[:bg]плодове за детокс[:]

Какво е детоксикация и защо се налага

Много хора не са съвсем наясно с детоксикацията на организма, като я свързват с гладуване и пречистване от отровите при алкохолици и наркомани. Да, при тях детоксът често е животоспасяващ, но на практика той е необходим и за всички останали, макар че те нямат тежки зависимости. Защо?

плодове за детокс

Защото тялото ни всеки ден поема химически съединения, които нарушават метаболизма и клетъчното подхранване, тъканите и органите започват да изпълняват функциите си непълноценно, объркват се дейностите на цели системи в организма, предизвикват се редица болести.

На практика светът около нас е пълен с химикали повече от всякога в историята на човечеството – във въздуха, във водата, храната, битовите препарати, козметични продукти, аерозоли, освежители и т.н. Всичко това товари организма прекомерно с токсини, а детоксикацията е способ да се те да се неутрализират и тялото да се освободи от тях, тъй като пречат на нормалното провеждане на функциите му. Като противодействие на токсините има много плодове за детокс, но преди да се коментира действието им, трябва да се разгледа как действат токсините.

 

Тежките метали водят даже до рак

Особено опасни са тежките метали като например живак и олово, които се натрупват в телесните течности и тъканите. Оловото да речем, понижава имунитета и дейността на мозъка, влияе отрицателно на нервната система и костите, води до алергии, забавено развитие или хиперактивност, депресии.

Олово се съдържа във въздуха от изгорелите газове от автомобилното движение, земеделски култури, отглеждани до натоварени пътища, обработени консервирани храни, козметика и др.

плодове за детокс

Прекомерните количества живак увреждат мозъка, жлезите, нервната система, бъбреците, черния дроб, червата; водят до намален имунитет и депресии, раздразнителност, треперене и т.н. Живак има в някои препарати за защита на земеделската продукция, замърсени от промишлени производства води, обработени за трайност храни, козметични средства.

Други метали, натрупвани по подобен начин в организма, са алуминий, никел, кадмий, арсен. Изброяването може да продължи и с други токсини – всяко вещество, неорганично или органично, което се натрупва в организма, защото той не успява да неутрализира сам, се превръща в отрова и води до увреждания. Натрупаните нитрати например водят до намаляване на хемоглобина, а това предизвиква умора, изтощение, главоболие, отслабване на паметта и т.н.

 

Токсините и обмяната на веществата

Когато се говори за токсините в организма, трябва да се уточни, че те не се внасят само от външната среда.

плодове за детокс

Токсини се получават и от вътрешни процеси при обмяната на веществата. Организмът е устроен да се само пречиства и обновява, като в това участват черният дроб, белите дробове, червата, кръвта. В този комплексен процес веществата се преработват до полезни за усвояване и други – ненужни или вредни, които да се неутрализират и изхвърлят от тялото.

Особено важен в тази функция е черният дроб – той е своеобразната „преработвателна лаборатория“ на тялото с производството на специфични ензими за разграждането. Например при усвояването на месата се получава амоняк, който сам по себе си е смъртоносен. С ензимите си обаче черният дроб го превръща в урея, от която тялото се освобождава безопасно през бъбреците. Проблемът е, че в съвремието ни човек е в силно агресивна среда откъм наличие на токсини и те идват свръх на естествените възможности на организма да се само пречисти.

 

Плодовете – незаменими за детокс

Както атаките на токсините са постоянни, така и подпомагането на организма за детоксикация трябва да е постоянен процес, като имунитетът се поддържа в оптимално добро състояние с леко алкална телесна среда. Така ще се неутрализира разрушителното действие на многобройните токсини.

плодове за детоксИ например за детокс на черния дроб, които са за сравнително кратък период, но те са по-актуални при настъпила болест. Иначе тялото се нуждае от постоянен, бавен, балансиращ  процес на прочистване.

Незаменими в това отношение са редица плодове за детокс, които трябва да присъстват с пресен вид в менюто, не се препоръчват замразени или консервирани. Различните плодове за детокс могат да се приемат и като пресни сокове.

Грейпфрутът поначало е популярен като диетична храна, но той е особено полезен за пречистване от канцерогени и токсини, намалява и холестерола в кръвта. Сред най-добрите плодове за детокс е и ябълката, която поддържа чревната флора и подпомага правилното храносмилане, а ябълчената киселина в натурален вид противодейства на различни патогенни бактерии.

Друг много полезен плод за детоксикация на организма е кивито. Има богато съдържание на антиоксиданти и заради силното му действие са препоръчва при наркотична интоксикация и даже против стареенето. Има и активно прочистващо действие за червата, участва в разграждането на мазнините.

Следващият препоръчван плод за прочистване на тялото от токсини е ананасът, който е богат на витамини, сред които А, B и С. Той също подобрява храносмилането, което спомага за премахване на токсини и мазнини,  снижава холестерола. Това се дължи на специално вещество в ананаса бромелаин, ефектът може да се поддържа дори само с два резена ананас дневно на празен стомах.

 

Подготовка за детокса

В съвременния начин на живот повечето хора не се хранят здравословно. Още по-малко успяват да поддържат постоянно режими на детоксикация. Затова е препоръчително два пъти годишно да се провежда целенасочен курс за прочистване на тялото от натрупаните токсини.

плодове за детокс

Това трябва да става под ръководството на специалисти, които да обвържат храненето със здравословното състояние на определения пациент, неговата възраст, пола му и т.н. По принцип няколко дни преди курса се минава на диета за разтоварване на стомаха с храни, които да се смилат лесно, спират се месата, рибата, солта и захарта, пърженото, сосовете, газираното. Засилва се приемът на течности – вода и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Могат да се правят и комбинации – например да се пие изворна вода с прибавен лимонов сок или със сок от червена боровинка.

 

Важно е да се приемат и пробиотици:

 

  • кисели млека
  • ферментирали млечни продукти
  • твърди сирена
  • кисело зеле
  • хляб без дрожди

 

Чревната микрофлора трябва да се попълни, защото при детоксикация някои от полезните бактерии се отделят от тялото наред с различните вредни вещества. В помощ на детоксикацията са и контрастните душове – редуване на горещи и студени, както и масажи, и повече движение като разходки или спорт. Пълноценната подготовка за процедурата изисква две седмици. Самото излизане от процедурите също е плавно, без резки промени в храненето и начина на живот.плодове за детокс“ .

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar