otslabvane-sled-rajdane

Разбираемо е,че всяка дама след бременност би искала да си възвърне предишната форма, а дори и да изглежда по-добре. Захласваме се по звездните майки, които се разхожда по бански с перфектна фигура само месеци след бременноста и се питаме как са го постигнали. Нормално е повечето от нас да искат да отслабнат бързо след края на бременноста, но разбира се трябва да поставяме здравето на първо място пред естетиката.

Разбира се, има предимство килограмите натрупани по време на бременноста да се свалят. По-голямото тегло в резултат от бременноста повишава риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Повечето килограми също така крият известен риск от поява на усложнения при друга бременност в бъдеще, както и по-голям риск за здравето за жени, страдащи от гестационен диабет.

otslabvane-sled-rajdane

Обаче както знаем всеки човек е индивидуален и понякога на някои  жени им е трудно да възстановят първоначалното си тегло толкова бързо от други. Процеса на отслабване е различен при всяка жена и няма точна ефективна формула, която да следваме. Все пак съществуват някои прости правила, които всяка жена може да спазва, за да постигне положителни резултати в отслабването.

Кога е полезно и кога е вредно да пристъпваме към отслабване след раждане?

По време на бременност повечето жени наддават средно около 10-20кг. повече от нормалните си килограми. При някои дами е възможно задържането на натрупаните по време на бременноста килограми, което се превръща в източник на разочарование и стрес за младата майка. През първите месеци след бременноста строгите диети са нещо нежелателно. Важно е да дадем възможност на тялото ни да се възстанови добре след раждането на бебето и тогава да пристъпим към по-големи изменения в хранителния ни режим.

Какво трябва да знаем, преди да го предприемем?

При отслабването след раждане е много важно да се заредим с търпение и да помним,че не бива да сравняваме своите резултати с резултатите на другите.

Какъв хранителен и двигателен режим да спазваме?

Не бива да очакваме мигновени резултати в отслабването. Хубаво е то да става постепенно, ако искаме да бъде здравословно. Тялото ни има свой естествен ритъм и трябва да му дадем време да се адаптира към промените. Добре е отпърво да започнем посто да се храним с повече натурална и засищаща храна. Враг са ни нездравословните напитки, тестените храни и всички захарни изделия. Хубаво е да наблягаме на плодовете и зеленчуците, млечни продукти с ниска масленост, пълнозърнестите храни. Консумацията на пресни и здравословни храни не само ще ни помогне по-бързо да влезем във форма, но и така ще придобием полезни навици в ежедневието.Другата препоръка на диетолозите е да се храним възможно по-често, което ще ни помогне да ускорим метаболизма си. Хубаво е да се храним средно на всеки 3 часа. Това ще ни зареди с енергия, което е добре по време на периода на кърмене.

Кои са принципите на отслабването след бременност?

otslabvane-sled-rajdane

Да бъдем реалисти

Поставянето на твърде високи цели в отслабването след бременността може да ни обезкуражи и дори да ни демотивира.В зависимост от това колко килограма сме наддали по време на бременността, можем да отслабнем с 4.5 кг. за една година. Колкото повече килограми се натрупали, толкова повече време ще ни е нужно съответно, за да ги загубим по здравословен начин.Най-важното е да се върнем до едно оптимално тегло, а не да се стремим да станем по-слаби отколко сме били преди бременността. Поставянето на малки цели и тяхното постигане ще поддържа нашата мотивация и така няма да се откажем от своите усилия в отслабването.

Да избягваме драстичмни режими за кратък период

След бременността тялото ни се нуждае от пълноценна храна, богата на микроелементи. Така че лишаването от разнообразна храна и рязкото намаляне на калории не е добра идея за след бременност. В периода на кърмене е много важно да се храним с качествена храна, тъй като тогава тялото ни естествено  се нуждае от повече калории от обичайно.

otslabvane-sled-rajdane

Не  е желателно  през този период се лишаваме от важни за майчиния организъм вещества. Спазването на строга диета през този период ще ни накара да се чувстваме отпаднали. Освен това ще понижи качеството на нашето мляко. А ако спазваме подобен режим докато сме още в бременност, това рискува неправилен растеж на детето.Ако предположим, че сме с нормално тегло ине сме наддали много килограми, намалянето на калориите ни с 500 ще ни помогне да свалим около 0.5 кг. на седмица. Например ако на ден приемаме 2000кал. и намалим калориите на ястията с 300 и изгорим допълнително 200 с упражнения можем да постигнем целта си. Отлична идея за спорт за бременни е йогата, а също така и упражненията с тренировъчни ластици.

Да ядем храни с повече фибри

Изследвания показват, че консумирането на храни богати на фибри по време на диета за отслабване води до положителни резултати. Открили са, че 10 гр. разтворими фибри спомагат за постигането на 3.7% редукция на телесни мазнини в областта на корема за период от 5 години.Разтворимите фибри ни държатсити за дълго, намалят производството на хормона на глада и увеличават този за усещането за ситост – холецистокинин.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar