Отслабване при хора с имунни заболявания

Нарушенията в имунната система причиняват необичайно ниска или твърде повишена активност на имунния отговор. В случай на свръхактивност, тялото атакува и уврежда собствените си тъкани – това наричаме автоимунни заболявания. Заболяванията с имунна недостатъчност, от своя стрна, намаляват способността на организма да се бори с нашественици, причинявайки уязвимост към инфекции.

Когато човек има имунно заболяване, може да получи усещането за прекалена тревожност относно поддържането на здравето и теглото си – включително и често да се притеснява дали любимите дънки все още му стават. Но управлението на теглото ви, особено когато имате имунно заболяване, идва с много повече ползи, отколкото само да изглеждате добре.

Страничните ефекти на нездравословното наддаване на тегло (причинено от заболяването) започват еднакво – с умора, болки в ставите, проблеми със съня и други заболявания като диабет тип 2. Но те могат да се изострят – да се развият по-бързо или да се проявят с по-голяма интензивност.

След като изпитвате болка или какъвто и да е проблем със заболяването си, способността ви да приготвите дори прости ястия може да се влоши, заради постоянната умора и други симптоми, карайки ви да ядете готово приготвени и нездравословни храни.  

Неспособността ви да извършвате физически упражнения също може да бъде предизвикателство, което увеличава склонността ви към натрупване на килограми в това състояние на тялото.

С напредването на имунното заболяване, дори мобилността може да стане предизвикателство. Ако сте стигнали до това положение, време е да направите някои сериозни промени в начина си на живот, докато все още можете. 

Отслабване при хора с имунни заболявания

Кои са някои често срещани имунни и автоимунни заболявания?

Някои от смущенията на имунната система, които могат да се диагностицират при немалка част от популацията, са:

 • Анафилаксия
 • Астма
 • Имунодефицит
 • Васкулит
 • Целиакия
 • Дерматомиозит
 • Диабет (тип 1)
 • Псориазис
 • Ревматоиден артрит
 • Тиреоидит
 • СПИН
 • Витилиго
 • Някои видове рак
 • Кожна туберкулоза
 • Множествена склероза
 • Злокачествена анемия и др.

Какви са причините за автоимунните заболявания?

Както вече казахме, автоимунните заболявания са състояния, в които имунната система атакува собственото ви тяло, погрешно “разчитайки” нормални процеси за болестни и изискващи нейната намеса. 

Автоимунните заболявания могат да бъдат както вродени, така и отключени в различни фази на живота. Науката все още няма еднозначен отговор по отношение причинителите на този вид смущения в имунната система. 

Някои от най-често сочените за потенциални причинители остават:

 • Генетичната предразположеност и мутацията на гените
 • Начинът на хранене и по-широката рамка на начина на живот
 • Прекараните болести и инфекции, включително бактериални, вирусни и паразитни;
 • Излагането на токсини и вредни химикали
 • Качеството на околната среда, включително въздуха, водата и хигиената
 • Качеството на живот, включително нивата на стрес и др. 

Казано накратко – никой не е “имунизиран” срещу заболявания на имунната система. И въпреки, че повечето автоимунни заболявания не подлежат на лечение, добрата новина е, че можете да управлявате симптомите си и да се научите да контролирате болестта си, за да се наслаждавате на един пълноценен и активен живот.

Често срещани симптоми при автоимунни заболявания

Възможно е едно автоимунно заболяване да остане недиагностицирано много дълго време, именно поради разнообразните симптоми, които този вид смущения на имунната защита провокират. 

Сред най-често срещаните симптоми на автоимунни заболявания откриваме:

 • Постоянна отпадналост и чувство на умора
 • Болка и подуване в ставите
 • Различни видове проблеми с кожата
 • Храносмилателни смущения и болки в корема 
 • Поддържане на ниска температура без установима инфекция
 • Подуване на лимфните възли и жлезите 

Предвид разнообразието от автоимунни заболявания, не бихме могли да обобщим симптоми, които са общовалидни. Пациентите с диабет биха изпитали съвсем различна симптоматика от тези с псориазис, както и тези с Тиреоидит на Хашимото едва ли биха споделили много симптоми с тези с ревматоиден артрит.

В случая, правилната и навременна диагностика е ключова за поддържане на добро здраве и високо качество на живот. 

Необходима ли е консултация с лекар?

Много хора с имунни нарушения, включително автоимунни, обикновено не могат да получат правилната диагноза. В някои случаи хората погрешно са диагностицирани с други заболявания. Друг път, лекарите казват на пациентите си, че техните симптоми са просто в главата им или са свързани със стрес, само защото симптомите са им непознати.

Често лекарите не извършват кръвни изследвания за имунни нарушения. Няма нито един тест, който потвърждава диагнозата на заболяването, но има тестове, които могат да подскажат или изключат наличието на подозирано имунно заболяване.

Ако вашите тестове се върнат отрицателни, понякога може да се наложи да направите повторен, на по-късна дата. Фалшиво отрицателни тестове са възможни, когато определени автоимунни условия са в „ремисия“, а и стресът от самия стрес винаги оказва влияние върху тестовете.

След като получите диагнозата си и знаете, че увеличението на теглото ви всъщност е причинено от болестта, трябва да поискате вашият лекар да ви насочи към специалист, който ще следи вашето здраве и състояние и ще ви води през процеса на отслабване, като същевременно ще ви даде съвети и подходящ хранителен режим за вашите специфични нужди.

Защо начинът на хранене е ключов при имунни заболявания?

Здравословната диета трябва да бъде приоритет, чисто и просто, защото клетките зависят от нея. Здравите клетки се нуждаят от здравословна среда, за да работят оптимално, но и да се излекуват, независимо от гените ви.

Всичко се контролира на клетъчно ниво, в това число:

 • Апетит, изгаряне на мазнини и съхранение на мазнини
 • Производство на енергия
 • Хормонален фон в тялото
 • Възстановяване на тъканите
 • Възстановяване от болест или нараняване
 • Устойчивост на болести (включително имунитет)
 • Дори самото стареене и др.

Вашият метаболизъм контролира храносмилането, получаването на хранителни вещества в клетката и извежда отпадъчните продукти навън. Може да благодарите на метаболизма си за способността на тялото ви да детоксикира.

Вашата диета има съществено значение, тъй като метаболитните процеси зависят от хранителните вещества, които приемате при хранене. Тези хранителни вещества могат да бъдат разградени за получаване на енергия и критични протеини, като ДНК.

Наличието на токсичен метаболизъм означава, че вашето ДНК може да бъде повредено, клетките да не получават всички необходими хранителни вещества или тялото ви да има проблем с токсичността. За съжаление, повечето хора с автоимунни заболявания имат всички 3 части от това токсично трио.

Ако естественият детокс на тялото се провали, токсините прогресивно се натрупват. Да имаш токсично тяло прилича на плуване в басейн, в който никога не е сменяна водата.

Отслабване при хора с имунни заболявания

Или иначе казано – тялото ви зависи от определени хранителни вещества, за да изпълнява основните си функции добре. Ако не можете да доставите тези вещества на организма или по някаква причина тялото ви не може да ги усвои и да ги използва, тогава системата започва да се разгражда. 

Важно е да осъзнаете, че прекомерното наддаване на тегло е симптом на по-дълбок проблем.

Когато намалите нездравословните токсични храни от диетата си или ги премахнете напълно и започнете да приемате повече лечебни храни, загубата на ненужно тегло става естествено. Това всъщност е положителният страничен ефект от подхранването на тялото ви на клетъчно ниво.

Успешната загуба на тегло започва с доброто здраве на червата. Ако нямате достатъчно силна стомашна киселина, тялото ви няма да може да усвои всички тези нужни минерали, като желязо, калций, цинк, селен, протеин, витамин В12 и много други.

Може да приемате всички добавки за отслабване, които светът ви предложи, но ако храносмилането ви не е достатъчно силно, за да ги разгради и усвои, това ще е просто хвърляне на пари в тоалетната, а загубата на тегло няма да се случи скоро.

Подходящи храни за хора с имунни проблеми 

Определени храни са противовъзпалителни, каращи организма да поддържа един добър имунен баланс. Ето някои от тях.

Листни зеленчуци 

Тези богати на калций зеленчуци са пълни с полезни за вас витамини и минерали и могат лесно да се добавят към готвени ястия, салати или смутита. Някои от тях са спанак, обикновени марули, коприва, лапад, кейл, зеле и дори броколи. 

Отслабване при хора с имунни заболявания - препоръки и противопоказания

По възможност консумирайте възможно най-много от тези зеленчуци в сурово състояние, когато веществата и свойствата в тях са все още витални и активни. 

Гъби 

Гъбите демонстрират огромен противовъзпалителен потенциал. Едно проучване от 2005 г., публикувано в „Медиатори на възпалението“, установява, че гъбите могат да насърчат противораковата активност, потискането на имунните заболявания и облекчаването на някои видове алергии.

Лук 

Този ароматен зеленчук е отдавна добре познат заради своите благоприятни ефекти – включително облекчаване на остри епизоди при наличие на имунно заболяване. Лукът съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпаленията в тялото и с болката, която възниква вследствие от тях. 

Тиквичка 

Семейството на тиквите включва набор от възможности за здравословна консумация, като включително тиквички и обикновена тиква. Те са едни от най-добрите алтернативи, когато става дума за контрол върху възпалителните процеси в кръвта и тялото. 

Отслабване при хора с имунни заболявания - препоръки и противопоказания

Противовъзпалителните свойства на тичквичката се дължат на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Билки и подправки 

Някои подправки са особено полезни, когато става дума за минимизиране на възпалението, причинено от имунни проблеми и засилване на здравословния имунен баланс в тялото. 

Най-подходящите възможности за хора, страдащи от тези проблеми, включват джинджифил, кайенски пипер, карамфил, чесън, канела и куркума – последната е изключително мощно противовъзпалително средство.

Още през 2007 г., едно изследване, публикувано в „Advances in Experimental Medicine and Biology“, отбелязва, че куркуминът (основната активна съставка в куркумата) помага при имунни заболявания.

Кокосово мляко

Множество съвременни научни изследвания потвърждават противовъзпалителните и средно обезболяващите свойства на кокосовото мляко. Това действие се дължи на наличието на един специален липид в кокоса, наречен лауринова киселина. 

Отслабване при хора с имунни заболявания - препоръки и противопоказания

Свойствата на лауриновата киселина правят кокосовото мляко подходящо за управление на симптомите и редуциране на шанса за обостряне при много автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит. 

Зелен чай

Според едно изследване в Института “Linus Pauling” в Държавния университет в Орегон, САЩ, един полифенол в зеления чай – EGCG – има мощна способност да увеличава броя на регулаторните Т клетки. 

Този вид имунопотискащи клетки играят ключова роля в контрола на автоимунните заболявания. Освен всичко останало, този полифенол има силно изразени противовъзпалителни и противоракови свойства. 

Пробиотици 

Здравословните пробиотици (полезни бактерии) могат да бъдат от голяма полза при повечето заболявания на имунната система. Добрите източници на полезни бактерии могат да включват ферментирали храни като кимчи и кисело зеле, неподсладени кисели млека, кокосов кефир и качествени пробиотични хранителни добавки.

Храни, които трябва да избягвате, ако имате автоимунна болест

Глутен 

Ключовата съставка в много нишестени храни е глутен, затова елиминирането му може да бъде особено предизвикателно, но тази съставка не е подходяща за тези с имунни заболявания. Също така, много хора, които се борят с болестта, също могат да бъдат чувствителни към глутена.

Захар 

Захарите във всички форми (глюкоза, фруктоза и захароза) нарушават функцията на имунната система, като намаляват способността на белите кръвни клетки да предпазват тялото. 

Отслабване при хора с имунни заболявания - препоръки и противопоказания

Най-добре е да сведете до минимум консумацията на захар и да я поддържате на около пет процента от диетичния си план.

Животински продукти 

Много протеини на животинска основа, като тези, които се намират в месото, млякото и яйцата, могат да причинят възпаление в организма. Ето защо, редуцирането на приема на хранителни продукти води до подобрение и контрол върху болестта при много пациенти със смущения в имунния отговор на тялото. 

За какво трябва да внимавате по време на отслабване с имунни заболявания – странични ефекти и последици

Промени в хормоналният баланс

Повечето хормони в тялото се основават на телесното тегло спрямо произведените количества. Малко жени очакват, че настроението им или менструалният им цикъл могат да се променят, но това се случва доста често.

В проучване, публикувано в Journal of Oncology, изследователите установили, че допълнителните телесни мазнини са свързани с повишени нива на естроген и други хормони. Проучването още установило, че тези хормонални нива намаляват значително, тъй като жените със затлъстяване и наднормено тегло отслабват внезапно.

Риск от жлъчен камък

Между 12-25% от хората с имунни заболявания, които отслабват, могат да получат камъни в жлъчката. Причината е, че жлъчният мехур задържа жлъчната течност, която се произвежда в черния дроб. Той я отделя в тънките черва, когато е необходима за разграждането на мастните молекули в тънките черва.Отслабване при хора с имунни заболявания

При отслабване, хората с имунни заболявания могат да увеличат риска от образуване на малки камъни в жлъчния си мехур, които в крайна сметка могат да доведат до запушване, което след време може да изиска хирургично отстраняване.

Ако губите голямо количество тегло или се опитвате да отслабнете, консултирайте се с вашия лекар или специалист по всички въпроси, които може да имате.

Вероятно е теглото ви да се върне

Проблемът с отслабването при имунни заболявания е, че не само е трудно да се свалят килограми, но и че бързо могат да се върнат – скоро след това.

Затова е важно да се работи и върху лекуване и заздравяване на организма ви, а не само върху краткосрочно отслабване. Ако не премахнете причината за наддаването ви на тегло при имунна болест – резултатите, които ще получите, няма да са трайни.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar