[:bg]Ефективна диета за отслабване[:en]Effective diet for weight loss[:]

Ефективна диета за отслабване

Митове и истини за отслабването с диети 

В стремежа си да отслабнат, много хора залагат на диетите и прибягват до най-различни варианти. Сред тях например са монодиетите. При тях обикновено седмицата се разделя на по ден-два-три, като през дадения период се яде само един вид нискокалорична храна.

След това се заменя с втори вид, съответно с трети – само зеленчуци, само вода и неподсладени чайове, само зеленчукова супа, елда, плодове, немазна риба, само кисело мляко и т.н. – изборът за комбинации при редуването е голям.

Истината обаче е, че ако рязко се намалят калориите, се получава обратен ефект. Това е голям стрес за организма, който стремейки се към запаси, блокира в клетката мазнините, за да не се използват за енергия. Така намаленото тегло не е за сметка на мазнините, а на мускулната маса и водата. Тялото губи от протеина, който се получава само чрез храната, нарушават се реакциите в клетките, метаболизмът намалява, обърква се синтезът на ензими, мозъкът и нервната система се повлияват негативно.

Колкото по-дълго се прилага такава диета, толкова отслабването е по-трудно, а може да се увреди здравето. Много хора залагат на друг вид диета
основно на протеинови храни /бобови, риба, месо и т.н./ със силно ограничение на въглехидратните продукти.

Истината обаче е, че макар и много полезни, с протеиновите храни не бива да се прекалява. Предозирането им е противопоказно за редица заболявания – сърдечни, чернодробни, бъбречни, затова приемът им трябва да е умерен с оглед здравословните ползи от тях. засягат центровете на мозъка, които контролират апетита.

Често се прибягва до хапчета за намаляване на апетита, но въздействието върху контролиращите мозъчни центрове, е сериозно въздействие върху целия организъм. При това – без пълна гаранция за дълготраен ефект за апетита, както и че няма да се получат странични ефекти. Чайовете за отслабване пък са просто диуретици, а акупунктурата не помага на всеки. Може да се продължи с безсолните диети, разделното хранене и т.н.

Истината обаче е, че въпросът Съществува ли най-ефикасна диета за отслабване? няма отговор. Първо, защото няма отслабване само от вид храна без промяна на хранителните навици и без двигателна активност, която да изразходва повече енергия от приетата чрез храната. И второ – особеностите на всеки организъм са различни: възраст, пол, физически възможности, психически нагласи и т.н., и няма как да съществува нещо универсално за всички.

Рискове от агресивните диети за отслабване

 

Рисковете от агресивните диети за отслабване

Разбира се, за отслабването е необходима и хранителна диета. Много хора, стремейки се към бързо отслабване, се насочват към агресивни диети. Те обаче крият редица опасности, особено ако се прилагат продължително време.

Тук се включват рисковете от бързо връщане на теглото след края на диетата, до трайни увреждания на органи и влошен външен вид. При рязка и съществена загуба на тегло в организма са настъпили съществени промени. Това важи особено за обмяната на веществата, при която в организма се натрупват токсини като ацетон, ацетооцетна и бета-хидроксимаслена киселина. В началото се чувства умора, обща слабост, гадене.

Когато отравянето засегне гръбначните ганглии, се влошава работата на различни органи, поразяването на мозъчните неврони предизвиква главоболие. При агресивните диети могат да настъпят и нежелани ефекти във външния вид. Поради силното ограничение на хранителни вещества, се нарушава съотношението между протеини, въглехидрати и мазнини, намалява количеството на аминокиселини, микроелементи, витамини.

Силната загуба на тегло само чрез хранителна диета често води до намаляване на хемоглобина, измества се електролитният баланс. При намалените количества на имуноглобулините в тялото, кожата се изсушава и не успява да се защити от инфекции – започват обриви, гъбични инфекции на ноктите и др. Под очите се появяват кръгове, както и мрежа от  малки бръчки по лицето. Тоталният отказ от мазнини при жените води до увисване на гърдите, тъй като те са от мастна тъкан, а при рязката и силна загуба на тегло, кожата няма време да се свие.

Обърквайки метаболичните процеси, агресивните диети често ги подтискат, а на фона на намалените килограми целулитът е по-изразен. Ако се мине пък на гладна диета или полугладна, пада глюкозата, което алармира мозъчния център, контролиращ глада и се активира апетитът. В крайна сметка диетата ще доведе след това до преяждане и ще обезсмисли положените усилия. А може да доведе и до булимия, като хранителното поведение трайно се разстрои. Така че въпросът не е толкова Съществува ли най-ефикасна диета за отслабване?, колкото Коя е правилната диета.

Правилна диета за отслабване

Правилната диета за отслабване

Правилната диета гарантира безопасно и трайно отслабване, при което се подобрява цялостното здраве, повишава се имунитетът, издръжливостта, общия тонус, като положително се повлиява и психиката. Диетата не се прилага сама по себе си, а се съчетава с комплекс от разнообразни физически активности – танци, плувни занимания, преходи и излети сред природата, фитнес, аеробни гимнастики и т.н.

Целият този комплекс трябва да се състави от специалист, който да определи потребния енергиен прием за дадения тип тяло, възраст, пол, и съответно енергийният разход, който да е по-висок от приема. Това разбира се става след медицински прегледи.

Самата диета не бива да е с лишения, които да утежняват усилията за отслабване. Храната трябва да е разнообразна, да бъде вкусна, да набавя всички вещества, необходими за подхранването на организма. Ограничението е в премахването на излишъците – просто не бива да се яде повече от нужното на организма, което се определя от специалиста. Така се ограничават калории без да се сменят вкусовете.

Въпреки, че при всеки отслабващ е различно според особеностите му, могат да се посочат и някои общи принципи. Млечните продукти например трябва да са нискомаслени. Маслеността на сиренето да речем, да е 30 %, а не 40-50, киселите диетични млека да се консумират без захар.

Вместо бял, е по-добре хлябът да е от ръж и пълнозърнест, с много фибри. Той е хранителен, съдържа В-витамини, полезни за периферната нервна система и мускулите. Соковете трябва да са прясно изцедени, защото обработените са с доста калории и малко фибри.

Необработените плодове и зеленчуци са нискокалорични, с микроелементи, витамини, антиоксиданти, които предотвратяват сърдечни заболявания и тумори. Преработката унищожава почни всички от тези вещества. В менюто може да се включи нетлъсто месо – пилешко, риба, колбасите трябва да се изключат. Естественото месо не съдържа консерванти, излишни мазнини, нитрати, нишесте.

Съвети при диета за отслабване

Какво трябва да осъзнаем, преди да започнем диета за отслабване

Диетата за отслабване не бива да се възприема като нещо временно, защото тогава и резултатите ще са временни. При това мотивацията ни трябва да е силна, защото макар и да знаем правилата, не е трудно да се нарушават с обещанието „утре започвам пак“.

Диетата трябва да е начин на хранене, обвързанo с хранителните навици. Те трябва да са съобразени с естествения механизъм, който ни е задала природата, ние трябва просто да се съобразим с него, да следваме сигналите на тялото.

Не бива да ядем, без да сме гладни. А при много хора това се случва често – „хапват“, докато чакат нещо, защото няма какво да правят; защото им е тревожно от нещо предстоящо; защото са се изнервили от скандал с колега или друго; защото са станали през нощта и не могат да спят, и т.н.

Друг вреден навик е храненето да съпътства работата – при ядене на компютъра например лесно може да не разберем кога сме се нахранили и вече ядем излишно. Същото се отнася и за вечерята след напрегнат и полугладен ден, която минава пред телевизора, или „хапването“, когато сме на кафе с приятели и се улисваме в приказки.

Храненето трябва да е нещо самостоятелно, без разсейване с четене на вестници, новини по радиото и телевизията, и т.н. Тогава не само ще се насладим на храната, но и ще разберем кога сме се наситили и трябва да спрем да ядем. Разбира се, може да се изброява още много, но най-общо казано, ако искаме да отслабнем, трябва да се държим като хора със здравословни навици и тегло.

Помощ за правилни хранителни навици

Как да си помогнем, докато изградим правилни хранителни навици

Много от хората, които се провалят в опитите за отслабване, знаят какво да ядат, но не успяват да превърнат диетата във всекидневни хранителни навици. Тук има редица „хитринки“, които могат да се използват. Преди всичко трябва да прогоним мисълта, че нямаме пари да прилагаме здравословна диета.

Най-здравословните продукти – ръжен хляб, зеле, моркови, мляко, извара, елда, овесено брашно, растително масло – не са скъпи. А точното записване на „всяка троха“ която сте изяли и сверка за приетите калории, помагат да се чувстваме владеещи положението и дисциплинират.

Все пак обаче не бива да се изкушаваме сами себе си – храната не трябва да се държи на видимо място. Добре е по възможност да се готви в компания – хем е по-занимателно, хем „пред свидетели“ човек по-лесно ще си наложи да не опитва от храната, докато готви.

Добре е също така да се купува нарязан хляб – тогава ще се взема филия, а няма да се отчупва комат. Добре е да се пазарува от по-отдалечен магазин и да се ходи пеш – разходката е от добрите физически активности. Също така трябва да се избягва яденето в движение – тогава човек без да се усети, поема много повече калории, отколкото ако се храни на масата вкъщи.

Добре е също така порциите да се раздробяват – тогава храната изглежда повече. И пак в този дух – хранете се с хора, които ядат по-малко. Ако жена вечеря с мъж, тя ще изяде повече от обичайното и обратно – ако е с приятелка, „ще се побере“ в нормата.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar