Супи за детоксикиране на тялото

Как токсините се натрупват в организма и му вредят

В процеса на вътрешния обмен на веществата, в тялото постоянно се образуват токсини. Организмът ги преработва, за да ги неутрализира и те да бъдат изхвърлени чрез потта, бъбреците, белите дробове, дебелото черво.

Вредни ефекти от токсини в тялото

Преработката се извършва в черния дроб, което го прави най-натоварения токсично орган. Това е сложен, но естествен процес, заложен от природата. Когато той протича нормално и тялото не е подложено на свръх атаки от токсини, организмът се справя сам и човек поддържа добро здраве и жизненост.

По ред причини обаче този процес твърде често се нарушава. Това става основно заради консумацията на неправилни храни и начин на хранене, несъобразен с естествената биологична активност и на организма и потребностите му. Яде се твърде солено, твърде сладко, мазно, пържено, полуготови или консервирани храни с различни изкуствени съставки и т.н.  

Особено вредно е храненето тип „Бързо“. Тогава храносмилането наведнъж бива „атакувано“от храни с различно време за разграждане, които „се изчакват“, а така започва гниене и отделяне на токсини. Те пък се разнасят от кръвта по цялото тяло. Тук трябва да се добавят вдишваните токсини от замърсения въздух, поетите с водата, със земеделската продукция заради използването на торове и препарати, и т.н.  

В много земеделски торове например се съдържа кадмий и ние го приемаме ежедневно с плодове и зеленчуци от обработени площи. По принцип става дума за прием в много малки количества, но в дългосрочен план те могат да бъдат опасни.

В крайна сметка естествените възможности на организма да се самопречиства са надхвърлени и трябва да му се помогне. Това е смисълът на детокса – да върне възможността на организма сам да контролира токсините, защото те могат да престояват с години в мастните тъкани и различните органи. Така могат да  вредят на всички нива – от клетките, през тъканите, до органите и различните системи.

Тъй като става дума за проблем, който засяга целия организъм, детоксът протича по програми под лекарски контрол. Това включва здравословна диета, процедури и упражнения, билки без странични ефекти, сауни. По този начин тя е безопасен и безболезнен безопасен метод.

Как да приготвим супи за детокс

Течните супи, както и крем супите, редовно присъстват в диетите за детокс. Те са полезни за очистване от токсините и шлаките, за подобряването на метаболизма и за общото укрепване на имунитета. При приготвянето им се търси разнообразие както за да се доставят различни хранителни вещества, така и за да се избегне монотонността за прилагащите детокса.

Супи за детоксикиране на тялото

Вариантите са многобройни, но могат да се споменат два от най-популярните. Общото при супите за детокс е, че са лесносмилаеми, не са мазни, не съдържат вредни вещества  и не товарят преработката в храносмилателния тракт и черния дроб.

Супа от броколи

Сред популярните супи за детокс е тази от броколи. За направата й са нужни зехтин – една лъжица; един лук; скилидка чесън; броколи – половин килограм; рукола; пипер и сол на вкус, нужната вода е 750 ml. Чесънът и лукът се нарязват, броколите се отделят от стеблото, след което се изплакват.

Зехтинът се налива в тенджера, която е с дебело дъно и се изчаква затоплянето на маслото, след което се сипват чесънът и лукът. Изчаква се докато получат характерния вкус и цвят, добавяте се броколите и се задушава до яркозелено на съцветията. Добавя се водата и се изчаква да заври, в бульона се прибавят пипер и сол на вкус.

Покрива се с капак и ври десетина минути на не силен огън. Когато стане готова, супата се сипва в блендера и се добавя рукола. Съставките се смилат до пюре и се сервира.

Супа от моркови

Сред популярните супи за детокс е и тази от моркови, приготвена с джинджифил. Необходимите моркови са 500 грама, трябват една глава лук, джинджифил, пилешки бульон 700 мл., зехтин три лъжички, сметана 100 грама, солта и пиперът са на вкус.  Лукът се нарязва, джинджифилът се настъргва, след което се задушават за около 5 минути в зехтина.

Прибавят се нарязаните моркови, целият бульон трябва да заври и после около половин час да къкри на слаб огън. Когато морковите омекнат, тенджерата се отстранява от котлона и с блендер съставките се правят на каша, добавя се сметаната, черният пипер и солта се слагат на вкус. Пюрето трябва отново да заври и да ври около 5 минути.

С какво ни помага детоксикацията на тялото

Детоксикацията, казано най-общо, помага на организма да възстанови нормалните си функции. Това способства както срещу заболявания на конкретни органи – черен дроб, стомах и черва, бъбреци, жлези и т.н., така и за подобряването на цялостното здраве.

Ползи за тялото от супата

Поради съвременния начин на живот – замърсяванията на храната, която консумираме неподбрано и без режим, на въздуха, който дишаме, на питейната вода, специалистите съветват годишно да се провежда по два пъти детокс. Тук трябва да се отбележи, че ползата от премахването на токсините от тялото не е „модерно“ откритие, а се практикува от древността, като например в аюрведа медицината в Индия и китайската медицина. Чрез отстраняването на натрупаните в тялото отрови, се спира вредното им въздействие върху клетките, съответно увреждането на тъканите и различните органи.

Особено важно е пречистването на черния дроб, където токсините се преработват и неутрализират. Ако той не бъде подпомогнат, обезопасяването на отровите не се извършва пълноценно и кръвта ги разнася из цялото тяло. Разбира се, това не омаловажава необходимостта да се подпомогнати другите органи, чрез които тялото се пречиства – черва, бъбреци, кожа, бели дробове. Ако те не филтрират правилно, отровите се трупат в организма и вредят на метаболизма за клетките.

И обратно – правилното функциониране на системите закрепва имунитета,    регулира храносмилането, подобрява кръвообръщението, ускорява метаболизма, кожата се почиства и обновява, премахва се стресът, вдига се общият тонус и жизнеността, човек се чувства по-комфортно и във физически, и в психически план.

Провеждането на детокс обаче трябва предварително да се консултира с лекар. В някои случаи детоксикацията е противопоказна: при жени, които са бременни или кърмят, хора със стомашни болести  – гастрити, язви, заболяване от диабет, високо кръвно и др.

Първите стъпки в подготовката за детокса са от диетата да бъдат изключени кафето, алкохолът, мазнините, рафинираната захар – те действат токсично и пречат на пречистването. Пушачите трябва да махнат цигарите. Освен това химическите почистващи препарати в бита трябва да бъдат заместени с естествени. Релаксиращите масажи  и йога, особено медитацията, снемат напрежението и са в помощ на процеса на детоксикация на тялото.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar