Пробиотици и пребиотици за стройна фигура
Пробиотици и пребиотици за стройна фигура

Пробиотиците и пребиотиците са част от ежедневието на съвременния човек. Почти задължително се прибягва до тях, когато се приема антибиотик. Все повече се налагат при лечението на различни заболявания. Препоръчителни са за по-добър тонус. Знаем ли се обаче достатъчно за тях и какви са ползите им за нас?

Пробиотици – характеристики и свойства

Пробиотиците се проучват от началото на 20 век. Названието им произлиза от старогръцките думи „pro” (за) и „bio” (живот), т.е, за живот. Според медицинското определение те са живи организми,  които имат здравословен ефект върху човешкото тяло. Известен факт е, че чревната флора на възрастния индивид има над 500 млн. бактерии – те биват полезни и вредни. 

Probiotics and prebiotics for a slim figure
Пробиотиците са от полезния вид и помагат за възстановяване на вътрешния микробен баланс. Понякога е необходимо да си ги набавим допълнително чрез определени храни или на таблетки под формата на добавки. Тайната на пробиотиците е, че по най-благоприятен начин за нас разграждат хранителните съставки, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната. Така помагат на организма успешно да се освободи от вредните и токсини вещества.

Предимства и недостатъци. Защо помагат и с какво?

В последните години учените са категорични, че пробиотиците:

 • имат основна роля за правилното функциониране на храносмилателната система.
 • имат отличен ефект за понижаване на лошия холестерол.
 • регулират хормоните.
 • укрепват имунитета.
 • помагат на дихателните функции.
 • влияят благоприятно при различни инфекциозни заболявания
 • намаляват риска от някои видове рак. 

Накратко – ползите от приема на пробиотици са достатъчно много. Доказаните им предимства лекарите обясняват с това, че наличието на необходимото количества полезни живи организми в чревния тракт конкурира и ограничава размножаването на болестотворните. 

Медицински проучвания сочат, че отличният баланс в организма е постижим при съотношение на добрите бактерии при 80 на сто срещу 20 процента от лошите. Пробиотиците са отговорни и за увеличаване на количеството на необходимите хормони и витамини. Отговорни са и за ензимите, с помощта на които бързо се разграждат и обезвреждат вредните вещества в червата. Това е естествен начин да заработи на макс защитата на имунната система срещу злокачествените болести.

За кого са предназначени и противопоказни?

Пробиотиците са подходящи за прием във всяка възраст. За съжаление, с напредване на годините, броят на добрите бактерии в дебелото черво намалява. Това се случва и при хората, подложени на системен стрес. Ето защо пробиотиците може и е препоръчително да се използват ежедневно под формата на храна или добавки. 

Положителната новина е, че те почти нямат отрицателно действие. Понякога може да има странични ефекти, при хора с определи алергии към хранителни съставки. Разбира се, това е строго индивидуално. Затова се счита, че пробиотиците основно имат достатъчно много предимства.

Пробиотици и пребиотици за стройна фигура

Могат ли да бъдат елемент от диетата ни?

Пробиотиците не само са подходящи за различните хранителни режими и диети, но и са задължителна част от всекидневното меню. Най-лесният им източник са добре познатите храни като:

 • киселото мляко
 • кефир
 • извара
 • айрян
 • квасен хляб
 • кисело зеле и др.

Според произхода и функциите им, могат да бъдат обособени три основни вида пробиотици. 

 • Първите са медицинските, които са препарати, съдържащи микроорганизми. Основната им е цел е терапевтична – лечение или профилактика на различни заболявания.
 • Втората група са фармацевтичните, най-често под формата на таблетки.
 • Третият вид са от естествен произход и това са различни полезни храни и продукти.

Традиционната храна са класически вариант да набавим необходимите на тялото пробиотици. В последните години все по-модерни стават ферментиралите храни.

Хит са зеленчуците като зеле, моркови, краставички, камби, кореноплодни и др., които се приготвят бързо и лесно вкъщи. Достатъчно е продуктите да се нарежат на дребно, да се осолят добре и да се залеят с вода. Подходящо е да се приготвят в стъклен буркан, където е достатъчно да преседят 2-3 дни, след което са готови за консумация.
Живата храна е все предпочитана при диети и режими за елегантна фигура, свежа кожа и отличен тонус.
Все повече проучвания доказват, че сред предимствата й е това, че може да потисне усвояването на хранителните мазнини

Казано по  друг начин – те не се задържат в организма и това предотвратява трупането на нежелани килограми. Обяснено научно, отслабването с помощта на пробиотици се постига, чрез задействане на определени механизми в организма. 

Те помагат за освобождаване на хормона за ситост, а той от своя страна намалява апетита и съответно води до по-малко приета храна. Друга важна роля на пробиотиците е, че повишат нивата на протеин в организма, а те намаляват количество мазнини, които тялото съхранява.

Знаете ли, че…

Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus Bulgaricus) е най-старият пробиотик в света. Научно открит е през 1905 г., но всъщност има множество данни, че е добре познат като храна от хилядолетия. Той е една от най-полезните бактерии и когато попадне чрез храната в дебелото черво, започва да се размножава много бързо. 

За няколко часа може да достигне стотици милиони в 1 грам маса. Все пак не е постоянен обитател на чревната флора, затова е препоръчително да се приема редовно.

Има хора, които страдат от недостатъчност на ензима лактаза, чиято основна функция е да разгражда млечната захар. При прием на  заквасено мляко се облекчава болестният им проблем. Обяснението е, че млечнокиселите бактерии са източник на ензими, които разграждат млечната захар и така подпомагат организма в нейното усвояване.

Тридневна диета

Ползите от приема на кисело мляко са добре известни. Продуктът е може би най-полезният естествен източник на пробиотици, което го прави предпочитана храна в различните режими за стройна фигура. Киселото мляко съдържа важни ензими, витамини от групата В, минералите калций, фосфор, калий, магнезий, цинк и др. 

Също така и аминокиселини, които подпомагат изграждането на нови клетки, тъкани и мускули. Доказано е, че редовната му консумация:

 • ускорява изгарянето на мазнини.
 • подобрява обмяната на веществата.
 • нормализира храносмилателната система.
 • пречиства организма от токсини и вредни вещества. 

Затова всяка диета с кисело мляко няма да лиши организма от основни вещества и ще доведе до положителни резултати при намаляване на теглото.

Примерно меню:
В трите дни от диетата започвайте деня си с:

 • чай
 • филийка черен хляб
 • 100 грама извара или обезсолено сирене.

Между основните хранения, например в 10.00 часа и в 15.00 часа, приемайте по една една чаена чаша кисело мляко. На обяд заложете на порция огретен със сирене, зелена салата и айрян. 

Друг вариант е омлет с варени зеленчуци или сварено пилешко филе със снежанка. За вечеря изберете между печена риба със кореноплодни, варени картофи със зелени пресни подправки и кисело мляко, свежа салат от моркови, ябълки и извара. Успехът ще е по-добър, ако приемате достатъчно количество минерална вода и  билкови чайове.

Какви резултати да очакваме и кога?

Добрите резултати винаги са плод на постоянство и упоритост, особено когато става въпрос бързо да влезем във форма. Положителното е, че пробиотиците могат да са голям помощник при извайване на добра фигура. 

При поддържане на необходимите нива на приятелски бактерии в организма, тялото по-добре разгражда приетите калории, метаболизмът се ускорява и не се трупат излишни мазнини. Важно е да се знае, че пробиотиците трябва да се приемат редовно с храните или на таблетки, за да може да се заселят трайно в чревния тракт и започнат да действат в наша полза.

Пробиотици и пребиотици за стройна фигура
Пребиотици

Пробиотиците вървят ръка за ръка с пребиотиците и се допълват взаимно. Работят ли в тандем, защитата на нашето здраве е подсигурена. Смята се, че в когато се комбинират правилно, те пазят от сериозни проблеми, каквито са заболяванията на храносмилателната система, черния дроб, пикочния мехур, диария и запек.

Пребиотиците са специфична група храни. Специалистите ги определят като фибри, за които най-характерното е, че могат да бъдат преработени от стомашните микроорганизми. Те стимулират, подхранват и поддържат растежа на пробиотиците. Единствено пребиотиците не могат да бъдат усвоени в храносмилателната система. 

Специфично за тях е, че са устойчиви на топлинна преработка, не се влияят от повишената киселинност и не се поддават на въздействието на ензимите в стомаха. Могат да бъдат разделени в три основни групи – въглехидрати, протеини и витамини.
Много от плодовете и зеленчуците са естествен източник на пребиотици. Десетте най-добри естествени пребиотични храни: чесън, лук, банан, аспержи, артишок, земна ябълка, леща, боб, овес, ечемик.
Пребиотиците, както и пробиотиците, е възможно да бъдат приемани на таблетки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.

Синбиотици

Съществува и още по-отличен вариант, който е комбинация на пробиотик с пребиотик. 

Ефектът е значително по-добър за организма. Изследвания сочат, че с приема на синбиотици се понижават мазнините в организма, повишава се възможността за натрупване на мускулна маса. 

Все по-предпочитани са от спортистите и активните хора, защото имат положителен резултат при стрес и умора. Те оптимизират функциите на организма след тежки физически натоварвания, доказано увеличават синтеза на костно вещество при фрактури и като цяло стимулират опорно-двигателния апарат.

Синбиотиците като натурална добавки могат да се приемат под формата на капсули, таблетки или сашета. Съдържанието им най-често е от един или няколко вида пробиотици плюс поне един вид  пребиотик.

Има и комбинации от храни, които ни набавят така полезната комбинация за организма. Освен това, в тази група са познати, достъпни и не особено скъпи продукти, които присъстват във всяка кухня. 

Това са съчетанието на:

 • кисело мляко с банани
 • ябълки, ленено семе или овесени ядки
 • кисело зеле или краставички с бобови култури
 • аспержи с ябълков оцет и др.

Всички те са препоръчителни храни в борбата с наднорменото тегло.

Вашият коментар