Хром - подтиска апетита за сладко

Жаждата за сладко през последните десетилетия се превърна в гореща тема не само в ежедневието, но и в науката. Данните от изследванията са наистина плашещи: учените все повече сравняват любителите на захарта с наркоманите, като предупреждават, че сладкишите не само доставят краткотрайно удоволствие, но и пристрастяват, което в крайна сметка разрушава здравето.

Малко статистика

ец е изяждал само два килограма чиста захар годиш. В средата на 19-ти век средностатистическият европено, в началото на 20-ти век тази цифра се увеличава до 17 кг годишно, а до първите години на новото хилядолетие вече е почти 40 кг годишно на глава от населението.

Хром - подтиска апетита за сладко 

За и против хранителните добавки в борбата с пристрастяването към сладкото

Приемът на лекарства, включително хранителни добавки, е мярка за преодоляване на желанието за сладко, към което трябва да се подхожда изключително внимателно. Първо обаче, има моменти, когато лекарствената терапия се превръща в последна надежда, и второ, информацията никога не е излишна.

Най-важното е да не приемате никакви лекарства или добавки без знанието на Вашия лекар! Не забравяйте да се съгласите за възможността за назначаване, дозировка и се уверете, че няма странични ефекти и индивидуална непоносимост при лично посещение.

Препаратите на основата на хром се използват отдавна при „лечението“ на апетита за сладко. Хромът е едно от биогенните вещества, тоест той е част от тъканите на различни представители на живия свят.

В чистата си форма хромът е токсичен и шестовалентните съединения също са канцерогенни, но човешкото тяло постоянно се нуждае от микроскопични входове на минерала: той е важен за хематопоезата, метаболизма на мазнините и въглехидратите и усвояването на протеините.

Хромът и захарта в човешкото тяло са свързани с обратна връзка: използването на сладкиши „измива“ хрома, който от своя страна потиска апетита за сладко.

Продукти, съдържащи хром, са:

 • говежди черен дроб
 • морски дарове (особено скариди)
 • морски риби (риба тон, мойва, скумрия, сьомга, сом)
 • речна риба (шаран, шаран, караси)
 • патешко месо
 • перлен ечемик.

Хром - подтиска апетита за сладко

Хром пиколинатът има ярко алено оцветяване поради факта, че в неговия състав металът се окислява с пиколинова киселина, което според биохимиците опростява процеса на усвояване на хрома от човешкото тяло. Това вещество често се предписва за намаляване на желанието за сладко.

Хромът е основен микроелемент, който може да подобри инсулиновата чувствителност и да подобри метаболизма на протеини, въглехидрати и липиди. Това е метален елемент, от който хората се нуждаят в много малки количества.

Има ограничена информация за точното количество необходим хром и как действа той, тъй като досега проучванията са дали противоречиви резултати. Последните резултати показват, че добавките с хром пиколинат могат да имат полза за някои хора, но експертите препоръчват диетата, а не добавките, като най-добрия източник на хром.

Ето някои ключови моменти, които трябва да се знаят за хрома:

 • Хромът е минерал, от който хората се нуждаят в много малки количества.
 • Добри източници на хром са броколите, черния дроб и бирената мая.
 • Хромните добавки могат да подобрят мускулната маса, загубата на тегло и контрола на глюкозата, но изследователите все още работят, за да потвърдят това.
 • Хранителните добавки са като лекарства и тези, които обмислят прием на добавки, трябва да ги използват с повишено внимание. Здравословната храна е най-добрият и безопасен източник на хранителни вещества.

Препоръчителен прием

Хромът може да подобри инсулиновата чувствителност, помагайки на тялото да обработва правилно кръвната глюкоза.

Адекватният прием(AI)на хром за възраст над 9 години варира от 21 до 25 микрограма (mcg) на ден за жените и 25 до 35 mcg на ден за мъжете.

За кърмачета и деца препоръчителният прием е:

 • До 6 месеца: 0,2 мкг на ден
 • От 7 до 12 месеца: 5,5 mcg на ден
 • От 1 до 3 години: 11 мкг на ден
 • От 4 до 8 години: 15 мкг на ден

Няма точна мярка за хранителния статус на хрома, но дефицитът на хром при хората е рядък.

Храни с високо съдържание на хром

Хром - подтиска апетита за сладко

Някои от най-добрите източници на хром са броколи, черен дроб и бирена мая. Картофите, пълнозърнестите храни, морските дарове и месото също съдържат хром.

 • Броколи: 1 чаша съдържа 22 мкг
 • Гроздов сок: 1 чаша съдържа 8 мкг
 • Пуешки гърди: 3 унции съдържа 2 мкг
 • Франзела: една пълнозърнеста франзела съдържа 4 мкг
 • Картофи, пюре: 1 чаша съдържа 3 мкг
 • Зелен фасул: 1 чаша съдържа 2 мкг
 • Червено вино: 1 чаша (150 г) съдържа между 1 и 13 мкг

Повечето млечни продукти са с ниско съдържание на хром.

Хром - подтиска апетита за сладко

Какво причинява недостигът на хром?

Как точно хромът носи ползи на тялото, остава неясно и съобщенията за дефицит при хората са редки. Потенциално дефицитът може да се свърже с някои здравословни проблеми.

Те могат да включват:

 • нарушен глюкозен толеранс, което води до намален контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2 .
 • по-малко ефективен контрол на холестерола, което води до по-голям шанс за атеросклероза и сърдечни заболявания.

Въпреки това, има малко доказателства, които да потвърдят или ползите от хрома, или какво може да причини дефицитът му.

Ползи и рискове от добавките с хром

Хром пиколинат е популярна добавка, която често се предлага на пазара за тези, които искат да изградят мускули или да отслабнат. Някои културисти и спортисти го приемат, за да подобрят представянето си на състезания и да увеличат енергията си.

Ранните проучвания предполагат, че допълнителният хром може да допринесе за загуба на тегло и да помогне за увеличаване на мускулната маса. Тези проучвания не са убедителни, но по-нови проучвания показват подобрен мускулен растеж или намаляване на мастната маса.

Освен това количеството загубено тегло не се счита за достатъчно, за да си струва добавките. Някои от тези, които приемат добавката, също са имали странични ефекти, включително:

 • воднисти изпражнения
 • световъртеж
 • главоболие
 • копривна треска.

Минали изследвания не успяха да потвърдят, че допълнителният хром може да бъде от полза за хората с нарушен глюкозен толеранс и диабет тип 2, но по-нови проучвания показват, че той може да помогне за управление на диабета, намаляване на нивата на липидите в кръвта, подобряване на загубата на тегло и подобряване на телесния състав

В проучване, включващо 96 пациенти с диабет тип 2, е направен експеримент с ежедневен прием по 400 микрограма (mcg) или 200 mcg хром пиколинат, или плацебо.

Тези, които са приемали 400 mcg дневно, са получили подобрения в ендотелната функция, липидния профил и биомаркерите на оксидативен стрес, което предполага, че хром пиколинатът може да бъде от полза за пациентите с диабет тип 2.

Констатации, публикувани през 2017 г. в Nature, предполагат, че хром пиколинат, комбиниран със статини, може да помогне за намаляване на симптомите на атеросклероза при мишки. Ако е така, добавките с хром могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето, особено при пациенти с диабет.

Допълнително проучване подкрепя това изследване. 19 души с наднормено тегло са получавали на закуска напитки, съдържащи аминокиселини и хром пиколинат. Тези, които са консумирали напитката, имат по-малки скокове в кръвната захар в сравнение с тези, които не са.

Лекарствени взаимодействия

Хром - подтиска апетита за сладко

Добавките са като лекарства. Те могат да взаимодействат с други вещества и ако се употребяват в твърде големи количества, могат да бъдат вредни.

Хром пиколинатътпречи на усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза. Лекарствата за щитовидната жлеза трябва да се приемат поне 3 до 4 часа преди или след каквато и да било добавка с хром.

Допълнителният хром може да взаимодейства с:

 • антиациди
 • кортикостероиди
 • Н2 блокери
 • инхибитори на протонната помпа
 • бета-блокери
 • инсулин
 • никотинова киселина
 • нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
 • простагландинови инхибитори.

Хората, които използват някое от тези лекарства, и тези с диабет трябва да говорят с лекаря си, преди да приемат добавки с хром, тъй като те могат да повлияят на действието на техните редовни лекарства.

Хромните добавки не трябва да се приемат по време на бременност или по време на кърмене и не трябва да се дават на деца.

Предупреждения относно добавките

Общата диета е най-важният фактор за предотвратяване на болести и постигане на добро здраве. Проучванията многократно показват, че изолирането на хранителни вещества под формата на добавки не може да осигури същите ползи за здравето, както консумирането на храни с високо съдържание на търсеното вещество, в случая хром.

Не индивидуалното хранително вещество прави някои храни важна част от нашата диета, а начинът, по който хранителните вещества си взаимодействат. Дефицитът на хром е рядък и проучванията все още не са потвърдили ползите от приема на добавки, така че е най-добре да си набавяме хром чрез ежедневната храна.

Големите дози хром под формата на добавки обаче могат да причинят стомашни проблеми, ниска кръвна захар и увреждане на бъбреците или черния дроб.

Винаги е по-безопасно да набавяте необходимите хранителни вещества от хранителни източници и да обсъждате всяко използване на добавки с лекар.

Хром - подтиска апетита за сладко

В заключение ви предлагаме

7 стъпки за избавяне от пристрастяването към захарта:В допълнение към психологическата работа върху себе си и контролирането на стреса и почивката, следващите трикове ще ви помогнат успешно да се преборите с желанието си за захар.

 1. Добавете повече източници на протеини към вашата диета – месо, бобови растения, ядки.
 2. Посетете ендокринолог и гинеколог – натрапчивото желание за сладко може да бъде един от симптомите на дисфункция на щитовидната жлеза или инфекция с кандидоза.
 3. Получете съгласието на Вашия лекар да приемате витамини от група В – те помагат на нервната система да се противопостави ефективно на ежедневния стрес от градския живот.
 4. Избягвайте заместителите на захар – те няма да ви помогнат при пристрастяването.
 5. Заменете любимите си сладкиши с тъмен шоколад (поне 70% какао). Ползите от този деликатес са признати от много диетолози.
 6. Не купувайте сладкиши!
 7. Избягвайте храни с ниско съдържание на мазнини – най-често към тях се добавя банална захар за подобряване на вкуса.
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar