Пробиотици и пребиотици за стройна фигура

Пробиотиците и пребиотиците са необходимо условие за здравето на чревната микрофлора, а тя – от своя страна – за здравето на цялото тяло и повечето системи в него.

Повечето от вас знаят, че до допълнителен прием на пробиотици задължително се прибягва при прием на антибиотик. Вероятно също сте чували, че с помощта на живи пробиотици вече се постигат добри резултати при лечение на различни остри и хронични заболявания. 

Различни видове пробиотици се предписват за регулиране на стомаха, подсилване на имунитета, подобряване на общия тонус и т.н. Знаем ли се обаче достатъчно за това що е то пробиотик и пребиотик и какви са ползите им за нас?

По-долу събрахме на едно място най-важното, което трябва да знаете за връзката между пробиотици, пребиотици, синбиотициИ стройната фигура! 

Пробиотици – характеристики и свойства

Пробиотиците се проучват активно от началото на 20-ти век. Названието им произлиза от старогръцките думи „pro” (за) и „bio” (живот), т.е, за живот

Известен факт е, че чревната флора на възрастния индивид има над 500 милиона бактерии – те биват полезни и вредни. 

Какво е пробиотик? Според медицинското определение, пробиотиците са живи организми, които имат здравословен ефект върху човешкото тяло. Или иначе казано – това е полезната част от споменатите по-горе 500 милиона бактерии в стомашно-чревния тракт. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Пробиотиците помагат за възстановяване на вътрешния микробен баланс. Понякога е необходимо да си ги набавим допълнително чрез определени храни или на таблетки под формата на добавки. 

Тайната на пробиотиците е, че по най-благоприятен начин за нас разграждат хранителните съставки, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната. Така, те помагат на организма успешно да се освободи от вредните и токсични вещества.

Предимства на пробиотиците: защо помагат и с какво?

В последните години учените са категорични, че пробиотиците:

 • Имат основна роля за правилното функциониране на храносмилателната система
 • Имат отличен ефект за понижаване на лошия холестерол
 • Регулират хормоните
 • Укрепват имунитета
 • Помагат на дихателните функции
 • Влияят благоприятно при различни инфекциозни заболявания
 • Намаляват риска от някои видове рак

Накратко – ползите от приема на пробиотици за деца и възрастни са достатъчно много и са научно доказани категорично и многократно. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Доказаните им предимства лекарите обясняват с това, че наличието на необходимото количества полезни живи организми в чревния тракт конкурира и ограничава размножаването на болестотворните такива.

Медицински проучвания сочат, че отличният баланс в организма е постижим при 80 процента добри бактерии срещу 20 процента от лошите. 

Пробиотиците са отговорни и за по-добрата обмяна и усвояемост на веществата, като по този начин регулират разполагаемостта с хормони и витамини, нужни за добро физическо и психическо здраве. 

Отговорни са и за ензимите, с помощта на които бързо се разграждат и обезвреждат вредните вещества в червата. Това е естествен начин защитата на имунната система срещу злокачествените болести да заработи на максимални обороти и с максимална ефективност.

За кого са предназначени и за кого са противопоказни пробиотиците?

Пробиотиците са подходящи за прием във всяка възраст. За съжаление, с напредване на годините, броят на добрите бактерии в дебелото черво намалява по естестврен начин, особено когато е налице и небалансирана диета. 

Това се случва и при хората, подложени на системен стрес, както и при тези, които имат хроничен чревен дисбаланс поради пропуснат прием на добър пробиотик след антибиотик в миналото. Ето защо, пробиотици за възрастни може и е препоръчително да се използват ежедневно под формата на естествени храни или хранителни добавки. 

Положителната новина е, че един добър пробиотик почти няма отрицателно действие. Понякога може да има странични ефекти, при хора с определи алергии към хранителни съставки. Разбира се, това е строго индивидуално. Затова се счита, че пробиотиците са безопасни за здрави хора без хранителни непоносимости или специфични хронични заболявания.

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Могат ли пробиотиците да бъдат елемент от диетата ни?

Пробиотиците са не само подходящи за различните хранителни режими и диети, но и са задължителна част от всекидневното меню. Добрата новина е, че най-добрите български пробиотици са естествена част от кулинарната ни традиция, а приемът им е изключително лесен, достъпен и – разбира се – вкусен. 

Най-качествения пробиотик е този, който можем да си направим у дома – и това може да бъде например:

 • Кисело мляко
 • Кефир
 • Извара
 • Айрян
 • Квасен хляб
 • Кисело зеле и др.

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Според произхода и функциите им, могат да бъдат обособени три основни вида пробиотици :

 • Първите са медицинските, които са препарати, съдържащи микроорганизми. Основната им е цел е терапевтична – лечение или профилактика на различни заболявания.
 • Втората група са фармацевтичните, най-често под формата на таблетки.
 • Третият вид са пробиотиците от естествен произход и това са различни полезни храни и хранителни продукти.

Ежедневната диета е класически вариант да си набавим необходимите на тялото пробиотици. Ето защо, в последните години все повече хора преоткриват ползите от ферментиралите храни, традиционно популярни по нашите географски ширини. 

Ферментирали храни за стомашно здраве

Ако търсите начин да консумирате добър пробиотик за жени, мъже и деца – ферментиралите зеленчуци са най-лесния отговор на задачата. 

Зеле, моркови, краставички, камби, кореноплодни и др. се приготвят бързо и лесно вкъщи. Достатъчно е продуктите да се нарежат на дребно, да се осолят добре и да се залеят с вода. Подходящо е да се приготвят в стъклен буркан, където е достатъчно да преседят 2-3 дни, след което са ферментирали и готови за консумация.

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Подобен вид жива и пробиотично заредена храна е все по-предпочитана при диети и режими за елегантна фигура, свежа кожа и отличен тонус. Нещо повече – все повече проучвания доказват, че сред предимствата й е това, че може да потисне усвояването на хранителните мазнини

Казано по  друг начин – приемът на качествен пробиотик за жени може да попречи на мазнините да се задържат в организма, следователно предотвратявайки трупането на нежелани килограми. 

Обяснено научно, отслабването с помощта на пробиотици за жени се постига чрез задействане на определени механизми в организма. Наличието на жив пробиотик помага за освобождаване на хормона за ситост, а той, от своя страна, намалява апетита и съответно води до по-малко приета храна. 

Друга важна роля на пробиотиците е, че повишат нивата на протеин в организма. Вследствие на това намалява и количество мазнини, които тялото съхранява.

Не на последно място – приемът на добър пробиотик при запек може да намали дискомфорта, подуването и гниенето на храна в червата, по този начин понижавайки общия фон на токсини в тялото. 

Българската следа в полето на пробиотиците

Знаете ли, че Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus Bulgaricus) е най-старият пробиотик в света? 

Научно открит е през 1905 г., но всъщност има множество данни, че е добре познат като храна от хилядолетия. Той е една от най-полезните бактерии и когато попадне чрез храната в дебелото черво, започва да се размножава много бързо. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

За няколко часа, най-добрия пробиотик по нашите ширини може да достигне стотици милиони в 1 грам маса. Все пак, тази бактерия не е постоянен обитател на чревната флора, затова е препоръчително да се приема редовно.

Има хора, които страдат от недостиг на ензима лактаза, чиято основна функция е да разгражда млечната захар. При прием на заквасено мляко се облекчава болестният им проблем. Обяснението е, че млечнокиселите бактерии са източник на ензими, които разграждат млечната захар и така подпомагат организма в нейното усвояване.

Тридневна диета с кисело мляко

Ползите от приема на кисело мляко са добре известни. Продуктът е може би най-полезният естествен източник на пробиотици, което го прави предпочитана храна в различните режими за стройна фигура. 

Освен, че е добър пробиотик за стомах, киселото мляко съдържа важни ензими, витамини от групата В, минералите калций, фосфор, калий, магнезий, цинк и др. Също така и аминокиселини, които подпомагат изграждането на нови клетки, тъкани и мускули. 

Доказано е, че редовната консумация на кисело мляко:

 • Ускорява изгарянето на мазнини
 • Подобрява обмяната на веществата
 • Нормализира храносмилателната система
 • Пречиства организма от токсини и вредни вещества 

Затова, всяка диета с кисело мляко няма да лиши организма от основни вещества и ще доведе до положителни резултати при намаляване на теглото.

Примерно меню за диета с кисело мляко

В трите дни от диетата започвайте деня си с:

 • Чаша неподсладен чай
 • Филийка черен хляб
 • 100 грама извара или обезсолено сирене

Между основните хранения – например в 10.00 часа и в 15.00 часа – приемайте по една една чаена чаша кисело мляко. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

На обяд, заложете на порция огретен със сирене, зелена салата и айрян. Друг вариант е омлет с варени зеленчуци или сварено пилешко филе със снежанка. 

За вечеря, изберете между печена риба със кореноплодни, варени картофи със зелени пресни подправки и кисело мляко, свежа салата от моркови, ябълки и извара. 

Резултатът ще е видимо по-добър, ако приемате достатъчно количество минерална вода и билкови чайове.

Какви резултати да очакваме и кога?

Добрите резултати винаги са плод на постоянство и упоритост, особено когато става въпрос бързо да влезем във форма. Положителното е, че пробиотиците могат да са отличен помощник при извайване на добра фигура. 

При поддържане на необходимите нива на приятелски бактерии в организма, тялото по-добре разгражда приетите калории, метаболизмът се ускорява и не се трупат излишни мазнини. 

Важно е да се знае, че пробиотиците трябва да се приемат редовно с храните или на таблетки, за да може да се заселят трайно в чревния тракт и започнат да действат в наша полза.

Най-важният принцип тук е да не приемате просто пробиотик за антибиотик или пробиотици при запек, а напротив – да използвате добрите бактерии ежедневно, продължително и дългосрочно, като инструмент за отлично здраве и балансирано тегло. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Какво са пребиотиците и защо са важни?

Пребиотиците вървят ръка за ръка с пробиотиците и се допълват взаимно. Работят ли в тандем, защитата на нашето здраве е подсигурена. Смята се, че в когато се комбинират правилно, те пазят от сериозни проблеми, каквито са заболяванията на храносмилателната система, черния дроб, пикочния мехур, диария и запек.

Пребиотиците са специфична група храни. Специалистите ги определят като фибри, за които най-характерното е, че могат да бъдат преработени от стомашните микроорганизми. Те стимулират, подхранват и поддържат растежа на пробиотиците. Единствено пребиотиците не могат да бъдат усвоени в храносмилателната система. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Специфично за тях е, че са устойчиви на топлинна преработка, не се влияят от повишената киселинност и не се поддават на въздействието на ензимите в стомаха. Могат да бъдат разделени в три основни групи – въглехидрати, протеини и витамини.

Много от плодовете и зеленчуците са естествен източник на пребиотици. Десетте най-добри естествени пребиотични храни са –  чесън, лук, банан, аспержи, артишок, земна ябълка, леща, боб, овес, ечемик.

Пребиотиците, както и пробиотиците, е възможно да бъдат приемани на таблетки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.

Какво са синбиотиците и как да ги приемате?

Приемът на синбиотик е възможно най-добрата алтернатива за чревната флора, тъй като синбиотикът е комбинация между пробиотик и пребиотик. Ефектът, разбира се, е значително по-добър за организма. 

Изследвания сочат, че с приема на синбиотици се понижават мазнините в организма, като същевременно се повишава възможността за натрупване на мускулна маса. 

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Синбиотиците са все по-предпочитани от спортистите и активните хора, защото имат положителен резултат при стрес и умора. Те оптимизират функциите на организма след тежки физически натоварвания, доказано увеличават синтеза на костно вещество при фрактури и като цяло стимулират опорно-двигателния апарат.

Като натурална добавка, добър синбиотик може да се приема под формата на капсули, таблетки или сашета. Съдържанието му най-често е от един или няколко вида пробиотици, плюс поне един вид пребиотик.

Има и комбинации от храни, които ни набавят така полезната комбинация за организма. Освен това, в тази група са познати, достъпни и не особено скъпи продукти, които присъстват във всяка кухня. 

Това са съчетанието на:

 • Кисело мляко с банани
 • Ябълки, ленено семе или овесени ядки
 • Кисело зеле или краставички с бобови култури
 • Аспержи с ябълков оцет и др.

Пробиотици и пребиотици - отлична комбинация за стройна фигура

Всички те са препоръчителни храни в борбата с наднорменото тегло.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar