Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

Подаграта е болезнена форма на артрит, която се проявява при високи нива на пикочна киселина в кръвта, причиняваща образуването и натрупването на кристали в и около ставите.

Пикочната киселина се произвежда, когато тялото разгражда химикал, наречен пурин. Пуринът се среща естествено в тялото, но се намира и в определени храни. Пикочната киселина се елиминира от тялото с урината.

Хора с подагра изпитват внезапни, понякога и тежки пристъпи на болка, подуване и възпаление на ставите. За щастие, подаграта може да се контролира с лекарства, подходящо здравословно хранене и диета и промени в начина на живот.

Диета, подходяща за подагра, може да ви помогне да намалите нивата на пикочна киселина в кръвта си. Тя може да ви се стори нелека, но ще намали риска от повтарящи се пристъпи на подагра и ще забави прогресията на увреждане на ставите ви.

Важно е обаче да се спомене, че хора с подагра, за съжаление, се нуждаят и от лекарства за овладяване на болката и понижаване нивата на пикочна киселина.

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

Цели на диетата при подагра

Диетата при подагра е предназначена да ви помогне да:

 • Постигнете и поддържате здравословно тегло и добри хранителни навици.
 • Се научите да избягвате някои храни с пурини.
 • Се научите да разпознавате храните, които могат да контролират нивата на пикочната киселина в кръвта ви и кои могат да я увеличат.

 

Какво точно са пурини?

Пурините са вид органично съединение, което се намира в най-различни храни, но те също се произвеждат по естествен начин от организма ни. Химически погледнато, пурините образуват градивните елементи на ДНК и играят ключова роля за поддържане на цялостното ни здраве.

Пуриновите основи обаче се разграждат до пикочна киселина, която може да предизвика образуването на кристали, които се натрупват в ставите и причиняват състоянието подагра. Поради това, често се препоръчва диета с ниско съдържание на пурини, за да се предотврати натрупването на пикочна киселина в кръвта.

 

Детайли за диета при подагра

Общите принципи на диетата следват типичните препоръки за здравословна диета:

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

 • Отслабване: Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на подагра, а отслабването намалява риска от подагра. Изследвания показват, че намаляването на консумираните калории и отслабването, дори без диета с ограничени пурини, понижава нивата на пикочната киселина и намалява броя на пристъпите на подагра. Отслабването също намалява общото напрежение върху ставите
 • Сложни въглехидрати: Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да си осигурите сложни въглехидрати. Избягвайте храни и напитки с високо съдържание на фруктоза, царевичен сироп и ограничете консумацията на естествено сладки плодови сокове.
 • Вода: Бъдете добре хидратирани.
 • Мазнини: Намалете консумираното количество на наситени мазнини от червено месо и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.
 • Протеини: Яжте умерено количество месо, нискомаслени млечни продукти и повече бобови растения за добър източник на протеини.

 

Всички здравословни храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения, се насърчават като част от диетата, докато съставки, като червено месо, морски дарове, дивеч и други месни продукти, трябва да се консумират умерено или да се избягват.

Храни с високо съдържание на фруктоза, което е вид захар, също трябва да бъдат ограничени. Фруктозата се разгражда на пурин, което може да повиши нивата на пикочна киселина в организма. Въпреки че фруктозата се намира естествено в плодовете, тези храни също са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, които могат да компенсират възможни негативни ефекти.

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

Безалкохолни напитки, плодови сокове и преработени храни обикновено съдържат концентрирано количество фруктоза или захар и трябва да бъдат ограничени или отбягвани при диета за подагра. Диети с ниско съдържание на пурини се препоръчват на страдащите от подагра, за да се сведат симптомите й до минимум.

 Препоръки за конкретни храни и добавки:

 • Органови меса: Избягвайте меса като черен дроб, бъбреци и други. Те ще увеличат нивата на пикочната киселина в кръвта ви.
 • Червено месо: Ограничете консумацията на говеждо, агнешко и свинско
 • Морска храна: Някои видове морски храни като миди, сардини и риба тон имат високи нива на пурин. Не прекалявайте с рибата, защото може да причини дисбаланс при подагра.
 • Високо-пуринови зеленчуци: За разлика от други храни, проучвания показват, че зеленчуците с високо съдържание на пурини, като аспержи и спанак, не увеличават риска от подагра, така че може да ги ядете без ограничения.
 • Алкохол: Бирени и дестилирани течности повишават риска от подагра и повтарящи се пристъпи. Умерената консумация на вино не изглежда да повишава риска от атаки на подагра, но избягвайте големи количества от какъвто и да е алкохол, особено бира.

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

 • Захарни храни и напитки: Ограничете или напълно избягвайте подсладените със захар храни, като подсладените зърнени храни, хлебни изделия и бонбони
 • ВитаминС: Витамин С може да помогне за понижаване нивата на пикочната киселина. Може да приемате хранителна добавка на този витамин, без проблем, но все пак, говорете с вашия лекар преди това, за всеки случаи
 • Кафе: Някои изследвания сочат, че пиенето на кафе, особено кафе с голямо количество на кофеин, може значително да понижи нивата на пикочната киселина
 • Череши: Има изследвания, които казват, че яденето на череши намалява риска от пристъпи на подагра
 • Яжте: Ядки, фъстъчено масло, зърнени храни, картофи, ориз, хляб, макаронени изделия и яйца (умерено)

 

Следването на диета, подходяща за подагра, може да помогне за ограничаване производството на пикочна киселина и да увеличи нейното елиминиране. Но за съжаление, диетата за подагра не е вероятно да понижи концентрацията на пикочна киселина в кръвта достатъчно, за да се лекува състоянието без помощта на лекарства.

Но все пак, една добра диета може да помогне за намаляване броя на атаките и ограничаване на тежестта им.

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

Следването на подходяща диета при подагра, заедно с ограничаването на калории и редовни физически упражнения, може да подобри цялостното ви здраве, като ви помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло.

 

Какво увеличава шансовете за поява на подагра?

Ето какво ще направи по-голяма вероятността от развитие на хиперурикемия, което причинява подагра:

 • Ако сте мъж
 • При затлъстяване
 • Определени здравословни състояния, като:

– Застойна сърдечна недостатъчност

– Хипертония (високо кръвно налягане)

– Инсулинова резистентност

– Метаболитен синдром

– Диабет

– Лоша функция на бъбреците

 • Използване на лекарства, като диуретици
 • Употребата на алкохол. Рискът от подагра е по-голям с увеличаване приема на алкохол.
 • Консумация на храни и напитки с високо съдържание на фруктоза.

 

Как се диагностицира подаграта?

Лекарят диагностицира подагра, като оценява вашите симптоми и резултатите от вашия преглед, рентгеновата ви снимка и лабораторните ви изследвания, като кръвен или уринен тест.

 Подаграта може да се диагностицира само по време на атака, когато ставата е гореща, подута и болезнена и когато лабораторния тест може да открие кристали на пикочна киселина в засегнатата става.

Диета при подагра: Какво е позволено и какво не?

Рискове и странични ефекти

Въпреки че диета с ниско съдържание на пурини често се препоръчва за свеждане до минимум пристъпите на подагра и намаляване на симптомите, почти винаги са необходими лекарства и други методи на лечение. Например, често се предписват противовъзпалителни средства за облекчаване на симптомите по време на пристъп, а други видове лекарства понякога се използват за намаляване производството на пикочна киселина в организма.

Освен това, имайте предвид, че диета с ниско съдържание на пурини може да не помогне за предотвратяване на всички видове камъни в бъбреците. В действителност, ако имате калциев оксалат, цистин или струвити камъни в бъбреците може да са необходими други, по-конкретни диетични модификации, промени в начина на живот и методи на лечение, за да си помогнете.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar