Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?
Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Какво е затлъстяването?

Затлъстяването е състояние на излишни телесни мазнини. Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като излишно телесно тегло за височина. Мъжете имат процент на телесни мазнини 15-20%, а жените имат приблизително 25-30%, но индексът на телесната маса (ИТМ) се използва много по-често от процента телесни мазнини за определяне на затлъстяването. 

ИТМ на възрастни с нормално тегло е между 20,0 и 24,9. Ако някой е с наднормено тегло, ИТМ ще бъде между 25,0 и 29,9. Затлъстяването се определя като ИТМ между 30,0 и 39,9. Тежкото (или болезнено) затлъстяване се определя като ИТМ, по-голям или равен на 40. 

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Какво причинява затлъстяването?

Преяждането и липсата на физическа активност са двете основни причини за затлъстяването. Важен фактор е и хормоналният дисбаланс

Хормоните лептин и инсулин, мъжките и женските полови хормони и хормоните на растежа влияят върху апетита, метаболизма и разпределението на телесните мазнини. Затлъстелите жени и мъже обикновено имат дисбалансирани нива на тези хормони и този дисбаланс променя метаболизма, като и причинява натрупването на излишни телесни мазнини.

Менопаузата при жените, както и андропаузата при мъжете, са отговорни за промените в нивата на хормоните, които могат да доведат до наддаване на тегло. В много случаи диетата и храненето не са достатъчни, за да се предотврати теглото, когато се борите с хормонални проблеми, които оказват влияние върху метаболизма, мускулната маса и глада.

За повечето жени наддаването на тегло става постепенно през годините. Средно между 5 кг и 7 кг от перименопауза до постменопауза, с типичен прираст от около половин килограм годишно. 

За жени, които се подлагат на хистеректомия, увеличаването на теглото се ускорява. Твърде много кортизол или твърде малко прогестерон в организма е често срещан виновник за наддаване на тегло, а повишените или намалените нива на тестостерон или естроген също могат да доведат до повишено наддаване на тегло, което може да се случи по време на менопаузата.

При мъжете високите нива на кортизол обикновено допринасят за увеличаване на теглото, тъй като повишеният кортизол намалява нивата на тестостерон, които вече намаляват по време на андропаузата. В резултат на това пониженият тестостерон намалява енергията, което означава по-малко физическа активност и последващо наддаване на тегло. Освен това нарушенията на щитовидната жлеза, които засягат хипофизната жлеза, както и ниските нива на човешкия хормон на растежа (HGH), често водят до увеличаване на теглото при мъжете, като намаляват метаболизма в организма.

Сред многото фактори, които трябва да се имат предвид, е и комбинацията от гени, околна среда и поведение. 

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Какви са признаците и симптомите на затлъстяването?

Най-очевидните симптоми са, ако някой има наднормено тегло и индексът на телесната му маса (ИТМ) e по-голям от 30. Други неспецифични симптоми могат да включват умора и отпадналост. 

Депресията може да бъде следствие или причина за прекомерен хранителен прием и намалена активност. Почти 30% от пациентите със затлъстяване имат хранителни разстройства като преяждане или непрекъснат порив за търсене на храна.

ИТМ и обиколката на талията и ханша са полезни начини за оценка на теглото. Кожни промени също могат да се появят – те включват излишно окосмяване и по-тъмна и по-дебела кожа около подмишниците и врата. Остеоартритът на коляното и гръбначния стълб също са по-чести при затлъстяване. 

 

Колко често се среща затлъстяването?

Затлъстяването става все по-често, като през последните 25 години във Великобритания например се е утроило. В Англия процентът на мъжете с наднормено тегло се е увеличил от 14% през 1994 г. на 25% през 2006 г., а при жените от 19% през 1994 г. на 29% през 2006 г. 

Тези увеличения на затлъстяването се наблюдават и при децата. Между 1995 и 2006 г. процентът на затлъстяване сред английските момчета се е увеличил от 11% на 17% и от 12% на 15% сред английските момичета. 

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Наследствено ли е затлъстяването?

Като се има предвид, че много деца на затлъстели родители самите затлъстяват, изглежда, че има генетична причина за затлъстяването. Същият извод може да се направи и от наблюдението на еднояйчни близнаци – и при двамата се констатира затлъстялост, вместо само при единия. Въпреки това, както беше споменато по-горе, въпреки че генетичните фактори могат да определят тенденцията на индивида да напълнява в определена среда, самата среда има по-голямо влияние.  

Как се диагностицира затлъстяването?

Критериите на Световната здравна организация за затлъстяване се основават на ИТМ. Индексът на телесната маса се изчислява чрез вашето тегло в килограми, разделено на височина в метри на квадрат (kg/m2). 

За възрастни наднорменото тегло е ИТМ от 25,0-29,9. Затлъстяването е ИТМ от 30,039,9 kg/m 2. Тежкото или болезнено затлъстяване се определя като ИТМ, по-голям или равен на 40 kg/m2

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Рентгенова снимка на горния гастродуоденален тракт на 26-годишна пациентка, показваща резекция (отстраняване) на две трети от стомаха след бариатрична операция за лечение на затлъстяване. Стрелката показва новото кръстовище между хранопровода и намаления стомах.

 

Как се лекува затлъстяването?

Предлагат се много и различни стратегии за лечение на затлъстяването и хората могат да се затруднят много как да отслабнат. Отслабването е дългосрочен ангажимент и всеки трябва да намери начина, който да работи за тях и който да може да поддържа с течение на времето. Преди да направите някакви съществени промени в начина на живот, препоръчително е да посетите личния си лекар. 

Затлъстяването се лекува по различни начини:

 • Диетични програми – постигането на намаляване на приема на калории все още е най-важният начин за постигане на дълготрайна загуба на тегло. 
 • Програми за упражнения аеробните упражнения (като бързо ходене или плуване) са от най-голяма стойност за хората със затлъстяване. Крайната минимална цел трябва да бъде постигане на 30-60 минути непрекъснати аеробни упражнения поне пет пъти седмично. 

Упражненията са жизненоважни за всяка програма за управление на теглото, защото помагат за изграждането на мускулна маса, увеличават метаболитната активност и подобряват общото здравословно състояние. 

 • Социална политика – въпреки че управлението на затлъстяването при индивида е важно, затлъстяването също е проблем на общественото здраве. Образованието на обществеността относно здравословното хранене, както и насърчаването на редовното участие в упражнения и дейности на открито, е особено важно. 
 • Много нискокалорични диети те включват намаляване на приема на калории до 800 калории на ден или по-малко. Те са подходящи за лечение при хора със силно затлъстяване и трябва да се провеждат само под лекарско наблюдение. 

Когато се използват в правилните условия, те могат да постигнат загуба на тегло от 1,5-2,5 кг на седмица, с обща загуба до 20 кг за 12 седмици. Въпреки че тези диети могат да доведат до значителна краткосрочна загуба на тегло, изключително трудно е да се поддържа диетата след няколко седмици. Необходим е строг надзор, за да се избегне нарушаване на диетата. Повечето хора често бързо възстановяват цялото си тегло и често наддават повече. 

 • Промени в поведението – това изисква обучен професионалист да проведе задълбочена дискусия с човека относно необходимите промени, като ядене и закуска. Успехът зависи както от силно мотивиран човек, така и от отдаден съветник, който е готов да поддържа дългосрочни последващи действия. 
 • Лекарстване се предлагат много лекарства за лечение на затлъстяване, а тези, които са на разположение, имат минимална дългосрочна ефективност. Най-разпространените са тези, които блокират действието на панкреатичните ензими, намалявайки абсорбацията на  мазнини от червата. 

Проучванията показват загуба на тегло от 9-10% за две години, въпреки че това често се възстановява при спиране на лекарството (освен ако не са настъпили промени в начина на живот – като повишено упражнение и намален прием на храна). 

 • Хирургични намесадоказано е, че хирургичната терапия за затлъстяване (бариатрична хирургия) е свързана само с продължителна загуба на тегло при хора с нездравословно тежко затлъстяване или затлъстяване, свързано с други състояния. 

Данните показват, че добре извършената бариатрична хирургия при внимателно подбрани пациенти с добра мултидисциплинарна подкрепа (подкрепа от екип от специалисти) значително подобрява проблемите, свързани с едно тежко затлъстяване. Следователно, въпреки че бариатричната хирургия е единственият терапевтичен метод, свързан с доказана продължителна загуба на тегло, тя не е подходяща за всички пациенти с наднормено тегло.

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Има ли странични ефекти от лечението?

Много от методите за лечение на затлъстяването включват здравословен, балансиран и активен начин на живот, като всички те влияят положително върху здравето.

Бариатричната хирургия има риск, свързан с нея, между 0,2% и 1,0% смъртност, в зависимост от вида на предприетата процедура. 

Какви са дългосрочните последици от затлъстяването?

Затлъстяването е свързано с много дългосрочни последици, които имат отрицателно въздействие върху качеството и продължителността на живота. 

Те включват:

 • диабет тип 2; 
 • ограничена подвижност; 
 • високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт; 
 • ракови заболявания на ендометриума, простатата, жлъчния мехур, гърдата, дебелото черво и панкреаса; 
 • депресия; 
 • обструктивна сънна апнея; 
 • намалена възможност за зачеване; 
 • остеоартрит;
 • мастен черен дроб и рефлуксен езофагит.

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Ако изпитвате необяснимо наддаване на тегло, попитайте Вашия лекар за специфичните Ви нужди и цели за отслабване. 

Следните промени в начина на живот са добро начало:

 • Намалете порциите на храните, богати на мазнини или захар.
 • Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 • Прекарвайте 30 минути на ден в умерена физическа активност (напр. Бързо ходене).
 • Яжте три пъти всеки ден, включително закуска.
 • Намерете възможности да бъдете по-активни физически: не ползвайте асансьор, ако е възможно, паркирайте колата си по-далеч на паркинга и т.н.

И не очаквайте резултати за една нощ! Стремете се към 5-10% намаляване на теглото, за да започнете. Загубата на тегло отнема време и промените в диетата и активността ще трябва да продължат до края на живота ви.

Вашият коментар