[:bg]Полезни мазнини от орехи[:en]Useful fats from walnuts[:] | LuckyFit

Убеждението, че мазнините ни „правят дебели“ би трябвало да е отживелица, тъй като все повече изследвания показват, че мазнините могат да бъдат дори полезни в борбата с килограмите – стига да подберем правилните, както и точното количество.

Замислете се в продължение на колко часа от деня е необходимо да поддържаме тонус, да вземаме решения, да изразходваме голямо количество физическа енергия в ръчен или интелектуален труд. 70% от енергията, която сърцето изразходва ежедневно, идва от мазнини. За да поддържаме устойчиво ниво на жизненост и ситост, мазнините са ни от помощ. Неслучайно организмът ни е устроен да ги търси и складира.

Как да използваме ползите от мазнините, без това да води до нежелано тегло?

Първият въпрос, който си задаваме, е кои мазнини? Вероятно вече сте чували или чели, че ненаситените мастни киселини са полезни и е необходимо да преобладават в менюто ни. Те се съдържат основно в зеленчуците, ядките, семената и рибата и се отличават от нездравословните с това, че на стайна температура сe намират в течно, не в твърдо, състояние.

Полезни мазнини от орехи | LuckyFit

Ненаситените мазнини се делят на мононенаситени и полиненаситени. Първият вид можем да открием предимно в зехтина, авокадото, повечето ядки, маслото от шафран, слънчогледовото масло и пр. Мононенаситените мазнини спомагат за намаляването на „лошия“ холестерол, както и на коремните подкожни мазнини, които се отразяват негативно не само върху външния ни вид, но и върху здравето ни. Полиненаситените мастни киселини са есенциални, което означава, че са жизненоважни за организма, но тъй като не се произвеждат от него, е необходимо да се набавят чрез храната. Сред тях са омега-3 мастните киселини, които спомагат за намаляването на вредния холестерол и за свиването на мастните клетки, особено в областта на корема. Омега-3 мастните киселини се откриват предимно в по-мазните риби, като сьомгата, скумрията и сардините, както и в лененото семе, орехите, маслото от рапица и пр., като едно от основните им свойства е да намаляват възпалителните процеси в тялото.

Как влияе това на регулирането на теглото?

Нездравословният начин на живот (неподходящ хранителен режим, недостатъчно движение, тютюнопушене, консумация на твърде много захар, злоупотреба с алкохол) може да допринесе за появата на т. нар. „хронично“ възпаление, тъй като вредните за организма навици представляват стрес за тялото и поддържат активна имунната система за продължителен период от време.

Прекосяване на планинско поточе | LuckyFit

„Хроничното“ възпаление на свой ред може да доведе до наднормено тегло, преждевременно остаряване и дори хронични заболявания. Според експертите е възможно да предизвикаме активиране на имунната система и при консумацията на храни, обичайно приети за здравословни, както е например при някои алергии. Поради тази причина е необходимо да подбираме правилно храните не само на основата на универсалните предписания, но и на индивидуалния си опит и консултация със специалист.

Възползвайте се от възможността за индивидуална консултация с лекар-диетолог и разработване на подходящ за Вашите нужди и цели режим в новата ни програма ЛъкиФит Пълен Детокс!

Напоследък слушаме много за ползите от кокосовото масло. Изследванията все повече потвърждават, че то е полезно за редица аспекти на здравето и на отслабването. В изследване от Бразилия при жените, консумиращи кокосово масло, се наблюдава намаляване на обиколката на талията и повишаване на „добрия“ холестерол за сметка на „лошия“.

Разбира се, това не означава да прекаляваме с аргумента, че е полезно и помага за отслабването, но и не се лишавайте от благотворните му ефекти. Освен към ястията, добавяйте една чаена лъжичка кокосово масло към закуската, смутито или сутрешното кафе за допълнително усещане за ситост и полезни за здравето вещества!

Заредете се с енергия и добро настроение в нашата програма за отслабване без гладуване с вкусно и хранително меню, разработено от специалисти в областта на здравословното хранене и отслабване!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar