Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Отслабването е процес, който изисква време, постоянство и дисциплина

Често се оказваме в ситуация, в която сме се отказали, само защото нямаме търпението да видим каквито и да е било резултати. Така лесно губим мотивация и бързо се отказваме, връщайки се в изходно положение.

Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Източник на изображение: Unsplash

Какво обаче е мотивацията и тя ли е в основата на това да бъдем постоянни в ефективната загуба на тегло?

Накратко, мотивацията е процес, който ни движи в това да постигаме поставените си цели. Той включва биологични, емоционални, социални и когнитивни фактори, които стимулират нашето поведение.

Мотивацията бива два вида – външна и вътрешна. Външната мотивация обикновено идва в материална форма като награда, социално признание, похвала и други видове. А вътрешната е тази, която идва от нас самите като удовлетворението, че сме постигнали нещо или че физически сме постигнали формата, която сме искали.

Много е важно обаче да разберем, че мотивацията се появява и изчезва. Дисциплината и изграждането на нови навици е това, което ни кара да продължим и да не се отказваме в това да постигнем желаната физическа форма при отслабването. С малко повече търпение и резултатите не закъсняват.

Въпреки това обаче има начини, чрез които можем да си помогнем за поддържане на необходимата ни мотивация за отслабване вкъщи. По-долу споделяме няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в постигането на целта.

Основните причини, поради които се проваляте в мисия „отслабване“

Колко пъти сте си обещавали, че от понеделник или със старта на новата година започвате режим или диета, за да отслабнете? И колко пъти сте започвали и спирали, защото сте губили мотивация. Е, и на нас ни е познато.

А замисляли ли сте на какво се дължат тези “провали” в мисията ви за ефективно отслабване? По-долу ви представяме някои от най-честите причини за това да не успявате.

Нереалистични очаквания

Поставянето на прекалено амбициозни цели може да доведе до много бързо разочарование и загуба на каквато и да е било мотивация, особено когато очакваме отслабване бързо, в рамките на прекалено кратки срокове.

Това определено ще ви накара да се чувствате демотивирани и е една от често срещаните причини за това да се откажем още първите седмици, месец или два от това да отслабнем. Не трябва да се залъгваме, всяко нещо иска своето време.

Истината обаче е, че тялото ни има нужда от повече време, за да влезе в новия режим – хранене, физическа дейност и всичко, което правим, за да отслабнем. Много е важно да се отнасяме с грижа и внимание към него без да бъдем прекалено крайни и взискателни. Само така можем да постигнем трайни резултати.

Прекалено строги диети и глад

Гладуването може и да ви отведе до много бързи резултати, но те със сигурност няма да са трайни. Много са примерите за това как с гладуването бързо може да се отслабне, но веднага щом започнем да се храним, килограмите се връщат, а в някои случаи дори се увеличават.

Наред с това гладуването и прекалено строгите диети са опасни за нашето здраве. Те могат да доведат до здравословни проблеми и да се отразят негативно на нашето ментално здраве.

И тук както строгите диети не са препоръчителни, така трябва да внимаване и с прекаленото физическо натоварване. Режими, които включват по две тренировки на ден или тренировки всеки ден без нито един почивка, също могат да се отразят негативно.

Истината се крие в баланса. Започвайки да правите неща, за да отслабнете, трябва да намирате време както за физически дейности, така и за активна почивка.

Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Източник на изображение: Unsplash

Липса на подготовка

Планирането е ключът към успеха. Липса на подготовка и изготвяне на план относно хранителен режим и тренировъчна програма, води до хаотичност и непостоянство

Така няма как да очаквате да видите каквито и да е било резултати. А липсата на видими резултати от своя страна ще доведе до липса на мотивация за отслабване.

Съвети за постигане и поддържане на мотивация за отслабване

Няма невъзможни неща. Изграждането на силна мотивация, която да доведе до по-малък размер дрехи и промяна на цялостния външен вид е мисия възможна

За постигане на тези резултати по-долу споделяме полезни съвети, с които целим да ви помогнем.

Припомнете си защо искате да отслабнете

Каква е вашата причина за това да искате да отслабнете? Искате да сте здрави, да влезете в топ форма, да повишите самочувствието си или качеството на живот.

Каквато и да е вашата причина, дефинирайте я и си я запишете някъде, а защо да не създадете “Vision Board” с ваши стари снимки например, където сте били във формата, която искате да бъдете отново, или пък снимки на някой, на който се възхищавате. 

Доказано е, че именно визуализацията е силно оръжие за това да сме мотивирани.

Не пренебрегвайте подготовката

Планиране, планиране и пак планиране. Подготовката е огромен процент от постигане на успех в дългосрочен план. Причините, поради които може би се проваляте е просто защото нямате добре изграден план, който да следвате.

За да поддържате мотивацията си за отслабване силна, трябва да бъдете добре информирани за процесите в тялото по време на отслабване, хранене, хранителни добавки, тренировки, упражнения и всичко друго, свързано с процеса по отслабване.

Това ще ви помогне да изградите един работещ за вас план, който стриктно да следвате през цялото време, качвайки се по стълбата на успеха.

Поставете си реалистични цели

Както по-горе споделихме, една от най-честите причини за това да се проваляме в отслабването е фактът, че си поставяме прекалено нереалистични цели. Те най-често са свързани с килограмите, които искаме да свалим и времето, за което искаме да го направим.

Истината обаче е, че горенето на мазнини и трупането на мускулна маса отнема време и изисква да бъдете постоянни. Изграждането на дисциплина и търпение, ще ви помогне да поддържате силна мотивация за отслабване.

Изберете диета и режим според вкусовете си

Днес има най-различни режими и диети за отслабване, които можете да спазвате. Някои от тях са предназначени за спазване за кратко време, а други са подходящи за изграждане на здравословни навици.

Някои режими включват въвеждането на калориен дефицит, при което трябва да следите стриктно калориите, които приемате, тъй като принципът му е да приемате по-малко калории, отколкото горите. 

Както споделихме, строгите диети и гладуването не са начинът за постигане на трайни резултати. Те не трябва да се спазват и за прекалено дълго време, защото могат да се окажат дори опасни за здравето ви. 

Здравословното хранене, което включва разнообразна храна, богата на фибри, витамини и минерали, е нещото към което най-много трябва да се стремите.

Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Източник на изображение: Unsplash

Бъдете физически активни

Изберете си спорт и бъдете постоянни. Независимо дали предпочитате фитнеса, бягане, груповите тренировки като йога за отслабване, пилатес, спининг, аеробика или каквото и да е друго спортно занимание, те ще ви помогнат да изградите дисциплина. А с времето, когато започнете да виждате и резултати, мотивацията ще идва сама при вас и няма да ви позволи да спирате.

Направете процеса съвместим с начина ви на живот

Много е важно да бъдете реалисти, като вземете предвид всички ангажименти, които имате като възрастен човек. Част от планирането е и да изградите режим спрямо начина на живот. 

Разбира се, за изграждането на здравословни навици със сигурност ще трябва да се откажете от някои стари, но идеята е да не променяте коренно вашия живот, защото това може само да ви демотивира.

Записвайте чувствата и мислите си

Воденето на дневник на отслабването помага във всички аспекти от нашия живот. Когато започнете планирано да правите неща, за да отслабнете, опитайте се да бъдете по-осъзнати от гледна точка на вашите чувства и емоции.

Проследете как се променя мисленето ви, как се чувствате преди и след тренировка, в дните, когато не тренирате. Как ви кара да се чувствате и промененият начин на хранене? Подобрява ли се вашето настроение или се чувствате нервни и напрегнати?

Обикновено, след като мине определен период от време, воденето на здравословен начин на живот и редовното спортуване до голяма степен подобряват емоционалното ни състояние и ни карат да се чувстваме все по-добре и по-уверени. Именно това ни мотивира да вървим напред.

Празнувайте успехите си

Всеки свален сантиметър от обиколката и всеки грам в загубата на тегло е малък успех към постигането на голямата цел. Затова е важно да празнувате и малките постижения

Успели сте да тренирате днес 20 минути или вече един месец спазвате вашия хранителен режим и тренировъчна програма, чудесно! Това е причина да отпразнувате – не забравяйте, че трябва да знаете как да се поздравите за постигнатите успехи. 

Споделете изживяването и потърсете подкрепа

Ако имате нужда от подкрепа или помощ потърсете я от специалист, който да ви изготви хранителен режим или треньор, с който заедно да работите по постигане на мечтаната форма.

Груповите тренировки също могат да бъдат мотивиращи. Виждайки други хора, които усърдно тренират, не се отказват и малко по-малко подобряват своето физическо състояние определено ще се окаже мотивиращо да не се отказвате и да подобрявате себе си всеки ден.

Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Източник на изображение: Unsplash

Визуализирайте успеха

Както споделихме, визуализацията е могъщо средство за поддържане на мотивацията. 

Визуализирайте промяната, която настъпва във вашето тяло. Снимайте се в цял ръст в първия ден от новото приключение и си правете снимки през определен период от време, например всеки месец.

Видимите промени ще ви карат да се гордеете с постигнатото, за да се запазите мотивирани за много-по дълъг период. 

Четете мотивиращи истории за успешно отслабване

Някои хора се мотивират от успехите на другите. Ако и вие сте сред тях, това може да ви помогне да поддържате мотивацията за отслабване жива. 

Потърсете за истории на хора, които драстично са отслабнали, преминавайки към по-здравословен начин на живот, изграждайки си здравословни навици в храненето и тренировките. Припомняйте си ги, когато вървите по своя път, за да не спирате да се съмнявате в това, че има смисъл.

Купете си нови дрехи – с нов размер

Излезте на пазар и си изберете дреха, която наистина много харесвате. След това си я купете, но с един размер по-малък.

Това може още повече да ви стимулира да искате да влезете в топ форма, за да я носите уверено и със самочувствие. А веднъж влезете ли в нея, със сигурност няма да искате се връщате обратно там, откъдето идвате и ще продължите да полагате усилия в това винаги да сте във форма.

Слушайте мотивираща музика

Музиката особено по време на тренировки може много да ви мотивира да продължавате да тренирате и да продължите да правите нещата, които ще ви отведат към желаното отслабване. 

Неслучайно се казва, че музиката е лекарство за душата на човек.

Прекарвайте време сред природата

Природата може да бъде много зареждаща за нас. А разходките сред природа са чудесна комбинация за поддържане на добро ментално и физическо състояние

Затова и специалистите ги препоръчват, защото те могат значително да ви помогнат да подобрите настроението си и да останете мотивирани през целия път към постигането на целта.

Как да запазим мотивация за отслабване: 14 съвета

Източник на изображение: Unsplash

Поддържане на мотивация по време на диета

Поддържането на мотивация по време на диета е предизвикателство, но не е невъзможно. 

Обръщайки се към специалисти, които да ви изготвят режим и преминавайки през специализирани програми за отслабване, можете да бъдете мотивирани и да не се отказвате от желаната цел.

С повече дисциплина и търпение ние ви обещаваме, че няма да съжалявате за пътя, който сте извървели. И не на последно място – няма усилие, което рано или късно да не бъде възнаградено.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar