Диети за отслабване чрез салати | LuckyFit
Диети за отслабване

Според редица специалисти индивидуалният подход в храненето е от съществено значение за ефективността на борбата с излишните килограми. Безспорен факт е, че неперсонализираните диети за отслабване са не само неефективни и крият сериозни рискове за здравето, но често водят и до последващо увеличаване на теглото, познато като йо-йо ефект.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА ДИЕТАТА?

Временен режим на хранене, характеризиращ се със значително ограничаване на приеманите калории с цел изгаряне на телесни мазнини и редукция на излишни килограми.

Диетите варират както по своята строгост, така и по своята продължителност. Всички сме чували за нисковъглехидратни диети, диети само на вода или на плодови и зеленчукови сокове, диети без мазнини или точно обратното – с високо съдържание на мазнини, но с пълно ограничаване на въглехидратите.

Много от хората не могат да се откажат от любимите си храни, затова се насочват към по-лек хранителен режим, като просто ограничават количеството или избират да не се хранят след 16:00 или 18:00 часа. Други се придържат към монодиетите, които им позволяват да приемат на практика неограничено количество храна, но от един вид – често неовкусена, без добавена сол, мазнини или захар…

Който и вариант на диета да изберем, статистиката в борбата с излишните килограми не е обнадеждаваща по отношение на желаните резултати за трайна загуба на телесно тегло.

Защо обаче, въпреки многообразната си природа, диетите не действат?

Диетите не са ефективни по ред причини – от биологични до психологични. Според редица учени гените играят безспорна роля в индивидуалното регулиране на теглото. Повечето от нас имат генетично предопределени телесна маса и структура. Когато се опитваме да излезем от нормалните за себе си и строго индивидуални физически граници, тялото ни изпитва сериозни затруднения да се адаптира.

Напълняване въпреки диета | LuckyFit

Психологичните причини се изразяват в това, че за да функционира правилно, нашият мозък изисква да приемаме храна, чрез която се подсигурява оцеляването на организма. Ограничаването на калориитепричинява психичен стрес, който води по-скоро до увеличаване, отколкото до намаляване на теглото.

Повечето хора, които се подлагат на една или друга диета, се чувстват потиснати от външния си вид. Причината за това е, че те се влияят от наложените в обществото стандарти за физическа красота и си внушават, че не могат да бъдат привлекателни, ако не са слаби. Те вярват, че неспособността им да отслабнат или пък да запазят теглото си, е признак на слабост, липса на самоконтрол и личностни недостатъци и същевременно се тревожат, че наднорменото тегло крие потенциални рискове за здравето.

Независимо на кой тип диета ще се спрем, в началото отслабването е относително лесно и можем да загубим от 5 до 10% от теглото си. След това обаче то почти винаги се възвръща, като може дори да надвиши първоначалните си нива.

При повечето хора диетите не водят до трайна загуба на тегло или ползи за здравето. Доказано е, че честите промени в телесната маса – редуване на загуба и последващо натрупване на килограми, водят до редица здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет, отслабена имунна система и др.

Поради факта, че ползите от диетите са несравнимо по-малки в сравнение с потенциалните вреди от тях, те не могат да бъдат препоръчвани като безопасно и ефективно решение на проблема със затлъстяването.

В едно можем да бъдем сигурни – диетите нямат за цел дългосрочна загуба на тегло, в противен случай не би съществувала диетична индустрия с оборот, надхвърлящ 30 милиарда долара.

Възниква въпросът защо въпреки многообразието от диети и подходи, експерти и книги по диетология не губим тегло?

Отговорът е логичен и прост: диетите влизат в конфликт с нашата физика, психика, както и с вродената ни потребност да изпитваме наслада и удоволствие.

Основните причини, поради които диетите не са ефективни

small-logo-luckyfitДиетите забавят загубата на тегло

Много хора имат усещането, че когато се борят най-усилено с излишните килограми, тялото им сякаш ги бойкотира. Това е точно така, защото организмът ни възприема диетата като стресов фактор.

Когато сме подложени на стрес, произвеждаме високи нива на кортизол и адреналин (хормони на стреса), които карат тялото ни да забави скоростта, с която изгаря калории. С други думи, организмът целенасочено забавя усилията ни за намаляване на теглото, тъй като възприема ниския прием на калории като заплаха за нашето оцеляване.

small-logo-luckyfitДиетите не водят до устойчива промяна

Спазвайки определена диета, повечето от нас могат да променят хранителните си навици за период от една или две седмици, понякога дори за месец или два, което обаче е постижение само на повърхностно, външно ниво.

Разбира се, че е важно с какво се храним, но промяната в избора ни на храна днес, не води непременно до дълготрайно коригиране на хранителните ни навици. Това се дължи на факта, че възприемаме диетите като временно ограничение, поради което те не повлияват дълбоко вкоренените ни вярвания, модели и форми на поведение, предопределящи нашите предпочитания и начин на хранене в дългосрочен план.

Ако диетата се фокусира само и единствено върху избора на храна и не отговаря на въпроса „Защо?“, вероятно ще си останем на повърхността и ще продължим да изпитваме потребност от храни, които намаляват енергията и влошават здравето ни. За да постигнем устойчиви промени в хранителните си навици, трябва да си отговорим на следните въпроси: защо се храним, как се храним, кои сме ние като консуматори.

Дългосрочният резултат се дължи на постигането на промени както на външно ниво – избор на храна и хранително поведение, така и на вътрешно (дълбинно) ниво, познато още като психология на храненето. В нашата психологическа нагласа и начин на мислене е ключът към връзката между храната и тялото ни.

small-logo-luckyfitДиетите са ограничаващи

Защо диетата не е ефективна | LuckyFit

Всички диети по същество са рестриктивни и имат елемент на лишение, тъй като често съдържат списък с храни, които трябва да избягваме, за да постигнем желаните резултати.

Диетите изискват от нас воля и способност да се придържаме към правилата. Проблемът с това ограничаващо, сурово отношение към нас самите е, че в крайна сметка не ни е приятно. Когато се ограничаваме и постоянно контролираме какво ядем, не изпитваме никакво удоволствие от храната.

Тези постоянни ограничения са предпоставка за стресиране на тялото и съответно до повишена секреция на хормоните на стреса, което от своя страна намалява потенциала ни да изгаряме на калории. Именно по този начин самите ние съдействаме за създаването на предпоставки за затруднено редуциране на теглото.

Диетите не са ефективни, но изследването на дълбинната психология, свързана с удоволствието от храненето, е. Създавайки положителна връзка между себе си и храната, ние всъщност подпомагаме тялото си на физическо и психично ниво и си осигуряваме идеалните условия за достигане на нашето естествено, перфектно тегло. С други думи, ако диетите залагат предимно на приложността и външния ефект, то психологията на храненето се фокусира върху същината: кои сме ние, какви са нашите хранителни навици, каква е причината за това и т.н.

small-logo-luckyfitДиетите не са успешни в дългосрочен план

Ако диетите водеха до дългосрочни резултати, щяхме да се подложим еднократно на определен хранителен режим, да отслабнем, да научим какво работи в полза на тялото ни и никога повече да не прибегнем към подобни ограничения. За съжаление, нещата стоят по различен начин.

Намаляването на калориите и увеличаването на активността първоначално водят до загуба на килограми. Това може да ни послужи като мотивация да продължим… докато не ударим на камък.

Тъй като човешкото тяло е силно адаптивно, прекомерното физическо натоварване и значителното намаляване на калориите могат да го поставят в състояние на стрес, което забавя метаболизма ни. Казано по друг начин, тялото ни ще складира всички мазнини, за да ни помогне да оцелеем, когато сме изправени пред опасността от глад, тъй като то възприема нашата диета именно по този начин – като заплаха за нашия живот и здраве. Така постепенно загубата на тегло ще изисква още повече намаляване на калориите и още повече тренировки. Това е порочният кръг при повечето диети, който е и причината хората да се отказват от тях – устроени сме така, че да търсим удоволствие и да избягваме болката.

Постоянното състояние на стрес, съпътстващо прилагането на която и да било диета, е болезнено и затова в крайна сметка ние се връщаме към познатите предишни удоволствия под формата на храна, която е била изключена по време на диетата. За съжаление, това обикновено води до качване на повече килограми, отколкото първоначално сме изгубили.

small-logo-luckyfitПри диетите няма индивидуален подход

Диета от персонален инструктор | LuckyFit

Нашата метаболитна силазависи от множество фактори, като начинът ни на хранене и живот има много по-голямо въздействие върху тялото и теглото ни, отколкото броят и видът на калориите, които приемаме. Диетите ни дават правила, които да следваме, но без да вземат под внимание нашите специфични особености и лични предпочитания.

За да бъдат установени специфичните ни метаболитни нужди, се изисква индивидуален подход, при който се изследва нашата личност, генетика, начин на живот, физически тип, взаимоотношения и т.н. Важно е да осъзнаете, че диетата, която спазвате, може да бъде 100% ефективна за някого, но това вероятно не сте Вие.

Повечето хора, които се подлагат на диети, нямат вяра в собствените си способности да „стопят“ излишните килограми. Те искат моментални решения и търсят чудодейни формули за незабавно намаляване на теглото. Затова и са склонни да влагат парите и времето си в подвеждащи обещания за бързо и лесно отслабване, след което се чувстват потиснати и провалили се.

Затова, вместо да изразходвате скъпоценната си енергия, за да дадете власт на поредната диета, време е да повярвате в себе си и собствената си способност да „чувате“ тялото си, за да откриете от какво наистина се нуждае. Вие сте най-добрият експерт за своето тяло. Вие и само Вие можете да създадете съвършената диета, за да задоволите своите индивидуални нужди, свързани с Вашето физическо и психично здраве.

Сигурни сме, че вече знаете защо ние, екипът на Лъки Фит Банско не препоръчваме диетите и не ги прилагаме в своите програми. Нашата мисия е да Ви помогнем да се освободите от натрупаните излишни килограми, като същевременно съхраните своето здраве. Работим само и единствено с персонализирани хранителни режими, изцяло разработени за нуждите и отчитащи спецификите на отделния човек.

Искате да отслабнете? Изпробвали сте множество диети, но без резултат? Доверете се на нашите специалисти, които на базата на индивидуален физически преглед ще Ви изготвят индивидуален хранителен режим и ще Ви помогнат да подобрите трайно хранителните си навици!

Очакваме ви!