Зеленият чай и отслабването
Растение зелен чай

Чаят се счита за най-разпространената напитка, която е предпочитана от жителите на всички страни по света. Тя се прави чрез изсушаване на младите издънки на китайския храст. Това растение вирее в тропически и субтропични гори от планински тип. Ако купувате зелен чай, обърнете внимание на страната на произход: тази информация ще ви разкаже много интересни неща за характеристиките на напитката, нейния вкус и ползи за здравето.

Зелен чай от Китай

Чай от Китай

Тази страна се счита за родно място на чая. Над 70% от продукцията на международния пазар на зелен чай се пада на Китай. Той произвежда не само традиционните сортове на напитката, но и по-специфични, характерни за региона. Последните включват пуер, улун, както и жълти и бели чайове

За производството на китайски сортове се използва местното разнообразие от чаено дърво. По принцип сместта се състои от цели листа, които могат да бъдат усукани по много различни начини. Китайските производители са разработили специална технология за производство на елитен чай – не само като вкусови качества, но й като ефектна декорация.  При приготвянето му, топките от чай се развиват като цветни пъпки.

Зелен чай от други страни

Традиционният японски чай може да бъде само зелен. Той се появява в страната преди около 800 години благодарение на будистките монаси, които посещават съседен Китай, за да научат изкуството на дзен. След завръщането си у дома, те донасят със себе си зеленият чай. За разлика от китайските сортове на напитката, той има по-богат цвят и е почти без аромат. Повечето сортове японски чай се правят от стъбла, обработени с пара.

Индия се счита за вторият световен производител на ценната напитка, но най-често срещани са черните сортове. Индийският зелен чай се произвежда от малки фирми, разположени в северната част на страната.

Останалите държави – Индокитай, Африка, Турция и Русия – произвеждат едва няколко процента от общите световни обеми. Те се специализират предимно в черния чай, докато зелените сортове остават прерогатив на китайските производители.

Ако харесвате чая и здравословните напитки, вие сте се наредили в редиците на останалите 158 милиона американци, които се наслаждават на чаша благодатна напитка всеки ден. Смята се, че миналата година над 80 милиарда – точно така, милиарда – порциите чай са били консумирани от любителите на чай в Америка. Това означава приблизително 3,60 милиарда галона. И така е не само в Америка. Все повече нараства консумацията му във всички части на панетата.

Растение зелен чай

Какво представлява зеленият чай?

Зеленият чай се произвежда чрез варене на листата на растението Camellia sinensis . Той не преминава през същия процес на ферментация, използван за приготвяне на други видове чай, като например Oolong или черен чай, така че запазва повече антиоксиданти и хранителни вещества, открити в листата на растенията.

Изсушеният зелен чай е зелен на цвят

В зависимост от сорта, може да го срещнете в разнообразни нюанси: от сребристо-зелено или златисто-зелено с матов блясък до тъмнозелено или маслинено. Именно цветът е основен показател за качеството на чая. Когато е пресушен, листата му потъмняват и качеството му драстично се влошава. Следователно, колкото по-светъл е зеленият цвят на листата, толкова по-добър е зеленият чай. 

Най-добрите сортове имат светлозелен, шам-фъстъчен цвят със златист или сребрист оттенък. Нискокачествените сортове, както и не добре съхраняваните или лошо опакованите видове чай добиват мръсно зелен, землист цвят, което съответно се отразява и на вкусовите и лечебните им свойства. 

Що се отнася до вкуса и аромата, основната разлика между зеления и черния чай е, че зеленият чай не притежава специфичен „чаен“ мирис и вкус. Зеленият чай има тръпчив, в силна концентрация дори стипчив вкус, леко наподобяващ вкуса на сдъвкани гроздови семена, но е по-приятен и по-характерен. Този своеобразен вкус се съпровожда от не по-малко странен, изключително фин, но силен аромат, напомнящ леко на мирис на прясно изсушено сено или изсъхнали ягодови и цитрусови листа. Зелените чайове с лошо качество обаче са лишени от всички тези деликатни нюанси  и миришат просто на сено.

Сортовете зелен чай, произведени в различни страни, се различават съществено по между си, което се дължи на различните технологии на производство, свързани с националните традиции. 

Основната задача при производството на зеления чай е да се запазят лечебните, биологично активни вещества от свежите листа, така че те да се отделят най-пълноценно по време на варенето на вече изсушената билка. На тази основна  цел е подчинена цялата технологична верига за производство на зелен чай.

Прясно набраните листа чай  леко се изсушават на открито. Веднага след като листата омекнат и позавехнат, те обикновено се изсушават на горещ въздух. Това предпазва листата от прекомерно окисляване (т.н. ферментация), въпреки че някои зелени чайове могат да бъдат леко ( до 2-3%) ферментирали. Процесът на сушене на зеления чай може да бъде различен –  в затворени пещи или на открит огън с дим, което придава приятно разнообразие в ароматите на зеления чай.

След изсушаването чаените листа се усукват. Тази процедура може да се извърши по различни начини, което придава на много сортове зелен чай уникален вид.

Зеленият чай съдържа редица различни съединения, включително:

  • B витамини
  • фолиева киселна
  • магнезий
  • флавоноиди
  • други антиоксиданти

Той е свързан с няколко ползи за здравето, като: намаляване на холестерола, подобряване на функционирането на сърцето, намаляване риска от болестта на Алцхаймер, управление на диабет от 2-ри тип, притежава противоракови свойства. За последното все още няма напълно убедителни доказателства, над които учените продължават да работят. Необходими са по-висококачествени  и дългосрочни проучвания, за да се потвърди дали зеленият чай е от полза за всяко медицинско състояние.

Съчетания от зелен чай

Не съчетавайте зеления чай с храни, богати на желязо!

Прекрасните антиоксидантни свойства на зеления чай са добре познати. Но не всеки знае, че неговият ефект зависи от храната, с която се консумира. Злоупотребата със зелен чай може да предизвика безплодие, а изследванията върху мишки са установили, че ако смесите зелен чай с богата на желязо храна, първият губи антиоксидантните си свойства. Това автоматически отключва т.н. миелопероксидаза – освобождаването на ензим, който попада в белите кръвни клетки по време на възпаление. Когато се изключи миелопероксидазата,  намалява вероятността от възпалителен процес в червата. 

Желязото също така намалява действието  на зеления чай като антиоксидант /EGCG/. Ситуацията се усложнява от факта, че хората, страдащи от възпаление на червата, като правило, изпитват симптоми на анемия и се нуждаят от допълнително приемане на желязо. Какъв е изходът от положението им? Можете да използвате както желязо, така и зелен чай, но не и в едно хранене!

Въпреки че на  черния чай се падат около 84% от всичкия консумиран чай в света,  установено е, че консумацията на зелен чай расте с много по-голям обем от черния. Предполагаме, че това е заради безспорните му целебни свойства и може би най-вече заради потенциалната роля на зеления чай  в загубата на тегло

Зеленият чай може да ви помогне да отслабнете

 Проучванията показват, че флавоноидите и кофеинът в зеления чай могат да помогнат за повишаване на метаболизма, за повишаване на окисляването на мазнините и дори за подобряване на инсулиновата активност. Установено е, че тези, които консумират зелен чай и кофеин, губят средно по 2,9 кг по време на 12-седмичен период, докато се придържат към редовната си диета.

Не е нужно да пиете много зелен чай, за да ви помогне да отслабнете. Това може да стане и чрез пиене само на 2,5 чаши зелен чай на ден. 

Някои сортове зелен чай са по-добри за отслабване,  отколкото други. Може да изберете напримр зелен чай Мача – най-богатият  на хранителни вещества и антиоксиданти. Известният диетолог Изабел К. Смит обяснява защо: „Целият лист се смила и консумира като част от напитката, за разлика от други видове зелен чай, където листата са накиснати и след това се пие само чайят.” 

Правилният начин за приготвяне на зелен чай е като сварите водата до кипене, но след това я оставите да поизстине за десетина минути. След това излейте водата върху чая за около една минута преди сервиране. Разбира се, времето на приготвяне може да бъде по-кратко или по-дълго, в зависимост от вашия вкус. 

Отслабване със зелен чай

Зеленият чай има много ползи за здравето

„Той съдържа много хранителни вещества, включително антиоксиданти и противоракови съединения“ – напомня  Смит. – Едно нещо е сигурно: независимо от това дали искате да отслабнете или не, непременно го пийте, защото всички чайове съдържат много здравословни хранителни вещества; това е един от най-здравословните избори за напитка! ”, допълва той. 

Просто внимавайте да не злоупотрябявате с меда или захарта в него! 

Зеленият чай е свързан с няколко ползи за здравето, включително загуба на тегло, поради богатия си хранителен и антиоксидантен ефект. Докато на Запад зеленият чай отскоро набира популярност, той отдавна се използва в традиционната китайска медицина за лечение на многобройни състояния – от обикновеното главоболие, до зарастването на рани. Напоследък зеленият чай се свързва с така желаното от всеки отслабване. 

Зеленият чай и намаляване на теглото

Процесите, които позволяват на организма да преобразува храната и напитките в  енергия, са известни като метаболизъм. Зеленият чай може да бъде полезен за намаляване на теглото, като помага на метаболизма да бъде по-ефективен.

Зеленият чай съдържа кофеин и вид флавоноид, наречен катехин, който е антиоксидант. Изследванията показват, че тези съединения могат да ускорят метаболизма. Катехинът помага за разграждането на излишната мазнина, докато и катехинът, и кофеинът могат да увеличат количеството енергия, което тялото използва.

 Важно е да се отбележи, че въпреки всички ползи от зеления чай в тази насока, те не са достатъчни за редуциране на теглото. Не бива да се пренебрегва двигателният режим, придружен със здравословна диета,които имат съществен принос за засилване на метаболизма и здравословното отслабване. Зеленият чай, използван заедно с тези методи, може да увеличи техните положителни резултати.

Пиенето между 2 и 3 чаши горещ зелен чай през целия ден трябва да е достатъчно за допълване на методите за отслабване. Все пак  количеството варира в зависимост от това колко кофеин консумира и какъв е естественият метаболизъм на отделния човек.

Зеленият чай се счита за безопасен за консумация. Въпреки това, в някои случаи трябва да се внимава, тъй като големите дози кофеин могат да създадат проблеми на лицата, изложени на риск от сърдечни проблеми или с високо кръвно налягане.

Вашият коментар