Types of food for detoxification

Организмът ни непрекъснато абсорбира вредни елементи. Тежките метали и вредните вещества, които приемаме с водата, храната и въздуха ни причиняват умора, отпадналост, раздразнителност, главоболие и още куп други проблеми.

Ние все пак сме късметлии, защото организмът ни е устроен така, че някой органи да работят като пречиствателна система и да се справят с вредните вещества, но колкото и да се опитват черния дроб, жлъчката, бъбреците и кожата да пречистят организма ни сами, натоварването им е прекалено голямо и се нуждаят от малко помощ от наша страна.

detox

Как да подобрим работата на черния дроб?

Макар и други органи работят усилено за отстраняване на токсините от телата ни, черния дроб е най-важният орган, отговорен пречистването на организма ни. Той е като малка пречиствателна станция, в която влизат както всички полезни вещества и елементи, така и всички токсини.

Задачата на черния дроб е да отдели всички токсични и нежелани вещества, които идват с храната и въздуха от всичко полезно за организма, така че тялото ни да абсорбира само полезното за него.

Ако черния дроб е претоварен и не може да си свърши работата, токсините се натрупват в телата ни и ние се чувстваме все по-зле и физически, и умствено.

За да му помогнем да функционира нормално, можем да прибавим към менюто си някой видове храни за детокс, които ще облекчат работата му, а ние ще се чувстваме по-здрави, енергични и красиви.

Вид храни за детокс на черния дроб

Чесън

Чесънът е използван от древни времена в традиционната медицина и в ежедневието за превенция и лечение на различни заболявания. Ненапразно и до днес го използваме и разчитаме на неговите антибактериални свойства особено през зимата.

Но как помага за детокса на телата ни и по-специално на черния ни дроб?

В чесъна се съдържат два много важни елемента -алицин и диалил сулфид, които произвеждат активни чернодробни ензими, които са отговорни за отстраняването на опаснитешлаки и токсини от телата ни. Алицинът, който се съдържа в този луковичен зеленчук освен това спомага да се намали натрупването на вредни елементи в черния дроб и така подобрява значително неговата функция.

Домати

Доматите се справят с немалко здравословни проблеми, включително и с отстраняването на натрупаните вредни вещества и елементи в черния дроб. Този плод е богат на ликопен, който е естествен антиоксидант и има свойството да детоксикира организма на ДНК ниво. Този вид храна за декокс е не само отлично средство за пречистване на черния дроб и органзима като цяло, но е и много полезна и здравословна храна.

Авокадо

Авокадото е не само вкусен, но и много полезен плод. Той съдържа голямо количество полезни хранителни вещества, включително фолиева киселина,витамин К, витамини В5, витамини Е и К, калий, витамин А, магнезий и други.

Авокадото е идеалната детокс храна, тъй като съдържа съединения, които увеличават естественото производство на глутатион, което подпомага отделянето на токсините от черния дроб.

Моркови

Във всяка детокс програма трябва да бъдат включени и морковите. Тези зеленчуци имат уникалното свойство не само да детоксикират, но и да пречистват напълно черния дроб, което ги прави незаменима детокс храна.

Освен това морковите са богати на изключително много витамини, сред които витамини А, С, Е, D, микроелементи, калий, магнезий, фосфор, биотин и други важни за организма ни вещества, които са полезни не само за пречистването на черния дроб, но и за целия организъм.

detox

Спанак

Спанакът е един от най-големите и добри източници на растителен протеин, но този зеленчук може да се похвали с наличието на още много други полезни за организма вещества като холин, витамин В6, цинк, витамин В 1, витамин К, желязо, магнезий, мед, фолиева киселина.

Ако спанакът присъства в детокс диетата ни, то можем да сме спокойни, че всички вредни токсини натрупвани в черния дроб, включително тежките метали и вредните химикали ще бъдат отстранени от него.

Броколи

Броколи е още един вид детокс храна, която макар и често пренебрегвана е много полезна за организма и за черния дроб. Зеленчукът е богат на диндолилметан, който според последните медицински проучвания е много полезен за профилактика на раковите заболявания. Освен това в броколите се съдържат съединения, които активират чернодробните детоксикиращи ензими.

Лимони

Освен, че съдържат много витамин С, лимоните са естествени антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с натрупанитетоксини и да ги изхвърли по естествен начин навън. Освен това тези цитрусови плодове съдържат фосфор, магнезий, фибри, флавонодини, мед и други полезни вещества.

Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа голямо количество фибри, витамин С, ликопен, холин, калий и други полезни за организма ни вещества. Този плод поддържа здравето на сърцето и има много добър ефект върху нивата на триглицеридите и липидите в кръвта.

В допълнение към всички тези предимства, антиоксидантите, които се съдържат в грейпфрута помагат да се отстраняват натрупаните в черния дроб вредни токсини.

detox

Патладжан

Патладжана помага на тялото ни да се справи с вредните елементи и с натрупаните излишни течности. В допълнение, този невероятно вкусен и много полезен зеленчук е богат на фибри, което подобрява здравето на стомашно – чревния тракт.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar