Диети за отслабване чрез салати | LuckyFit

Според редица специалисти индивидуалният подход в храненето е съществено значим за ефективността на борбата с излишните килограми. Безспорен е фактът, че неперсонализираните диети за отслабване са не само неефективни, крият сериозни рискове за нашето здраве, но често водят и до наддаване на допълнителни килограми над първоначалното ни тегло, тъй нареченият йо-йо ефект, и то под формата на телесни мазнини!

Какво представлява по своята същност диетата?

Временен режим на хранене, характеризиращ се със значително ограничаване на поеманите калории, с цел изгаряне на телесни мазнини и редукция на излишни килограми.

Диетите варират както по своята строгост, така и по своята продължителност. Всички сме чували за ниско въглехидратни диети, диети само на вода или на плодови и зеленчукови сокове, диети без мазнини или дори напротив – диети с високо съдържание на мазнини, но с пълно ограничаване на въглехидратите.

Някои от нас не могат да се откажат от любимите си храни избират по-леки диети, като просто ограничават количеството консумирана храна или пък избират отказ то храна след 16 или 18 часа, други пък се придържат към моно диетите, според които в рамките на деня можем да консумираме практически неограничено количество от един тип храна, често неовкусена и без добавена сол, мазнини или захар…

Който и вариант на диета да изберем, статистиката в борбата с излишните килограми няма да ни обнадежди относно желаните резултати и трайната загуба на телесно тегло.

Защо обаче, въпреки многообразната си природа, диетите НЕ действат?

Диетите не са ефективни по ред причини – от биологични до психологични. Според редица учени гените играят безспорна роля в индивидуалното регулиране на теглото на всеки човек. Повечето от нас имат генетично предопределено телесна маса и структура. Когато се опитваме да излезем извън нормалните за нас индивидуални физически граници, тялото ни изпитва сериозни затруднения да се адаптира.

Напълняване въпреки диета | LuckyFitПсихологичните причини се изразяват в това, че нашият мозък функционира, така че изисква на физическо ниво храна, за да се подсигури оцеляването на организма. Ограничаването на калориите създава психологически стрес, който обуславя по-скоро наддаването на тегло, а не неговата загуба.

Повечето хора, които се подлагат на една или друга на диета го правят, водени от някоя от следните причини: потиснати от обществено налаганите стандарти за физическа красота, те си внушават, че не могат да бъдат красиви, достойни или привлекателни, освен ако не са слаби. Също така, те вярват, че неспособността им да отслабнат и да запазят теглото си е признак на слабост, липса на самоконтрол и лични недостатъци. В същото време изпитват опасения относно потенциалните рискове за здравето, в резултат от наднорменото тегло.

Независимо на кой тип диета ще се спрем, в началото отслабването е относително лесно и можем да загубим от 5 до 10 процента от теглото си, но след това теглото почти винаги се възвръща дори над първоначалните нива.

Диетите не водят до трайна загуба на тегло или ползи за здравето при повечето хора. Доказателствата сочат, че честите вариации в телесната маса – многократната загуба и последващо натрупване на тегло са свързани с редица сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и отслабена имунна система. Предимствата на диетите са твърде малки, а потенциалната вреда от тях – твърде голяма, за да се препоръчват като безопасно и ефективно лечение на затлъстяването.

В едно можем да бъдем сигурни! Диетите не целят дългосрочна загуба на тегло, защото в противен случай не би съществувала над 30 милиарда долара диетична индустрия.

Възниква въпросът: с толкова много различни диети и толкова много различни подходи, толкова много експерти и книги по диетология, защо не губим тегло?

Отговорът е логичен и прост: диетите действат директно срещу нашата физика, психика и вродената ни потребност от наслада и удоволствие.

Основните причини, поради които диетите не са ефективни:

small-logo-luckyfitДиетите забавят загубата на тегло

На много хора им се струва, че когато се борят най-усилено с излишните килограми, тялото им сякаш работи срещу тях, и това е точно така. Нашето тяло възприема диетата като стресов фактор.

Когато сме подложени на стрес, ние произвеждаме високи нива на кортизол и адреналин (хормони на стреса). Тези хормони карат нашето тяло да забави скоростта, с която изгаряме калории. Тялото ни умишлено забавя усилията ни за намаляване на теглото, защото възприема ниския прием на калории като заплаха за оцеляването ни, а целта на нашето тяло е да съхрани живота и здравето ни.

small-logo-luckyfitДиетите не водят до устойчива промяна

Спазвайки определена диета, повечето от нас могат да променят хранителните си навици за период от една или две седмици или понякога дори месец или два, но най-често – промените, предизвикани от диетата, са външни промени.

Разбира се, че е важно с какво се храним, но промяната в избора ни на храна днес, не води непременно до дълготрайна промяна в хранителните ни навици. Това се дължи на факта, че възприемаме диетите като временно ограничение и те не засягат дълбоко вкоренените ни вярвания, модели и форми на поведение, които предопределят в дългосрочен план предпочитанията ни и начина ни на хранене.

Ако диетата се фокусира само и единствено върху избора на храна и не засяга въпроса „защо“ продължаваме да искаме храни, които намаляват нашата енергия и влошават здравето ни, то тогава вероятно ще останем само на повърхностно ниво. За да се направят устойчиви промени в хранителните ни навици, трябва да разберем защо ядем, как ядем и кои сме ние като консуматори.

Дългосрочната промяна се дължи на промени както на външно ниво: избор на храна и хранително поведение, така и на вътрешно ниво, което познаваме като психология на храненето. Начинът ни на мислене, съзнателно или несъзнателно, е ключът към връзката между храната и тялото ни.

small-logo-luckyfitДиетите са ограничаващи

Защо диетата не е ефективна | LuckyFit

Всички диети имат елемент на лишения и често съдържат списък с храни, които трябва да избягваме, ако искаме да постигнем резултати. Рестриктивните диети изискват да имаме „воля“ и способност да се придържаме към правилата. Но проблемът с това ограничаващо, сурово отношение е, че то не е приятно! Не изпитваме никакво удоволствие от храненето си, когато се ограничаваме и постоянно контролираме какво ядем.

Тези постоянни ограничения са предпоставка за възникване на стресова среда в тялото ни, а повишената секреция на хормоните на стреса намалява потенциала ни за изгаряне на калории. Така именно създаваме предпоставки, които затрудняват редуцирането на теглото.

Диетите не са ефективни, но изследването на дълбоката психология, свързана с удоволствието от храненето е. Чрез създаване на положителна връзка между нас и храната, ние всъщност подпомагаме тялото си на физическо и психическо ниво, осигуряваме си идеалните условия за достигане на нашето естествено, перфектно тегло. Докато диетите се занимават с външната част, то психологията на храненето обръща силно внимание на това кои сме какви са нашите хранителни навици.

small-logo-luckyfitДиетите не са успешни в дългосрочен план

Ако диетите бяха успешни, щяхме да се подложим на диета, да отслабнем, да научим какво работи за тялото ни и никога да не се подлагаме на диета отново. Докато диетите могат да работят невероятно добре в краткосрочен план, то лесно е да се разбере защо същите не са ефективни в дългосрочен план.

Първоначално, ограничаването на калориите и увеличаването на активността водят до загуба на няколко килограма. Това може да послужи като мотивация, за да продължим, докато не ударим на камък.

Тъй като човешкото тяло е много адаптивно, прекомерното физическо натоварване и значителното намаляване на калориите могат да поставят тялото ни в състояние на стрес, което забавя метаболизма ни. Или казано по-просто, тялото ни ще складира всички мазнини, за да останем живи пред опасността от глад, тъй като то така възприема нашата диетата.

Така, постепенно, загубата на тегло ще изисква още повече намаляване на калориите и още повече тренировки. Това е порочният кръг на повечето диети, и затова хората се отказват от тях. Устроени сме да търсим удоволствие и да избягваме болката.

Постоянното състояние на стрес по време на диета е болезнено, така че в крайна сметка се връщаме към предишните удоволствия под формата на самата храна, която сме елиминирали по време на диетата. За съжаление, това обикновено води до качване на повече тегло, отколкото първоначално сме изгубили.

small-logo-luckyfitДиетите нямат индивидуален подход

Диета от персонален инструктор | LuckyFit

Нашата метаболитна сила се основава на много неща, освен на калориите и изгаряната енергия. Начинът ни на хранене и живот имат по-голямо въздействие върху тялото и теглото ни, отколкото броя и вида калории, които приемаме. Диетите ни дават правила, които следваме, но уникалните ни обстоятелства, лични фактори и индивидуалност не се вземат под внимание.

Идентифициране на специфичните ни метаболични нужди изисква експериментиране и изследване на нашата личност, генетика, начин на живот, тип физика, взаимоотношения и много повече. Важно е да осъзнаете, че диетата, която спазвате може да е 100% перфектна за някой, но този някой вероятно не сте вие.

На повечето хора, които се подлагат на диети, им липсва доверие в самите тях и в собствената им способност да стопят излишните килограми. Те искат моментални решения на проблемите си и търсят незабавна формулата за загуба на килограми. Влагат парите и времето си в подвеждащи обещания за бързо и лесно отслабване, което в крайна сметка няма да е ефективно и след това се чувстват неуспели и потиснати.

Така че, вместо да изразходвате скъпоценната си енергия, даваща власт на поредната диета, то време е да повярвате в себе си и в собствената си способност да слушате тялото си, за да откриете от какво хранене наистина се нуждаете. Вие сте най-добрият експерт на тялото си и само вие можете да създадете съвършената диета, за да задоволите всичките си индивидуални нужди за хранително, физическо и психично здраве.

Сигурни сме, че вече знаете защо ние, екипът на Лъки Фит Банско не препоръчваме и прилагаме диетите в своите програми Нашата мисия – да ви помогнем да съхраните здравето си и да се освободите от натрупаните излишни килограми. Работим само и единствено с персонализирани хранителни режими, изцяло проектирани съобразно нуждите и спецификата на всеки човек.

Искате да отслабнете, пробвали сте поредица от диети, но без резултат… Доверете се на нашите специалисти! На база индивидуален физически преглед нашите специалисти ще ви изготвят персонален хранителен режим и ще ви помогнат да подобрите трайно хранителните си навици!

Очакваме ви!