Петте най-полезни зеленчука за детокс
Петте най-полезни зеленчука за детокс

Все по-забързаното ежедневие ни притиска. Чувстваме се все едно имаме да отмятаме постоянно идващите ангажименти и ни остава съвсем малка част от денонощието, в която да си почиваме и наистина да се радваме на живота. Така трупаме не само умора, но и много негативна енергия в себе си. Всичко става монотонно и еднообразно. 

На моменти правим всичко механично. Избираме поредните дрехи, с които да отидем някъде, хапваме някаква храна набързо, палим колата или се качваме в градския транспорт, минаваме през определените за деня локации и накрая се прибираме изморени и заспиваме. 

По този начин ние се изтощаваме психически и физически. Телата ни ни следват навсякъде. Чинно и почтено изпълняват всичко заръчано. Но и те имат лимит, ако не ги третираме правилно. 

Недостатъчната почивка в съчетание с грешна стойка и неправилна походка могат да навредят трайно на телата ни. Освен тези фактори, друг основен е консумацията на определени детокс храни

В определен момент се оказва, че сме натрупали много вредни вещества в организмите си в следствие на много фактори – неправилно хранене, замърсената околна среда и други. 

Нуждаем се от пречистване, което не само би елиминирало тези вещества, но и ще ни върне енергичността, доброто ни здраве и позитивната енергия. Това е магията на детокса

Детоксикацията или накратко детоксът е процедура, която има за цел да премахне натрупаните токсини от организма и да възвърне доброто функциониране на всички жизнени системи. Главна роля в това действие играят черният дроб и бъбреците. 

След натрупване на вредни вещества се изготвя режим, който прекратява употребата им и дори може да включва противоотрова, за да се премахнат тези субстанции. 

Важно е обаче да знаем кои храни точно предизвикват дисбаланс, който трябва да бъде повлиян с детоксикация. Често групи от храни са бивали определяни като токсини, но този термин няма ясна дефиниция в медицината. 

Стане ли дума за токсини се обръща внимание на вида и количеството на химичните елементи и съединения, а не на конкретни храни. Само по този начин можем реално да си дадем сметка какво употребяваме.

Като пример е дадена ябълката и съдържащите се в нея вещества. Едно от тях е цианидът, който може да бъде определен като токсичен. Той обаче се съдържа в минимални количества в плода и не представлява заплаха за организма. 

Всеки има различна дефиниция за процеса на детокс и го използва в различни ситуации. Едни считат, че това е премахване на мръсотия от кожата, други пречистване на тялото отвътре. 

Никой не може точно да изброи кои вещества са токсични и кога имаме нужда от детокс. Въпреки това токсините са факт и се търсят постоянно отговори на въпросите, които се поставят ежедневно. 

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Добре познато е негативното влияние на някои вещества, след като се натрупат в организма. Такива са ацеталдехидът и амонякът. Първото е химично съединение, което навлиза в телата ни чрез алкохола. 

При натрупването му човек започва да се чувства некомфортно и е доказано, че именно заради него се появява махмурлукът. Другото вещество се появява след разграждането на протеина. Само за тях обаче е сигурно, че имат негативно влияние при натрупване в тялото. 

Организмът ни е сложна система, който се оказва подготвен за много ситуации. Без да осъзнаваме, определени органи постоянно работят с цел да изчистват токсините от нас. Такива са черният дроб, бъбреците и дори кожата. 

Те работят на максимални обороти във всеки момент, но има ситуации, в които не успяват да смогнат. Например при алкохолно натравяне са необходими и допълнителни средства за възвръщане нормалното състояние на организма. 

В такива ситуации е добре да заложите не толкова на медикаменти, колкото на доказани със свойствата си храни. Много зеленчуци имат страхотно детоксикиращо действие и могат много по-бързо и лесно да подействат. 

Чесън

Такъв например е чесънът. Той е зеленчук от семейството на луковите и не се среща като диво растение, а се получава в резултат на културна селекция. Той има характерна миризма и е чудесна добавка към много храни. Освен това се счита за изключително полезен. Той е естествен антибиотик, който бори много болестни състояния. 

Приемът на малко количество чесън на ден се оказва напълно достатъчно, за да се стимулират чернодробните ензими. Те много помагат на тялото да отстрани натрупаните вредни отпадъци. 

Съдържа и други полезни вещества, заради които си заслужава да го включите в хранителния си режим. Той е подходяща добавка към салата в сурово състояние, както и към много готвени ястия, където се минава през топлинна обработка. Миризмата му прави уханието на повечето храни пленително. 

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Цвекло

Друг зеленчук, който се нарежда в тази класация, е именно цвеклото. То е зеленчук с много приложения, което обикновено остава в сянката на популярните зеленчуци. Използва се в кулинарията, в медицината и дори може да се направи боя от него. То е изключително полезно, защото съдържа всякакви благоприятни за организма хранителни вещества и има антиоксидантно действие. 

Консумацията му в сурово състояние се отразява на момента, защото има способността да абсорбира всички токсини. Също така се отразява много добре на черния дроб, защото предпазва тялото от натрупване на свободни радикали. Сокът от цвекло също е препоръчван заради множеството ползи от него.

Цвеклото е подходящо за свежи салати, но може да бъде и сготвено. От него може да се приготви вкусна супа, хумус, разядки, чипс, хляб, кюфтета и много други. Определено може и си заслужава да му се обърне много внимание и да се включи в храненията на повече хора. 

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Къдраво зеле

Къдравото зеле е зеленчук, който редом с предните два може да пребори вредните вещества и да ни възвърне баланса. То е част от семейството на зелето. Те са нискокалорични зеленчуци, които са свежи и полезни. 

Съдържа веществото сулфорафан, което помага на тялото се бори токсините и дори с раковите клетки. Използват се листата му в кулинарията на някои страни. Може да бъде приготвено в супа, като гарнитура на месо или по друг начин. 

Броколи

Броколите са от семейството на Кръстоцветните растения. Те са отличен зелен зеленчук, който безспорно има много добри качества. Имат не само хубав вкус, но и висока хранителна стойност. 

Смятало се е, че в сурово състояние са отровни, но се оказва, че точно така са по-полезни заради концентрацията на антиоксиданта сулфорафан, който се бори с образуването на ракови клетки. Освен това съдържат много витамини в големи количества като полезния витамин С. 

Броколите са зеленчук чудо. Имат голямо приложение в много рецепти и са отличен избор, стане ли дума за здравословен начин на живот. Те са неизменна част от много рецепти. 

Страхотни са за направа на супа, сварени, приготвени на тиган, изпечени. Съчетават се отлично с всякакви храни и ястията, които можете да си приготвите с тях със сигурност ще ви станат любими. 

Освен всички изброени от тях ползи и невероятен вкус, трябва да споменем, че пречистват успешно организма от бактерии и токсини и поддържат доброто здраве. 

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Спанак

Друг зеленчук от групата зелени листни, който има важно място и в тази класация е спанакът. Той има малко калории и е добър източник на много полезни вещества като желязо, витамин А и С, минерали и фибри. Съчетава се с всякакви храни и е много вкусен. 

Може да се консумира в сурово състояние или пък да бъде преработен. Пригответе си любимите супи и други ястия с негово участие. Има способността да пречиства организма и да го зарежда с важни и полезни вещества. Отличен избор за детокс и при здравословен хранителен режим. 

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Рукола

Свежа и страхотна е руколата. Тя също е част от семейството на кръстоцветните. Назад във времето е използвана като подправка, а напоследък придобива голяма популярност като част от зеленчуковите салати. 

Тя е богата на много полезни вещества, сред които етерични масла, каротин, витамин C и B, минерали, органични киселини и други. Съдържа и антиоксиданти, които пречистват организма и се борят с лошото настроение и стреса. Руколата подобрява обмяната на веществата в организма и се грижи за неговото добро здраве. 

Използва се най-често в салати. От нея се вземат листата, които имат съвсем леко доловим лютив вкус. Освен това може да бъде съчетана с ориз и паста. Изключително подходяща е за гарнитура към морски дарове. От нея може да се направи и прекрасен пастет или пък песто.

Петте най-полезни зеленчука за детокс

Това са най-полезните зеленчуци за детокс. Те съдържат много необходими на организма вещества. Свежи са и се съчетават с всякакви храни. Можем да ги консумираме сурови, за да сме сигурни, че вземаме максимума от полезните им вещества, или пък да ги преработим. Предпочитани са приготвени на тиган, варени, печени. 

Ако ги включите в храненията си, няма да съжалявате. Дори и да не целите детокс, определено ще се отразят положително на вас, здравето ви и енергията ви. Могат да ви послужат да разнообразите хранителния си режим или пък да бъдат помощници при здравословно отслабване. 

Заложете на тях, за да помогнете на организма за премахне токсичните вещества. А като добра добавка включете и физическа активност. Ще се почувствате по-добре и ще полагате нужните грижи за тялото и душата си. 

Има и други зеленчуци, които са изключително полезни, но не могат да се сравнят с тези спрямо детоксикиращите им свойства. И въпреки това, консумирайте на воля полезните зеленчуци и плодове и бъдете в хармония.

Вашият коментар