Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Какво е затлъстяването?

Затлъстяването е състояние на натрупване на излишни телесни мазнини, идващо заедно с наддаване на тегло и – нерядко – влошаване на общото здравословно състояние. 

Технически погледнато, наднорменото тегло и затлъстяването се определят като излишно телесно тегло спрямо височината. Мъжете имат здравословен процент на телесни мазнини 15-20%, а жените имат приблизително 25-30%. Но индексът на телесната маса (ИТМ) се използва много по-често от процента телесни мазнини за определяне на затлъстяването. 

Той от своя страна гласи следното :

 • ИТМ на възрастни с нормално тегло е между 20,0 и 24,9. 
 • Ако някой е с наднормено тегло, ИТМ ще бъде между 25,0 и 29,9. 
 • Затлъстяването се определя като ИТМ между 30,0 и 39,9. 
 • Тежкото (или болезнено) затлъстяване се определя като ИТМ, по-голям или равен на 40. 

От какво се причинява затлъстяването?

Преяждането, нездравословното хранене, липсата на физическа активност или наличието на специфични метаболитни проблеми могат да бъдат предпоставка за натрупване на мазнини в тялото и затлъстяване. 

Често, обаче, в корена на проблема можем да открием и редица проблеми с щитовидната жлеза, предизвикващи хормонален дисбаланс от различен вид и с различна тежест. 

Механизми на хормоналния дисбаланс при жените и при мъжете

Хормоните лептин и инсулин, мъжките и женските полови хормони и хормоните на растежа влияят върху апетита, метаболизма и разпределението на телесните мазнини. 

Затлъстелите жени и мъже обикновено имат дисбалансирани нива на тези хормони. Този дисбаланс променя метаболизма, като и причинява натрупването на излишни телесни мазнини.

Ето някои актуални факти :

 • За повечето жени, наддаването на тегло става постепенно през годините. Темпото е средно между 5 кг и 7 кг от перименопауза до постменопауза, с типичен прираст от около половин килограм годишно.
 • Менопаузата при жените, както и андропаузата при мъжете, са отговорни за промените в нивата на хормоните, които могат да доведат до наддаване на тегло. 
 • За жени, които се подлагат на хистеректомия, увеличаването на теглото се ускорява. Това е резултат от намалените нива на естроген – това е хормон, който нормално яйчниците биха произвеждали в периода преди менопаузата.
 • Твърде много кортизол или твърде малко прогестерон в организма са често срещани виновници за наддаването на тегло. Повишените или намалените нива на тестостерон или естроген също могат да доведат до повишено наддаване на тегло, което може да се случи по време на менопаузата.
 • При мъжете, високите нива на кортизол обикновено допринасят за увеличаване на теглото, тъй като повишеният кортизол намалява нивата на тестостерон, които вече намаляват по време на андропаузата. Редукцията на тестостерона намалява енергията, което означава по-малко физическа активност и последващо наддаване на тегло и мазнини.  
 • Освен това нарушенията на щитовидната жлеза, които засягат хипофизната жлеза, както и ниските нива на човешкия хормон на растежа (HGH), често водят до увеличаване на теглото при мъжете, като намаляват метаболизма в организма.

Как да възстановим хормоналния баланс?

Нивата на инсулин, образуването на тестостерон и всички останали елементи от хормоналния баланс могат да бъдат разглеждани по два начина. Първият е чисто медицински – при наличие на специфично състояние, внасящо дисбаланса. Вторият е сложна комбинация от гени, околна среда и начин на живот, които, за щастие, подлежат на много по-лесен и успешен контрол.  

Начини за балансиране на хормоните при медицински състояния

При наличието на доказано медицинско състояние, затлъстяването е директно следствие от дисбаланса на хормоните – фактор, който превръща проблемите на ендокринната система в проблеми с теглото. Тогава, диетата и промяната в храненето рядко са достатъчни, за да се предотврати затлъстяване и трупане на мазнини.

Или иначе казано – когато се борите с диагностицирани хормонални проблеми, вие се борите с нарушения в метаболизма, мускулната маса и усещането за глад.

В случая най-правилната тактика е да откриете добър ендокринолог, на чиято експертиза да се доверите в дългосрочен план. Това включва съвети за начина на живот, персонализиран хранителен и двигателен режим, както и придружаваща хормонална терапия тоагва, когато тя е препоръчителна.

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Начини за балансиране на хормоните при немедицинско затлъстяване

Ако щитовидната жлеза, метаболизма и обмяната на веществата ви работят правилно, но все пак страдате от дисбалансирани хормони и затлъстяване, вие трябва да се изправите пред една добра и една лоша новина.

Добрата е, че първоизточникът на проблема сте самите вие, а ситуцията ви е по-скоро лесна за контролиране в дългосрочен план. Лошата е, че трябва да коригирате навиците си, за да не си нанесете необратими щети на тялото и неговите системи. 

След подробни изследвания на хормоните, вие можете да се обърнете към специалист – нутриционист, ендокринолог или диетолог – за да получите съвети относно индивидуалния си случай. Съществуват различни видове хормонален дисбаланс и трудно може да се говори за унифицирано решение – такова по-скоро би навредило, отколкото да ви помогне да излезете от ситуацията. 

В повечет случаи, позитивната промяна е възможна чрез промяна в храненето, в двигателната активност и навиците за активност и почивка. Възвръщането на баланса е цялостен процес, и изолирането на всяка една част от него би понижило качеството на крайния резултат.

Какви са признаците и симптомите на затлъстяването?

Най-очевидните симптоми са, ако някой има наднормено тегло и индексът на телесната му маса (ИТМ) e по-голям от 30. Други неспецифични симптоми могат да включват умора и отпадналост. 

Депресията може да бъде следствие или причина за прекомерен хранителен прием и намалена активност. Почти 30% от пациентите със затлъстяване имат хранителни разстройства като преяждане или непрекъснат порив за търсене на храна.

ИТМ и обиколката на талията и ханша са полезни начини за оценка на теглото. Кожни промени също могат да се появят – те включват излишно окосмяване и по-тъмна и по-дебела кожа около подмишниците и врата. Остеоартритът на коляното и гръбначния стълб също са по-чести при затлъстяване. 

Колко често се среща затлъстяването?

Затлъстяването става все по-често, като през последните 25 години във Великобритания, например, то се е утроило. В Англия, процентът на мъжете с наднормено тегло се е увеличил от 14% през 1994 г. на 25% през 2006 г., а при жените от 19% през 1994 г. на 29% през 2006 г. 

Тези увеличения на затлъстяването се наблюдават и при децата. Между 1995 и 2006 г. процентът на затлъстяване сред английските момчета се е увеличил от 11% на 17% и от 12% на 15% сред английските момичета. 

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Наследствено ли е затлъстяването?

Като се има предвид, че много деца на затлъстели родители самите затлъстяват, изглежда, че има генетична причина за затлъстяването. Същият извод може да се направи и от наблюдението на еднояйчни близнаци – и при двамата се констатира затлъстялост, вместо само при единия. 

Както беше споменато по-горе, обаче, въпреки че генетичните фактори могат да определят тенденцията на индивида да напълнява в определена среда, самата среда има по-голямо влияние.  

Как се диагностицира затлъстяването?

Критериите на Световната здравна организация за затлъстяване се основават на ИТМ. Индексът на телесната маса се изчислява чрез вашето тегло в килограми, разделено на височина в метри на квадрат (kg/m2). 

За възрастни наднорменото тегло е ИТМ от 25,0-29,9. Затлъстяването е ИТМ от 30,039,9 kg/m 2. Тежкото или болезнено затлъстяване се определя като ИТМ, по-голям или равен на 40 kg/m2.

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Рентгенова снимка на горния гастродуоденален тракт на 26-годишна пациентка, показваща резекция (отстраняване) на две трети от стомаха след бариатрична операция за лечение на затлъстяване. Стрелката показва новото кръстовище между хранопровода и намаления стомах.

Как се лекува затлъстяването?

Предлагат се много и различни стратегии за лечение на затлъстяването и хората могат да се затруднят много как да отслабнат. Отслабването е дългосрочен ангажимент и всеки трябва да намери начина, който да работи за тях и който да може да поддържа с течение на времето. 

Преди да направите някакви съществени промени в начина на живот, препоръчително е да посетите личния си лекар. 

Диети за отслабване

В добрите диетични програми, постигането на намаляване на приема на калории все още е най-важният начин за постигане на дълготрайна загуба на тегло. При тази стратегия, резултатите се постигат бавно и методично, но се запазват за по-дълго време, в зависимост от цялостната промяна в хранителните навици. 

Много нискокалорични диети 

Този вид хранителни режими включват намаляване на приема на калории до 800 калории на ден или по-малко. Те са подходящи за лечение при хора със силно затлъстяване и трябва да се провеждат само под лекарско наблюдение.

Когато се използват в правилните условия, те могат да постигнат загуба на тегло от 1,5-2,5 кг на седмица, с обща загуба до 20 кг за 12 седмици. Въпреки че тези диети могат да доведат до значителна краткосрочна загуба на тегло, изключително трудно е да се поддържа диетата след няколко седмици. 

Необходим е строг надзор, за да се избегне нарушаване на диетата. Повечето хора често бързо възстановяват цялото си тегло и често наддават повече. 

Програми за упражнения 

Аеробните упражнения (като бързо ходене или плуване) са от най-голяма стойност за хората със затлъстяване. Крайната минимална цел трябва да бъде постигане на 30-60 минути непрекъснати аеробни упражнения поне пет пъти седмично. 

Упражненията са жизненоважни за всяка програма за управление на теглото, защото помагат за изграждането на мускулна маса, увеличават метаболитната активност и подобряват общото здравословно състояние. 

Социална политика 

Въпреки че управлението на затлъстяването при индивида е важно, затлъстяването също е проблем на общественото здраве. Образованието на обществеността относно здравословното хранене, както и насърчаването на редовното участие в упражнения и дейности на открито, е особено важно. 

Промени в поведението 

Това изисква обучен професионалист да проведе задълбочена дискусия с човека относно необходимите промени, като ядене и закуска. Успехът зависи както от силно мотивиран човек, така и от отдаден съветник, който е готов да поддържа дългосрочни последващи действия. 

Лекарства 

Не се предлагат много лекарства за лечение на затлъстяване, а тези, които са на разположение, имат минимална дългосрочна ефективност. Най-разпространените са тези, които блокират действието на панкреатичните ензими, намалявайки абсорбцията на  мазнини от червата.

Проучванията показват загуба на тегло от 9-10% за две години, въпреки че това често се възстановява при спиране на лекарството (освен ако не са настъпили промени в начина на живот – като повишено упражнение и намален прием на храна). 

Хирургични намеса 

Доказано е, че хирургичната терапия за затлъстяване (бариатрична хирургия) е свързана само с продължителна загуба на тегло при хора с нездравословно тежко затлъстяване или затлъстяване, свързано с други състояния.

Данните показват, че добре извършената бариатрична хирургия при внимателно подбрани пациенти с добра мултидисциплинарна подкрепа (подкрепа от екип от специалисти) значително подобрява проблемите, свързани с едно тежко затлъстяване. 

Следователно, въпреки че бариатричната хирургия е единственият терапевтичен метод, свързан с доказана продължителна загуба на тегло, тя не е подходяща за всички пациенти с наднормено тегло.

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Има ли странични ефекти от лечението на затлъстяването?

Много от методите за лечение на затлъстяването включват здравословен, балансиран и активен начин на живот, като всички те влияят положително върху здравето. Бариатричната хирургия има риск, свързан с нея, между 0,2% и 1,0% смъртност, в зависимост от вида на предприетата процедура. 

Какви са дългосрочните последици от затлъстяването?

Затлъстяването е свързано с много дългосрочни последици, които имат отрицателно въздействие върху качеството и продължителността на живота. 

Те включват:

 • Високи нива на кръвната захар диабет тип 2 
 • граничена подвижност
 • високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт
 • ракови заболявания на ендометриума, простатата, жлъчния мехур, гърдата, дебелото черво и панкреаса
 • депресия
 • обструктивна сънна апнея
 • намалена възможност за зачеване
 • остеоартрит
 • омазняване на черния дроб и рефлуксен езофагит

Затлъстяването при възрастните и хормоналния дисбаланс – как да се справим?

Ако изпитвате необяснимо наддаване на тегло, попитайте Вашия лекар за специфичните Ви нужди и цели за отслабване. 

Следните промени в начина на живот са добро начало:

 • Намалете порциите на храните, богати на мазнини или захар.
 • Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 • Прекарвайте 30 минути на ден в умерена физическа активност (например бързо ходене).
 • Хранете се три пъти всеки ден, включително и на закуска.
 • Намерете възможности да бъдете по-активни физически: не ползвайте асансьор, ако е възможно, паркирайте колата си по-далеч на паркинга и т.н.

Не на последно място – за да не се разочаровате, не очаквайте резултатите за една нощ! Стремете се към 5-10% намаляване на теглото, за да започнете. Загубата на тегло отнема време и промените в диетата и активността ще трябва да продължат до края на живота ви.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar