Безсънни нощи поради стрес | Lucky Fit

Проблеми със съня и напълняване | LuckyFit

Забелязали ли сте, че когато не си доспивате, не само сте уморени на следващия ден, но и имате нужда да хапвате по-често от обикновено? А когато сте будни късно нощем, навестява ли ви често „вълчи глад”? 

Може би ви е правило впечатление, че когато не сте спали спокойно и нормално, храните, към които посягате са предимно мазни и висококалорични? Защо ви занимаваме със съня и влечението към определени храни с повече калории?

Правим го, защото има много тясна връзка между съня и наднорменото тегло.

Как се отразява недоспиването на теглото?

Проучване проведено в САЩ, в което са взели участие 20 доброволци е установило, че недостатъчните часове сън категорично водят до увеличаване на теглото. 

Доброволците са били разделени на две групи, като на едната група не е било позволено да спи повече от 5 часа, а на другата сънят е бил 7 – 8 часа на нощ. В края на проучването всички доброволци, които са спали по 5 часа през нощта, са повишили теглото си.

Учените провели проучването подчертават, обаче, че не липсата на сън ни кара да трупаме килограми. Увеличаването на теглото се дължи на факта, че когато сме будни тялото ни се нуждае от „гориво” и просто посягаме по-често към храната, и то към висококалоричната, мазна и нездравословна храна.

Ето и защо се случва това :

 • Намалената продължителност на съня нарушава производството на орексин – специални вещества, които са отговорни за метаболизма и апетита. 
 • Едновременно с това намалява чувствителността към хормона лептин – хормон, отговорен за мастната тъкан, което отново води до увеличаване на апетита. 
 • Промените в нивата на лептин и други хормони в тялото може да дисбалансира нивата на кръвната захар, с което рискът от наддаване на тегло и развитие на хронични заболявания също расте. 
 • Резултатите от този хормонален дисбаланс са напълняване, умора, промяна в настроенията и други.

Както лесно можем да заключим – връзката между безсънието и теглото действа чрез сложни, но безотказни механизми. 

Колко часа трябва да спите?

Според изследванията в клиниките за антистрес, оптималното за здравето време за сън е 7 часа. През това време метаболитните процеси в организма са най-активни и не предразполагат към напълняване. Ако сънят е с намалена продължителност (от 3 до 5 часа) това води до натрупване на мазнини и повишаване на риска от затлъстяване.

През 2010 година, канадски учени провели експеримент сред 245 жени, които силно желаели да намалят теглото си. По време на експеримента, от дамите не се изисквало нищо друго, освен да си водят дневник на съня. В този дневник, за период от една година трябвало да отразяват часовете, които изкарват в сън. 

След приключване на експеримента, резултатите били впечатляващи. Жените, които са спали по 7 часа били намалили теглото си средно с 2,5 – 3 кг., а дамите, които не са си доспивали, повишили теглото си.

Ключа към добрия сън | LuckyFit

Кога трябва да си лягате?

Този въпрос е много уместен, тъй като всеки човек има свой биоритъм и времето, в което си ляга е различно. И все пак… ако не искате да натрупате килограми е добре да си създадете режим на лягане, който да е в едно определено време. 

Според експертите от дебелариума, 22:00 часа е най-доброто време за лягане, ако искате да не трупате килограми. Струва си и да припомним, че между 00:00 и 03:00 часа, тялото ни произвежда оптимални количества от хормона соматотропин, който е отговорен за поддържане на младежката визия и растежа. 

Затова е добре точно по това време да сте в леглото и да се грижите за качеството на съня си, ако искате да сте красиви и сияещи дълго време.

Ето как точно да накарате организма си да свикне да спи под определен режим :

 • Преди да си легнете, проветрете добре стаята си за сън
 • Вземете си топла вана с морска сол или с любимите си ароматни соли
 • Пуснете си приятна музика
 • Прочетете една-две глави от любимата си книга
 • Релаксирайте без ярки светлини и екрани
 • Разходете се преди сън
 • Правете секс или нещо друго, което ви прави щастливи и доволни

Малка продължителност на съня, наднормено тегло и заболявания

Нарушенията на съня и натрупването на килограми повличат след себе си редица заболявания.

Синдром на обструктивната сънна апнея

Това е едно от най-опасните заболявания, тъй като е като порочен кръг.

 • Недостатъчните часове сън водят до затлъстяване на тялото.
 • Затлъстяването води до сънна апнея.
 • А вече появила се, сънната апнея отново води до развитие на затлъстяването и понижаване общото качество на живот. 

Лечението е трудно, но не и невъзможно, но се изисква незабавно отслабване. Изключително важно е хора със сънна апнея да намалят теглото си, за да прекъснат порочния кръг на заболяването.

Препоръчително е пациенти със сънна апнея да не се опитват да се справят със заболяването сами, а да се обърнат към някоя клиника за антистрес или да се възползват от услугите на дебелариум.

Синдром на нощното хранене

Това е заболяване, което в основата си е нарушение на ритъма на организма. Промените в обмяната на веществата водят до появата на безсъние, което повлича след себе си среднощен вълчи глад. 

Хората, които страдат от това заболяване се хранят с всичко, което открият нощем в хладилника, а на сутринта изпитват чувство на вина и се самосъжаляват. 

Целият този цикъл на безсъние, среднощно пиршество и последващото чувство на вина води затлъстяване. Заболяването се лекува с психотерапия, с корекция на биоритмите чрез поставяне на пациента в състояние на изкуствен сън в клиниките за антистрес и други.

Сънливост по време на работа | LuckyFit

Как влияе недостатъчният сън на женската физика?

За съжаление, липсата на достатъчно сън води не само до натрупване на килограми, но и оказва пагубно влияние върху женската красота.

Не стига, че дамите са по-податливи към затлъстяване, ами и недоспиването ги прави непривлекателни за околните. Освен всичко това, малкото сън оказва влияние и върху нивата на стрес, работата на мозъка, енергията и концентрацията при жените.

Когато жените не си доспиват, освен с килограми се сдобиват и с бледа, сивкава и отпусната кожа, тъмни кръгове под очите и вид, който ги кара да изглеждат болни, тъжни и унили.

Фактори, които влияят на съня при жените

Има две основни групи фактори, които трябва да се отчетат, когато анализираме причините за липсата на сън в здравословен и пълноценен вид. 

По-високи нива на стрес = по-трудно заспиване

Има доказателства, че стресът причинява по-големи щети на женското тяло, отколкото на мъжкото. Увеличаването на нивата на стрес води до повишаване нивата на хормона кортизол, който влошава качеството на съня. 

В нормална ситуация, нивата на кортизол трябва да са по-високи сутрин, след събуждане и да са най-ниски вечер, преди заспиване. Когато жените са под стрес обаче, нивата на кортизол през деня и вечерта са високи, което пречи на нормалното заспиване, а оттам се повишава и теглото на дамите.

Как да си помогнете?

Ако и вие сте подложени на физически и психически стрес и трудно заспивате, можете да си помогнете, ако посетите някоя клиника за антистрес, където ще се погрижат да се отървете от натрупания стрес и ще нормализират съня ви.

По-голяма активност на мозъка = неспокоен сън

Според изследвания, проведени във Великобритания, жените използват мозъка си по-активно в сравнение с мъжете и затова се нуждаят от по-дълго възстановяване. 

По-голямата активност на женския мозък се дължи на по-голямо разнообразие от дейности, които дамите вършат през деня. Това увеличава умората на психиката, която трябва да бъде възстановена в дълбоката фаза на съня. 

За голяма част от жените, заети с активни дейности обаче е трудно да заспят веднага щом си легнат, тъй като мислят за различни неща, които трябва да свършат на следващия ден. Това прави съня им неспокоен, накъсан и нездравословен.

Отслабване чрез добър сън | LuckyFit

Как да се справите?

Ако и вие сте затрупани от ежедневни задачи и нощем се въртите в леглото, намерете начин да си отпочинете активно. Ако не можете да си „отворите” време в къщи само за себе си, можете да си подарите едно кратко посещение в клиника за антистрес или дебелариум. 

Така едновременно ще си отпочинете добре, ще се поглезите, ще се отървете от стреса и ще свалите няколко килограма.

Уморените жени изгарят по-малко калории

Липсата на сън е пряко свързана с повишаване на теглото и при мъжете, и при жените. За разлика от жените обаче, високите нива на тестостерон при мъжете ги „спасява” донякъде от последиците от липсата на сън и затлъстяването.

Решението?

Усетите ли, че наддавате на килограми и сте изнервени, гневни и избухливи, оставете децата на грижите на половинката поне за един ден в седмицата и се поглезите с масаж, терапия за разкрасяване или нещо друго, за което все нямате време, а ви допада.

Изтеглете нашите препоръки за жени, ако искате да се запознаете с всички препоръки за отслабване, здравословен ритъм на живот и пълноценен сън. 

Как да подобрим съня в домашни условия?

Ако искате да възстановите здравословния си сън в домашни условия, опитайте следното:

 • Преди сън намалете осветлението, тъй като светлината е един от основните регулатори на съня. Когато в стаята светлината е силна, тя „влиза” в окото и организма спира да произвежда мелатонин, телесната температура остава повишена и не ви позволява да заспите.
 • За вечеря избирайте храни и напитки, които няма да натоварват стомаха ви, но които ще потиснат чувството на глад. Храните с високо съдържание на протеини не са много подходящи за вечеря при проблеми със съня, но можете да си хапвате повече сложни въглехидрати – малко картофи, плодове или зеленчуци.
 • Не консумирайте кофеинови напитки няколко часа преди лягане. Вместо това изпийте чаша чай без захар или топло мляко.
 • Приемайте хранителни добавки с витамин D. Редица проучвания показват, че витамин D може да намали безсънието и да подобри съня. Това се дължи на факта, че тази част от мозъка, която е отговорна за съня, съдържа висока концентрация на витамин D, а отсъствието на този витамин води до нарушение на съня.

Не подценявайте връзката между съня и наднорменото тегло в никакъв случай. Ако имате проблем със съня и не можете да се справите сами, можете да посетите някоя клиника за антистрес, където ще се погрижат отново да спите дълбоко и добре. 

А ако вече сте натрупали килограми, заради липсата на сън, посещение в дебелариум ще ви помогне да намалите теглото си и най-сетне да успеете да спите нормално и здравословно.

Природни средства за борба срещу безсънието

В традиционната медицина и билколечението се препоръчват много природни средства за подобряване качеството на съня. 

Част от тях включват например:

 • Храни с високо съдържание на мелатонин: череши, годжи бери, яйца, мляко, риба и др.
 • Билки против стрес и безсъние: маточина, жълт кантарион, пасифлора, лайка, ройбос и др.
 • Подправки, които балансират организма: джинджифил, куркума, кардамон, кориандър и др.
 • Етерични масла и ароматерапия: лавандула, сандалово дърво, бергамот, пачули и др.
 • Натурални хранителни добавки с успокояващо и общобалансиращо действие: магнезий, валериан, адаптогенни билки и гъби и др. 

Имайте предвид, че приемът на каквато и да било хранителна добавка трябва да бъде консултиран с лекуващия ви лекар и препоръчан спрямо общото ви здравословно състояние. 

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar