Жени с наднормено тегло | LuckyFit

Излишни килограми | LuckyFit

Наднорменото тегло и затлъстяването са социално значим проблем. Прекомерното напълняване и натрупването на мазнини водят до редица болести. На първо място сред тях са сърдечно-съдовите заболявания – високо кръвно, инсулти, инфаркти. 

При много пълните хора може да се появи сърдечна недостатъчност – те се уморяват лесно, задъхват се и при леки движения, жизнената им активност силно се ограничава. Напълняване, което води до затлъстяване, вече се превръща в болестен процес.

Всяко значително напълняване носи риск също за проблеми със ставите и костите, както и за някои видове рак – например на дебелото черво, и други. Към изброеното до тук се прибавят психологическите проблеми заради видимото напълняване, болестите и ограничения социален живот.

Чрез тези механизми, неконтролируемото покачване на теглото води до инвалидизация. Тя е голям личен проблем на пациентите с голямо напълняване, още повече, като цяло хората с много излишни килограми боледуват повече и живият по-малко от тези с нормално тегло.

Освен че е лична драма, прекомерното напълняване сред населението е и обществен проблем, защото има и отрицателен икономически ефект – загуба на работни дни, плащане на скъпи лечения и обезщетения. 

По официални данни, около 7% от общите здравни разходи на някои развити страни са предназначени за лечение на последиците от болестното напълняване за организма.

България – водеща в Европа по наднормено тегло и затлъстяване

Тревожното за България е, че е водеща в Европа по наднормено тегло и затлъстяване на населението. В Европа около 50 на сто от хората са с наднормено тегло, а у нас с наднормено тегло са 63% от мъжете. Процентът при жените у нас е 46. Данните обхващат хора в трудоспособна възраст.

Жени с наднормено тегло | LuckyFit

Причините могат да се видят в резултати от изследване на Центъра по обществено здраве в България се консумират много над дневните норми сол, мазнини и захар, а 70% от хората не спортуват. 

Особено обездвижени са хората, работещи на бюра в офиси с работно време от 9 до 17 часа и повече на ден. Те са по-застрашени от напълняване и загуба на контрол над състоянието на тялото.

Изследване на „Евробарометър“ сочи, че България е на последно място в Европа по брой спортуващи в клубове или спортни центрове. На практика липсват спортни клубове по местоживеене за спорт и здравословно движение в свободното време.

В допълнение, у нас е регистриран и най-високият процент (над 80%) на хората, които не участват в доброволчески програми и спортни програми. Страната е също на последно място по спортуване за здраве. За ЕС средният процент е 61, а у нас – 35%.

Всяко трето дете в първи клас е с наднормено тегло

При децата също се наблюдават тревожни данни и тенденции. Според анализ на здравното министерство, над 30% от децата в първи клас имат наднормено тегло, а близо 14% са с някаква степен на затлъстяване. При децата до 5 години 8% са със свръхтегло, а 10,8% са с наднормени килограми. Със затлъстяване са 2,8%.

Според национално проучване, физическата активност на 35% от децата у нас е по-малко от два дни седмично. Изследването е на Центъра по обществено здраве и на катедрата Педиатрия на Софийския медицински университет.

Деца с наднормено негло | LuckyFit

Данните сочат, че 48% от децата прекарват по повече от 3 часа на ден пред телевизора. Това трябва да се сумира със седенето в училище – средно 4 часа на ден. Плюс още 4 часа за писането на домашните. 

Така се получава над 10 часа неподвижност на ден. По време на уикендите, 80% от децата прекарват повече от 3 часа на ден пред телевизора и компютъра.

Трябва да се отбележи също, че физическото възпитание в училище е слабо и по-скоро формално застъпено. У вас като задължителни спортни дейности в учебните програми са включени само три спортни дисциплини – игри, лека атлетика и гимнастика. 

В ЕС като цяло в многото спортни дейности задължително е включено и плуването, а само във френската столица Париж например има над 60 терена за безплатен масов спорт и изразходване на енергия – футбол, тенис, баскетбол, хандбал и др.

Към това прибавяме мазни банички, салами и месо в различни сандвичи, пърженото, подсладени напитки, многобройните зърнени закуски с високо съдържание на въглехидрати и захари, бонбони, солени чипсове и т.н. – храни, които съдържат повече калории и които децата ядат прекомерно вместо здравословните плодове и зеленчуци.

Причини за нездравословното напълняване

Основните причини /но не единствените/ за прекомерното напълняване са, че с храната приемаме повече енергия, отколкото е нужна на организма. Той не я изразходва и така приетите калории ни се трупат по тялото.

На практика, в най-масовия случай, храненето не е ритмично и балансирано, а хаотично – когато се случи през деня, с неподбрана храна, което вечер обикновено завършва с преяждане, защото хората не усещат кога са се наситили. При силно ограничената днес физическа работа и активност, този начин на хранене естествено води до напълняване.

Хаотично хранене и фаст фууд | LuckyFit

Но има и други причини, които са свързани с цялостния начин на живот. Сред тях са неправилният режим на съчетаването на работата с пълноценната почивка и така масовият стрес във всекидневието.

Ако човек не си доспива, организмът минава в режим на напрежение като от идваща опасност и започва „да се застрахова от аварийна ситуация“, трупайки вещества и харчейки по-малко калории за енергия, и забавяйки метаболизма. 

Тук роля започва да играе стресът, на който хората днес са подложени непрекъснато поради финансови проблеми, задачи и отговорности във всекидневието.

Стресираните хора се нуждаят от повече храна, за да се пребори организмът с умората и общото им отпаднало състояние. Те интуитивно се насочват към сладките храни, които са богати на калории – за по-бързо и повече енергия. По този начин си набавят успокояващ ефект от увеличения хормон серотонин, но това е временен ефект, който води до напълняване.

Възможни са и причини от медицински характер, които трябва да се проверят при личния лекар. Така например има медикаменти, които водят до напълняване, което е строго индивидуално.

Има и заболявания, които водят до напълняване, като например проблеми с функцията на щитовидната жлеза, които забавят метаболизма и теглото се увеличава.

На пръв поглед звучи абсурдно, но до напълняване може да се стигне и заради недостатъчно храна. Обяснението е, че ако човек постоянно се ограничава, периодично „забравя всичко“ и преяжда. 

Подобно е, когато тотално се лишаваме от храни с въглехидрати – понижаването им в организма вдига нивото на хормона, „отговорен“ за усета за насита, което засилва апетита. Така едно неправилно проведено бързо отслабване може да доведе до дългосрочно натрупване на още повече килограми. 

Държавната политика за масов спорт

Проблемът със затлъстяването на организма с всичките му органи и системи при българите е толкова масов и сериозен, че през последните години държавата започна целенасочена политика за масов спорт. 

Създаде се концепция до 2022 година, която обединява усилията на спортното министерство, образованието, общините, спортните клубове и федерации. В тази концепция като основен проблем на нацията се посочва слабата физическа активност, която носи риск за здравето на населението във всички възрасти.

Спортуващи деца на маратон | LuckyFit

Предвидени са програми за масов спорт, за плуване за децата, за спорт при възрастните и за хората с увреждания. Борбата с обездвижването се води от създадени по регионите звена на спортното министерство, сформирани обществени съвети по места и съставени общински програми. 

Истина е, че напоследък в градовете се изградиха площадки за уличен фитнес, на общински терени и към училищата започнаха да се правят игрища за футбол, баскетбол и волейбол. Те са достъпни за свободно ползване и здравословно отслабване чрез повишаване на ежедневната физическа активност. 

Здравословно отслабване – как да го постигнем?

Организмът се нуждае от различни минерали, витамини и хранителни вещества, за да получава необходимата му енергия за съществуване и развитие. Те се получават чрез храната и затова тя трябва да е разнообразна. Ако човек реши да отслабва, трябва да приложи здравословно отслабване – с достатъчно храна, запазвайки принципа за нейното разнообразие.

Планинска разходка и излет | LuckyFit

Лишаването от цели групи храни не е здравословно отслабване, защото поставя организма в стрес и обикновено се отслабва за кратко. Килограмите после се възвръщат бързо, а здравето не се е подобрило – дори може да се е влошило.

Трябва да се подчертае, че при диета за здравословно отслабване не се губи мускулна маса. При здравословно отслабване тонусът не пада, а защитните сили на организма се запазват. 

При здравословно отслабване се активизира обмяната на веществата – организмът по-лесно приема промените и не изпада в стрес, свързан с рязка загуба на тегло. Избягват се резките колебания в нивото на кръвната захар, активират се енергийните нива.

И нещо много важно – при здравословно отслабване освен че има здравни ползи, човек повишава самочувствието и самооценката си, което му помага да активира социалния си живот.

Здравословно отслабване означава да се отслабва контролирано, за да се стигне до желаните килограми и те да се запазят. Освен това, при здравословно отслабване човек контролира хранителните си навици и изгражда правилен режим като начин на живот.

Защо не трябва да ограничаваме калориите, когато целим здравословно отслабване?

Разбира се, контролираният прием на калории е основен инструмент в контрола върху теглото. Ако, обаче, превърнем тежкия калориен дефицит в начин на живот, рискът да постигнем обратен ефект е реален и доста сериозен. 

Причината е проста – човешкото тяло е съвършена биологична машина, която има свойството да се приспособява. При дългосрочно ограничаване на калориите, организмът минава в режим на “запасяване” и започва да гори по-малко енергия в покой. Така вие ще постигнете известна степен на отслабване, но не по правилен и здравословен начин. 

Далеч по-правилно е да се съчетае разумен прием на калории от здравословни източници с повече физическа активност, която да поддържа мускулната маса. Така вие ще “подавате” на организма си функционална храна, която ще бъде използвана по предназначение – за поддържане на силата, енергията, тонуса и активния начин на живот. 

Какви здравословни замени да направим в менюто и ежедневието си?

Промяната на навиците се оказва ключова за здравословното отслабване и това важи с еднаква сила както за трапезата, така и за ежедневните ни навици. Можете да направите няколко прости модификации в храненето и поведението си, за да започнете да сваляте килограми не с тежки диети, а с малко повече мисъл, вложена на правилното място.

А ето и някои здравословни замени, върху които да фокусирате усилията си:

  • Пийте повече вода за сметка на всички други течности, включително и най-вече подсладени и газирани напитки.
  • Приемайте повече сурови и непреработени храни за сметка на консервирани и бързи храни.
  • Когато огладнеете между храненията, хапвайте пресен сезонен плод вместо вафла, кроасан или пакетирани лакомства.
  • Когато искате да “хрупате” нещо пред телевизора, изберете сурови ядки вместо чипс или снакс.
  • Заменете белия хляб със пълнозърнеста негова версия – при това в минимални количества и не на всяко хранене.
  • Хранете се поне три пъти на ден на малки порции, вместо да преяждате веднъж на ден.
  • Заменете пърженето с печене на фурна или на скара, готвене на пара или горещ въздух.
  • Заменете среднощното гледане на сериали и безцелно скролване в социалните мрежи за няколко часа повече сън и пълноценна почивка.

Не на последно място – заменете пасивната почивка с активна. Излезте в планината, отидете на танци или просто послушайте музика, докато се разхождате в парка. 

Всяко движение е по-здравословно от нулевото движение, а колкото по-често сте активни, толкова по-бързо ще отслабвате и толкова по-добре ще се чувствате физически и психически. 

Бързо отслабване по здравословен начин – възможно ли е?

Не е вярно, че здравословното отслабване е бавно. При правилно съчетание на хранене и движение, може да се постигне бързо отслабване. В луксозната клиника – дебелариум ЛъкиФит в Банско, която е специализирана за вталяване, се постига бързо отслабване – само за седмица се свалят до 6 процента от теглото.

За две седмици бързо отслабване пък човек намалява до 8 процента от теглото си. Това бързо отслабване е по здравословен метод, без глад и диети. 

Прилага се, докато желаещите са на почивка в петзвездния хотел Лъки Банско СПА & Релакс. Ефектът от бързо отслабване и оздравяване на организма се съпровожда от антистрес и детокс ефект.

Отслабване в басейна | LuckyFit

Прилаганото бързо отслабване може после да се продължи до желаните килограми по персоналния модел за начин на живот, който участниците получават и отслабването да се задържи трайно. За година можете да отслабнете с до 30% от първоначалното си тегло.

Когато се прибягва към бързо отслабване по здравословни методи, трябва да се прецени точния баланс на храненето и физическата активност според общото физическо състояние, възрастта, възможностите на дадения човек. Затова, за да се получи добър ефект, когато се прибягва до бързо отслабване, е добре то да бъде под медицинска оценка и контрол.

Добре е храненето да бъде разпределено на 4 пъти дневно, а храната трябва да е разнообразна и вкусна, но нискокалорична и балансирана – по възможност без захар и прости въглехидрати. Препоръчително е персоналното меню да бъде съставено от специалист, който да добави към него жива вода и фрешове.

Физическите натоварвания при бързо отслабване също трябва да са съобразени и подбрани с възможностите на дадения човек, за да бъдат здравословни и безопасни. Затова и те трябва да бъдат определени от специалист. 

Активностите за отслабване трябва да включват забавление, да са разнообразни и да се редуват както по трудност, така и за натоварване на различните мускули. Така при бързо отслабване се образува мускулна маса, а се топят мазнините. 

Това допринася за подобряване на тонуса и физическата издръжливост и в крайна сметка – до подобрено здравословно състояние. Защото не е важно просто да отслабнем – важно е да го направим правилно и с мисъл за здравето си в дългосрочен план. 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar