Петте най-полезни зеленчука за детокс

Все по-забързаното ежедневие ни притиска. Чувстваме се все едно имаме да отмятаме постоянно идващите ангажименти и ни остава съвсем малка част от денонощието, в която да си почиваме и наистина да се радваме на живота. Така трупаме не само умора, но и много негативна енергия в себе си. Всичко става монотонно и еднообразно. 

На моменти правим всичко механично. Избираме поредните дрехи, с които да отидем някъде, хапваме някаква храна набързо, палим колата или се качваме в градския транспорт. Минаваме през определените за деня локации и накрая се прибираме изморени и заспиваме. 

По този начин ние се изтощаваме психически и физически. Телата ни ни следват навсякъде. Чинно и почтено изпълняват всичко заръчано. Но и те имат лимит, ако не ги третираме правилно и не ги зареждаме с необходимите хранителни вещества. 

Недостатъчната почивка в съчетание с грешна стойка, неправилна походка и нездравословната диета могат да навредят трайно на телата ни. За да елиминираме тези вреди, можем най-напред да включим в ежедневието си консумацията на определени детокс храни

В определен момент се оказва, че сме натрупали много вредни вещества в организма и черния дроб вследствие на много фактори – неправилно хранене, замърсена околна среда и други. 

Нуждаем се от пречистване, което не само би елиминирало тези вещества, но и би ни върнало енергичността, доброто здраве и позитивната енергия като начин на живот. Това е магията на детокса

Детоксикацията – или накратко детоксът – е процедура, която има за цел да премахне натрупаните токсини от организма и да възвърне доброто функциониране на всички жизнени системи. Главна роля в това действие играят черният дроб и бъбреците. 

След натрупване на вредни вещества се изготвя режим, който прекратява употребата им и дори може да включва “противоотрова”, чрез която да се премахнат тези субстанции. 

Какво определяме като “токсини”?

Важно е обаче да знаем кои храни точно предизвикват дисбаланс, който трябва да бъде повлиян с детоксикация. Често групи от храни са бивали определяни като токсини, но този термин няма ясна дефиниция в медицината. 

Стане ли дума за токсини се обръща внимание на вида и количеството на химичните елементи и съединения, а не на конкретни храни. Само по този начин можем реално да си дадем сметка какво употребяваме и на какво подлагаме тялото си.

Като пример е дадена ябълката и съдържащите се в нея вещества. Едно от тях е цианидът, който може да бъде определен като токсичен. Той обаче се съдържа в минимални количества в плода и не представлява заплаха за организма. 

Всеки има различна дефиниция за процеса на детокс и го използва в различни ситуации. Едни считат, че това е премахване на мръсотия от кожата, други – че това е по-скоро метод за пречистване на тялото отвътре навън. 

Никой не може точно да изброи кои вещества са токсични и кога имаме нужда от детокс. Въпреки това токсините са факт и се търсят постоянно отговори на въпросите, които се поставят ежедневно. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Добре познато е негативното влияние на някои вещества, след като се натрупат в организма. Такива са ацеталдехидът и амонякът. Първото е химично съединение, което навлиза в телата ни чрез алкохола. 

При натрупването му човек започва да се чувства некомфортно и е доказано, че именно заради него се появява махмурлукът. Другото вещество се появява след разграждането на протеина. Само за тях обаче е сигурно, че имат негативно влияние при натрупване в тялото. 

Организмът ни е сложна система, която се оказва подготвена за много ситуации. Без да осъзнаваме, определени органи постоянно работят с цел да изчистват токсините от нас. Такива са функциите на черния дроб, бъбреците и дори кожата. 

Те работят на максимални обороти във всеки момент, но има ситуации, в които не успяват да смогнат. Например при алкохолно натравяне са необходими и допълнителни средства за възвръщане нормалното състояние на организма. 

В такива ситуации е добре да заложите не толкова на медикаменти, колкото на доказани със свойствата си храни. Много плодове и зеленчуци имат страхотно детоксикиращо действие и могат много по-бързо и лесно да подействат, стига да се приемат често и в достатъчно количество.

Защо да изберете храненето със зеленчуци за детокс на организма?

Консумирането на пресни и сурови зеленчуци е най-лесния начин да се погрижите за тялото си като част от ежедневието. Зеленчуците могат да бъдат включени както в краткосрочните и специализирани детоксикиращи програми, така и като дългосрочна превенция на натрупването на отровни отпадни и метаболитни съединения в тялото. 

Ето какви са предимствата на пречистването със зеленчуци :

 • Те са евтини, леснодостъпни и винаги налични в изобилие в най-близкия квартален магазин.
 • Изцяло естествени са и до голяма степен елиминират въпросите, свързани с произход, състав и качество.
 • Могат да се консумират като част от изключително многообразно меню и да гарантират нужното разнообразие на масата.
 • Съдържат високо количество витамини, минерали и фибри, които спомагат не само за детокса, но и за добрата перисталтика и правилната функция на имунната система.
 • Предлагат разнообразие от вкусове, текстури и полезни свойства между които да избирате според нуждите и предпочитанията си. 

Комбинирани със сурови семена и ядки, пресните зеленчуци са основата на много детокс ястия, които можете да приготвите бързо и лесно у дома. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Ето и кои са най-полезните зеленчуци за детокс

Какво трябва да има в хладилника и на масата ви, ако планирате пречистване и поддържане на доброто състояние на тялото? Ето ги и нашите предложения!

Чесън

Чесънът е зеленчук от семейството на луковите и не се среща като диво растение, а се получава в резултат на културна селекция. Той има характерна миризма и е чудесна добавка към много храни. Освен това се счита за изключително полезен. Той е естествен антибиотик, който бори много болестни състояния. 

Приемът на малко количество чесън на ден се оказва напълно достатъчно, за да се стимулират чернодробните ензими. Те много помагат на тялото да отстрани натрупаните вредни отпадъци. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Чесънът съдържа и други полезни вещества, заради които си заслужава да го включите в хранителния си режим – включително витамин C, магнан, селен и хранителни фибри. 

Той е подходяща добавка към салата в сурово състояние, както и към много готвени ястия, където се минава през топлинна обработка. Миризмата му прави уханието на повечето храни пленително. 

Цвекло

Друг зеленчук, който се нарежда в тази класация, е именно червеното цвекло. То е зеленчук с много приложения, което обикновено остава в сянката на популярните зеленчуци. 

Използва се в кулинарията, в медицината и дори може да се направи боя от него. То е изключително полезно, защото съдържа всякакви благоприятни за организма хранителни вещества и има антиоксидантно действие. 

Консумацията му в сурово състояние се отразява на момента, защото има способността да абсорбира всички токсини. Също така се отразява много добре на черния дроб, защото предпазва тялото от натрупване на свободни радикали. Сокът от цвекло също е препоръчван заради множеството ползи от него.

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Цвеклото е подходящо за свежи салати, но може да бъде и сготвено. От него може да се приготви вкусна супа, хумус, разядки, чипс, хляб, кюфтета и много други. 

Определено може и си заслужава да му се обърне много внимание и да се включи в храненията на повече хора, тъй като коренните плодове са богати на витамин C и антиоксиданти.  

Кейл (къдраво зеле)

Къдравото зеле е зеленчук, който редом с предните два може да пребори вредните вещества и да ни възвърне баланса. То е част от семейството на зелето. Те са нискокалорични зеленчуци, които са свежи и полезни. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Съдържа веществото сулфорафан, което помага на тялото се бори токсините и дори с раковите клетки. Използват се листата му в кулинарията на някои страни. Може да бъде приготвено в супа, като гарнитура на месо или по друг начин. 

Броколи

Броколите са от семейството на Кръстоцветните растения. Те са отличен зелен зеленчук, който безспорно има много добри качества. Имат не само хубав вкус, но и висока хранителна стойност. 

Смятало се е, че в сурово състояние са отровни, но се оказва, че точно така са по-полезни заради концентрацията на антиоксиданта сулфорафан, който се бори с образуването на ракови клетки. Освен това съдържат много витамини в големи количества като полезния витамин С. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Броколите са зеленчук-чудо. Имат голямо приложение в много рецепти и са отличен избор, стане ли дума за здравословен начин на живот. Те са неизменна част от много рецепти. 

Страхотни са за направа на супа, сварени, приготвени на тиган, изпечени. Съчетават се отлично с всякакви храни и ястията, които можете да си приготвите с тях със сигурност ще ви станат любими. 

Освен всички изброени от тях ползи и невероятен вкус, трябва да споменем, че пречистват успешно организма от бактерии и токсини и поддържат доброто здраве. 

Спанак

Друг зеленчук от групата на зелените листни, който има важно място и в тази класация, е спанакът. Той има малко калории и е добър източник на много полезни вещества като желязо, витамин А и С, минерали и фибри. Съчетава се с всякакви храни и е много вкусен. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Спанакът може да се консумира в сурово състояние или пък да бъде преработен. Пригответе си любимите супи и други ястия с негово участие. Има способността да пречиства организма и да го зарежда с важни и полезни вещества. Отличен избор за детокс и при здравословен хранителен режим. 

Рукола

Свежа и страхотно здравословна е и руколата. Тя също е част от семейството на кръстоцветните. Назад във времето е използвана като подправка, а напоследък придобива голяма популярност като част от зеленчуковите салати. 

Тя е богата на много полезни вещества, сред които етерични масла, каротин, витамин C и B, минерали, органични киселини и други. Съдържа и антиоксиданти, които пречистват организма и се борят с лошото настроение и стреса. Руколата подобрява обмяната на веществата в организма и се грижи за неговото добро здраве. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Използва се най-често в салати. От нея се вземат листата, които имат съвсем леко доловим лютив вкус. Освен това може да бъде съчетана с ориз и паста. Изключително подходяща е за гарнитура към морски дарове. От нея може да се направи и прекрасен пастет или пък песто.

Артишок

Средиземноморският артишок има силно антиоксидантно действие, което спомага за неутрализиране на действието на свободните радикали в тялото – един от основните елементи на качествената детоксикация. Той стимулира функцията на храносмилателната система като ускорява производството на жлъчка и съответно за бързото изхвърляне на токсините от организма. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

В допълнение, артишокът съдържа полезни флавоноиди, които действат против увреждане на черния дроб и способстват за обновяване на тъканта му. 

Когато се консумира в сурово състояние, артишокът е по-скоро твърд и горчив на вкус, по подобие на аспержите или брюкселското зеле. Затова консумацията му е популярна предимно в обработено състояние, което омекотява текстурата и подобрява вкусовите качества. 

Можете да засилите детокс потенциала на артишока като го приготвите с други пречистващи зеленчуци и подправки като чесън, лимон, магданоз, мащерка или мента. 

Морков

Едва ли е нужно да започваме отдалеч, когато говорим за ползите от консумиране на моркови. Кореноплодният зеленчук е широко отглеждан и дългоко заложен в кулинарната традиция на Европа и Балканите, поради което неговите качества са не само известни, но и изпитани. 

Основният детоксикиращ агент в морковите е каротеноидът – отличен антиоксидант, който подсилва метаболизма и елиминира в голяма степен оксидативния стрес. Една шепа нарязан морков може да достави на тялото 73% от дневната нужда от витамин А, 9% от дневната нужда от витамин К и 8% от препоръчителния дневен прием на калий и фибри.

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

За целите на детоксикацията най-често се използва прясно изцеден сок от моркови, комбиниран със съставки като червено цвекло, зелена ябълка, пресен джинджифил, портокал или куркума. Тази напитка има не само освежаващо, но и пречистващо, имуностимулиращо и противораково действие. 

Препоръчва се сокът от моркови да се приема рано сутрин на празен стомах, за да може тялото да абсорбира хранителните му вещества най-бързо и ефективно. Добавянето на моркова към готвени ястия намалява неговата бионаличност, макар че все още са налице основните предимства от консумацията му. 

Аспержи

Във връзка с пречистването на тялото, аспержите оказват влияние най-вече на бъбреците и пикочния мехур. Те насърчават детоксикацията като действат като натурален диуретик и ускоряват изхода на натрупаните токсични съединения в органите от отделителната система. 

Те са богати на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо и витамини А, С, Е и К. Като добавим високото естествено съдържание на фибри и доброто пребиотично действие, можем лесно да разберем защо аспержите влизат в списъка с най-полезните зеленчуци за детокс и пречистване на тялото. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Във функционалната нутриционистика, аспержите се определят като зеленчук с потенциал за понижаване на кръвното налягане, здравословна загуба на тегло и изгаряне на натрупаните мазнини. 

Можете да включите аспержите в менюто си под множество форми, включително в супи, салати, ризото или омлети. Когато правите детокс, желателно е да избягвате пърженето на храните, като вместо това заложите на печене, готвене на пара или варене. 

Авокадо

Обикновено сме свикнали да виждане авокадото повече като източник на здравословни мазнини и ценен продукт в кето диетата. Истината, обаче, е че неговите пречистващи свойства също не бива да бъдат подценявани. 

Причината? Глутатионът в авокадото едновременно блокира действието на много видове канцерогени и помага на черния дроб да преработи синтетичните химикали. То понижава холестерола, разширява кръвоносните съдове и предпазва артериите от токсичните влияния на потенциалните натрупвания. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

За най-добър ефект, задължително е авокадото да се консумира сурово – като част от домашно приготвено гуакамоле или самостоятелно като намазка за пълнозърнест тост или сандвич. 

Ако искате да приготвите авокадото и да го консумирате по-късно, не забравяйте да добавите малко прясно изцеден лимон, който ще забави потъмняването на приготвената храна. 

За по-добри резултати, гарнирайте с подправки за детоксикация

Освен зеленчуците, можете да добавите и още две групи детокс храни, които ще ускорят и подобрят постигнатите резултати. Това са билките и подправките, които можете да използвате както като част от ястията, така и за приготвянето на полезни детоксикиращи чайове. 

Някои от най-популярните подправки за детоксикация са:

 • Магданоз – с антиоксидантно и пречистващо действие, високи количества хлорофил и витамин C.
 • Босилек – с функция за детокс на черния дроб, защитно действие срещу токсините и богат на калций и витамин А.
 • Целина – стъблена или листна, тя намалява възпаленията, подобрява храносмилането и зарежда тялото с калий и витамин K.
 • Джинджифил – класически детокс продукт, който пречиства тялото чрез подобряване на храносмилането, кръвообращението и изпотяването.
 • Копър – традиционно използвана подправка за успокояване и пречистване на стомаха, изключително подходяща за приготвяне на чай или детокс вода.
 • Корен от глухарче – една от доказано най-добрите билки за пречистване на черния дроб и подобряване на усвояването на веществата. 

10+ супер полезни зеленчуци за детокс и пречистване на тялото

Други билки и подправки за детокс включват например куркума, сминдух, черен пипер, кимион и кориандър. Всички те са подходящи както за овкусяване на храната, така и за приготвяне на различни чайове за пречистване на органите и системите в тялото. 

Пречистване на организма със силата на природата

В списъкът по-горе да събрани най-полезните зеленчуци за детокс. Те съдържат много необходими на организма вещества. Свежи са и се съчетават с всякакви храни. Можем да ги консумираме сурови, за да сме сигурни, че вземаме максимума от полезните им вещества, или пък да ги преработим. Предпочитани са приготвени на тиган, варени, печени. 

Ако ги включите в храненията си, няма да съжалявате. Дори и да не целите детокс, определено ще се отразят положително на вас, здравето ви и енергията ви. Могат да ви послужат да разнообразите хранителния си режим или пък да бъдат помощници при здравословно отслабване. 

Заложете на тях, за да помогнете на организма за премахне токсичните вещества. А като добра добавка включете и физическа активност. Ще се почувствате по-добре и ще полагате нужните грижи за тялото и душата си. 

Има и други зеленчуци, които са изключително полезни, но не могат да се сравнят с тези спрямо детоксикиращите им свойства. И въпреки това, консумирайте на воля полезните зеленчуци и плодове и бъдете в хармония.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar