7 съвременни тенденции в храненето

7 съвременни тенденции в храненето

Как храненето се изменя в модерния свят? Интересното е, че след като бързото хранене изживява истински бум през втората половина на миналото столетие, днес, на прага на третото хилядолетие, като че ли човечеството е твърдо решено да загърби някои свои вредни навици. Дори при бургерите и пицата наблюдаваме стремеж към повече пълноценност.

Същевременно, времето на силно ограничаващите режими, трескавото броене на калории, вечния глад и йо-йо ефекта също вече е отминало. Днешните нутриционистите се стремят да идентифицират какви вредните, но също и полезните тенденции в нашето хранене и да регистрират техните ефекти. Разработват се системи, които ни помагат да оптимизираме яденето, а с него и здравето и теглото си.

Няколко основни течения като че ли господстват в съвременната ни култура на хранене. Някои от тях, като кетогенните диети например, са иновативни изобретения на човечеството – за първи път кето диетата е разработена в началото на 70-те години на ХХ век. Други тенденции са съществували още преди много време и днес са просто рециклирани и преоткрити от диетолозите – като сезонното хранене и консумацията на ферментирали продукти.

 

Изобилие от сезонни плодове и зеленчуците в превес на зеленчуците

7 съвременни тенденции в храненетоМодерните тенденции в храненето се стремят към натуралните продукти без излишни добавки и преработка. Един от най-големите хитове е да си хапваме просто сезонни и екологично отглеждани селскостопански култури. Това е всъщност модел на хранене, към който са се придържали много народи по света, преди огромния напредък на търговията, който започва с Великите географски открития и преживява истински бум с напредъка на транспортните технологии през следващите векове.

Ключовият момент тук е да даваме предимство винаги на зеленчуците за сметка на плодовете. Все пак не бива да подценяваме количеството захар в тях, макар и тя да е от естествен произход.

При този начин на хранене е важно също така да приключваме с яденето не по-късно от 18 ч. и дори в 17. Дайте време на организма си да храносмели погълнатото през деня, тъй като зеленчуците и плодовете се задържат малко по-дълго в стомаха и може да навлязат в процес на ферментация и да предизвикат дори подуване.

 

Пълнозърнести зърнени храни в превес на рафинираните въглехидрати

Няма нищо по-добро от пълнозърнестите фибри за отслабване. Бялото брашно е преработено и доста по-трудно за усвояване от организма. Този режим е подходящ за хора, които се опитват да свалят няколко килограма в областта на ханша и корема. Заменете сутрешната баничка с филийка пълнозърнест хляб или мюсли. 

В днешно време можете да откриете много такива храни в специализираните магазини. Изберете тези, които харесвате, и заменете вредното бяло брашно и глутена. Особено важно е да ограничим захарта.

 

Полезни мазнини за сметка на въглехидратите

Кетогенните диети се основават на предизвикването у тялото на процеса кетогенеза. Той протича в митохондриите на клетките и „горивото“ за него са мастните киселини. Това, което трябва да направим обаче при кето режимите, е да ограничим приема на въглехидрати.

Съществуват различни видове кето диети в зависимост от формулата, която следваме:

  • стандартна (много ниско съдържание на въглехидрати)
  • циклична
  • МСТ кето и др.

Интересно е да споменем, че кетогенният режим се прилага в днешни дни като съпътстваща и превантивна терапия срещу епилептични пристъпи. Този вид диети може да предизвикат странични ефекти при хора със сърдечни проблеми, запек, ниско кръвно налягане, заболявания на черния дроб и др. Ако спадате към някоя от изброените рискови групи или имате друго хронично състояние, потърсете съвет от вашия лекар, преди да се подложите на кетогенна диета.

 

Умерена консумация на животински протеини

7 съвременни тенденции в храненето

Пърженото и мазните храни бяха хитът на миналите няколко десетилетия. В последно време обаче хората стават все по-загрижени за своето здравословно състояние и все по-живо се интересуват от това какво ядат. Така тенденциите преминаха в полза на по-здравословните начини за хранителна обработка.

Можете да печете или гриловайте зеленчуците и месото, което ядете, вместо да ги пържите. Ще се наложи обаче напълно да забравите за фритюрника! Избирайте по-крехки парчета от месото без много сланинка. Давайте предимство на телешкото пред свинското.

Може би все по-рядко се замисляме за това, но ежедневната консумация на месо не е била навик при повечето култури по света чак до края на ХХ век. Бабите и дядовците ни са ядяли много повече зърнени култури и растителни протеини, отколкото месо и животински мазнини.

Същевременно, повечето лекари са на мнение, че приемът на животински мазнини не бива да се ограничава напълно. 

Интересно е да се отбележи, че дори в религиозните пости, които повечето от нас познаваме само като 40-те дни въздържание от месо и млечни продукти преди големите християнските празници Коледа и Великден, всъщност се изразяват в една доста по-мащабна и сложна система на храненето, която покрива на практика всеки един ден от годината.

Постенето е един своеобразен режим, който препоръчва приема на определени продукти и съответно въздържанието от други в различните моменти от годината. По този начин във времената, когато личната здравна култура е била непостижима за много хора, а съхранението на храната е било истинско предизвикателство. Изработването на подобен тип хранителни календари са се обвързвали с традиционната и митологична символика, характерна за региона, за да могат да бъдат интернализирани по-лесно от масите.

 

Ограничаване на възпалението в организма

Повечето хранителни режими са свързани с един или друг вид ограничения. Това не е задължително да бъде погрешен подход, но със сигурност не бива да го превръщаме в самоцел. Изключително голямо значение обаче има това да имаме правилната стратегия при ограничаването.

Съвременната наука е открила връзка между хроничното възпаление, което причиняват определени храни, и редица заболявания, включително депресия, диабет, артрит и мн. др. Препоръчително е да намалим тези храни, включително преработени меса, мазни храни. Имайте предвид, че е добре да се намали и приемът на газирани и подсладени напитки.

Диетолозитепрепоръчват на мястото на тези вредни продукти да се храним с ядки, плодове, зехтин, домати.

 

Ферментирали храни

В последните години учените доказаха огромната роля на пробиотиците за развитието на здравословна стомашна флора. Любопитното е, че някои народи са имали знания за тези лечебни свойства, които са извличали с помощта на ферментирали храни.

Киселото зеле, което е дълбоко вкоренено в българската народна традиция, например, е класически пример за ферментирал продукт. Благодарение на него, открай време нашият народ е извличал необходимата си доза витамин С. До преди години то почти беше маргинализирано като продукт на едни отминали времена, но в модерния свят множеството му предимства излязоха наяве.

Днес българите се гордеем с приликата между нашенския обичай за консервиране на зеле посредством ферментация с набиращата огромна популярност по цял свят корейска традиция – а именно, приготвянето на тяхната характерна туршия кимчи.

Друга древна привичка на нашите предци била пиенето на кобилско мляко, ферментирало с помощта на специално култивирана бактериална колония. Това мляко те наричали кумис и смятали, че именно то дава великата сила на прабългарина. Руснаците, украинците и другите народи от този регион, които нямат възможност да произвеждат кисело мляко с местните бактерии, и до днес си правят кефир с помощта на същата гъба.

В последните години суперпопулярна стана комбуча –напитка, която се прави от същата „кефирена“ гъба, само че отгледана в зелен чай. Смята се, че тя е изключително полезна и лекува редица заболявания. Сред признатите свойства на всички тези напитки е високото съдържание на пробиотици. Това са благородни бактерии, които допринасят за поддържането на стомашния баланс.

 

Хранене, вдъхновено от аюрведа

В древноиндийската система от вярвания за здравето и тялото аюрведа храненето се съобразява с „пракрити“ и „пуруша“. Казано на прост език, това са „нашата вродена природа“, до голяма степен определяна от наследствеността и вродеността, и нейният „статус към момента“, силно зависим от средата.

Пракрити ни кара да бъдем предразположени към определени храни, но също и към определени заболявания. То определя нашите изконни вътрешни и външни характеристики. „Пуруша“ – моментното ни състояние, може да бъде крайно различно от природно присъщия ни баланс. В повечето случаи това е предпоставка за много неприятни последствия. Поради това аюрведа се стреми да върне духа и тялото в баланс с помощта на храната.

За да започнем да се храним, както е правилно за нас според това учение, е необходимо да опознаем себе си или по-точно нашата „конституция“. Така в индийската медицина се нарича характерният баланс на нашите жизнените енергии. 

В аюрведа тези енергии са три и са изградени от петте елемента:

  • кафа (вода и земя)
  • вата (въздух етер)
  • пита (огън и вода)

В зависимост от това как е изградено нашето тяло, зависи и това какво е добре за нас да ядем и какво – не.

Кухнята на аюрведа е вдъхновена от елементите, изграждащи вселената, и даровете на природата. Разработени са специални вегетариански и веган ястия, които се използват за правилно и дори за лечебно хранене. Такъв е случаят например с кичари (кичди), зърнена храна, толкова пълноценна, че често се използва за детоксикиращи режими.

 

Какво е общото между тях?

7 съвременни тенденции в храненето

 

Всички тези видове режими са обединени от някои общи черти. Като например, при който и да е начин на хранене повечето хора все повече са отворени да опитват различни кулинарни техники от различни краища на света. За щастие, съвременният свят може да предложи тези възможности и етник кухнята стана популярна на много места по света.

Освен това при всички видове диети стремежът е към натурални, еко и био продукти.

Вашият коментар