Проблеми със затлъстяването | LuckyFit

Здравословно отслабване и обмяна на веществата

 

Отслабването не е само външен вид на тялото. То е свързано с жизненоважни процеси в организма, заложени от природата. При тях е рисково да се предизвикват изкуствено резки промени, защото може да се объркат редица функции в тялото и да се влоши общото му състояние.

Функции в тялото | LuckyFit

 

Затова медиците говорят за здравословно отслабване. Под здравословно отслабване се разбира природосъобразно отслабване.

 

При провеждането на здравословно отслабване няма продължителен тотален глад или необмислено полу-хранене „на око“ – само като количество. Отслабването, съобразено с здравословните принципи и практики, означава балансирано хранене с всички необходими за организма хранителни вещества.

 

В противен случай започва „надлъгване“ с обмяната на веществата, при което отслабването да стане с нулев ефект. Необмислено ограничената храна е като сигнал за организма, че настъпва глад.

 

Естествената му реакция е забавяне на метаболизма, за да се трупа резерв от енергия, най-вече като мазнини. Така въпреки ограничения прием на храни, „паласките“ по тялото не намаляват.

 

Защо здравословно хранене?

 

При здравословно отслабване, храненителният режим е пълноценен, защото се отчита, че недостигът на които да е хранителни вещества, предизвиква общ стрес в метаболизма, който може да доведе до свързани нежелани реакции. Така, докато организмът отслабва здравословно няма как да се забави или спре отслабването.

 

Освен това при този процес не се губи мускулна маса, няма да боли глава, да се усеща сърцебиене, гадене, умора, студ.

 

Това не са случайни и безобидни симптоми, а сигнал, че неправилното ограничаване на приема на храна в хранителния режим на организма може да доведе и до болестни състояния. Ако отслабването не е природосъобразно, може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб и бъбреците. В допълнение, при рязко и дълго ограничаване на храната, разграждането на мазните депа освобождава токсини, които навлизат в кръвта и са опасни.

 

Всичките тези рискове с обмяната на веществата се избягват при здравословното намаляване на теглото. Освен това изборът на здравословно тегло гарантира, че то ще бъде трайно, с изградените навици теглото да се поддържа.

 

Здравословно отслабване, мазнини и въглехидрати

 

Някой може да се изненада, но „обичайните заподозрени“ за затлъстяването – мазнини и въглехидрати, не бива да се спират изцяло, ако се започне отслабване. При здравословно отслабване те се приемат в определени количества и вид, което може да се прецени по вида храна, балансирано с протеините, минералите и т.н.

 

Изборът на здравословно тегло гарантира, че организмът ще си получи така наречените добри мазнини. Те са основен източник на енергия и запазват за белтъците ролята им да изграждат органите и системите, вместо да отиват за енергия.

 

Проблеми със затлъстяването | LuckyFit

Мазнините и здравословното отслабване

 

Мазнините са свързани с тестостерона, който освен че определя вторичната полова характеристика при мъжете, има и ред други функции. Сред тях са подобряване на паметта, укрепване на костите и др. Всъщност мазнините са свързани и с другите хормони, всеки от които си има съществена роля.

 

При здравословно отслабване, мазнините не се изключват от храненето, защото те са в мембраната на всяка клетка, в съединителните тъкани предпазват вътрешните  органи от травми, а тялото – от преохлаждане. За важността на мазнините говори и фактът, че природата е „избрала“ в човешкия мозък те да са повече от 65%.

 

При провеждането на здравословно отслабване се отчита също така, че мастните киселини, идващи от мазнините, служат за създаването на новите клетки. Освен това те са „доставчици“ на ценни витамини, сред които например са A и D, носят и много други ползи.

 

Оптималната здравословна загуба на тегло отчита и ползите от въглехидратите, и по-точно от сложните въглехидрати. Най-общо казано, въглехидратите доставят енергия, но имат многобройни функции.

 

При здравословно отслабване те не се спират, защото единствени захранват с енергия мускулите и са основен „доставчик“ за мозъка и костите. Освен участват изграждането на клетки и в защитната система на органите. При здравословно отслабване също така се набавят въглехидрати, за да доставят витамини от В-комплекса, витамин С, минерали, а също магнезий, хром, цинк и др.

 

Бързо отслабване по здравословен начин

 

Здравословната загуба на тебло изобщо не значи бавно. Напротив, спокойно може да се постигне бързо отслабване по здравословен начин. Ако се изпълни всичко както трябва, може се получи чувствително и бързо отслабване, което ще е здравословно – за седмица теглото да се намали до 6 процента, за две седмици – до 8.

 

Нещо повече – с бързо отслабване по здравословен начин за година теглото може да се намали между 20 и 30 процента, след което ще се поддържа трайно. Такова здравословно и бързо отслабване се получава например с програмите на ЛъкиФит – специална клиника в Банско за отслабване под медицински контрол, пречистване на тялото и разкрасяване.

 

 

Вечеря в клиника за отслабване | LuckyFit

Някои съвети за по-здравословно хранене

 

За да се получи бързо отслабване, което да е здравословно, трябва да се съчетаят правилно приемът и разходът на енергия. Естествено, приемът на енергия е чрез храната, а разходът – чрез движение и различни активности.

 

За бързо отслабване по природосъобразен начин, храната трябва да е разнообразна, за да съдържа всички необходими хранителни вещества, но без излишни калории. За бързо отслабване храната също така трябва да е вкусна, за да не се създава дискомфорт и това да пречи на режима, или направо да откаже хората, започнали отслабването.

 

Когато се говори за бързо отслабване, трябва да се вземе пред вид пола, възрастта, евентуални заболявания, общо състояние. На практика всяко бързо отслабване трябва да е съобразено с конкретния човек и е индивидуално. Но има и някои общи правила за храната.

 

Ако човек „обича сладичко“ – бонбони, торти, пасти, вафли, трябва да ги ограничи. В менюто трябва да са най-вече непреработени или минимално преработени храни, да има разнообразни плодове и зеленчуци, бобови култури, семена, ядки.

 

Да се избягват полуфабрикатите и „бързата храна“, подсладените газирани напитки, рафинираните храни като бял хляб например, а също и пърженото. От месата за предпочитане са пилешко и риба, да се избягват тлъстите меса.

 

Отслабване, хранителни навици и значението на водата

 

За да се постигне здравословно отслабване, на първо място човек трябва да е готов да смени вредните си хранителни навици. Щом е натрупал излишни килограми, значи хранителният му режим не е правилен и най-вероятно не подбира храната.

 

За отслабване храненето трябва да е редовно – закуска, обед, вечеря, а не „когато както се случи“. Вечерята не бива да е обилна и трябва да е поне 3 часа преди лягане. Добре е след вечеря да има лека разходка.

 

Ако човек се стреми към отслабване, не бива храненето да става пред компютъра или телевизора – това е голяма пречка в усилията за отслабване. Пред телевизора и компютъра човек се разсейва от храненето и не усеща кога се е наял и започва да преяжда. Той може да избегне това, ако се съсредоточва върху храната – какво и колко консумира. Порциите при хранене трябва да са  неголеми, поднесени в по-малки чинии.

 

Отслабване с вода | LuckyFit

 

Водата и здравословната загуба на тегло

 

Съпровождащо усилията за отслабване е пиенето на достатъчно вода – литър и половина-два на ден. Тя спомага за подобряване на обмяната на веществата, а това е важно, за да се получи отслабване, да се изгарят по-бързо калориите. Добре е – не само ако човек е в режим на отслабване, а и по принцип, да се пият две чаши вода преди хранене.

 

Водата потиска желанието за храна, а едновременно с това подпомага храносмилането. За да е ефикасен за отслабване, приемът на вода трябва да е начесто и в малки количества. По време на хранене и около час след това не е добре да се пият много течности, защото разреждат стомашните сокове и затрудняват усвояването на храната.

 

Водата помага и да не се бърка жаждата с глада, и да не се яде излишно. Ако човек смята, че е гладен, изпива чаша вода. Ако след половин час още е гладен, значи наистина трябва да хапне.

 

Отслабване и физическа активност

 

Колкото и премерен да е приемът на енергия, няма как да се получи отслабване, ако тази енергия не се изразходва и то в по-голямо количество от получената.

 

Физическата активност за разход на енергия, както и храната за отслабване, трябва да е съобразена със състоянието и възможностите на дадения човек. Защото претоварването на сърдечносъдовата система например, особено при несвикнали хора, може да има лоши последици. И тук обаче има някои по-общи правила.

 

Щом човек е натрупал килограми и иска отслабване, значи досега е ограничавал движението. Работата му не е свързана с физически натоварвания, а той няма навици за физически активности – някакви тренировки, танцови репетиции и т.н.

 

Вариантите са два – записване в специализирана програма, водена от специалисти, и „самосиндикално“ отслабване.

 

Ако се избере втория вариант – човек да се справя сам – за старт в процеса на отслабване може да се увеличи ходенето пеш –  в умерен или забързан според възможностите му ход до работа, в парка или просто из града. Може да си направи и да си купи крачкомер.

 

За такъв тип натоварване за отслабване при провеждан хранителен режим, са достатъчни 7-8 километра на ден. Това отнема час и половина-два. В крачки прави 8-10 хиляди.

 

Не е нужно разстоянието да се извърви наведнъж, може да се разпредели – отиване или връщане от работа, обиколка по магазини или разходка през обедната почивка, качване по стълбите вместо с асансьора, разходки през свободното време и т.н. Освен за отслабване, това ще помогне и за поддържане на теглото, защото ще създаде навик за ходене пеш.

 

В зависимост от това как се чувства, човек в режим на здравословно отслабване може да увеличава разстоянието за ходене пеш, да избира по-трудни терени, например в местност край града. Това може да се комбинира с по-леки или по-интензивни тренировки например във фитнеса, часове на градския басейн и др.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar