, подуване на лимфните жлези и други.

Всички тези симптоми на детоксикация се дължат на количеството пасивни токсини, които са се натрупали в организма.

Действията, които предприемате, за да ги отстраните могат да предизвикат гадене, повръщане, умора, безсъние, екземи, гъбични инфекции, болки в ставите, акне и други. Реакциите наистина не са приятни и трябва да бъдат наблюдавани внимателно, но освен в много редки случаи се дължат единствено на лечебната криза на организма по време на пречистването.

От съществено значение е просто да имате търпение и да изчакате преминаването на симптомите, защото веднъж преодолени ще разберете, че всичко това си е заслужавало.

Как да намалите симптомите на пречистването на организма?

Ключът към намаляване (или избягване) на симптомите на детоксикация е в използването на някой холистични методи, които укрепват и подпомагат организма.

Витамин С детоксикация

Ето някой съвети за свеждане до минимум на дискомфорта по време на цикъл на детокс:

  • Поддържането на движението на червата през този период е от съществено значение. Най-добрите начини да се отървете от запек са да приемате редовно на витамин С или магнезий.
  • Много хора не са наясно с лечебната и детоксикираща сила на клизмата с топла вода, а това е стара, изпитана практика за пречистване на дебелото черво. Можете да направите прочистването сами в домашни условия или да посетите специалист. Клизмата не е много приятно занимание (и усещане), но със сигурност ще облекчи много симптомите на детокса.
  • Приемането на активен въглен също помага. Активният въглен е известен като универсален антидот, който спомага за извеждането на токсините, патогените и отпадъците навън от тялото.
  • Добавянето на морска сол, магнезиев хлорид, натриев бикарбонат или комбинация от тези съставки във водата за ваната е чудесен начин за отстраняване на токсините през кожата. Дори да нямате вана, можете да потопите само краката си във вода, в която са разтворени тези съставки и това пак ще облекчи симптомите.
  • Четкането на цялото тяло с четка от естествен косъм е фантастичен метод за ексфолиране на кожата и стимулиране и поддържане функционалността на лимфната система.
  • Пийте много вода. Да, знаем, че пиенето на много вода е през последните години се е превърнало нещо като мантра, която всички специалисти повтарят, но е абсолютна истина, че консумацията на 1 – 1,5л. вода на ден помага за намаляване на много от симптомите при детокс.
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar