Двигателната активност е ключов фактор, който наред с правилния режим на хранене спомага за ефективното и трайно намаляване на теглото.

Поради тази причина, в програмата за отслабване ЛъкиФит сме включили гимнастика, преходи в планината и танци, които са сред предпочитаните от нашите участници двигателни активности.

Bulgarian folk dances

 

Български народни танци за отслабване в ЛъкиФит

Българските народни танци в програмата са отличен начин за упражнения, изгаряне на калории и отслабване.

Освен загубата на тегло, танците спомагат за повишаване самочувствието, подобряват гъвкавостта, координацията и баланса, и намаляват риска от травми при по-тежки натоварвания.

Те увеличават цялостния ефект от програмата, допринасят за доброто настроение и намаляват нивата на стрес и тревожност.

Какви занимания включват танците и как се провеждат?

Танците се провеждат в следобедните или вечерните часове и включват уроци по български народни танци.

Часовете по народни танци се водят от професионален хореограф под съпровода на музика и в подходяща за целта оборудвана зала за танци към апартхотел Лъки Банско.

По време на уроците, които са с продължителност от 60 минути (1 час), участниците се запознават внимателно първо с отделните стъпки от танца, който се разучава. След като ги усвоят, те ги изпълняват в съвкупност, за да се оформи цялостния танц.

Този тип двигателна активност включва комбинация от тренировки за сърдечно-съдовата и дихателната система, подобряване координацията и баланса на тялото. Тя създава приятни емоции, които намаляват влиянието на стреса върху ума на участниците.

Енергоразхода при 60 минутно занимание е достатъчен, за да се повиши калорийният дефицит, който е в основата за намаляване на телесното тегло.

Bulgarian folk dances

Роля на танците в процеса по отслабване

Българските народни танци могат да бъдат полезни за намаляването на теглото по няколко начина:

  • Изгаряне на калории: Интензивните танци, каквито са и народните, помагат за изгарянето на калории и намаляване на телесните мазнини.
  • Подобрена гъвкавост и координация: Редовните посещения в школа по народни танци помагат за подобряване на баланса, гъвкавостта и координацията. Това помага за намаляване риска от травми и подобрява общото физическо състояние.
  • Кардио и дихателни тренировки: Малко са двигателните активности като танците, които да оказват толкова благотворно влияние върху сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Не на последно място, танците активират опиоидните рецептори, които стимулират производството на ендорфини (хормона на щастието). Това повишава настроението, намалява стреса и подпомага здравия и пълноценен сън.

Ползи от танците за общото здраве

Към всички гореизброени ползи от танците можем да добавим и редица положителни ефекти, които имат върху общото здраве:

    • Подобряват паметта и когнитивните функции: Редовните занимания по танци подобряват паметта, концентрацията и координацията.
    • Подпомагат социалното взаимодействие: По време на танци хората се отпускат, забавляват се и психологическите и емоционални прегради падат. Така се създават нови приятелства и запознанства, които често остават за цял живот.
    • Поддържат здравината и плътността на костите: Според редица изследвания, упражненията с по-голямо натоварване, включително и някой видове танци помагат за поддържане здравината на костите и предпазват от появата на остеопороза.
  • Предпазват от сърдечни заболявания: Научно доказано е, че танците с умерен интензитет намаляват риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания.

По време на танц всички мускулни групи се включват и участват. Това означава, че с течение на времето, хората, които редовно танцуват и натоварват мускулите си могат да се похвалят както с по-добре оформени мускули на тялото, така и с по-малко натрупани мазнини.

Bulgarian folk dances

Ниво на трудност и необходима подготовка

Нивото на трудност на народните танци, включени в програма ЛъкиФит е съобразено с възможностите на всички участници в групата.

Участниците първо се запознават с по-лесните комбинации от стъпки, преди да се премине към по-трудните.

Поради това не е необходима предварителна подготовка, за да се включи участник в танцовите уроци.

Често задавани въпроси

Задължително ли е всеки участник в програмата да се включи в танцовите занимания?

Нищо в програмата за отслабване не е задължително, но е силно препоръчително. Заниманията по български народни танци са не само забавни и изключително приятни, но и помагат за изгарянето на калории и за намаляване на теглото.

Кога се провеждат танците?

Заниманията по танци се провеждат в следобедните и вечерните часове и са с продължителност от 60 минути.

Мога ли да ги съчетая с друг вид двигателна активност?

Ако се чувствате достатъчно силни и изпълнени с енергия, можете да съчетаете заниманията по танци с посещение във фитнес центъра на апартхотел Лъки Банско.