Опасна детоксикация за тялото

Една подходяща детокс програма може да ни накара да се чувстваме като преродени и да ни отърве от редица проблеми, които обикновено свикваме да възприемаме като хронични и дори нелечими. Ако не помислим добре обаче, детоксикацията може да се окаже и опасна за нашия организъм. Затова, преди да започнем пречиствателния процес, трябва да преценим своята собствена ситуация и да се уверим, че това, което правим, няма да се окаже вредно или дори опасно за нас.

Зле подбраните детокс програми и подходи могат да бъдат по-лоши последици за нашето здраве и от самите токсини. По време на пречистващите режими е особено важно да внимаваме от какво точно лишаваме организма си и какво въвеждаме в него.

Опасна детоксикация за тялото

БРЕМЕННОСТ

Бременността определено е сред моментите, когато трябва много добре да си помислим предварително, преди да се впуснем в начинания като детокс. Тези режими не са препоръчителни, когато очакваме дете. Най-доброто време да направите детокс е около година преди зачеването. Ако все пак се налага да извършим детокс при вече установена бременност, то това трябва обезателно да стане под зоркия контрол на експерти в областта.

Защо е така?

На първо място много от билките, които обикновено се приемат за пречистване, не са съвместими с бременност или кърмене. Още повече, че добрата хидратация е ключова при бременност, а при детокс има огромен риск от обезводняване, а това може сериозно да навреди на бебето.

Освен това неизбежният и търсен ефект от процеса на детоксикация е освобождаването на натрупани в тялото токсини. А това би могло да се окаже твърде много за един толкова крехък организъм като този на ембриона.

Какви мерки можем да вземем:

Пийте поне по осем чаши вода на ден, за да сте сигурни, че ще останете достатъчно хидратиран(а) и ще изхвърляте токсините от тялото си директно, без да допуснете да навредят на вашите органи или тъкани.

ПРЕКОМЕРНА ИНТОКСИКАЦИЯ

Ако тялото ни е натоварено с твърде много токсини, тяхното отделяне може да се окаже потенциално опасно дори за човек в разцвета на силите си. Свободните токсини се връщат в кръвообращението. Затова когато организмът е затормозен, се препоръчва изпълняване на серия от умерени детоксикации под наблюдение и консултации от специалист.

Прекомерна детоксикация на тялото

ПРЕКОМЕРНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Детокс програмите са ударна терапия за редица заболявания – най-вече на черния и белите дробове, бъбреците, стомаха, кожата и др. Те по дефиниция са краткосрочни и не работят като лайфстайл решение. Ако се прилага прекалено често детоксикиращи режими, тялото ни може да развие т.нар. метаболитна ацидоза – или ниски нива на бикарбоната, т.е. повишена киселинност.

Пречистването не бива да се приема като метод за борба с излишните килограми и да се използва с подобна цел. Прекомерната детоксикация може да доведе до изчерпване на калция, магнезия и други витамини и минерали, които са от изключителна важност за добрата кондиция на организма. Липсата на достатъчно магнезий води до мускулни крампи и отклонения в сърдечния ритъм.

Трябва особено да внимаваме също така и при избора си на билки, които да включим в своя детокс режим. Важно е да познаваме свойствата на всяка една от тях и начините, по които нейното действие би могло потенциално да има отражение върху наши подлежащи състояния и предразположения.

Гуарана, например, е растение, което много често можем да видим като съставка на енергийни напитки, но се използва също така и при някои пречистващи хранителни програми. Гуараната обаче има и свои странични ефекти, които трябва да се вземат под внимание. Заради високото й съдържание на кофеин, приемането й в прекалено големи количества не е препоръчително дори за напълно здрави хора. Предозирането с гуарана може да предизвика редица неразположения като например главоболие, стомашни раздразнения, повръщане и гадене и нервна превъбуда.

ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ?

Децата и младежите не е препоръчително да изпълняват детокс режими. Като цяло до 20–22 г. възраст организмът все още е млад и в общи линии дори не се нуждае от някакво пречистване.

По-възрастните хора трябва да внимават, когато се подлагат на детоксикация. Най-вече това се дължи на факта, че с напредването на годините човек е по-изложен на риск от най-различни заболявания, които са несъвместими с пречистващите режими (вж. по-долу). Хората над 60-годишна възраст е най-добре да избират по-нежния детокс. Един от начините да направим това е да включим в менюто си храни, които способстват самопречистващите сили на организма.

На първо място, сред най-важните условия е да приемаме екологично чисти биопродукти винаги, когато имаме тази възможност. Цитрусите също могат да бъдат особено полезни. Те ни помагат да се отървем от натрупаните токсини, като същевременно задействат ензимите в тялото и подобряват храносмилането.

Хидроколонтерапията също може да бъде особено полезна при детоксикацията на хора в напреднала възраст. Повечето спа процедури, които не причиняват дискомфорт на сърдечно-съдовата система и др., са напълно безопасни както за младите, така и за по-възрастните.

Неподходящи болести за детокс

БОЛЕСТИ, ПРИ КОИТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Не се препоръчва да провеждаме детокс програми също в случаите, когато имаме някои сериозни подлежащи хронични заболявания. Тежки заболявания на ендокринната система например инсулинов захарен диабет, могат да се усложнят при неправилно проведено пречистване.

Също така трябва да се внимава при сърдечно-съдовите заболявания като по-висока хипертония, прекаран инфаркт, стенокардия, сърдечна недостатъчност, разширени вени, хемофилия и др.

Страдащите от остри белодробни възпаления, както и хората с по-сериозни случаи на астма също не бива да се подлагат на пречистващи режими или ако го правят, това трябва да става с разрешението на лекар и под наблюдението на специалисти по детокс.

Противопоказно е и след прекаран инсулт, при болест на Паркинсон, както и при по-сериозни дискови хернии. В списъка на болестите, които възпрепятстват детокса, също попадат и някои неразположения, които са свързани с отделителната система – като например остър и подостър пиелонефрит, бъбречни заболявания, изострени състояния на цистит и уретрит.

При хората, които имат сериозни храносмилателни проблеми, също е противопоказно да се назначава пречиствателен режим. В случаите на наличие на очни заболявания като катаракта или глаукома, трябва да се прецени доколко те са в напреднал стадий, за да се прецени дали може да се пристъпи към пречистване.

Както възрастните, така и хората с хронични оплаквания, които имат необходимост да се подложат на детокс, е силно препоръчително да се обърнат към специалист, който да ги запознае с рисковите фактори и да предложи най-подходящата детокс програма.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar