Чаша червено вино на ден за детокс и възстановяване

Всички сме чували, че приемът на минимално количество алкохол на ден е за препоръчване благодарение на здравословните ползи, които носи. Разбира се, понякога може да ни се услади този магически вкус на слабо ферментирали плодове в чаша червено вино, но както всяко друго нещо, и тук не бива да се прекалява. 

Днес ще разгледаме по-подробно червеното вино и как една чаша от него на ден може да подобри здравето ни, да ни детоксикира и възстанови. Експертите казват, че пиенето на червено вино на ден може да помогне за предотвратяване на някои заболявания. 

Смята се, че то помага за защита срещу развитие на някои видове рак, подобрява имунната система, сърдечното и психическото здраве. Ако искате да изпиете чаша вино за подобряване на здравето или защото просто обичате вкуса му, е добре да знаете малко повече от каква реколта е произведено.

Ето защо чаша червено вино на ден е полезна за детокс и възстановяване

Ето някои от по-известните видове вина

Бели вина

Най-популярните сортове бяло вино са : 

  • Ризлинг 
  • Шардоне 
  • Пино гриджо 
  • Ченин блан 
  • Совиньон блан и мускат 

Техните вкусови профили варират от сладки до сухи, като могат да бъдат и умерено кисели. На техните леки вкусове може да се насладите, като ги консумирате охладени и направо от чашата, а можете да ги прибавите към пунш или сангрия. 

Ако използвате бяло вино за готвене, изберете такова, което е сухо, вместо такова с нотки на дъб или масло, защото тези вкусове могат да попречат на вкуса на храната.

Червени вина

Сред видовете червени вина най-популярните са:

  • Каберне совиньон 
  • Пино ноар 
  • Мерло 
  • Сира 

Вкусовете им варират от сладки към сложни, до много сухи. Въпреки че много ентусиасти вярват, че червеното вино трябва да се сервира при стайна температура, други го харесват леко охладено. 

Но както при много неща, личният избор е водещ, така че пийте червеното си вино при температурата, която най-много ви харесва. В кулинарията червените вина са подходящи да се добавят към яхнии, мазни риби и тежки сосове.

Пенливи вина

Пенливите вина обикновено свързваме с тържествени поводи – партита, рождени дни, сватби и новогодишната нощ. Световноизвестни видове са например шампанско, кава, просеко и пет-нат.

Розе

Розовите вина се произвеждат от червено грозде, но кожата и чепките се отстраняват два до три дни в процеса на приготвянето му. Този контакт, макар и кратък, позволява на виното да придобие някои от цветовете на гроздето. 

Това му придава розов оттенък, който може да премине от светъл до тъмен. Повечето розета са леки, а но могат да бъдат и сухи или с леко сладък вкус.

Ето защо чаша червено вино на ден е полезна за детокс и възстановяване

Предимства от приема на една чаша червено вино дневно

Пиенето на една чаша червено вино на ден се счита за прием на алкохол в абсолютно разумни и умерени количества. 

Процентът на алкохолно съдържание в червеното вино е между 12% и 15% – при контролиран прием ползите за здравето доминират, докато злоупотребата с вино или други алкохолни напитки започва да товари черния дроб повече от здравословното. 

А ето и някои научно доказани ползи от приема на чаша червено вино на ден за детоксикация на тялото и възстановяване на организма !

Червеното вино е богато на антиоксиданти, които защитават клетките от свободни радикали

По-тъмните сортове грозде имат по-високо съдържание на антиоксиданти като ресвератрол, епикатехин, катехин и проантоцианидини. Ресвератролът и проантоцианидините са могат да предпазят тялото ви от вредното влияние на свободните радикали, с които неизбежно се срещаме в ежедневието.

В дългосрочен план, приемът на чаша червено вино на ден влияе отлично за превенция на заболявания и изменения в клетките, включително развитие на ракови клетки. 

Можете да имате по-здрави черва

Проучва от 2019 г., публикувано в списание Gastroenterology, установява, че хората, които пият червено вино, имат по-голямо разнообразие от добри бактерии в червата си в сравнение с хората, които не пият червено вино. Изследователите не са видели същия ефект при бялото вино или други видове алкохол. 

Смята се, че наличието на по-разнообразни бактерии (и по-голяма част от някои видове, отколкото други) помага за подобряване на храносмилането, имунната функция и поддържането на здравословно тегло. Нездравословният баланс на чревните бактерии е свързан с увеличаване на теглото и податливост към някои заболявания. 

В проучването пиещите червено вино също са били по-малко склонни да имат затлъстяване и показват по-ниски нива на лошия холестерол от тези, които не са го пили. 

При това съвсем не необходимо виното да бъде ежедневно питие. Изследователите установили, че пиенето на червено вино дори веднъж на две седмици е достатъчно, за да се види ефектът. 

Ето защо чаша червено вино на ден е полезна за детокс и възстановяване

Можете да имате по-здраво сърце

Етанолът и полифенолите във виното могат заедно да помогнат за защита срещу хронични сърдечно-съдови заболявания, най-вече сърдечни заболявания. А антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа в червените вина, има стимулиращи ползи за сърцето. 

Танините и процианидините пък са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Антиоксидантите във виното повишават здравословния за сърцето HDL холестерол, както и поддържане на имунната система силна. 

HDL помага да се предотврати натрупването на„ лоши“ плаки в артериите, което също може да помогне за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Можете да имате по-здрави кости

Изследователите са открили, че обилното пиене на алкохол изглежда е свързано с остеопороза (изтъняване и отслабване на костите). Проучвания обаче установяват, че костите могат да бъдат по-здрави при жени в менопауза, които изпиват средно около едно питие на ден. 

Проучване от 2017 г. подкрепя заключението, че умереното пиене е свързано с по-добра костна плътност при жени в менопауза. Те са увеличили костния обмен – признак на костно преустройство, което помага за изграждането на нова кост и предотвратява загубата на костна маса. 

Но също така се посочва, че алкохолът може да повлияе на усвояването на калция в стомаха, което с течение на времето може да повлияе на способността за изграждане на здрави кости. Най-важното нещо, което трябва да знаете, е, че редовната физическа активност играе решаваща роля за поддържането на здрави кости. 

Умът ви може да остане по-остър за по-дълго

Вярно е, че мозъчната функция може да намалява с напредването на възрастта. Но умереният прием на алкохол – например чрез пиене на една чаша червено вино на вечеря – може да бъде свързан с по-бавен спад. 

Анализ, включващ близо 1500 души, установява, че хората на 65 или повече години, които са се наслаждавали на алкохолни напитки в леки до умерени количества, особено на вино, имат по-голям общ мозъчен обем от хората, които не пият. 

Въпреки че общият мозъчен обем не е съвсем същият като когнитивната функция и проучването не може да докаже, че алкохолът е причината за откритието, известно е, че мозъкът атрофира при състояния като болестта на Алцхаймер и деменция, така че по-големият общ мозъчен обем е добър знак. 

Можете да подобрите естествената си устна хигиена

Освен за сърцето, стомаха и мозъка, пиенето на една чаша червено вино на ден се оказва ползотворно и за устната хигиена. 

Нови проучвания показват, че полифенолите във виното неутрализират вредните бактерии в устата – по този начин те редуцират риска от образуване на кариес и плака, както и от развитие на различни заболявания на венците. 

Разбира се, виното не елиминира нуждата от конвенционална устна хигиена и редовно почистване на зъбите и устната кухина. 

Можете дори да контролирате теглото си по-добре!

Някои от полифенолните съставки на червеното вино всъщност са отлични помощници в поддържането на балансирано телесно тегло. 

Химичното съединение пицеатанол, преобразувано от ресвератрол, има роля за намаляване на мастните клетки в тялото – то блокира растежа на незрелите мастни клетки и действа като естествен агент за забавяне на напълняването, особено при съчетание със здравословно и функционално хранене. 

Внимание! Умереността е ключова при употребата на вино

Пиенето на червено вино е не само начин да се забавлявате или отпуснете след тежкия ден, но и шанс да почистите тялото си. Има много изследвания, които доказват как само една чаша червено вино на ден може да подобри нивото на холестерола и дори да се бори с инфекциите на пикочните пътища. 

Ето защо чаша червено вино на ден е полезна за детокс и възстановяване

От  пиенето на чаша вино има много ползи, стига да не се прекалява с количеството.  Хроничният и прекомерен прием на алкохол е свързан с отслабване на сърцето, което в медицината е известно като кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност. 

Какви са вредите от прекомерната употреба на вино?

Какво обаче може да ви се случи, ако започнете системно да употребявате по-голяма количество вино от препоръчваната една чаша?

Тук не говорим за тежките форми на социална деградация, до която неминуемо стигат ония, които системно прекаляват с тази опияняваща напитка.

Можете да имате по-лошо качество на съня

Много хора имат усещането, че чаша вино вечер им помага да заспиват по-лесно. Пиенето на алкохол преди лягане обаче е свързано с по-бавни вълнови модели на сън, известни като делта активност – дълбок сън, който позволява формиране на памет. 

През това време се включва и алфа активността, която е друг вид мозъчен модел. Алфа и делта активността в мозъка заедно могат да инхибират възстановителния сън.

Можете да повлияете на психичното си здраве

Връзката с алкохола и настроението може да бъде сложна и може да варира в зависимост от това колко пиете и вашите лични фактори. Вероятно вече сте запознати с топлото и щастливо усещане, което отпиването на вино често може да донесе. 

Това е свързано с невротрансмитерите серотонин, допамин, и опиоидни пептиди, които могат да се отделят, когато пиете алкохол. Но освен това виното може да помогне при някои хора да се успокоят, но не и при други. 

Проучване установява, че пиещите с лека и умерена употреба са с намален риск от развитие на депресия в сравнение както с по-тежките пиячи, така и с непиещите.

Можете да имате по-висок риск от рак на гърдата

Докато употребата на алкохол като цяло всъщност е свързана с повишен риск от множество видове рак (включително рак на репродуктивната система), възможно е виното по-конкретно да има защитни ползи. Ресвератролът в червеното вино има противоракови свойства, така че това го прави по-добър вариант, ако ще пиете алкохол. 

Проучванията показват, че умереното пиене на червено вино може да намали риска от развитие на рак на яйчниците в сравнение с жените, които не пият вино. Експерти обаче отбелязват, че приемането на повече от чаша на ден може да повиши рискът от рак на гърдата и други видове рак. 

Проучванията показват, че една до две напитки (или повече) алкохол на ден може да увеличи риска от рак на гърдата. Мета-анализ установява, че жените, които пият алкохол, имат 11% по-голяма вероятност от непиещите да получат рак на гърдата. Най-добре е – както винаги – да практикувате умереност. 

Ето защо чаша червено вино на ден е полезна за детокс и възстановяване

И така, можете ли да продължите да пиете своята дневна чаша вино? Простият отговор е да! Не толкова простият отговор – в крайна сметка това зависи от вас. 

Изследванията все още подкрепят идеята, че леките до умерени количества червено вино (една чаша на вечер) имат предимно благоприятни или неутрални ефекти върху нашето здраве.

Като цяло, дори ако червеното вино може да има някои положителни ефекти върху тялото ви, но това не е навик, който трябва да започнете, ако вече не пиете. Здравословното хранене и поддържането на физическа активност винаги са най-добрата идеята, но ако случайно се насладите и на чаша вино, няма нищо лошо в това. Модерацията е ключова!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar