Зелен чай за отслабване

Зеленият чай се произвежда от листа и пъпки на “Камелия синенсис”, които не са преминали през процеса на изсъхване и окисляване, използван за направата на улун и черни чайове.

Зеленият чай произхожда от Китай, но неговото производство и изработка се е разпространило и в други страни от Източна Азия.

Съществуват няколко сорта зелен чай, които се различават съществено въз основа на разнообразието на използвания сорт, условията на отглеждане, градинарските методи, обработката и времето на прибиране на реколтата.

Има значителни проучвания за многото здравословни ползи от редовното консумиране на зелен чай. Един от тях е отслабването!

Зелен чай за отслабване

Ще се върнем на темата за отслабване, но нека първо да видим и другите ползиотпиенето на зелен чай.

  • Може да предпази мозъка от стареене

Болестта на Алцхаймер е често срещано невродегенеративно заболяване и най-честата причина за деменция при възрастни хора.Болестта на Паркинсон е друго често срещано невродегенеративно заболяване, при което умират допамин-произвеждащите неврони в мозъка.

Някои проучвания показват, че катехиновите съединения в зеления чай могат да имат различни защитни ефекти върху невроните, като по този начин вероятно намаляват риска от деменция.

  • Може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

През последните десетилетия процентът на заболелите от диабет тип 2 са се увеличили.Диабет тип 2 включва повишени нива на кръвната захар, които могат да бъдат причинени от инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин.

Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри чувствителността към инсулин и да намали нивата на кръвната захар. Японски учени са установи, че тези, които пият най-много зелен чай, имат приблизително 42% по-нисък риск от диабет тип 2. Според преглед на 7 проучвания с общо 286 701 индивиди, пиещите чай са имали 18% по-нисък риск от диабет.

Зелен чай за отслабване

  • Рак

Има стотици проучвания, преглеждащи ефекта на зеления чай върху рака, главно като предотвратителни средства. Въпреки това, той може потенциално да се използва като лекарство за лечение на рак. Много проучвания подкрепят убеждението, че катехините(антиоксиданти, известни още като флавоноиди), намиращи се в зеления чай, могат да предотвратят образуването на тумор.

Проведени са проучвания и за специфични видове рак:

Рак на стомаха и гърдата:

Изследване от 2015 г. установило, че съединение в напитката, комбинирано с лекарството Herceptin, може да се използва за лечение на рак на стомаха и гърдата. Освен това мета-анализ на проучвания установява, че жените,които пият много зелен чай, имат 22% по-нисък риск от развитие на най-често срещания при жените рак на гърдата.

Рак на простатата:

Установено е, че мъжете, които пият много зелен чай, имат 48% по-малък шанс да развият рак на простатата.

Колоректален рак:
Изследване на над 69 000 жени в Китай установило, че редовно пиещите зелен чай имат 57% по-нисък риск от колоректален рак, който може да се образува в дебелото черво, ректума или червата.

 

  • Сърдечно заболяване

Според учените, зеленият чай действа върху лигавицата на кръвоносните съдове, като им помага да останат здрави и по-добре да издържат на промените в кръвното налягане. Може също така да спре образуването на съсиреци, които са основната причина за сърдечни пристъпи.

Зелен чай за отслабване

Как зеленият чай може да ви помогне да отслабнете

Един от елементите в зеления чай е кофеинът. Въпреки че чаша зелен чай съдържа много по-малко кофеин(24-40 mg), отколкото чаша кафе (100-200 mg), той все още съдържа достатъчно, за да има лек ефект.

Кофеинът е добре известен стимулант, за който е установено, че подпомага изгарянето на мазнини. Допълнително, зеленият чай има огромно антиоксидантно съдържание. Проучванията показват, че пиенето на чаша зелен чай увеличава количеството антиоксиданти в кръвта.

Зеленият чай увеличава метаболизма

Тялото постоянно изгаря калории. Дори когато спите или седите, вашите клетки изпълняват милиони функции, които изискват енергия.

Предполага се, че приемането на екстракт от зелен чай или добавки може да накара тялото да изгори повече калории, дори по време на сън! Въпреки че повечето от тези изследвания са с много кратка продължителност, някои доказателства сочат, че стимулиращият метаболизма ефект е дългосрочен.

В едно проучване на 60 пациента, страдащи от затлъстяване, тези, които са приемали екстракт от зелен чай, са отслабнали с 3 кг и са изгаряли 183 повече калории на ден след три месеца, отколкото тези, които не са приемала екстракта. Не всички проучвания обаче показват, че екстрактът от зелен чай засилва метаболизма. Ефектът изцяло зависи от индивида.

Зелен чай за отслабване

Зеленият чай може да помогне при загубата на мазнини

Когато става дума за действителна загуба на килограми, зеленият чай е сравнително скромен. Въпреки че много проучвания показват, че има хора, които отслабват, те не са много. Две много контролирани проучвания върху добавки за зелен чай установяват, че участниците в тях са загубили средно по около 3 килограма от теглото си.

Имайте предвид, че не всички мазнини са еднакви.

Подкожните мазнини очевидно се намират навсякъде под кожата, но може да имате и значителни количества висцерални мазнини, наричани още коремни мазнини. Високите количества висцерални мазнини са свързани с възпаление и инсулинова резистентност, като и двете са силно свързани с няколко сериозни заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Проучвания върху катехините в зеления чай показват, че въпреки че не е особено силно средство за отслабване, значителен процент от загубените мазнини е точно вредната висцерална мазнина. Ето защо зеленият чай намалява риска от много основни заболявания, което само по себе си може да доведе до по-дълъг и здравословен живот.

 

Диета за отслабване със зелен чай

Диетата със зелен чай по същество се състои в пиене на поне 4 чаши зелен чай всеки ден. Тя не ограничава вашия избор на храна, така че може да консумирате обичайната си храна. Имайте предвид, че най-добрите диетични резултати се постигат чрез комбиниране на здравословна диета с режим на упражнения.

Зелен чай за отслабване

  1. Започнете деня с чаша зелен чай

Може да го пиете горещ или студен. Както споменахме по-горе, зеленият чай съдържа малко количество кофеин, което може да ви помогне да се почувствате по-будни. Антиоксидантите и витамините също ще ви помогнат да рестартирате имунната си система.

  1. Пийте зелен чай, преди всяко хранене

Втората ви чаша зелен чай идва точно преди закуска. Теорията е, че ако стомахът ви е пълен със зелен чай, ще консумирате по-малко калории. Зеленият чай също съдържа химически съединения, които сигнализират за необходимостта запасите от мазнини да се превърнат в енергия. Консумацията на чаша преди всяко хранене помага на храносмилането и изгарянето на мазнини.

Диетата не ви ограничава да пиете повече от четири чаши зелен чай на ден, но все пак, имайте предвид, че препоръчителната доза е максимум 5 или 6 чаши на ден.

 

Странични ефекти от консумацията на зелен чай

Пиенето на зелен чай има много малко странични ефекти в сравнение с други добавки за отслабване. Повечето нежелани реакции се появяват само при консумация на прекомерни количества – повече от 6 чаши на ден. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато пиете зелен чай.

Зелен чай за отслабване

Той е диуретик

Зеленият чай има диуретични свойства и може да доведе до дехидратация, ако се консумира в големи количества. Не забравяйте да пиете равни количества вода през целия ден, за да избегнете този страничен ефект.

Кофеин

Макар че, зеленият чай съдържа малки количества кофеин, той може да предизвика чувствителност при определени хора. Пиенето на зелен чай след вечеря или преди лягане може да доведе до неспокоен сън или безсъние. Изпийте последната си чаша зелен чай непосредствено преди вечеря. Стремете се да вечеряте поне 2 или 3 часа преди обичайното си лягане, за да си осигурите добър сън.

Раздразнение на стомаха

Пиенето на големи количества зелен чай може да причини дразнене на стомаха при определени хора. Този страничен ефект има тенденция да се засилва, когато хората консумират и кафе. Опитайте да пиете по-малко количество кафе от нормалното, ако сте на диета със зелен чай. Може също така да пиете зелен чай след или по време на хранене, но не преди, ако това помага да се сведе до минимум дискомфорта.

Анемия и дефицит на желязо

Зеленият чай намалява усвояването на желязото в храната. Полифенолите му се свързват с желязото и го правят по-малко достъпно за вашето тяло. По-рано се смяташе, че зеленият чай възпрепятства усвояването на нехемовото желязо (желязо от животински източници) с около 25%, но последните открития показват, че той също може да пречи на усвояването на растителното желязо.

Въпреки това витамин С увеличава усвояването на желязо, така че може да изцедите половин лимон в чая си или да консумирате заедно него други храни, богати на витамин С, като грах, броколи и домати. Ако имате недостиг на желязо/анемия/, препоръчваме да пиете чая между храненията си.

Зелен чай за отслабване

Леки до сериозни главоболия

Въпреки че зеленият чай се счита за безопасна напитка за пациенти с мигрена, той все още може да бъде изключен от диетата на хора с хронични ежедневни главоболия. Изследвания показват, че кофеинът е рисков фактор за появата на хронично ежедневно главоболие и въпреки че зеленият чай съдържа много по-малко кофеин от кафето или други видове чай, най-добре е да се избягва от хора, страдащи от тези състояния.

 

Обобщение

Пиенето на този мощен чай може да ви помогне да отслабнете бързо, когато се комбинира с традиционните техники за отслабване. Увеличете нивата на физическа активност и ги съчетайте с пиене на зелен чай и здравословен хранителен режим.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar