Отслабване при хора с имунни заболявания
Отслабване при хора с имунни заболявания

Нарушенията в имунната система причиняват необичайно ниска или повишена активност. В случай на свръх активност, тялото атакува и уврежда собствените си тъкани (автоимунни заболявания). Заболяванията с имунна недостатъчност намаляват способността на организма да се бори с нашественици, причинявайки уязвимост към инфекции.

Когато човек има имунно заболяване, може да получи усещането за прекалена тревожност относно предизвикателствата със здравето си, да се притеснява, дали все още му стават дънките. Но управлението на теглото ви, особено когато имате имунно заболяване, идва с много повече ползи, отколкото само да изглеждате добре.

Страничните ефекти на нездравословното наддаване на тегло(причинено от заболяването) започва еднакво за всички нас с умора, болки в ставите, проблеми със съня и други заболявания като диабет тип 2, но те могат да се изострят – да се развият по-бързо или да се проявят с по-голяма интензивност.

След като изпитвате болка или какъвто и да е проблем със заболяването си, способността ви да приготвите дори прости ястия може да се влоши, заради постоянната умора и други симптоми, карайки ви да ядете готово приготвени нездравословни храни.  Неспособността ви да се упражнявате също може да бъде предизвикателство, което увеличава склонността ви към натрупане на килограми в това състояние.

Отслабване при хора с имунни заболявания

С напредването на имунното заболяване, дори мобилността може да стане предизвикателство. Ако сте стигнали до това положение, време е да направите някои сериозни промени в начина си на живот, докато все още можете. Здравословната диета трябва да ви бъде голям приоритет, защото клетките ви зависят от това. Здравите клетки се нуждаят от здравословна среда, за да работят оптимално, но и да се излекуват, независимо от гените ви.

Всичко се контролира на клетъчно ниво:

 • апетит, изгаряне на мазнини и съхранение на мазнини
 • производство на енергия
 • хормони
 • възстановяване на тъканите
 • възстановяване от болест или нараняване
 • устойчивост на болести (включително имунитет)
 • дори самото стареене

Вашият метаболизъм контролира храносмилането, получаването на хранителни вещества в клетката и извежда отпадъчните продукти навън. Може да благодарите на метаболизма си за способността на тялото ви да детоксикира.

Вашата диета има съществено значение, тъй като метаболитните процеси зависят от хранителните вещества, които приемате при хранене. Тези хранителни вещества могат да бъдат разградени за получаване на енергия и критични протеини, като ДНК.

Наличието на токсичен метаболизъм означава, че вашето ДНК може да бъде повредено, клетките да не получават всички необходими хранителни вещества или тялото ви да има проблем с токсичността. За съжаление повечето хора с автоимунни заболявания имат всички 3 части от това токсично трио.

Ако естественият детокс на тялото се провали, токсините прогресивно се натрупват. Да имаш токсично тяло е малко като плуване в басейн, в който никога не е сменяна водата.

Отслабване при хора с имунни заболявания

Тялото ви зависи от определени хранителни вещества, за да изпълнява основните си функции добре и ако не можете да ги получите, или по някаква причина тялото ви не може да ги усвои и да ги използва, тогава системата започва да се разгражда. Важно е да осъзнаете, че прекомерното наддаване на тегло е симптом на по-дълбок проблем.

Когато намалите нездравословните токсични храни от диетата си или ги премахнете напълно и започнете да приемате повече лечебни храни, загубата на ненужно тегло става естествено. Това всъщност е положителният страничен ефект от подхранването на тялото ви на клетъчно ниво.

Успешната загуба на тегло започва с доброто здраве на червата. Ако нямате достатъчно силна стомашна киселина, тялото ви няма да може да усвои всички тези нужни минерали, като желязо, калций, цинк, селен, протеин, витамин В12 и много други.

Може да приемате всички добавки за отслабване, които светът ви предложи, но ако храносмилането ви не е достатъчно силно, за да ги разгради и усвои, това ще е просто хвърляне на пари в тоалетната, а загубата на тегло няма да се случи скоро.

 

Необходима ли е консултация с лекар?

Много хора с имунни нарушения, включително автоимунни, обикновено не могат да получат правилната диагноза. В някои случаи хората погрешно са диагностицирани с други заболявания. Друг път лекарите казват на пациентите си, че техните симптоми са просто в главата им или са свързани със стрес, само защото симптомите им са непознати.

Често лекарите не извършват кръвни изследвания за имунни нарушения. Няма нито един тест, който потвърждава диагнозата на заболяването, но има тестове, които могат да подскажат или изключат наличието на подозирано имунно заболяване.

 Ако вашите тестове се върнат отрицателни, понякога може да се наложи да направите повторен, на по-късна дата. Фалшиво-отрицателни тестове са възможни, когато определени автоимунни условия са в „ремисия“, а и стресът от самия стрес винаги оказва влияние върху тестовете.

Отслабване при хора с имунни заболявания

След като получите диагнозата си и знаете, че увеличението на теглото ви всъщност е причинено от болестта, трябва да поискатевашият лекар да ви насочи към специалист, който ще следи вашето здраве и състояние и ще ви води през процеса на отслабване, като същевременно ще ви даде съвети и подходящ хранителен режим за вашите специфични нужди.

 

Списък на някои от имунните и автоимунните заболявания:

 • Анафилаксия
 • Астма
 • Имунодефицит
 • Васкулит
 • Целиакия
 • Дерматомиозит
 • Диабет (тип 1)
 • Псориазис
 • Ревматоиден артрит
 • Тиреоидит
 • СПИН
 • Витилиго
 • Рак
 • Кожна туберкулоза
 • Множествена склероза
 • Злокачествена анемия

 

Подходящи храни за хора с имунни проблеми и такива, които трябва да се избягват

Определени храни са противовъзпалителни, каращи организма да поддържа един добър имунен баланс. Ето някои от тях:

 • Листни зеленчуци – тези богати на калций зеленчуци са пълни с полезни за вас витамини и минерали и могат лесно да се добавят към готвенето, салати или смутита. Някои от тях са: кейл, зеле и броколи
 • Гъби – демонстрират огромен противовъзпалителен потенциал. Едно проучване от 2005 г., публикувано в „Медиатори на възпалението“, установи, че гъбите могат да насърчават противораковата активност, потискането на имунните заболявания и подпомагане облекчаването от алергии
 • Лук – този ароматен зеленчук е отдавна добре познат заради своите благоприятни ефекти – един е борбата с всякакви имунни заболявания

Отслабване при хора с имунни заболявания

 • Скуош – фамилията на тиквите включва набор от възможности за здравословна консумация, като скуош, тиквички и тиква. Те са най-добрият избор, когато става дума за помощ в противовъзпалителните ви усилия. Те съдържат мастни киселини (като омега 3) и антиоксиданти, включително зеаксантин, лутеин и бета-каротин
 • Билки и подправки – някои подправки са особено полезни, когато става дума за минимизиране на възпалението, причинено от имунни проблеми и засилване на здравословния имунен баланс в тялото

Най-подходящите възможности за хора, страдащи от тези проблеми, включват джинджифил, кайенски пипер, карамфил, чесън, канела и куркума – последната е изключително мощно, противовъзпалително средство.

Изследване още от 2007 г.,публикувано в „Advances in Experimental Medicine and Biology“, отбелязва, че куркуминът (основната активна съставка в куркумата) помага при имунни заболявания.

 • Пробиотици –здравословните пробиотици (полезни бактерии) могат да бъдат от голяма полза при тези заболявания. Добрите източници могат да включват ферментирали храни, като кимчи и кисело зеле, неподсладени кисели млека, кокосов кефир и пробиотични добавки

 

3 храни, които трябва да избягвате, ако имате автоимунна болест

 • Глутен – ключовата съставка в много нишестени храни е глутен, затова елиминирането му може да бъде особено предизвикателно, но тази съставка не е подходяща за тези с имунни заболявания. Също така, много хора, които се борят с болестта, също могат да бъдат чувствителни към глутена
 • Захар – захарите във всички форми (глюкоза, фруктоза и захароза) нарушават функцията на имунната система, като намаляват способността на белите кръвни клетки да предпазват тялото. Най-добре е да сведете до минимум консумацията на захар и да я поддържате на около пет процента от диетичния си план

Отслабване при хора с имунни заболявания

 • Животински продукти – много протеини на животинска основа, като тези, които се намират в месото, млякото и яйцата, могат да причинят възпаление в организма

 

За какво трябва да внимавате по време на отслабване с имунни заболявания – странични ефекти, последици

 

Промени в хормоналният баланс

Повечето хормони в тялото се основават на телесното тегло спрямо произведените количества. Малко жени очакват, че настроението им или менструалният им цикъл могат да се променят, но това се случва доста често.

В проучване, публикувано в Journal of Oncology, изследователите установили, че допълнителните телесни мазнини са свързани с повишени нива на естроген и други хормони. Проучването още установило, че тези хормонални нива намаляват значително, тъй като жените със затлъстяване и наднормено тегло отслабват внезапно.

 

Риск от жлъчен камък

Между 12-25% от хората с имунни заболявания, които отслабват, могат да получат камъни в жлъчката. Жлъчният мехур задържа жлъчната течност, която се произвежда в черния дроб. Той я отделя в тънките черва, когато е необходима за разграждането на мастните молекули в тънките черва.

Отслабване при хора с имунни заболявания

При отслабване хората с имунни заболявания могат да увеличат риска от образуване на малки камъни в жлъчния си мехур, които в крайна сметка могат да доведат до запушване, което след време може да изиска хирургично отстраняване.

Ако губите голямо количество тегло и / или се опитвате да отслабнете, консултирайте се с вашия лекар или специалист по всички въпроси, които може да имате.

 

Вероятно е теглото ви да се върне

Проблемът с отслабването при имунни заболявания е, че не само е трудно да се свалят килограми, но и че бързо могат да се върнат – скоро след това.

Затова е важно да се работи и върху лекуване и заздравяване на организма ви, а не само върху отслабване. Ако не премахнете причината за наддаването ви на тегло при имунна болест – резултатите, които ще получите, няма да са трайни.

Вашият коментар