[:bg]Китайски дихателни технинки[:en]Chinese breathing exercises[:] | Lucky Fit

През 2018 г. Програмата ЛъкиФит в Банско има две нови специални опции – ЛъкиФит Пълен Детокс и ЛъкиФит Йога. Те са създадени с цел цялостно пречистване на организма и регулиране на физическото и психичното състояние чрез специални упражнения и релаксиращи практики.

Китайски дихателни технинки | Lucky Fit

Хранителният режим в ЛъкиФит Йога е разработен от индийски лекар и се основава на древната система за индийска медицина Аюрведа. В тази „наука за живота“, организмът се разглежда повече като процес, отколкото като „нещо“ статично. Или иначе казано – той е динамична система и всяко нещо, което правим, повлиява пряко или косвено върху неговото правилно функциониране.

Смята се, че 98% от всички атоми в тялото се подменят напълно за по-малко от година. Тогава защо ни се струва, че фигурата ни трудно подлежи на промяна? Защото трудно променяме своя начин на живот навиците на хранене, движение, емоционално реагиране, които дават резултат в състоянието и формата на тялото ни. 

Ако се научим да предприемаме правилните действия, отслабването и запазването на здравословното тегло всъщност би трябвало да е бързо и лесно, без да е необходимо да се подлагаме на гладуване или изтощителни тренировки.

Отслабване и природосъобразно хранене: основни правила според Аюрведа

По темата за природосъобразното хранене са писани и ще бъдат писани десетки книги, изследвания, съвети и разсъждения. Истината е, обаче, че най-основните правила на този вид хранене са и най-очевидните, или поне според Аюрведичното разбиране. Някои основни съвети в това направление могат да бъдат:

Хранете се, когато сте гладни

Първото правило на природосъобразното хранене е да ядем, когато сме гладни, т.е. когато усещаме, че организмът ни действително се нуждае от храна. Да, всеки знае това, но не се ли случва често да се храним, защото сме напрегнати на работа или в семейството, защото сме поканени на обяд, защото „няма“ какво да правим пред телевизора?

Бърза храна пред телевизора | LuckyFit

Важно е да започнем да преразглеждаме навиците си по отношение на храната, като започнем от най-простите, но постоянно повтарящи се действия, чиито ефекти се натрупват с времето. 

Въпросът „Наистина ли съм гладен?“ ще ни даде отговор кога и колко да хапнем, така че да дадем на организма всичко нужно и нищо излишно. А ако искаме да хапнем пред телевизора – можем да опитаме с плодове и зеленчуци, вместо с подсладени напитки и чипс. 

Приемайте подходящи за вас самите храни

Всеки човек е различен и нуждите за хранене на всяко тяло варират. Поради тази причина, в Програмата ЛъкиФит Йога, индивидуалната конституция (т.нар. “доша” в Аюрведа) на всеки участник ще бъде предварително определена и неговото меню за природосъобразно хранене ще бъде съобразено с резултатите. 

Повече за дошите и съответните принципи на природосъобразно хранене вижте тук: https://ayurvedasofia.bg/bg/blog/obshti-printsipi-na-hranene-v-ayurveda/.

Здравословно хранене чрез Аюрведа | LuckyFit

Пречиствайте тялото си редовно

В системата на Аюрведа, наднорменото тегло се свързва със смущения в храносмилането, резултат от които е натрупването на токсини в организма. Тези отпадни вещества са познати в индийската медицина като „ама“, която на физическо ниво се проявява като бяло лепкаво вещество, което блокира нормалното протичане на процесите в организма и влошава здравето.

Докато в тялото ни има натрупани токсини е практически невъзможно да се излекуваме от болестите или да отслабнем. 

Поради тази причина, първата стъпка към доброто здраве и стройната фигура е изчистването на ама от системата ни. За тази цел е важно да знаем и прилагаме принципите на правилното хранене, както и редовно да пречистваме организма си чрез програма за детокс.

Практикувайте “разтоварващ ден”

В индийската система за здраве и красота се насърчава практикуването на разтоварващ ден веднъж седмично. Това представлява ден, в който трябва да консумираме само течна храна (супи, чайове, фрешове, смути, варива, разбити с вода, топло мляко) или само на вода. 

Задължителен е приемът на гореща вода на всеки половин или един час, тъй като тя разтваря „ама“ и пречиства организма от натрупаните токсини.

Препоръчва се още добавянето на джинджифил в менюто, както и на други стимулиращи храносмилането подправки като кимион, куркума, канела, карамфил, синапено семе и черен пипер. 

Джинджифилът спомага също за изчистването на „ама“, като може да се приема под формата на:

  • Подправка в ястията или преди хранене
  • Нарязан на парченца или смлян с вода на сок
  • Пресен джинджифил с малко лимонов сок и мед (по желание)
  • Под формата на чай преди хранене и др. 

Ако никога до момента не сте правили пречистващ ден само на течности, добра идея е да намалявате количествата на поетата храна предварително, няколко дни преди това. По този начин можете да подобрите резултатите и да намалите нивото на стреса, който може да предизвика рязката промяна. 

Поддържайте съобразен дневен режим

В древната Аюрведа система има общи предписания за това кои храни помагат за намаляване на теглото и в кои часове е препоръчително да се храним. Така например периодът от 10 до 14 ч. е благоприятен за храносмилането и съответно е подходящ за основното за деня хранене. 

Всеки човек обаче има характерни потребности според своята конституция и затова е важно менюто да бъде съставено според нея.

Не се колебайте да се включите в новите ни специални програми ЛъкиФит Пълен Детокс и ЛъкиФит Йога в Банско за цялостно пречистване и хармонизиране на тялото с индивидуален подход към Вас!

Очакваме Ви!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar