Възможна ли е детоксикация с вода?

Детоксът с вода е една от най-простите диети.

Когато става въпрос за тази диета, винаги възниква въпросът: „Може ли водата да детоксикира тялото ми и колко вода трябва да се пие на ден, за да се пречисти тялото ми?“ Вероятно вече знаете, че количество е само 1,5 литра на ден.

Какво е водно гладуване?

Водното гладуване е вид пост, по време на който не може да консумирате нищо освен вода. Повечето водни пости продължават 24-72 часа. Не трябва да следвате тази метод на пречистване по-дълго време без лекарско наблюдение.

Възможна ли е детоксикация с вода?

Ето няколко причини, поради които хората предприемат пречистване с вода:

 • религиозни или духовни причини
 • за отслабване
 • за детоксикация
 • за здраве
 • подготовка за медицинска процедура
 • за понижаване на кръвното налягане
 • за подобряване чувствителността към инсулин и лептин
 • за намаляване риска от някои хронични заболявания.

 

Основната причина, поради която хората се решават на водно гладуване, е да подобрят здравето си. Проучвания свързват тази диета с намаляване на риска от ракови и сърдечни заболявания и диабет.

 

Пречистване с вода може да подпомогне автофагията – това е процес, при който тялото ви рециклира стари, потенциално опасни части от клетките ви. Но водното гладуване може да е опасно, само ако се следва дълго време.

 

Как се прави?

Няма научни указания как да се започне пречистване с вода. Важно е да се знае, че боледуващи от подагра, диабет (от двата типа), с разстройства в хранопровода, възрастни хора, бременни жени и деца не бива да го правят без лекарски контрол.

Ако никога не сте постили с вода, добре е да отделите от 3-4 дни, за да подготвите тялото си за времето без храна. Можете да започнете с ядене на по-малки порции на всяко хранене и като гладувате през част от деня.

 

Пречистване с вода за 24-72 часа.

По време на воден пост не се яде, нито пие, нищо друго освен вода. Повечето хора пият от два до три литра вода на ден. Водният пост продължава от 24 до 72 часа. Не е препоръчително да надвишавате този период без лекарско наблюдение. Някои хора могат да се почувстват слаби и замаяни по време на детокса. Затова е добре да се избягва работа с тежки машини и шофиране.

Възможна ли е детоксикация с вода?

Следпречистващ период (1-3 дни)

След водното пречистване трябва да устоите на желанието да ядете големи количества храна, защото може да причините неприятни симптоми. Вместо това е препоръчително спирането на детокса да стане постепенно, като преминете на плодови пюрета. После постепенно преминете към по-големи порции храна.

Пост-пречистващата фаза е особено важна и обикновено трае един ден. Но хората, които постят в продължение на 3 или повече дни, може да имат нужда до 3 дни преходно хранене, преди да започнат с по-големи порции.

 

Твърда или мека вода трябва да пием при детокс с вода?

Има два типа минерална вода, за които е добре да знаете – това са мека и твърда.

 

Каква е разликата между твърдата и меката вода?

Твърдата вода съдържа значително количество разтворени минерали като калций и магнезий, и не е вредна за здравето. Напротив, полезна е, тъй като е богата на минерали и намалява разтворимостта на потенциално токсични метални йони като олово и мед.

 

Какво причинява твърдостта на водата?
Високата концентрация на многовалентни катиони (т.е. заряд по-голям от 1+) води до твърдост на водата. Калция и магнезия (Са2 + и Mg2 +) са най-честите източници. Водата обикновено събира тези минерали от земята. Дъждовната и дестилираната вода са меки.

 

Питейна вода

Твърдата вода не е опасна за здравето на човек. Тя е напълно добра за пиене, но минералите в нея променят вкуса ѝ и затова, някои хора могат да я намерят за леко горчива. От друга страна меката вода има много чист, а понякога слабо солен вкус. Има проучвания, които показват, че твърдостта на водата до 170 mg/L може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете, но СЗО (Световната здравна организация) е прегледала доказателствата и не е констатирала това да бъде окончателно.

Възможна ли е детоксикация с вода?

Пиенето на твърда минерална вода, богата на калций и магнезий, има много предимства, които може да добавите към диетата си с вода. По-долу са някои от тях:

 

 • Изхвърля вредните метални токсини от тялото.
 • Насърчава здравословното изгаряне на мазнини и въглехидрати.
 • Прави кожата по-красива.
 • Снабдява с нужни минерали.

 

Как се прави детокс с вода?

Говори се, че хората губят поне 1,5 литра вода на ден. Ето защо е толкова препоръчително пиенето на достатъчно количество вода, което ще поддържа важните жизнени функции на тялото ви.

 

Свободна рехидрация

 

Имайте предвид, че самото пиене на минерална вода няма да свърши работа. Пиенето на 1,5 литра наведнъж няма да ви помогне да се детоксикирате. Избягвайте да пиете твърде много вода наведнъж, за да намалите стреса върху стомаха и бъбреците си.

 

Едно добро правило, което трябва да следвате, е никога да не пиете повече от 1 чаша (200 куб. см.) наведнъж. Разпределете водата на 9-10 порции за целия ден.

 

Не е казано, че трябва задължително да започнете да пиете по 1,5 литра вода на ден. За хора, които не са привикнали на това количество, може да се окаже трудно. Увеличете дозата постепенно.

 

Какво е необходимо за детоксикация само с питейна вода?

 • Да пиете 1,5 литра минерална вода на ден.
 • Да избягвате да поемате повече от една чаша наведнъж.
 • Да разпределите водата на 9-10 порции, които да приемате през целия ден.

 

Предпазни мерки:

Не е добре да се наливате, защото това може да повлияе негативно на функцията на стомаха и бъбреците ви.

 

Съвети за извличане на максимална полза от детокса ви с вода!

 

 • Пийте вода веднага след ходене по нужда.

Сутрин се пие мека вода, която да е със стайна температура. Смята се, че пиенето на вода веднага след ходене по нужда стимулира храносмилателната система, подобрявайки ритъма на метаболизма ви.

 

 • Пиенето на чаша вода преди хранене е полезно, когато се опитвате да предотвратите преяждане. Препоръчва се да пиете бавно, за да дадете време на стомаха си да реагира на повишената активност, подобряваща способностите на храносмилането и усвояването на хранителни вещества от тялото ви.

 

 • Пиене на вода на закуска

След като вече сте свършили със закуската си и сте готови да започнете деня, тялото ви е готово за всичко. По това време е разумно да преминете на твърда питейна вода. За хора, които не могат да я пият, пиенето на мека ще е достатъчно.

Възможна ли е детоксикация с вода?

 • След изпотяване и физически упражнения

Газирана минерална вода е точно това, от което имате нужда, за да премахнете умората и разградите млечната киселина, която ще ви направи мускулна треска на следващия ден.

 

 • Точно преди да се къпете

Когато се къпете, се потите. Това е полезно за измиване на токсините от тялото ви, но пийте вода, преди да започнете да се потите под душа.

 

 • Пийте вода преди да си легнете вечер

Пийте мека вода, която е приятна за стомаха, преди да се насочитe вечер към леглото за 8-часова нощна почивка. Топлата вода, на стайна температура, може да подобри циркулацията на кръвта ви и да засили метаболизма ви. 

Недостатъци от пиенето на студена вода 

Проблемите, които възникват при пиене на студена вода, са минимални, но все пак ги има и затова е добре да ги имате предвид:

Мигрени: Ако сте човек, предразположен към мигрени, трябва да знаете, че ако пиете студена вода, може да изпитате силни болки в главата. Ето защо страдащите от мигрени е по-добре да изберат топла вода.

Чувствителност на зъбите: Пиенето на студена вода не е подходящо за хора с чувствителност на зъбите. Вие познавате себе си най-добре, затова сами трябва да регулирате температурата ѝ, за да избегнете това неприятно усещане.

Пиенето на студена вода сгъстява носната слуз. Това е доказано в проучване още от 1978 г. Студената вода не се препоръчва, когато имате настинка или грип, защото затруднява преминаването на слуз през дихателната ви система.

 

Пиенето на студена вода не е особено лошо за вашето здраве, но всеки човек трябва да е отговорен и да реагира адекватно на сигналите, които тялото му дава във всеки един момент, или ако вече ги познавате, да не поставяте организма си на ненужни изпитания. Пиенето на повече студена вода през лятото е допустимо с цел балансиране на вътрешната ви температура.

Възможна ли е детоксикация с вода?

Опасности и рискове от водно гладуване:

 • Може да загубите полезно телесно тегло.
 • Може да се дехидратирате. Въпреки, че това звучи странно, детокса с вода може да причини дехидратиране. Това е така, защото приблизително 20-30% от дневния ви прием на вода идва от храните, които ядете.
 • Може да изпитате ортостатична хипотония.

 

Пречистването с вода може да влоши някои болестни състояния

Въпреки, че то се прави за кратък период от време, има няколко болестни състояния, които могат да се влошат с него:

 • Подагра. Пречистването с вода може да увеличи производството на пикочна киселина, което да предизвика атаки на подагра.
 • Диабет. То може да доведе до нежелани странични ефекти при диабет тип 1 и 2.
 • Храносмилателни разстройства. Има доказателства, че гладуването може да е причина за булимия, особено при тийнейджърите.
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar