Детокс с алкална вода?

През последните години много нови за обществото продукти, услуги и практики придобиват все по-голяма популярност, без значение за кратко или не. Навярно няма нищо вечно и модата се променя, но ние постоянно трябва да сме в крак с нея. 

Нещо, което винаги ще е на мода, е именно това да консумираме често вода. Тя има много полезни качества за здравето и е източник на жизненост и дълъг живот. Всички експерти препоръчват да приемате поне литър и половина вода на ден, ако искате да сте здрави и енергични.

Детокс с алкална вода?

Тук идва въпросът каква точно вода да пием. Възможностите са много – бутилирана, чешмяна, от пластмасово или стъклено шише, с високо Ph или с ниско… 

Напоследък се говори много за алкалната вода, което поражда безброй въпроси. Дали да изберем нея? Що за вода е това? Какво е нейното Ph? В какви случаи се използва? С какво може да ни помогне? Вреди ли ни, ако се консумира всеки ден?

По-долу ще ще обсъдим съдържанието на алкалната вода, предимствата и недостатъците ѝ, както и за кого е предназначена. 

Какво указва нивото на pH?

Нека започнем с обяснение на същността на Ph. От часовете по химия се знае, че това е водородният измерител за разтворите. Той показва тяхната киселинност и алкалност. 

Подпомага и определянето на химичния състав на разтворите. Водородният измерител има голямо значение, защото ни помага да установим количеството водород, което се съдържа във водата, която консумираме. 

Според водородния показател определяме три вида разтвори:

 • Киселинен разтвор (от 0 до 7)
 • Неутрален разтвор (= 7)
 • Алкален разтвор (от 7 до 14)

Детокс с алкална вода?

Обикновено водата има Ph 7. Тя е неутрална. Това на алкалната вода обаче е над 7, откъдето идва и наименованието ѝ. При нея то е от 8 до 11. Благодарение на този факт, тя може да неутрализира киселинността в човешкия организъм. 

Важно е да се спомене, че при много повишени или понижени стойности на водородния показател, водата може да окаже неблагоприятни реакции. 

Алкалната вода поддържа оптимални нива на Ph и помага за запазване на равновесието на химичните вещества в нашето тяло. Пиенето на алкална вода подпомага организма и оказва положително влияние на буферирането на киселините и промиването на такива остатъци в тялото. 

Защо е важно да има баланс между ниско и високо киселинните храни и напитки?

Някои храни, които консумираме всеки ден, се определят като подкисляващи. Това са меса, нишестета, захари, алкохол и други преработени хранителни продукти, които много натоварват и стресират тялото

Консумацията на алкална вода има активна роля, защото регулира последствията от тях, действайки като разтворител на неутрализираните киселинни остатъци в тялото ни.

Балансът между приема на киселинни и алкални храни и напитки поддържа така наречения алкално-киселинен баланс в тялото. В дългосрочен план, този баланс предпазва от развитието на хронични заболявания и помага на всички тъкани, органи и системи в организма да функционират правилно. 

Когато балансът е нарушен, а киселинноста се покачи извън границите на нормалното, това се нарича “ацидоза”. При нея започват да се появяват симптоми като постоянна преумора, отпадналост, главоболие, сънливост и сърдечно-съдови проблеми. 

За щастие, едно просто действие като пиенето на алкална вода може да подпомогне алкало-киселинния баланс на организма и да поддържа високоти ни качество на живот с минимални усилия.

Детокс с алкална вода?

Как да поддържате правилен алкално-киселинен баланс в тялото?

Когато говорим за ежедневни практики, има два основни начина да поддържате правилния алкално-киселинен баланс. 

Прием на алкална вода и антиоксиданти

Алкалната вода действа директно за намаляване киселинността в тялото, като спомага за премахване на дисбаланса, причинен от диетата, начина и средата на живот.

Действието на алкалната вода може да бъде подсилено от приема на антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от въздействието на свободните радикали. 

Някои от най-богатите на антиоксиданти храни, които можете да започнете да приемате, са:

 • Ябълки
 • Червено грозде
 • Сини сливи
 • Броколи
 • Спанак
 • Лук
 • Моркови
 • Артишок
 • Червено цвекло
 • Тиква
 • Кейл и др. 

Прием на по-малко протеини, за сметка на повече плодове и зеленчуци

Протеините и веществата в преработените храни значително увеличават киселинността в тялото. За да бъде поддържан баланса, би било добре да обогатите диетата си със свежи плодове и зеленчуци, които са отлични алкални храни.

Колкото повече от тези плодове и зеленчуци приемате в суров и непреработен вид, толкова по-добро би било тяхното действие за алкализиране на организма. 

Нещо повече – заедно с това, те ще подобрят метаболизма ви, ще ви помогнат в борбата с килограмите и ще захранят тялото ви с много ценни микро и макронутриенти, необходими за енергия, свежест и крепко здраве. 

Ползи от консумацията на алкална вода

Както винаги, се гледа с голяма доза недоверие към непознатите неща. Случаят с алкалната вода и последствията от нея не остават далеч от тази ситуация. 

Много хора поставят качествата ѝ под въпрос. Смятат популяризирането ѝ за рекламен трик и реално не се запознават със същността ѝ. И все пак – ето кои са ефектите от приема на вода с алкализирана структура, за които съществуват хипотези и изследвания. 

Позитивно влияние върху костите

Много изследвания сочат, че алкалната вода има ефект, дори и минимален, върху здравето на костите. Също така намалява костната резорбция (загуба на костно вещество в организма), като се прави сравнение, че в случая е по-ефективна от богата на калций минерална вода. 

Спорен е случаят при болестта остеопороза (метаболитно заболяване на скелета, при което костите изтъняват и губят плътността си, в резултат на което са по-чупливи и крехки). Проучвания сочат, че киселините не предизвикват пряко болестта и алкалната вода няма директно влияние. 

Противораково действие

Любопитно е дали може алкалната вода да помогне в борбата с коварната болест рак. Реално няма изследване, което точно да даде положителен отговор на този въпрос. Твърди се, че алкалната вода може да засили действието на определени лекарства, изписани на пациенти, болни от рак. До момента обаче влиянието ѝ се простира само до това.

Облекчаване на рефлукс

Проучване води до извода, че пиенето на алкална вода може да бъде от допълнителна полза при лечението на киселинен рефлукс. Това е заболяване, при което езофагеалният сфинктер има отслабен тонус и позволява на съдържанието в стомаха да се „върне“ в хранопровода. 

Тази болест може да продължи по-дълго време и да се превърне в гастроезофагеална рефлуксна болест. Установено е, че алкалната вода спира ензим, наречен пепсин, който е свързан с рефлуксната болест и също така намалява киселинността на съдържанието на стомаха.

Детоксикация на тялото

Алкалната вода показва по-добър потенциал за бърза хидратация на тялото в сравнение с обикновената вода. По този начин, тя служи за детоксикация най-малко заради подобрената възможност за правилна преработка и извеждане на токсичните отпадъци чрез отделителната система.

Друг механизъм, който затвърждава практиката за детокс с алкална вода е намаляването на вискозитета или гъстотата на кръвта. Това увеличава притока на кислород в тялото и подобрява функцията на метаболитната система, чиято задача е да преработва и изхвърля токсичните вещества.

И други

Пиенето на поне литър и половина вода на ден – особено ако тя е алкална – идва и с редица други ползи за здравето.

Като например:

 • Изследване предполага, че пиенето на алкална вода може да има ползи за хората, които имат високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.
 • Смята се, че алкалната вода може да ви помогне да забавите стареенето. Тези, които приемат алкална вода имат шансове за по-голяма продължителност на живота.
 • Тя ще подпомогне храносмилането.
 • Добър помощник е на имунната система.
 • Хора, които пият алкална вода, споделят, че се чувстват по-енергични и трудоспособни. Също така – по-позитивни.
 • Тя е богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

Рискове от приема на алкална вода

Както всяко едно нещо, алкалната вода крие и рискове. Преди прием се уверете, че сте добре запознати.

Те са : 

 • Високото Ph на алкалната вода може да бъде причина за възникване на стомашно-чревни проблеми или кожни раздразнения.
 • Алкалната вода има способността да понижава естествената киселинност на стомаха. Това обаче не е позитивен ефект, защото именно тази киселинност служи за унищожаване на бактериите в стомаха.
 • Организмът ви може да не реагира добре и да почувствате гадене.

Детокс с алкална вода: как се провежда? 

Детоксът с алкална вода е изключително лесен. Може да закупите вода от хранителен магазин с Ph над 8, която е идеална за целта, или да си направите такава в домашни условия. 

На пазара се предлагат специализирани кани, но може и да използвате простичка рецепта, съдържаща три съставки. Те са филтрирана вода, хималайска сол и лимон. 

Към водата прибавете нарязан лимон, без да го изстисквате, и към тях – чаена лъжичка сол. Оставете да престои 8 часа и е готова за прием. Консумацията започва от чаша алкална вода на гладно сутрин, а след това може да пиете по всяко време на деня. Ако не ви допада, може да я промените по ваш начин. 

Детокс с алкална вода?

Полезни и приятни съчетания на алкалната вода:

 • Водата с високо Ph подобрява ефекта на витамин С. Можете да съчетаете дневния си прием на витамин C с алкална вода или да го разтворите в нея.
 • Друга добра идея е да съчетаете водата с цитрусови плодове под формата на фрешове или смутита. Алкалната вода успешно засилва ефективността на страхотни плодове като портокали и лимони, а те са чудесни елементи в една антиоксидантна диета.
 • При алкалния детокс, намалете храните, богати на протеини, и се насочете към плодовете и зеленчуците. Това ще увеличи магнезия в клетките, а той ще помогне за абсорбирането на полезния Витамин D. 

Плодовете и зеленчуците имат отрицателно киселинно натоварване. То подобрява баланса между натрий и калий и носи ползи за здравето на костите и мускулите. Това може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, удари и други хронични заболявания.

Целете се към добър баланс между ниско и високо киселинни храни и напитки. Счита се, че този баланс между алкални и киселинни храни е 80 към 20. Отлични помощници за поддържането му са прием на чиста алкална вода, пресни зелени сокове и смутита.

Детокс с алкална вода?

За кого е подходяща алкалната вода?

Подходяща е и за хора, и за домашни любимци. Важно е да следите как ще реагира организма ви при прием. Когато пиете за първи път алкална вода е възможна появата на леки симптоми, които наподобяват такива на грип. Не се безпокойте, те отминават в рамките на една седмица. 

Тези симптоми се появяват заради процеса на детоксикация на организма, който предизвиква приема на алкална вода. Молекулите на алкалната вода са в по-малки клъстери и заради това лесно проникват по-дълбоко в тъканите и отделят киселинните отпадъци и токсините, които се натрупват в организма с течение на времето. 

Докато тече процесът на изхвърляне от организма, тези отпадъци и токсини причиняват странични ефекти, като:

 • главоболие
 • умора
 • мускулни болки
 • хрема и други симптоми

Хора с по-чувствителен организъм трябва да започнат с минимални количества алкална вода на ден. Важно е да се отбележи, че тя не е подходяща за най-малките. Не се препоръчва за деца, които нямат навършени три годинки. За тях е добре и трябва да пият само неутрална вода. 

Детокс с алкална вода?

Защо да изберем алкална вода?

В днешно време използваме различни източници на вода като частни кладенци или градски водоснабдителни мрежи, но в тях тя се обработва по някакъв начин. 

Все по-често се налага да добавим нещо в нея, за да премахнем нежеланите замърсители. Преди естественият състав на водата е успявал да се пребори с появата на бактерии и други микроорганизми. 

Днес обаче ги наблюдаваме в прясната вода. Оказва се, че голяма част от водата вече не е естествено полезна за нас и трябва да намерим вариант да си набавим необходимото количество от нея, което да ни повлиява добре. 

Съветваме ви да започнете детокс с алкална вода. Съставете си режим от храни и напитки съчетани с алкална вода, който да ви кара да се чувствате пълни с енергия и живи.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar