[:bg]ТАНЦИ И ОТСЛАБВАНЕ – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?[:en]DANCING AND WEIGHT LOSS – IS IT POSSIBLE?[:]

Можем ли да отслабнем с танци? 

Лятото е в разгара си, а някои от нас все още не са постигнали желаната фигура? Не се безпокойте, тъй като още не е късно да влезете във форма! Ако желаете да свалите нежеланите килограми и най-сетне да изглеждате страхотно на плажа в новия бански, то имате в арсенала си сигурно оръжие срещу излишните килца – танците.

Повечето от нас не възприемат танцуването като работещ начин за отлабване. Факт е обаче, че танците горят значително количество калории, затова не бива да ги подценяваме като начин за влизане във форма и поддържане на желано тегло целогодишно.

Те ни дават една страхотна възможност да се сдобием с мечтаното тяло неусетно докато се забавляваме. Чрез танците можем да релаксираме от напрегнатото ежедневие по активен и здравословен начин, който не е труден за постигане. Eдин час гори средно 400 калории, което се постига също чрез колоездене и плуване.

Танците са такава физическа активност, която не изисква някаква специална екипировка, което ги прави достъпен и сравнително евтин спорт. Необходимо ви е удобно облекло, обувки в зависимост от избрания стил танц и най-вече добро настроение.

Отслабване с танци | LuckyFit

Защо танци?

Възникнал първоначално като форма на изкуство, начин на изразяване на емоциите и изпълнение на религиозни ритуали, танцът е еволюирал през годините дотолкова, че в момента имаме богат избор от хиляди видове танци, които да пробваме.

Има толкова много стилове танц, че просто няма как да не намерите такъв, който да не Ви допада. Всеки стил танц носи своите ползи за здравето и съответно води до отслабване, когато се изпълнява редовно и е съпътстван със здравословно и пълноценно хранене.

Медицинските експерти и фитнес гурута са на мнение, че танците имат редица ползи за здравето. Твърди се, че танцуването понижава лошия холестерол, пази ни от сърдечно-съдови заболявания, подобрява здравето на дихателната система, укрепва общата мускулатура, подобрява координацията и гъвкавосттарегулира кръвното налягане, спомага за изгарянето на телесните мазнини.

Танците ни помагат да преодолеем следтренировъчната схванатост в мускулите. За редовното танцуване също така се счита, че повишава аеробната издръжливост, поддържа ставите и костите здрави и гъвкави и съответно предотвратява риска от развитие на остеопороза в старческа възраст.

За танцуването също така се смята, че изостря паметта, предотвратява риска от поява на деменция в напреднала възраст. Аеробните упражнения забавят естествения процес по намаляване на обема на хипокампа – област от мозъка, отговаряща за паметта. Научно доказано е, че танцуването подобрява настроението, повишавайки нивото на хормона на щастието серотонин.

Отслабване с танци свободен стил | LuckyFit

Някои видове танци и техните предимства и недостатъци

Свободен стил

Този вид танцуване не ни ограничава да следваме дадени стъпки. Така докато танцуваме  ние не се разсредоточаваме мислейки за това дали изпълняваме всичко правилно и как изглеждат движенията ни.

Свободният стил е най-лесен за изпълнение от всички видове танци, което го прави подходящ за деца. Този танц в бърз ритъм подобрява гъвкавостта ни, повишава жизнената енергия. Практикуван всекидневно за около 30-мин. танцуването в свободен стил може да ни гарантира добри резултати в отслабването.

Хип хоп

Водейки началото си от улиците, хип хоп танцът става хит по нощните клубове, като еволюира във танц за поддържане на фигурата. Той тренира всички мускули на тялото и предлага движения както за начинаещи, така и за напреднали.

Спомага за укрепването на коремните мускули и гори от 250 до 370 калории на час. Недостатъкът му е, че не е от най-щадящите ставите танци.

Салса

Този динамичен танц, включващ безброй вариации с различна интензивност и движения е препоръчвана форма за отслабване в студиата за танци. Един час салса ще Ви накара да изгорите впечатляващите 420 калории.

Отслабване със салса танци | LuckyFit

Зумба

Зумба съдържа  в себе си елементи на салса, румба и меренге и е вид спортен танц, за който не се нуждаем от партньор. Сам по себе си може да се сравни с кардио тренировка, като се препоръчва да се практикува 2-3 в седмицата. Движенията тренират изолирано ръцете, краката и корема, като за час можете да изгорите от 350 до 650 калории.

Джаз

Този енергичен танц може да бъде отлично средство за сваляне на килограми. Съдържайки сложни комбинации от движения и завъртания, джазът определено ще ви накара да се поизпотите.

Танцуването под джаз ритми повишава издръжливостта, поддържа гръбнака гъвкав, укрепва цялата мускулатура, подобрява координацията и стойката ни, помага ни да балансираме тялото си и да сме фокусирани и редуцира психическото напрежение.

Може да изгори до 580 калории в час. Не всички стилове джаз се препоръчват за начинаещи.

Балет

На пръв поглед този красив танц изглежда като танц с ниска интензивност, но всъщност оформя цялото тяло. Балетът изисква проява на гъвкавост, сила и прецизен баланс в движенията, като по вид наподобява пилатес.

Спомага за извайването на издължена и силна мускулатура, води до изправена осанка и подобрява координацията. С балет можете да изгорите 405 калории на час. Препоръчва се за средно напреднали.

Ориенталски танци

Този танц спомага за стягането на ханша, корема, гърба, бедрата, подобрява гъвкавостта и циркулацията. При него движенията са по-бавни и контролирани и не оказва напрежение върху ставите. За час се изгарят до 300 калории.

Пол денс

Класовете по танцуване на пилон се популяризираха през последните години и у нас. Този вид танц може да не се хареса на всеки, така че няма как да разберете, докато не пробвате.

Факт е обаче, че движенията, които включва активизират мускулите на цялото тяло и ги укрепват, както и подобряват гъвкавостта. 30 минути се равняват на 20 минути упражнения във фитнеса. Гори между 200 и 350 калории за час.

Няколко полезни съвета как да отслабнем успешно чрез танци

Да си изготвим седмичен график

Няма съмнение, че който и спорт да започнем, се нуждаем от програма, която да следваме, за да бъдем по организирани и да не пропускаме часовете  по танци. За максимален ефект от танците се препоръчва да прекарваме в танци поне 20 мин. 4-5 пъти в седмицата.

Танците трябва да са подходящи за нашата физическа подготовка и да не са нито твърде бавни, нито твърде бързи. Трябва да ускоряват сърдечния ни ритъм, за да бъде ефектът след тях пълен.

Преди да започнем да танцуваме се препоръчва да направим лека загрявка за 5 минути, както и 5-минутна разгрявка с разтягане след края на танците. Използвайте таймер, за да отмервате времето за танци, за да не се увлечете.

Отслабване с балет | LuckyFit

Да изберем комплексен вид танц

За да активизираме процеса по изгаряне на мазнини е необходимо да движим цялото си тяло. Затова се препоръчва да изберем такъв вид танц, който да обхваща колкото се може повече мускулни групи, при който движем интензивно ръцете и краката.

Да се храним здравословно

Разбира се, както е със всеки спорт, танците няма да имат никакъв ефект върху теглото, ако продължим да се храним със нездравословна храна. Ще се сдобием с по-бърз ефект от танците, когато включим в менюто си повече зеленчуци и плодове и избягваме полуфабрикатите, сладките и мазните храни. Един удобен начин да следим с какво се храним е да си водим дневник на ежедневното ни меню.

Записвайки всичко, което съдържат порциите ни през деня, както и тяхното количество ще ни помогне да създадем по-ясна картина на приетите си калории и ще ни мотивира повече да постигнем целта си в отслабването.

Използването на мерителни съдове като кухненски лъжички и везни са също добър начин да разпределяме порциите си равномерно и да знаем, че не превишаваме препоръчителното дневно количество калории.

Да изберем музика, която ни прави щастливи

Най-важното за един танц е хубавата музика. Помислете коя музика най-Ви допада и може да ви накара да танцувате бързо.

За колко време можем да отслабнем чрез танци?

Резултатите варират при всеки, тъй като всеки човек е с индивидуален метаолизъм и отслабва с различна скорост. Средната скорост е от половин до 1 килограм на седмица при редовни интензивни танци.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar