Как се скача на въже за отслабване
How to lose weight using a jump rope

Скачането на въже е сред най-добрите начини за отслабване

Скачането на въже е сред най-ефективните начини за отслабване и цялостно подобрение на здравословното състояние. То може да се използва както от неактивни спортисти за борба с наднорменото тегло, така и от състезатели, за да свалят килограми и да влязат в по-ниска теглова категория.

otslabvane s vuje

При това този метод е лесен за практикуване, не изисква големи инвестиции и време. Той  не само топи мазнините, но и развива мускулите на краката, подобрява ориентацията в пространството и пазенето на равновесие, дишането, кръвообръщението, сърцето, стомаха и червата.

За отслабването помага и подобреният лимфен поток, като скачането на въже също така предпазва от целулита. В допълнение има и психологически ефект – настроението се подобрява чрез засиленото производство на хормони на щастието. За да се постигне този комплексен резултат обаче, се изисква план, последователност и постоянство. Без тях ефектът няма да е пълен и дългосрочен.

Освен това, ако неподходящо се предозира времето или интензивността, най-малко ще се получи мускулна треска, която на практика да провали курса. Има и риск от претоварване на сърцето, което е опасно. Затова съвсем естествено възниква въпросът Как се скача на въже за отслабване.

Началните занимания трябва да бъдат 3 дни в седмицата за по 10-15 минути. После започва увеличение, но то трябва да е под самоконтрол за безопасност, да няма претоварване. След първия седмичен курс тренировъчното време може да се увеличи до 25 минути, а през следващата седмица – с още 10 минути.

45 минути дневно е оптималното време за скачане на въже за отслабване чрез изгарянето на мазнини. Ако скоковете са интензивни, процесът продължава повече от час след тренировката.

За да си отговорим на въпроса Как се скача на въже за отслабване, трябва най-напред да знаем как натоварванията действат на организма и от там – колко да е продължителността им. С времето се свиква и тези натоварвания стават удоволствие. За стимулиране на сърцето е препоръчително по 15 минути скачане в три дни от седмицата. За намаляване на теглото са необходими между 3 и 5 дни седмично занимания по половин час до 45 минути, което се постига постепенно.

 

Как се скача на въже правилно

За много хора скачането на въже е позната от детството игра и те смятат, че „не им е никакъв проблем“ да го използват и за отслабване. Да, но специалистите сочат, че 9 от 10 начинаещи правят грешки. За бъде обаче свалянето на килограми по-лесно и ефективно, си има правила за скачането.

otslabvane s vuje

Не бива от самото начало да се налага високо темпо. На този етап скачането трябва да е бавно, да се получи загрявка, като мускулите се приведат в работен режим. Препоръчително е първо да се овладее минималната честота, която е 72 скока на минута. Някои специалисти съветват като загрявка за прасците преди тренировката да се практикува ходене десетина минути на улицата или в стаята.

При скачането лактите трябва да са близо до тялото, раменете да се държат леко разтворени, въртенето на въжето да става само чрез китките. Главата и гърбът са изправени, гледа се напред. Приземяването трябва да е на пръсти, подът да не се опира с пети.

При самите скокове краката са наполовина свити в коленете и трябва да са отпуснати. Така ще се избегнат сътресенията за гръбначния стълб и ставите на колената при приземяванията. Не е нужно да се цели голяма височина – три сантиметра от земята е достатъчно. Правилните скокове са леки и меки, те не предизвикват излишен шум.

За предпазване от травми на краката скачането трябва да е с обувки, най-добре е маратонки, има и специални фитнес чорапи за предпазване на уязвимите зони. Препоръчително е скачането да не е върху твърд под – плочки, бетон и др., защото може да предизвика болки в коленете. Начинаещите не бива да скачат на един крак, защото двойното натоварване е противопоказно за нетренираните стави.

Дължината на въжето също е от значение и тя се проверява по определен начин. С двата крака се стъпва по средата му, а с ръце се издигат краищата, които трябва да стигнат до нивото на гърдите. Ако са по-ниско, дължината е къса и ще има претоварване. Ако те са по-високи, дължината е голяма и движенията ще се контролират трудно.

 

Видове скокове на въже, ползи и противопоказания

Скоковете на въже за отслабване  могат да бъдат различни, да се изпълняват самостоятелно или да бъдат част от фитнес комплекс, да се правят вкъщи или под ръководството на инструктор/лекар. Веднага обаче трябва да се каже, че за някои състояния и заболявания скачането на въже е противопоказно.

otslabvane s vuje

Такъв е случаят при затлъстяването, когато теглото значително надвишава нормата. Причината е, че затлъстелите хора по принцип имат различни здравни проблеми и не е желателно интензивно натоварване. Същото важи и при проблеми с гръбначния стълб и ставите, сърдечни заболявания, високо кръвно и др. Не бива да се скача също така при мигрена или главоболие, поне един час след хранене.

За скоковете има 12 техники, наложили се като класически. Основните са две – джогинг стъпка и базова.

При джогинг стъпката въжето се прескача, сякаш се бяга на място, като в отскачането се редуват ляв и десен крак. Базовата е скок с двата крака. Има също така скокове напред и назад, скокове, при които петите допират задните части и др. Комбинациите между различните видове скокове правят тренировката разнообразна като игра, избягва се монотонността.

Скоковете на въже са полезна кардио дейност, която развива много мускули, за 15 минути изгаря до 200 ккал, подобрява кръвообръщението и сърдечната система. На практика за 10 минути скоковете на въже изгарят калории, колкото половин час джогинг. При тях се натоварват прасците, бедрата, седалището, участват и коремните мускули.

Ефектът за сърцето е, че то работи по-активно и изтласква кръвта по всички артерии, рискът от инфаркт намалява. Едновременно с това се подобрява и дълбочината на дишането, както и физическата издръжливост. Сред ползите е и освобождаването на токсини чрез потта, което е благоприятно за регенерирането на клетките и оптималната им дейност.

Според желанието, могат да се прилагат различни степени – при 60 до 100 завъртания скачането е нискоинтензивно; до 159 е средно; до 199 е високоинтензивно и състезателно – от 200 до 300 завъртания на въжето.