Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

Кафето е толкова популярна напитка, че нивата на потреблението му са на второ място след водата в някои страни. Много хора обичат да пият кафе на гладно сутрин. Но някои твърдят, че това може да навреди на здравето.

Нека първо разгледаме списъка с неговите здравословни ползи. Благодарение на високите му нива на антиоксиданти и полезни хранителни вещества, кафето всъщност изглежда е доста полезно.

Проучвания показват, че пиещите кафе имат много по-малък риск от няколко сериозни заболявания.

Ето някои от ползите на кафето:

 • Може да подобри нивата на енергия и да поощри умствената яснота

 

Кафето повишава нивата на енергия. Това е така, защото съдържа стимулант, наречен кофеин – най-често консумираното психоактивно вещество в света.

След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта ви. Оттам той пътува до мозъка ви. В мозъка кофеинът блокира инхибиращия невротрансмитер аденозин. Когато това се случи, количеството на други невротрансмитери като норепинефрин и допамин се увеличава, което води до повишаване на невроните.Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

Много контролирани проучвания при хора показват, че кафето подобрява различни аспекти на мозъчната функция, включително:

 

 • памет
 • настроение
 • нива на енергия
 • време за реакция
 • обща психическа функция

 

 • Може да ви предпази от деменция и болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест и водеща причина за деменцията в световен мащаб.

Това състояние обикновено засяга хора над 65 години и няма известно лечение. Въпреки това има няколко неща, които може да направите, за да предотвратите появата на болестта на първо място. Това включва обичайните здравословни навици, като здравословно хранене и правене на упражнения, но пиенето на кафе също може да бъде невероятно ефективно.

Няколко проучвания показват, че хората, пиещи кафе, имат до 65% по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.

 

 • Може да защити черния дроб

Черният дроб е удивителен орган, който изпълнява над 2000 важни функции.

Няколко често срещани заболявания засягат предимно черния дроб, включително хепатит, мастни чернодробни заболявания и много други.

Много от тези състояния могат да доведат до цироза, при която черният ви дроб се разрушава, но кафето може да ви предпази от това. Хората, които пият 4 или повече чаши на ден, имат до 80% по-малък риск.

Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

 • Може да предотврати рак на черния дроб

Италиански изследователи открили, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб с около 40%. Някои от резултатите предполагат, че хората, които пият три чаши на ден, имат около 50% по-малък риск.

 

 • Може да помогне при изгарянето на мазнини

Кофеинът се намира в почти всяка хранителна добавка за изгаряне на мазнини и то по добра причина. Това е едно от малкото природни вещества, доказано, че подпомага изгарянето на мазнини.

Някои проучвания показват, че кофеинът може да повиши метаболизма с 3-11%. Други проучвания показват, че кофеинът може конкретно да увеличи изгарянето на мазнини с до 10% при хора със затлъстяване и до 29% при слаби хора.

Възможно е обаче тези ефекти да намаляват при продължителното пиене на кафе.

 

 • Съдържа съществени хранителни вещества

Една чаша кафе съдържа:

 • Рибофлавин (витамин В2): 11% от референтния дневен прием
 • Пантотенова киселина (витамин В5): 6% от референтния дневен прием
 • Манган и калий: 3% от референтния дневен прием
 • Магнезий и ниацин (витамин В3): 2% от референтния дневен прием

 

Въпреки че тези проценти може да не ви се струват много, повечето хора пият няколко чаши кафе на ден, което позволява на тези данни бързо да се натрупат.

Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

 • Може да понижи риска от диабет тип 2

Диабет тип 2 е основен здравен проблем, в момента засягащ милиони хора по света. Характеризира се с повишени нива на кръвна захар, причинени от инсулинова резистентност или намалена способност да секретират инсулин.

Хората, пиещи кафе, имат значително намален риск от диабет тип 2.

Проучвания показват, че хората, които пият най-много кафе, имат 23-50% по-нисък риск от получаване на това заболяване. Едно проучване даже е показало намаление до 67%.

Според проучвания при общо 457 922 души, всяка чаша кафе е свързана със 7% намален риск от диабет тип 2.

 

 • Кафето може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

 Изследванията за връзката на кафето със здравето на сърцето не винаги са били последователни. Но не е имало доказателства за вреда при иначе здрави хора.

През последните години натрупването на изследвания предполага, че кафето наистина може да има няколко ползи за здравето на сърцето. По-конкретно, обширните систематични прегледи показват, че:

В анализ на проучванията с 1 279 804 участници е установено, че тези, които са пили от 3 до 5 чаши кафе на ден, са имали най-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания.

Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

Допълнителен мета-анализ на 21 изследвания, включващи 997 464 участници, също е показал положителен резултат. По-специално, изследванията сочат, че консумацията на кафе има по-ясна обратна връзка със сърдечно-съдовата смъртност.

Въпреки това, повече кафе не е непременно много здравословно.

Няколко чаши наистина могат да бъдат в полза на здравето на сърцето, но увеличаването на консумацията над 4-5 чаши на ден може да има неблагоприятен резултат.

 

Защо не е добре да пием кафе на празен стомах?

За повечето от нас кафето е голяма част от ежедневието ни. Но за съжаление, пиенето на кафе на празен стомах или рано сутрин, преди да сте закусили, може да повиши нивото на кортизола в тялото. От момента, в който отворите очите си сутрин, тялото ви започва да отделя кортизол. Това е хормон, който е отговорен за регулирането на вашия имунен отговор, метаболизма и стресовия фактор.

Ако натоварите тялото си с кофеин на празен стомах, когато нивото на кортизола е високо, ще подложите тялото си на още по-голям стрес.

Пиенето на кафе на празен стомах също може да попречи на усвояването на витамини и минерали, идващи от храната. Затова е важно, ако изобщо ще пиете кафе, пийте го на пълен стомах или по време на ядене. Така също ще намалите прекаленото количеството на произведената киселина в стомаха.

Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

Тъй като кафето дразни стомашната киселина, има голяма вероятност да получите киселини и дори да развиете стомашни язви, което важи и за безкофеиновото.

Когато кафето влезе в празения стомах, то причинява голям шок на системата. Докато антиоксидантните свойства, получени предимно от хлорогенната киселина, са чудесни за цялостното здраве и дори за лечение на някои заболявания като рак на дебелото черво, те не са толкова добри на празен стомах.

Когато храната ни не остане достатъчно дълго време в червата, витамините и минералите не се усвояват правилно, оставяйки ни с хранителни дефицити.

Кафето също ускорява процеса на извеждане на течности от тялото ни, предизвиквайки дехидратация, но също така не дава на бъбреците достатъчно време да абсорбират калций, магнезий, цинк или други важни минерали. Дефицитът на магнезий е клинично свързан с голямо разнообразие от отрицателни здравословни състояния, включително тревожност и депресия, астма, кръвни съсиреци, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, хронична умора, хронична болка, безплодие, остеопороза и мигрена.

Здравословно ли е да пием кафето си на гладно?

Ясно е, че кафето на празен стомах влияе зле на физическото ни здраве, но това се отразява и на психичното.

Допълнително, има изследвания, които свързват кафето пито на празен стомах с излишното производство на стомашна киселина и депресия, особено когато се пие в големи количества. Проучвания установяват, че кофеинът имитира чувства на безпокойство и дори пристъпи на паническа атака. Симптомите могат да включват:

 • неспокойствие
 • страх
 • треперене
 • зачервено лице
 • ускорен пулс

 

И ако вече сте склонни да изпитвате безпокойство, вие сте още по-уязвими от ефектите на кафето, особено ако го пиете на празен стомах.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar