Site icon LuckyFit

Можем ли сами да си съставим хранителен режим за отслабване?

Хранителен режим за отслабване

Как да си изготвим хранителен режим за отслабване?

Въпросът по какъв начин да отслабна трайно вълнува много жени и мъже. Отговорът не е толкова лесен, тъй като индивидуалните характеристики не са за подценяване, когато се нуждаем от гарантирана промяна на фигурата.

Повечето хора харесват някоя диета и решават, че тя е ключът към успеха. За съжаление, специалистите по хранене са категорични, че не се ли включи подходяща двигателна активност и не се ли променят някои вредни навици, то няма как да се постигне гарантиран резултат.

Най-добрият начин е първо да се изчисли индексът на телесната маса, за да се поставят реални цели във времето. Те е нужно да бъдат съобразени както със здравословното състояние на човек, така и с възрастта и пола, с проблемните зони и останалите индивидуални черти.

Разпределяне на калориите и макронутриентите при отслабване

Това е една от най-сериозните задачи, тъй като в процеса на отслабване е необходимо да се съобрази приемът на калории. За да премине тялото в режим на сваляне на килограми, то от значение е т.нар. калориен дефицит. Това означава, че приетите калории трябва да са по-малко, отколкото изгаряните от организма. В помощ са калкулаторите за калории, тъй като те дават отговор за стойностите на дадената храна.

Важно е да отбележим, че калорийния дефицит и хранителния режим за отслабване на жените и мъжете, могат да се различават съществено. Това е така, защото структурата на телата са различни, количеството телесни мазнини е различно (жените по принцип имат повече мазнини и това е просто факт), мъжете имат повече мускулна маса (разбира се с минимални изключения), хормоните са различни и т.н. Това са фактори, които се вземат предвид, заедно с индивидуалните особености на всеки човек, желаещ да отслабва и търсещ промяна в хранителния режим и хранителните си навици.

Друго важно правило е, че мазнините и въглехидратите трябва да бъдат намалени в дневното меню. Все пак последните проучвания сочат, че нито една хранителна група не е добре да бъде напълно ликвидирана, за да не изпитва тотален глад към нея тялото.  По-важното е как те ще бъдат разпределени през деня.  Специалистите съветват в хранителния режим за отслабване да се предвиди, че 1 грам мазнини съдържа 9 ккал, докато 1 грам протеини и въглехидрати се равняват на 4 ккал.

Най-добре е да се консултираме с диетолог или да се премине към нов хранителен режим за отслабване под наблюдение на медицински лица. Това е възможно в клиниките за отслабване. В България лидер в бранша е ЛъкиФит в Банско. Така по-лесно после се прилагат новите навици вкъщи и се следва самостоятелен режим до постигане на исканите промени в теглото.

Защо е добре да включиш зареждащи дни в режим с калориен дефицит?

Зареждащите дни са онези, в които се увеличават калориите за ден през определен интервал от време. Целта им е да направят новия хранителен режим за отслабване по-лесно усвоим от организма. Но, когато се говори за зареждащи дни, това не означава да преядете или да си позволите всичко забранено. Дори тогава е необходимо да е при строги правила и самоконтрол.

Може да си разрешите любимо ястие или продукт, но в разумни порции. По този начин ще дадете повече енергия на мускулите. От друга страна е полезно за психическото и емоционалното преминаване през промяната, на която подлагате вашето тяло.

Как да си изготвим хранителен режим за покачване на мускулна маса?

При трупане на мускулна маса хранителният режим винаги е съпроводен от достатъчно физическа активност. Затова мускулите се нуждаят от енергия. В случая на тялото е необходим енергиен излишък. Това означава приетите калории да са повече от изразходваните. За да не се трупат и допълнителни мазнини, което не е желателно, спортът е от огромно значение.

Фитнес инструкторите съветват да не се повишават рязко калориите. Трябва да става постепенно и да е съобразено с интензитета на тренировките.

Разпределение на калориите и макронутриентите при покачване

В режим на покачване не е препоръчително да се консумира храна в излишък. Това е нездравословно и няма да доведе до нужния ефект върху организма. Тайната е в правилното разпределение на макронутриентите при покачване. Казано с други думи, нужно е да разпределят точно приеманите мазнини, белтъчини и въглехидрати, според индивидуалните килограми и степента на активност.

Диетолозите са категорични, че в не бива да се изключва напълно нито една от основните хранителни групи. Още по-успешно е, когато необходимите калории се разпределят равномерно в няколко дневни хранения, които с междинните макисмално може да достигнат до пет или шест на брой.

Как да се справим с изкушенията и евентуалните нарушения?

Нарушенията на режима не са страшни, ако не се прекалява с тях. Доказано е, че всяка промяна е положително приета от организма, ако сме психически и емоционално подготвени за нея.

Ако се редуват правилно почивка и активност, намали се стресът и негативните емоции, то тогава ще изчезне необходимостта от изкушения под формата на вредни храни. Човек е по-податлив на нарушаване на диетата, когато е депресиран или преуморен. Качествената почивка и сън помага да се овладяват пристъпите на глад.

Поради индивидуалните особености на всеки човек и организъм, полезно четиво при отслабване са принципите за разделно хранене и таблиците за съвместимостта при комбиниране на видовете храни (белтъчини, мазнини, въглехидрати, киселини и т.н.).

Снимки: ЛъкиФит

Exit mobile version